Ajax O19 ruim langs NAC Breda en terug aan kop
Ajax Onder 19 heeft zondagavond een uiteindelijk ruime 4-1 overwinning weten te boeken op de leeftijdsgenoten van NAC Breda. Door die overwinning stoomde het op op de ranglijst en nam het de eerste plek over van AZ. Eerder op de dag speelde Ajax Onder 17 doelpuntloos gelijk op bezoek in de Domstad en maakt Ajax Onder 15 geen fout door in eigen huis met 2- 0 te winnen van FC Twente.
FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (0-0)
Ajax O17 heeft op bezoek bij FC Utrecht niet weten te winnen. De wedstrijd eindigde in 0-0, waardoor de ploeg puntenverlies opliep in de titelstrijd met FC Groningen. Een geluk bij een ongeluk is dat de Groningers zelf met 4-1 onderuit gingen bij NEC O19, waardoor Ajax O17 op basis van het doelsaldo bovenaan staat.
De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Ian Beelen zette goed druk, stuurde Hoogewerf weg, waarna de aanvaller in het zijnet schoot. Het was vooral Ajax dat de bal had, terwijl FC Utrecht loerde op de counter. Dat laatste leverde bijna een doelpunt op. Een kopbal werd vrij voor het doel naast gekopt.
Na rust kreeg Ajax direct een nieuwe goede kans. Invaller Hossein Zamani - hij verving al voor rust de geblesseerd geraakte Max de Waal - gaf goed voor, maar Beelen kreeg de bal uit een lastige hoek niet meer richting het doel. Aan de andere kant was ook FC Utrecht wederom gevaarlijk, maar doelman Calvin Raatsie redde knap. Vlak voor tijd dacht Ajax aan een late goal, maar een schot van Beelen werd gekeerd en een doelpunt van Devyne Rensch werd afgekeurd vanwege buitenspel.
Opstelling Ajax O17:
Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Baas; Regeer, Beelen, Warmerdam; Hoogewerf, Pinas, De Waal (Zamani 23').
Wissels Ajax O17:
Nog niet bekend.
Doelpunten:
-
FT | Ajax O15 - FC Twente O15 (2-0)
Ajax O15 heeft op Sportpark de Toekomst met 2-0 weten te winnen van de leeftijdsgenoten van FC Twente. De Amsterdammers kwamen dankzij een benutte penalty van Divaio Bobson op voorsprong, waarna Julian Rijkhoff in de slotminuut voor de bevrijdende 2-0 zorgde. Vlak voor rust kreeg Dirk Rasing rood.
Al vrij snel in de wedstrijd was Ajax dichtbij een doelpunt. Een voorzet van Bobson vanaf de linkerkant werd door Jaydon Banel op de lat gekopt. Nadat Rijkhoff en Amourricho van Axel-Dongen eveneens dichtbij een openingstreffer waren, kreeg ook FC Twente drie prima kansen om te scoren. Uiteindelijk was het Ajax dat op voorsprong kwam. Rijkhoff werd na een dribbel gevloerd in de zestien, waarna Bobson vanaf elf meter raak kon schieten.
Vlak voor rust kwam Ajax met tien man te staan. Rasing verloor de bal, maakte daarna een overtreding en kon alvast gaan douchen. Met drie wissels na rust hield Ajax O15 de voorsprong vast. De jongelingen stonden onder druk, al kwamen ze er geregeld uit via de omschakeling. Nadat Rijkhoff twee kansen miste, was het bij de derde poging wel raak: 2-0.
Opstelling Ajax O15:
Setford; Camara (Kalokoh 36'), Rasing, Milovanovic (Vos 36'), Bijnoe; Oughcha, Jansen (Chahid 60'), Bobson; Banel (Hamouchi 65'), Rijkhoff, Van Axel Dongen (Dubois 36').
Wissels Ajax O15:
De Graaf, Vos, Chahid, Dubois, Hamouchi, Kalokoh.
Doelpunten:
1-0 Divaio Bobson (33', pen.)
2-0 Julian Rijkhoff (70')
Bijzonderheden:
- Rode kaart Rasing (35')
FT | Ajax O19 - NAC Breda O19 (4-1)
Waar de wedstrijd nog begon met een kansrijke vrije trap voor Vitesse, was het daarna Ajax dat algauw de touwtjes in handen nam. Quiten Timber verdiende eveneens een vrije trap voor de Amsterdammers en die eiste Kenneth Taylor op. Hij legde aan en schoot de bal keurig via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0. Hierna gebeurde er enige tijd weinig noemenswaardigs, maar het volgende hoogtepunt kwam op naam van Brian Brobbey. De spits werd de diepte in gestuurd, lobte de bal over de uitkomende keeper, maar zag zijn inzet via de paal terug het veld in komen.
Kort hierna was het NAC Breda dat wel doel trof. De ploeg uit Brabant kwam door over de rechterflank en gaf een voorzet richting Mohamed Amissi. De aanvaller zette zijn hoofd tegen de bal en faalde niet: 1-1. De fase hierna bestond enkel en alleen uit Ajax-kansen, maar het vizier stond niet op scherp. Brobbey vergat de bal goed aan te nemen om alleen op de doelman af te gaan, Timber schoot in de handen van de keeper en even later schoot ook nogmaals Brobbey de bal op de keeper. Naci Ünüvar waagde de laatste poging voor rust, maar ook die kon de voorsprong niet op het bord zetten.
Ook na rust was het de ploeg van John Heitinga die op zoek ging naar treffers. Via Kenneth Taylor vloog er nog een bal naast het doel, maar Ünüvar scoorde enkele minuten later wel. Op aangegeven van Liam van Gelderen was het raak. Hierna was het alleen Ajax dat zich meldde. Via Taylor en Van Gelderen was het dan ook dichtbij de 3-1, maar zij misten toen nog. Sontje Hansen deed dat, op aangeven van Jurriën Timber, even later niet. De verdediger stoomde op en kreeg de bal bij de aanvaller, die vervolgens op miraculeuze wijze de bal over de doellijn werkte.
Hierna liet Ajax er geen gras meer over groeien. Ruim vijf minuten later namelijk, tekende de Amsterdammers ook voor de vierde en daarmee laatste treffer vna het duel. Eros Maddy, invaller van dienst, trok de bal voor en Taylor maakte zijn tweede van de middag. In de slotfase had er nog een vijfde treffer aan het totaal toegevoegd kunnen worden, maar zover kwam het niet.
Opstelling Ajax O19:
El Maach; Van Gelderen, J. Timber, Musampa, Salah-Eddine; Llansana, Taylor, Q. Timber; Hansen (Dostanic 89'), Brobbey, Ünüvar (Maddy 70').
Wissels Ajax O19:
Reiziger, Aberkane, Abid, Maddy, Sint, Dostanic, King.
Doelpunten:
1-0 Kenneth Taylor (9')
1-1 Mohamed Amissi (27')
2-1 Naci Ünüvar (56')
3-1 Sontje Hansen (81')
4-1 Kenneth Taylor (87')
FT | Feyenoord O16 - Ajax O16 (4-2)
Opstelling Ajax O16:
Nog niet bekend.
Wissels Ajax O16:
Nog niet bekend.
Doelpunten:
0-1 Kik Braspenning
1-1 Feyenoord
2-1 Feyenoord
3-1 Feyenoord
4-1 Feyenoord
4-2 Kik Braspenning
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.
Sontje Hansen was vandaag ook sterk in de combinatie. Blijft een mooie speler. Bij Naci was na 60 minuten het pijpje leeg, maar was steady. Rendement is goed bij hem. Zijn integratie bij de O19 is toch goed gegaan als 15 jarige. Taylor zijn linker is goudwaard. Het mooie is dat hij ook nog eens een goed rechterbeen heeft.
Drukzetten als collectief kan nog wel beter. Bij fases laten ze het een beetje lopen. Tegen NAC kan dat, maar je moet meer eisen.
Daarbij speelt de o19 (op de wedstrijden in de Youth League na) ook zeker met de intentie om alle basisprincipes van de Ajax School na te volgen. Dat gaat nu ook steeds beter en het is duidelijk dat de o19 ook als team een grote stap heeft gemaakt dit seizoen. Op basis van dit seizoen zie ik geen reden om te vinden dat Ajax Heitinga moet vervangen als trainer van de o19. Ik heb meer kritiek op het functioneren van Vos dan Heitinga.
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik vind dat Ajax Vos moet vervangen als trainer van de o17. Ik vind alleen dat hij dit seizoen te veel spelers bijna stelselmatig op verkeerde posities gebruikt en voor een middenveld met te weinig creativiteit en aanvallende visie kiest. Een middenveld met Regeer, Warmerdam en Beelen (hoewel het individueel redelijk grote talenten zijn) kan eigenlijk niet bij Ajax. Gebruik dan ten minste De Waal in plaats van één van die drie.
Vos heeft momenteel niet de beschikking over een creatieve middenvelder en daarom zou ik "ten minste" De Waal daar gebruiken omdat die meer creativiteit heeft dan bijvoorbeeld Regeer. Ik zou voor een middenveld met Beelen op '6' en Warmerdam en De Waal als halven kiezen. Nog steeds staat er dan nog relatief weinig creativiteit maar nu Ünüvar niet beschikbaar is (en er in de o16 niets rondloopt wat erbij gehaald kan worden) is er gewoon niet meer creativiteit beschikbaar. Vandaar dus "ten minste"...
Ik zie niet in wat hier een "aparte gedachte" in is.
Oogt lomp. Oogt, of is hij volgend jouw lomp? Het lijkt me geen probleem als iemand lomp oogt terwijl hij dat niet is. Brobbey is zeer breed en dan oogt iets al snel lomp.
"Zit ook liever in de sportschool dan dat ie op het veld staat volgens mij..."
Nee, sterker nog tot kort geleden zat hij nooit in de sportschool en dat mocht van Ajax ook niet. Hij is van nature zo sterk. Pas sinds hij zestien is werkt hij aan zijn fysiek en daardoor is hij nu al veel explosiever en sneller dan een jaar geleden. Stel je voor wat voor een enorme stappen hij in zijn atletisch vermogen nog gaat maken nu hij op een slimme manier aan zijn fysieke ontwikkeling werkt.
Ik zie alleen niet in waarom het type Brobbey geen toekomst bij Ajax zou hebben. Het type Brobbey kan juist een ideale spits voor Ajax zijn. Hij kan met zijn rug naar het doel voetballen doordat hij sterk is en goed kan kaatsen. Daarbij is hij een dreiging de diepte in door zijn snelheid en intelligente loopacties.
"Die snelheid valt wel mee volgens mij.. Zie em heel wat sprintduelletjes verliezen hoor."
Dan onderschat je hoe snel Brobbey is. Natuurlijk verliest hij wel eens een sprintduel. Dat zegt weinig over zijn snelheid. Je moet elk sprinduel individueel bekijken. Wie begon eerder aan zijn sprint (en was dus waarschijnlijk eerder op topsnelheid), etc.. Brobbey is geen Ronaldo qua snelheid maar hij is zeker snel en hij werkt dus pas sinds kort fysiek aan zijn snelheid en heeft er nu al een enorme stap in gezet. De kans is dus groot dat hij alleen maar sneller zal worden.
"Ik bekijk het allemaal niet zo wetenschappelijk als jij."
Haha, wetenschappelijk? Nee hoor, ik vraag me gewoon af WAAROM je weinig in hem ziet behalve dat het type spits wat hij is niet jouw voorkeur heeft.
"In zijn beweging, zijn lopen,"
Dus zijn dynamiek? Ik zie niets mis met zijn dynamiek. Hij is explosief, hij is snel en hij is relatief wendbaar met en zonder de bal.
"zijn doelpogingen zie ik geen Ajax 1 spits."
Hij moet inderdaad beter in zijn afronding worden maar hij is dan ook pas een tweedejaars B-junior. Dat hij door zijn fysieke voorsprong in de o19 speelt betekent niet dat hij op andere vlakken ook veel verder in zijn ontwikkeling is dan een tweedejaars B-junior.
Hij moet wel hard aan zijn afronding blijven werken want dat moet echt beter voor een spits. Als hij in zijn afronding net zulke stappen kan maken als in zijn kaatsen heb ik veel vertrouwen in zijn toekomst.
Ik zie Neres ook graag op links bij ons. Buitenom passeren is makkelijker dan binnendoor in het huidige voetbal waar verdedigende teams de bus parkeren.
"Buitenom passeren is makkelijker dan binnendoor in het huidige voetbal waar verdedigende teams de bus parkeren."
Het idee is ook niet dat een moderne buitenspeler binnendoor iemand moet passeren. Het idee is dat hij naar binnen trekt voor de combinatie (of soms het schot) en daarmee de flank opentrekt voor de opkomende back die dan een voorzet kan geven zonder dan hij een directe tegenstander hoeft te passeren.
De reden dat de klassieke buitenspelers bijna helemaal is verdwenen is omdat het (doordat spelers gemiddeld veel atletischer en fitter zijn worden) veel moeilijker is om een buitenspeler in een één op één situatie te krijgen. Daarom kiest bijna elke hoofdtrainer voor een moderne buitenspeler die je aan kan spelen als er twee man op hem staat omdat hij altijd één en vaak zelfs beide weg zal trekken met zijn loopactie naar binnen. Dan ligt de weg van de opkomende back geheel vrij of er staat maximaal één man (die de opkomende back vaak op snelheid kan passeren omdat hij op volle snelheid ligt en de verdediger uit stilstand moet beginnen).
Het is tegenwoordig belangrijker dat een "buitenspeler" goed is in de kleine ruimte (zowel in de combinatie als actie) zodat hij in de half-space kan spelen en de back de vrijheid krijgt om over hem heen te komen. Anders wordt het spel voorin al snel te statisch. Daarom worden er (niet alleen bij Ajax) in de jeugdopleiding veel middenvelders met een groot voetballend vermogen op als "buitenspelers" gebruikt.
Neres begon in de jeugdopleiding van Sao Paulo ook als centrale speler en is pas op latere leeftijd steeds vaker als buitenspeler gebruikt. Je ziet het trouwens ook in de jeugdopleidingen van clubs als Barcelona en City. Talenten die op jonge leeftijd als buitenspelers spelen worden later vaak als back gebruikt en aanvallende middenvelders worden later vaak als "buitenspelers" gebruikt.
Eigenlijk zijn we een beetje terug gegaan naar het verre voetbal verleden waarin er met vijf aanvallers (een linksbuiten, een linksbinnen, een centrumspits, een rechtsbinnen en een rechtsbuiten) werd gespeeld. Bij balbezit fungeren de backs als linksbuiten en rechtsbuiten en de "buitenspelers" als linksbinnen en rechtsbinnen. Ik vind dat geen probleem mits de backs in balbezit daadwerkelijk als buitenspelers kunnen spelen.
Het liefst zie ik nog steeds twee klassieke buitenspelers (die best vanaf dichter bij de zestien hun voorzetten mogen geven dan klassieke buitenspelers tot eind jaren '90 deden) maar vind maar eens talenten die het potentieel hebben om die rol in het moderne voetbal op een hoog niveau goed te kunnen uitvoeren. De nieuwe Sané scouten lijkt mij zeker geen makkelijke opdracht.
Die worden daar puur neergezet voor diepgang zonder bal, voor een betere bezetting van de 16, voor het doel komen. Veel te eenzijdig. Dat kan ook vrijwel iedere voetballer als ze die vrijheid/opdracht meekrijgen, wordt zwaar overschat die 'kunde'. Het lokt ook voorzetten uit, want daar speel je dan veelal op, en voorzetten vind ik maar niks, hooguit af en toe om het eens te proberen, en om de verrassing erin te houden. 9 van de 10 keer leidt het tot niets meer dan balverlies. Ik vind het ook niet leuk om naar te kijken, het is me teveel op de gok.
Als je afgelopen wedstrijd ook weer ziet hoe Van de Beek soms met die bal vecht in de kleine ruimte, en af en toe echt een zwakke schakel was in de combinatie, dan creëer je uiteindelijk minder kansen met hem.
En dat terwijl ik best fan van hem ben, ondanks zijn wat houterige manier van spelen. Maar hij moet een linie terug. Zijn beste positie was altijd op de 8, naast Nouri, ondersteunend aan Nouri, dienend.
Heb je naast twee technische, handige, creatieve spelers op de flanken, ook net zo'n 10 centraal, zal je zien dat het samenspel tussen hen veel beter is, vloeiender, sneller, creatiever. Dat soort types voelen elkaar vaak beter aan, en kunnen mee in elkaars behendigheid en vlotheid. De centrale 10 moet ook kunnen steken, een mannetje voorbij kunnen om ruimte voor het schot te maken, een versnelling in de benen hebben, etc.
In deze speeltijl heb je juist een moderne '10' nodig die gespecialiseerd is in het wegtrekken van spelers uit de half-spaces zodat de naar binnentrekkende buitenspelers niet in een fuik lopen. Dat is de belangrijkste taak van de moderne '10' en daarnaast moet hij voetballend natuurlijk zo goed mogelijk zijn. Maar bijvoorbeeld een speler als Bijleveld is daardoor ongeschikt als '10'. Die trekt namelijk juist tegenstanders het centrum en de half-spaces in en daardoor hebben de naar binnentrekkende buitenspelers geen enkele ruimte voor hun actie of combinatie.
Dit is op te lossen als je met twee halven van het niveau Xavi-Iniesta of D. Silva-B. Silva kan spelen. Die zijn namelijk ZO goed in hun acties en combinaties in de kleine ruimte dat het bijna niet uitmaakt hoeveel tegenstanders in het centrum en de half-spaces staan. Het is niet voor niets dat Guardiola bij Bayern (toen hij geen Iniesta-Xavi of D. Silva-B. Silva of De Bruyne koppel had) regelmatig met Müller als '10' speelde omdat die spelers weg trok uit de kleine ruimte.
Bosz heeft aangetoond dat je met twee halven heel aantrekkelijk kan voetballen, en daarbij resultaat kan halen. En dat met halven (Ziyech en Klaassen) die eigenlijk helemaal geen halven zijn, niet bepaald ideaal voor dat aanvallend combinatiespel. En toch al zo voetballen. Dan zie ik niet in waarom je dan ineens niveau Xavi - Iniesta nodig hebt om dat een beetje te laten draaien. De lichting Nouri speelde iedere tegenstander compleet weg, onder Jonk, maar ook onder Keizer, en daar stond Van de Beek gewoon als half opgesteld, functioneerde zo ook veel beter, dienend in het combinatiespel, in plaats van afrondend of vooral lopend.
Met twee halven zet je makkelijker en beter hoog druk, kunnen de CV's het hogere middenveld sneller en vaker direct bereiken, zijn er meer aan-/afspeelpunten hoger op het middenveld, wordt er meer ruimte getrokken door buitenspelers die wel naar binnen komen, maar niet op lijn met de 10 staan, en nóg centraler staan en gaan.
Je zegt wel dat die centrale 10 gaten trekt, maar naar voren toe veelal, en dus verplaats je alleen maar het probleem, je maakt het druk in de 16 van de tegenstander, terwijl je daar juist doorheen wil snijden.
De spits staat er al, de centrale 10 duikt erin, en de buitenspelers komen naar binnen.