O19 verslaat Sparta, O17 bijt zich stuk

BVeenstra, 20-10-2018 om 16:20, 30037 views, AS | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 20 oktober. Ajax O15 versloeg op Sportpark de Toekomst Feyenoord O15 in de mini-Klassieker. Later op de dag speelde Ajax O17 doelpuntloos gelijk tegen FC Volendam. Ajax O19 pakte op bezoek bij Sparta Rotterdam O19 drie punten.

FT | Ajax O15 - Feyenoord O15 (1-0)

Ajax heeft zaterdagmiddag de mini-Klassieker gewonnen van Feyenoord. Op Sportpark de Toekomst werd het dankzij een treffer van Amourricho van Axel Dongen 1-0.

In de eerste helft had Ajax O15 het lastig. Feyenoord zette goed druk op de verdediging van Ajax, waardoor de Amsterdamse talenten moeite hadden in de opbouw. De eerste echte kans was desondanks 'gewoon' voor Ajax. Een vrije trap van Julian Brandes werd weggewerkt, waarna Julian Rijkhoff in de rebound naast schoot. Ook Feyenoord kreeg af en toe een kans, terwijl Ajax aan de andere kant dichtbij was via Nassef Chourak en Raphaël Sarfo.

Na rust kwam Ajax een stuk beter voor de dag. Al vrij snel in de tweede helft kwamen de Amsterdammers op 1-0. Het doelpunt werd gemaakt door Van Axel-Dongen. Ajax zette ook na dit doelpunt aan en via Sarfo en Rijkhoff werd het enkele keren gevaarlijk. Toch was ook Feyenoord enkele malen dichtbij de gelijkmaker. Zo wist doelman Charlie Setford zich enkele malen te onderscheiden en bovendien hielp ook de lat een keer mee. Ook in de blessuretijd kreeg Feyenoord nog een goede kans. Een vrije trap eindigde echter recht in de handen van Setford.


Opstelling Ajax O15:

Setford; Gooijer, Brandes, Camara, Aning (Doest 62'); Misehouy (Chahid 67'), Bobson (Jansen 58'), Chourak; Sarfo, Rijkhoff (Banel 58'), Van Axel-Dongen (Dubois 67').

Doelpunten:

1-0 Amourricho van Axel Dongen (43')

FT | Ajax O17 - FC Volendam O17 (0-0)

Ajax O17 heeft zich op eigen veld stuk gebeten op de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Ondanks dat de Amsterdammers het betere van het spel hadden, werd er niet gescoord. De wedstrijd eindigde daarom zoals deze begon: 0-0.

Kort nadat Hossein Zamani oog in oog met de keeper van FC Volendam had gemist, kreeg Anass Salah-Eddine uit een vrije trap op een mooie positie een grote kans om Ajax op voorsprong te brengen. De back was dichtbij, maar raakte de buitenkant van de paal. Aan de andere kant dook Volendam gevaarlijk op voor het doel van Harm Dieker, maar de Ajax-goalie wist zijn doel schoon te houden.

Na de rust was het wachten op een Ajax-treffer. De O17 was beter dan Volendam en kreeg kansen via onder andere Zamani, Max de Waal en Donny Warmerdam. Waar schoten van Zamani en Warmerdam naast zeilden, kwam De Waal na een voorzet van Youri Baas een teenlengte tekort om binnen te werken. Ajax O17 scoorde ondanks het veldoverwicht echter niet meer en speelde zo doelpuntloos gelijk tegen FC Volendam.

Opstelling Ajax O17:

Dieker; Bonnah, Rensch, Salah-Eddine, Dirksen (Baas 63'); Unuvar, Warmerdam, Beelen (67' Dakriet); Zamani, De Waal, Regeer (Pynadath 53').

Wissels Ajax O17:

Baas, Dakriet, Pynadath, Raatsie

Doelpunten:

-

FT | Sparta Rotterdam O19 - Ajax O19 (2-4)

Ajax O19 heeft op bezoek bij Sparta Rotterdam O19 weer eens gewonnen. De ploeg van John Heitinga verschafte zichzelf al snel een ruime en verdiende marge, maar liet de Rotterdammers in de slotfase toch nog iets terugkomen.

Al heel vroeg in de wedstrijd kwam de O19 op voorsprong. Victor Jensen gaf de bal het laatste tikje en tekende voor de 0-1. Brian Brobbey maakte er vervolgens ook al snel 0-2 van. Ajax speelde goed en ging na de rust verder met het maken van doelpunten. Jurriën Timber maakte kort na de pauze de 0-3 , terwijl Brobbey hierna met een benutte strafschop tekende voor zijn tweede en Ajax' vierde doelpunt van de wedstrijd. In de absolute slotfase liet het elftal van Heitinga de teugels te ver vieren en liet het zich nog verrassen door twee Spartaanse treffers. De 2-4 eindstand doet echter spannender vermoeden dan het daadwerkelijke wedstrijdbeeld. Aanstaande dinsdag wacht voor Ajax O19, evenals voor Ajax 1, een confrontatie met de leeftijdsgenoten van Benfica. Het duel met Sparta kan in ieder geval dienen als goede generale.

Opstelling Ajax O19:

El Maach; J. Timber, Aberkane, Llansana, Douglas; Q. Timber, Hansen, Taylor; Dest, Brobbey, Jensen.

Doelpunten:

0-1 Victor Jensen (2')
0-2 Brian Brobbey (32')
0-3 Jurriën Timber (55')
0-4 Brian Brobbey (57')
1-4 Schippers (90')
2-4 Sparta (90+1')

Volg de wedstrijden via Twitter:

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Er zijn hier een aantal mensen die vast blijven houden op een ongefundeerde mening dat het momenteel erg slecht gaat in de jeugdopleiding. Dit slaat helemaal nergens op. Natuurlijk zijn er dingen die beter moeten (voornamelijk in de jeugdscouting) maar daar zijn ze hard mee bezig (Haesaert en Doesburg zijn bijvoorbeeld binnen gehaald).

Wij kunnen als buitenstaanders die niet elke week op de Toekomst te vinden zijn het functioneren van de jeugdopleiding maar op één aspect beoordelen. Namelijk op de ontwikkeling van de grootste talenten. Daar draait het in de jeugdopleiding namelijk uiteindelijk om. De grootste talenten moeten zich optimaal ontwikkelen zodat ze zich ontwikkelen tot goede spelers voor het eerste.

Kijkend naar de ontwikkeling van de grootste talenten (Jensen, Dest, Brobbey, Pynadath, Taylor, Hansen, Gravenberch, Hoogewerf, Ünüvar, etc.) kan je niet anders concluderen dan dat de jeugdopleiding van Ajax momenteel goed functioneert. Je moet wel heel erg negatief willen zijn als je nu nog van mening bent dat het slecht gaat met de jeugdopleiding.
2 0
MosesD
Het gaat inderdaad prima met de opleiding. Ook is de communicatie met spelers en ouders veel beter. In het verleden hoorde je nog wel eens (o.a. bij Dilsorun en Malen) dat er niet echt een plan was en dat er slecht werd gecommuniceerd. Dat is nu allemaal goed. En daarbij het opleiden op zich wordt weleens overschat. Richard Witsche zei het als oud-speler in een interview dit weekend goed: 'zelfs onder zijn moeder waren spelers als de Jong en de Ligt beter geworden'. Je kan als trainer hooguit wat handvatten aanreiken. Van een hele matige speler een goede speler maken, dat bestaat niet. Het komt vooral uit de speler zelf, waarbij natuurlijk zijn drive, zijn mentaliteit ook erg belangrijk is. Frenkie de Jong heeft het talent van onze lieve heer of anders wel van zijn ouders. Geen enkele trainer in Brabant zal kunnen claimen de Jong 'te hebben gemaakt'.
0 0
geDaante
Veel ouders en talenten vonden het anders heel erg jammer dat Jonk vertrok. Maar genoeg over toen en nu, het gaat om nu.

Je komt ineens van een 'heel matige speler naar een topspeler'. Nogal zwart-wit. Ten eerste loopt er als het goed is geen 'heel matige speler' bij Ajax rond, dan doe je iets fout in de scouting, en ten tweede, van een middelmatige speler kan je een (zeer) bruikbare speler maken, nergens zeg ik dat je daar top van maakt. Het gaat om het algehele basisniveau van de opleiding, en dat met name de basisvaardigheden optimaal aangeleerd worden, zoals goed aannemen, strak passen, passen op het juiste been en met de juiste snelheid, etc.. Dat zijn zaken die trainbaar zijn, en dat vergt herhaling op herhaling. dus zorgen dat iedereen meekan in combinatiespel van een zo hoog mogelijk niveau, en iedere speler daar optimaal in laten ontwikkelen, wat je doet door hen steeds maar weer uit te dagen. Zie Dortmund die dat apparaat in gebruik hebben genomen die strakke ballen op een speler afvuurt, waarna de speler zo snel mogelijk de bal in een oplichtend poortje moet schieten. Dat traint de aanname, de handelingssnelheid en de passing en dus ook de techniek. Jij denkt dus dat dat totaal niet werkt? Dat apparaat kan je nabootsen door aanvallend kort combinatiespel te spelen, waarbij ook sprake is van veel passjes, veel aannames, veel passjes geven, snel handelen, etc., maar dan met als extra dat je ook moet leren sneller de oplossing naar voren te zien en te durven daar naar te handelen, je beweging zonder bal kan leren begrijpen en driehoekjes maken, etc.

Daar hebben de toptalenten ook baat bij, bij hogere accuratesse en tempo in het combinatiespel op trainingen, en alle steeds herhalende handelingen die ik hierboven opsom.. En ook in wedstrijden, die je dan ook zo moet spelen, dus geen kansloze lange bal waar spelers niks van leren, en nauwelijks balcontacten maken.

Nogmaals, het voorbeeld Van de Beek, die niet bekend stond als en toptalent, groeide naar eigen zeggen enorm onder Jonk, doordat Jonk hem feller en anders druk liet zetten, en vooral naar voren liet denken en handelen. En vooral dat laatste daagt een jeugdspeler enorm uit, want dat vraagt om een stap of stappen vooruit denken, zeer snel handelen, en dus ook zo goed mogelijk aannemen om jezelf extra tijd te verschaffen, en het daagt ook je creativiteit uit, en daarbij leer je durven naar voren te spelen, risico te nemen.
Van de Beek is daardoor een betere speler geworden, die nu geregeld basis speelt in het eerste.

Het gaat ook in veel gevallen om kleine percentages, het voetbal draait om details. Een toptalent 10% beter maken door zijn hele jeugd lang te oefenen op aannames, wegdraaien, strakke passing, en in alle technische facetten uitdagen, is al heel wat, en maakt uiteindelijk een heel groot verschil. Zeker als het alternatief was geweest een opleiding waar het vooral om fysiek, snelheid en lange ballen zou draaien. Reken maar dat Frenkie opgeleid bij een Ajax dat in de jeugd aanvallend kort combinatiespel speelt op een hoog tempo, nóg beter was geweest, en er veel eerder klaar voor was geweest. Maar bij zo'n Frenkie is het verschil dat je maakt veel kleiner, omdat hij al zo goed was en is, dus zie je dat niet zo snel. Bij een type wiens aanname in de jeugd nog niet optimaal is, en zijn passing wat slap, zal je dat wel zien, als je hem goed opleidt. En dan kan zo'n speler ineens van heel veel waarde zijn, omdat hij qua inzicht en creativiteit bijvoorbeeld, al goed was.

Niemand maakt een speler, je 'dwingt' de speler om zijn skills op een hoger niveau te etaleren, en zo naar een hoger niveau te krijgen.

Door te focussen op het korte combinatiespel, leren spelers ook het spelletje snappen, zoals combineren, doorbewegen, driehoekjes maken, hoe vrij te lopen, wanneer aan te bieden of even weg te lopen, etc. Dat is enorm van belang voor het eerste elftal, zodat spelertjes makkelijker ingepast kunnen worden, en niet nog helemaal moeten leren hoe te handelen. Dan gaan ze namelijk denken, en denken werkt verlammend. Spelers zijn op hun best als ze intuïtief kunnen spelen, dus eigenlijk zonder nadenken. Dat verhoogt ook de handelingssnelheid, dat dan niet geremd wordt door het denken.

Maar stel Gery Vink en al die andere kneuzen maar weer aan, en laat het allemaal lekker verloederen, stel de moeder van Witschge aan en andere moeders, als je denkt dat het allemaal toch geen ene reet uitmaakt.
1 0
MosesD
Ja, jij bent Jonk adept. Prima trainer, geen manager en daarom ongeschikt gebleken om hele opleiding aan te sturen. Communicatie in- en extern was gewoon slecht. Communiceren niet zijn sterkste punt, toch niet onbelangrijk in dergelijke functie....
Ik zeg ook nergens dat er bij de jeugd matige spelers rondlopen. Ik zeg alleen dat je met opleiden in zijn algemeenheid niet van een matige speler en topspeler kan maken. Een topspeler heeft zichzelf 'gemaakt' het het talent dat ie gekregen heeft, in combinatie met de juiste drive/mentaliteit. Oefening baart kunst, je doet alsof ik beweer dat spelers thuis liggend op de bank beter worden. Natuurlijk niet. Ik zeg alleen dat opleiden weleens overdreven wordt. Alles begint met talent. Frenkie de Jong is gewoon zo goed, omdat hij onvoorstelbaar veel talent heeft. Dat heeft ie echt niet 'geleerd' van een trainer van Willem II. Zie ook wat Witsche dus zegt over de talenten bij Ajax. Die waren ook onder zijn moeder beter geworden. Dat moet je ook weer niet te letterlijk nemen, maar waar hij op doelt dat het voor 95% uit een speler zelf komt. Een goede trainer kan die (belangrijke) 5% toevoegen.
Gery Vink was tactisch niet goed, maar het was wel iemand die op andere vlakken wat bijdroeg. Vraag jeugdspelers er maar naar. Zijn allemaal enthousiast over het 'mentale aspect' wat Vink hen bijbracht.
Je bent wederom veel te zwart wit. De nuance is altijd zoek bij jou. Jammer. Ik vind het goed gaan met de opleiding. Jij blijkbaar niet. Tja, het zei zo. De aanwas van talent zegt dat het wel degelijk goed gaat. En natuurlijk is er altijd ruimte voor verbeteringen. Een opleiding is nooit af. Maar dat het volledig zou instorten na het vertrek van Jonk is natuurlijk je reinste onzin.
0 0
geDaante
Die grootste talenten worden bij speeltijd en ouder worden vanzelf beter, het gaat erom hoe je ze bijslijpt, en in hoeverre. En daarin schiet de opleiding tekort, door teveel resultaatgericht voetbal, en te weinig passie en focus op kort combinatiespel en koste wat het kost centraal over de grond opbouwen. Weerstand wordt zo teveel weggenomen, het wordt spelers makkelijker gemaakt, in plaats van moeilijker, puur om wedstrijdjes te winnen.

Dan ben je heel erg verkeerd bezig, en haal je niet het maximale uit je talenten. En het draait niet alleen om de toptalenten, dat is een misvatting. Die talenten daar net onder kunnen laatbloeiers zijn en plotseling sterk ontwikkelen. En je hebt de plicht die spelers daar weer onder ook zo goed mogelijk op te leiden, zodat ze het betaald voetbal kunnen halen. Overall is het technisch niet goed genoeg, ieder talent in de middenbouw en zeker bovenbouw moet over een goede basistechniek beschikken, dat is namelijk trainbaar, en daar scout je ook op als het goed is. Kijk je naar zo'n jeugdteam van Barcelona, is de techniek vele malen beter. Uiteraard zijn Spanjaarden over het algemeen verfijnder en lichtvoetiger, maar dan moet je dus nog veel meer focussen op techniek op de trainingen, en tijdens wedstrijden alles gooien op kort combinatiespel, voor veel balcontacten, veel aannames, veel wegdraaien, veel passjes versturen, etc.
0 -2
Web
geDaante ga ik ooit nog eens iets positiefs uit jou horen.
Bij jou is het nooit goed.
Was het voetbal in het tijdperk Wim Jonk nooit slecht?
Werd er toen altijd in alle teams gespeeld zoals jij het wil zien.

Als je met een team tegen een sterke tegenstander speelt, kom je niet altijd aan het voetbal wat je wilt spelen, die proberen je te ontregelen

In een team gaat het om die paar spelers die talent hebben, die moeten zich doorontwikkelen, beter worden, dus nooit op dezelfde positie zetten, een middenvelder moet eens weten hoe een rechtsbuiten speelt, een centrale verdediger die in een sterk team speelt, en dus nooit onder druk speelt, zet je een team hoger, zo dat hij nog wel geprikkeld word enz

De rest van het team is aanvulling, anders kun je niet spelen. Met andere woorden die 3 grote talenten moeten goed spelen, die willen wij straks in de Johan Cruijff Arena zien spelen, en wat die andere 8 doen is niet zo belangrijk.

Messi, Ronaldo, Hazard, Mpampe, Zidane, Aguero, Ibrahimovic, de Bruine, Suarez, Neymar, en zo kan ik nog heel lang doorgaaan, hebben nooit in het traditioneel 4-3-3 systeem gespeeld, volgens mij is het wel goed gekomen met al die spelers.

Ze moeten onder alle omstandigheden spelen om beter te worden, leren wat winnen is, leren dat er strijd moet zijn, als je alleen maar positie spel speelt en nooit strijd moet leveren, kom je ook te kort.

En als je tegen Feyenoord speelt, komt er wat boven in spelers, hoe oud je ook bent, en als dan het voetbal wat minder is? Moet het maar.
5 0
geDaante
De bal gewoon naar voren peren is strijd leveren ja? En daar worden spelers ook technisch beter van? Iedereen stond juist stil, waardoor het middenveld niet ingespeeld kon worden. De CV's gooiden de bal gewoon over het middenveld heen, in de hoop dat ie goed zou vallen. En Feijenoord was barslecht.
2 -2
Web
Zeg ik dat? Ik zeg dat je niet alleen maar goed word onder het 4-3-3 systeem, en er zijn heel veel wegen waar een voetballer zich in kan ontwikkelen.
Alles in de puntjes geregeld, is zelfs niet goed
Waar hebben Hazard en de Bruine zich ontwikkeld, in België, word daar goed gevoetbald. Nee

Daar reageer je niet op, het is puur onzin dat jij denkt dat je alleen maar een goede voetballer word in het Ajax systeem.

Ik hou ook van goed Ajax voetbal, maar nogmaals het gaat om die paar die extreem veel talent hebben, en als dan die andere 7 of 8 niet goed doen, of zelfs kunnen? Maakt echt niets uit.
0 0
geDaante
Hazard en De Bruyne zijn natuurtalenten, dat soort spelers halen het op hun talent alleen al, het gaat erom bij zowel dat toptalent als de talenten daar net onder, en ook de 'aanvulling', het maximale eruit te halen, en die specifieke kwaliteiten verder te ontwikkelen die passen bij de speelwijze van je eerste elftal.

Neem bijvoorbeeld Van de Beek. Naar eigen zeggen had hij erg veel baat bij het drukzetten onder Jonk, en het naar voren leren denken. Daarvoor werd hij daarin niet uitgedaagd en gestimuleerd, en stond hij niet bekend als een heel groot talent. Nadat hij zo is gaan leren drukzetten en naar voren gaan denken en handelen, is het ineens snel gegaan, en dat heeft hem tot de speler gemaakt die hij nu is. En dat zijn zijn eigen woorden. Dit is een mooi voorbeeld.

Neem het eens heel extreem; opleiding A hanteert alleen maar lange ballen in de jeugd (waarbij het middenveld dus veelal wordt overgeslagen) en opleiding B alleen maar combinatiespel. Waarin denk je dat met name middenvelders, maar ook de verdedigers (opbouwend gezien) en voorwaartsen beter worden? Zelfs uit iemand als Messi zou in opleiding B veel meer, zo niet het maximale zijn gehaald, en in opleiding A totaal niet. Had ie het waarschijnlijk nog wel gered, maar was hij lang niet zo goed geweest, met name in het combineren niet.
2 -2
Web
Je moet het maximale halen uit beste spelers uit een team, de rest is bijzaak.

Donny was zo goed als junior, soms kun je de laatste stap niet maken, en hij had Nouri naast hem staan.
Maar ik hoop toch dat jij wel ziet, dat Donny technisch veel tekort komt, was wel heel pijnlijk te zien tegen België.

En Frenkie heeft de opleiding gehad bij Willem 11, stond maar tussen matige spelers te spelen, misschien is hij daarom wel zo goed? Kreeg de ballen niet op een presenteer blaadje, moest er voor werken.
Weer een punt met goede voetballers die niet in het Ajax systeem groot geworden zijn.

De rest heb ik je proberen uit te leggen, heeft geen zin
1 0
MosesD
Volkomen eens. Frenkie de Jong heeft bij Willem II ook anders leren voetballen, is daar dus completer door geworden. Jonge spelers hebben er ook baat bij verschillende systemen te kunnen spelen, in verschillende omstandigheden. Daar worden ze polyvalent een hebben ze dus een meerwaarde.
0 0
geDaante
Nee, die heeft naar eigen zeggen ook, gelukkig schijt gehad aan al die onkundige jeugdtrainers die hem wilden opleggen balletjes breed en op safe te spelen. Doordat hij zo goed was, liet men hem toch maar zijn ding doen.

In een betere opleiding gericht op kort aanvallend combinatiespel, was hij nog beter en verder geweest, en al veel eerder doorgebroken.
1 0
Joseph
Frenkie hoort bij de talenten die het overal zou redden, wie weet hoe goed hij bij Ajax was geworden als hij meer uitgedaagd zou worden.

Bij Willem II is de opleiding niet goed, dat zie je wel aan het feit dat er verder niks door komt.

Donny is technisch weinig mis mee, wat er wel mis is, is het vertrouwen van de coach in hem. Die jongen verliest eerst zijn beste maatje en het jaar erop zit er een trainer die zijn kwaliteiten niet begrijpt.
0 -1
Web
Wij zijn het ook niet eens.
Donny is technisch beperkt
Ten Hag snapt het heel goed, maar jij niet.
Zag je hem stuntelen bij Oranje, had constant ruzie met de bal.
Gisteren ook de minste Ajacied
2 0
geDaante
Het heeft inderdaad geen zin, zitten op een andere golflengte, en dat geeft niet. Ik ben oprecht blij voor jou dat het gaat zoals jij dat graag ziet.

Ik ben misschien ook te veeleisend, maar als het maximale er naar mijn idee niet bepaald uitgehaald wordt, hoeft het van mij ook niet meer zo.
0 -2
Web
Ik zeg niet dat het goed gaat of ging.
Er is altijd wat te verbeteren..
Maar ik kijk tegen de jeugd aan, puur als opleiding, het gaat om de grote talenten en die moeten zich ontwikkelen, en dat hoeft niet ( moet ) op een gespreit bedje

Frenkie geeft mijn gelijk.
2 0
geDaante
Frenkie geeft jouw gelijk helemaal niet, dat is een natuurtalent.
1 0
Radie125
Belangrijkste is dat we ban het ongedierte uit 010 hebben gewonnen
1 -1
geDaante
Ja man, echt heel belangrijk man.
0 -1
koenos1
Hoeveel staat o17?
0 -1
koenos1
Hoeveel staat o17?
0 -1
Mbaku
Max de Waal 2e helft linksbuiten... De geest van Frank waart rond op de Toekomst
1 -2
NouriVandeBeek
Nee, het is geen buitenspeler, maar gewoon een goede voetballer. Er waren voor deze wedstrijd niet heel veel opties meer.
1 -1
willieovertoom
Mijn God, Ian Beelen in de kleine ruimte net. Fantastische acties. Gevolgd door Ünüvar die drie man dolt. Dit team doet bij vlagen denken aan Jong Ajax 16/17.
3 -2
AsensioWillemsen
Hoe doet Sontje Hansen het dit seizoen? Zie dat ie steeds vaker op CAM speelt, nu zelfs ten faveure van Jensen. Is zijn rendement nog steeds zo hoog als in de C-jeugd
1 -1
Red Devil
Altijd lekker om van die kakkies te winnen.
4 -1
geDaante
Ja man, de manier waarop maakt niet uit he, het boeit je niks dat de opleiding weinig voorstelt op deze manier? Het lijkt nog wat doordat Ajax de beste talenten door zijn naam kan aantrekken.
3 -6
NouriVandeBeek
Llansana is weer terug. Dat is mooi.
1 -1
NotForSale
Ze winnen nooit van de Joden!
3 -2
geDaante
Naar ik meen speelt er geen enkele Jood in dit o15.
1 -4
geDaante
Verschrikkelijk dit, ordinair ballen naar voren pompen (in de onder 15!), geen enkele pogingen er centraal over de grond door te komen. Geen beweging zonder bal en aanbieden, en geen durf spelers die enigszins gedekt staan in te spelen en zo door te combineren. Sprake van angst dus, en dus resultaatgericht voetbal door de coach, die er niks op uit doet de jongens aan te sporen de voetballende oplossing te vinden. Het zou maar eens fout gaan, en je zou maar eens verliezen...

Zeer teleurstellend, het ego en eigenbelang van jeugdtrainers is weer te belangrijk geworden. Hier leren die spelertjes helemaal niks van behalve de lange hoge pas oefenen. In plaats van te steken wordt er kansloos geschoten, in plaats van de bal kort mee te geven, wordt deze kansloos naar de flank hoog gespeeld.

Je mist sowieso onder veel jeugdtrainers en dus bij Ajax die passie voor het combinatiespel, voor het tikken, de driehoekjes, onder druk uit voetballen, de voetballende oplossing kiezen. Dat zal vast zo nu en dan fout gaan, maar daar leren de talenten van en worden ze individueel beter van.

Heb je de weerstand die je zoekt tegen Feijenoord, ga je die weerstand uit de weg door de bal gewoon maar naar voren te peren en het middenveld te mijden Frank de Boer stijl. Kansloos.
8 -5
Knalpot
Denk je dat het die jongetjes wat uitmaakt? Nee want die willen gewoon winnen van Feyenoord en hoe dat interesseert ze geen reet. Als je bij de beste talenten van een land hoort dan wil je dat gewoon bevestigd zien worden het liefst met oogstrelend voetbal de tegenstander vernederen natuurlijk maar uiteindelijk telt maar 1 doel en dat is dat je als winnaar van dat veld stapt. Wat die ene streamkijker Daan er dan van vind zal hun waarschijnlijk hun reet ruften.
0 0
geDaante
Het gaat erom dat die jongetjes op alle technische facetten beter worden!!!
0 0
Web
Soms speel je tegen een tegenstander dat het er altijd niet uitkomt.
Die proberen het spel te ontregelen.
En wat is goed voetbal?

Het gaat om die paar echte talenten uit een team, die moeten zich ontwikkelen, beter worden, en de rest is aanvulling, die moeten er voor zorgen dat er een elftal staat, zodat die heb je geen team

Messi, Ronaldo, Suarez, Aguero, Hazad, Ibrahimovic, Mbappe, Neymar,De Bruine en zo kan ik er nog wel 40 noemen, hebben nooit in het Ajax 4-3-3 systeem gespeeld, volgens mij is het allemaal aardig goed gegaan met deze spelers.

Denk daar maar eens goed over na.
2 0
geDaante
Dan kan je twee dingen doen:

1. Trouw blijven aan je identiteit en filosofie en die druk juist aangrijpen om beter te worden in het onder druk uitvoetballen. Dat wil je straks in Ajax 1 namelijk zo goed mogelijk kunnen, je wil niet als Ajax zijnde vastgezet worden. Eenmaal onder de druk uit gevoetbald, kan je verder voetballen en zo tot goed voetbal komen.

2. Totaal opgeven, van zowel je filosofie als je geloof in het onder druk uit kunnen voetballen, en dat ook niet willen oefenen, uit angst voor een foutje hier en daar, en maar een wedstrijd uitspelen met louter lange ballen, waar je dus qua ontwikkeling helemaal niks aan hebt.

Die aanvulling waar je het over hebt, moeten ook de basis (aan)leren, dus aan de juiste kan dekken, positioneren, voldoende basistechniek kweken, redelijk tot goede aannames kunnen doen, passen in de loop en iets voor de man op het juiste been, etc. Dat zijn allemaal zaken die door training aan te leren zijn, ook bij de 'aanvulling'. Hoe hoger het niveau van die aanvulling, hoe hoger niveau je als team kan halen, en hoe meer die paar toptalenten zich daarin kunnen ontwikkelen.

Jij vindt het spel van Ten Hag toch goed? Denk je dat jeugdspelers dat straks beter kunnen uitvoeren wanneer ze in de jeugd vooral de lange bal hanteren? Nee, natuurlijk niet. Dat spel is gebaseerd op centraal en over de grond opbouwen, en combineren.
1 -2
de_pitbull
ik heb liever dat ze die bal naar voren knallen dan dat ze het mooi willen doen en de 1-1 om de oren krijgen.
3 -7
geDaante
Jezus, laat ik hier maar niet op in gaan.
5 -1
chuckie88
Jezus man.. lees nu al regelmatig van jou de kritieken... maar door gasten zoals jij die alleen maar prachtig mooi combinatievoetbal willen spelen bij Ajax (lees, dus ook de jeugd, of zoals jij stelt juist in de jeugd) hebben we veel spelers in de jeugd afgeleverd zonder enig greintje killersmentaliteit, de wil om te winnen, resultaatvoetbal, ff schijt aan de manier waarop gewoon de punten, wedstrijden over de streep trekken... moet ik nog doorgaan... DAT verdomme zijn ook kwaliteiten die bij een heel groot talent horen... en die moet je ook in de jeugdopleiding verwerken... dat gezeik met alleen maar mooi voetbal spelen... dat heeft gezien in het verleden hoe vaak we helaas net niet iets wonnen... Mensen zoals jij snappen er helemaal niets van.. denken dat met techniek en taktiek alles op te lossen is in het voetbal... wrong!! en niet zo n klein beetje ook.. Fysiek, kracht, power, mentale weerbaarheid, intrinsieke motivatie zijn elementen (afhankelijk van de positie waar iemand speelt) die de laatste jaren echt belangrijk zijn geworden in het voetbal.
ik heb spelers met verdomd weinig talent zien doorbreken op heel hoog niveau puur op wilskracht en eerder genoemde kwaliteiten... Ik heb daarentegen heel veel hele getalenteerde spelers het NIET zien redden met alleen maar techniek.Bij Ajax kennen we legio voorbeelden: Andersen, Johnsen, Tete, Roedewald, Bazoer, El Ghazi, Kihsna, enz, enz
3 0
geDaante
Deel 2 ;)

Er zullen uiteraard altijd spelers zijn die het mentaal niet redden, daarom moet je ook zoveel mogelijk technische spelers opleiden zodat de vijver groter is om uit te vissen. En het wordt ook altijd zo overdreven. De mentaliteit is helemaal niet zo slecht, je moet ze alleen uitdagen, kansen geven en met spelplezier laten spelen, en met lef. Onder Bosz gingen spelers tekeer, onder Keizer in Jong Ajax gingen ze tekeer en met heerlijk voetbal, onder Jonk in de A1, etc.

Het doel is vooral technische spelers af te leveren die mentaal oké tot uitstekende in elkaar zitten. Dat tezamen maakt een goede speler, voor minder moet je het niet doen, je wil het maximale nastreven bij Ajax. Je kan nog zo'n goede mentaliteit en werklust hebben, als je basistechniek en/of handelingssnelheid niet goed genoeg is, heb je er helemaal niks aan, dan is dat een zwakke schakel in je spel. Je theorie gaat meer op bij andere clubs, die opportunistischer en fysieker spelen. Dan kan je op werklust en lopen wel wat betekenen.

Jouw voorbeelden: Andersen, Kishna, Bazoer, Johnson en El Ghazi zijn in de eerste plaats niet bij Ajax opgeleid of maar kort, maar dat daargelaten.

Tete, Riedewald en El Ghazi waren gewoon niet goed genoeg. Die zagen dat zelf ook wel in na een tijdje. En daarbij, helemaal geen technische spelers waar ik op doel.
Andersen was te soft, en te gevoelig. Dat kan een speler zijn. Dat zie ik niet terug bij jeugdspelers van Ajax, die de Ajaxcultuur ook al gewend zijn, en over het algemeen geloven in zichzelf en bravoure hebben. Johnson is een apart ventje, die het wat te hoog in zijn bol heeft, en zich teveel wil bewijzen.

Ik vind je voorbeelden dus zwak. Waarom kom je niet met: Nouri, Ünuvar, Gravenberch, Van de Beek, De Ligt, Frenkie, Taylor, De Waal, Beelen, Eiting, Mazraoui, Jensen, Bijleveld, etc.?
Een vrij willekeurig rijtje aan uitstekende jeugdspelers die al doorgebroken zijn, op het punt staan door te breken, en in hun teams gewoon alles geven en het goed doen? Wie is de man die zowat het nederlandse voetbal aan het redden is? Frenkie de Jong. 79 miljoen wordt er schijnbaar al geboden op hem. Totaal geen fysieke speler, juist zeer technische en beweeglijk.

Met Frenkie, Tadic/Ziyech en Schöne op het middenveld, speelt Ajax het beste voetbal sinds '95 misschien wel. Geen brekers en fysiekelingen dus, maar allemaal goede voetballers, die elkaar versterken in hun combinatiespel en creativiteit. Zet daar een Dani de Wit tussen, of zelfs Klaassen, en je bent dat grotendeels kwijt, doordat er dan een zwakke schakel tussen staat wat combinatiespel en aanspeelbaarheid betreft.

Kortom, de kracht van Ajax is altijd geweest het anders te doen dan de rest. In al dat fysieke geweld kan je ook totaal niet mee. Ajax bestaat veel uit jeugdspelers, en die leggen het fysiek altijd zwaar af tegen de Europese (sub)top, hoe erg je ook op fysiek zou scouten dus waarom je daarop focussen? Dan ben je niet alleen fysiek alsnog ondermaats, maar ook nog eens technisch-creatief en qua beweeglijkheid en handelingssnelheid en dus qua combinerend vermogen. Totaal kansloos dus, en dom ook.

Je hebt met fysiek tegenstanders te maken, en met steeds compactere en beter geörganiseerde verdedigingen te maken. En ook weleens met tegenstanders die ook volop druk zetten. Dus je hebt vrijwel altijd met zeer compact spel te maken. Wil je heersen en dominant zijn, door compacte verdedigingen snijden, de bal in bezit houden op het middenveld, en onder druk uit voetballen, moet je dus heersen in de kleine ruimte, en je combinatiespel van een zo hoog mogelijk niveau zijn. Dat bewerkstellig je niet met werkers met weinig talent, totaal niet. Daarvoor moet je de meest technische spelers hebben die snel handelen, en die het mentaal allemaal aankunnen, en als iets me wel positief opvalt bij de doorbrekende technische Ajaxjeugd, dan is dat het wel. Zitten gewoon goede koppen op, dus ik zie het probleem niet.
1 -1
3sterren
De Jong heeft baat bij een speler als De Ligt. We hebben allemaal nog vers in het geheugen wat de basis presteert zonder zijn ’reus’. Of ga je hier beweren dat De Ligt is gezegend met een fluwelen trap in combinatie met creatief, oogstrelende en bovendien ook nog eens functionele techniek ?
0 0
geDaante
Dan heb je het over een verdediger. Met wel een goede inspeelpass, die in de jeugd geoefend en verbeterd kan worden door, jawel, centraal opbouwen over de grond.
0 0
geDaante
Deel 1

En daar heb je het weer, zogenaamde killersmentaliteit. Denk je werkelijk dat je die nog kan kweken bij tieners? Dat is deels een aangeboren eigenschap (temperament) en verder een psychologisch fenomeen, en dat in de vroege jeugd vooral bepaald wordt, door bijvoorbeeld de jongste van de broers te zijn, en het idee te hebben je te moeten bewijzen. Of de minst goede voetballer zijn in je elftalletje, en je dus harder moet werken en jezelf bewijzen om van evenveel waarde te zijn. Of een laag zelfbeeld, en winst een egoboost geeft. Mijn neefje van 6 speelt vals bij bordspelletjes om te winnen, en zijn vader had en heeft diezelfde competitiedrang. Zit veelal in de genen, en in de psychologische ontwikkeling in de eerste tien jaar zo'n beetje.

En wat heeft het van doen met wel of geen combinatiespel? Waarom zouden ze in godsnaam meer winnaarsmentaliteit kweken als ze in plaats daarvan de lange bal hanteren? Als je dat al zou kunnen kweken, dan gebeurt dat eerder wanneer je niet zo makkelijk wint als team, als het moeizamer gaat. Dan hebben ze door dat ze meer moeten geven om te winnen.

Die spelertjes moeten vol voor de winst gaan, de trainer niet. De trainer moet niet allerlei tactiekjes verzinnen en fysiek sterke speler opstellen om maar die winst binnen te halen en het zo dus zo makkelijk mogelijk te maken voor de spelers. De spelers hebben juist weerstand nodig, en moeten het spel dat ze in Ajax 1 zullen spelen, zoveel mogelijk spelen, en met zoveel mogelijk weerstand, om daar zo goed mogelijk in te worden. Wat snap je daar niet aan?

Fysiek, kracht, power, etc. dat in het huidige voetbal echt belangrijk is geworden... Sinds wanneer kopiëert Ajax anderen?!!!! Ajax was altijd zo goed, deels omdat het dingen anders deed dan anderen. En Ajax speelt in balbezit met als doel uit de duels te blijven, en bij balverlies collectief fel drukzetten. Dan heb je bij balbezit dus vlotte, behendige, zeer technische spelers nodig die snel handelen en makkelijk combineren, en als team zo goed mogelijk combinatiespel. Dat is het moeilijkste voetbal, en dat ontstaat niet zomaar, en daarom moet je daar op opleiden, en zo goed mogelijk.
Alsof Nouri fysiek sterk was, alsof Ünuvar fysiek sterk is, alsof Frenkie de Jong fysiek sterk is. Je hebt goede voetballers nodig.
Je weet duidelijk niet waar Ajax voor staat en wat nodig is om in het huidige voetbal aanvallend, dwingend voetbal op de helft van de tegenstander te kunnen spelen.

Je hebt blijkbaar niks geleerd van De Boer en Bosz, waar De Boer koos voor degelijke, fysieke spelers en hen met angst in de benen het veld op stuurde, en de spelers geen risico mochten nemen, met als gevolg eeuwig balletjes breed en zeer gezapig spel dat oogde alsof de spelers geen enkele drive en mentaliteit hadden. Bosz komt voor de groep, en veel van dezelfde spelers knallen er ineens keihard op. Rara, hoe kan dat? De trainer inderdaad, eerst maar eens die spelers het veld op sturen hamerend op lef, naar voren denken en meer scoren dan de tegenstander voordat je tot de conclusie komt dat het aan mentaliteit schort. Het schortte aan De Boers mentaliteit ja, en al die andere laffe 'realistische' coaches.

Spelers met verdomd weinig talent die puur op wilskracht doorbreken, doen dat niet bij Ajax. Die worden uiteindelijk altijd doorgeselecteerd. Dani de Wit zal ook nooit basisspeler worden, had eigenlijk ook geen reserve mogen zijn. Klaassen was leuk, maar ook niet goed genoeg voor Ajax, aan de bal kan hij werkelijk niks, totaal afhankelijk van medespelers en het team. Daar speel je geen geparkeerde bus mee kapot.
1 0
3sterren
In elk succesvol Ajax-team uit het verleden speelden ook ”bikkelaars”. Zeer bekend en van grote waarde voor het team, waren o.a. Suurbier, Lerby, Wouters, Neeskens, Bogarde en Davids. Zij zorgden ervoor dat spelers als Keizer, Swart, Rep en niet te vergeten Johan Cruijff zelf, maar later ook Litmanen, R. de Boer, Finidi George, Kanu en Patrick Kluivert, konden excelleren. En ik had nog wel even door kunnen gaan met het noemen van namen, maar het gaat mij om het punt wat ik graag zou willen maken. Met elf Messi’s in je team word je geen kampioen. Met elf spelers à la Wouters ook niet. Het gaat om de ideale mix.
Overigens houd ikzelf ook meer van technisch goed verzorgd combinatiespel. Het liefst doorspekt met frivole hoogstandjes ...
0 0
geDaante
Je vergeet dat het voetbal veel compacter en beter georganiseerd is geworden, waardoor je veel meer in de kleine ruimte komt te spelen, en wil je daarin heersen en dwingend en aanvallend spelen op balbezit, heb je tegenwoordig spelers nodig die excelleren in de kleine ruimte.

Ten Hag speelt ook niet voor niets met drie voetballers en geen breker op het middenveld. Davids was overigens ook heel erg technisch en vaardig in de kleinere ruimte.

Je ,aan wel een mix van types hebben, maar het gaat erom dat je geen zwakke schakel in je combinatiespel hebt lopen, dus iedere speler moet het combinatiespel snappen, en op een hoog niveau kunnen toepassen, zodat je aks team tegenstanders weg kan tikken. Van de Beek is een heel ander type dan Frankie, of Nouri, maar kan mee in hun niveau van combineren, om maar een voorbeeld te noemen.
0 0
Boer
Ik ben het er helemaal mee eens. We moeten ook niet steeds met vroeger vergelijken. De kritiek die we nu op Kristensen hebben zouden we nu ook op Suurbier hebben. Zelfs bij Haan en mijn vroegere held Neeskens heb ik mijn twijfels. De laatste vanwege de VAR. Ik denk ook dat De Ligt completer en beter is dan Hulshoff.

Ik zag laatst Ajax-Arsenal nog eens terug. Dat viel me juist in technisch opzicht niet mee. Ik bleek het verleden te hebben geromantiseerd. Opvallend is dat de commentator niets zegt van waardeloze schoten en mislukte passes. Dat is ook veranderd. In de jaren 70 was Ajax goed, maar het buitenland vele malen zwakker dan nu.
0 0
DeKenner
Ik denk dat jullie allebei op bepaalde punten gelijk hebben. Die winnaarsmentaliteit moet er sowieso zo vroeg mogelijk inzitten. Maar tegelijkertijd staat Ajax ook ergens voor, en dat is wat gedaante probeert uit te leggen. Ik zie te weinig jeugdwedstrijden om er over te kunnen oordelen. Maar als iedere jeugdcoach echt alleen maar voor het resultaat gaat, en niet ‘het Ajax-spelletje’ speelt, dan heb je daar uiteindelijk minder aan als die spelers straks de stap moeten maken naar de senioren (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
0 0
Web
geDaante heb ik nog nooit positief gehoort over Ajax.
Er is net wat je zegt een tussen weg.
Het gaat om de echte talenten die er boven uitsteken, de rest is aanvulling en moeten er voor zorgen dat deze spelers goed kunnen functioneren.

Messi, Ronaldo, Suarez en zoveel anderen hebben nooit in een Ajax systeem 4-3-3 gespeeld.
Volgens mij is het allemaal goed gekomen met ze, een systeem is een middel, niks meer of minder.
0 0
geDaante
Ja, en om die echte talenten goed te laten functioneren, laat je ze niet lopen op lange ballen, of gooi je steeds lange ballen over ze heen, waardoor ze dus geen balcontacten maken.

Die echte talenten, en ook de mindere die je niet moet afschrijven en waarvoor je de verplichting hebt ook hen zo goed mogelijk op te leiden en beter te maken, worden beter in het vlotte, korte combinatiespel. Zij maken dan veel balcontacten, veel aannames, mogelijkheden om weg te draaien, veel te passen, kort en langer, veel te combineren, leren beter vrij te lopen en aan te bieden, leren beter door te bewegen, driehoekjes te maken, etc.
En verdedigers die meer het middenveld in kunnen spelen en zo hun inspeelpass verbeteren, etc.

Spelers moeten zo hun techniek, bewegen, handelingssnelheid en creativiteit maximaal aanwenden, en alleen zo wordt dat allemaal beter.

Wat is daar zo vreemd aan?
0 0
geDaante
Het is maar wat je meekrijgt van mij en wat je selectief voor het gemak even vergeet.
0 0
Mbaku
Toch niet met jeugd voetbal joh.
3 -1
Champy
Over hoe je je constateringen linkt met "het eigenbelang van de jeugdtrainer" verbaast me toch steeds.
2 -2
geDaante
Houd het bij ego dan, je snapt wat ik bedoel.
0 0
Champy
Nee, je maakt een verband die voor mij nergens op slaat.
Als een jeugdtrainer alleen mooi voetbal wil spelen, gaat dat toch ook om z'n ego? "Zie mij die ploeg leuk laten spelen"
Ik zie het eerder als een beperking van een jeugdtrainer om z'n ploeg leuk te laten spelen. Ook daar zijn talentrijke jeugdtrainers voor nodig.
1 0
geDaante
Je mag toch aannemen dat de Hoofd Jeugdopleiding Ouaali een visie heeft neergezet, en dat dat van achteruit opbouwen is, centraal opbouwen is, met veel beweging en combinatiespel op het middenveld, om van daaruit uit te waaieren met aanvallend veel variatie?

En dat iedere jeugdtrainer verder opgeleid en geïnstrueerd wordt waar nodig om dat spel te kunnen spelen en over te brengen? Wooter is al jaren trainer bij Ajax. Als hij zo beperkt zou zijn, waarom traint hij dan nog bij Ajax? Waarom is er geen enkele toezicht op de kwaliteit van de trainers en het vertoonde spel? Iedere trainer mag gewoon aankloten en zijn eigen dingetje doen. Dan is er dus geen visie meer.

Jij weet ook wel, zeker pre-revolutie, dat het veelal eilandjes waren en men kickte op resultaat, er veel gekozen en ook gescout werd op fysiek sterke en snelle, en vroegrijpe spelers om potten te winnen. Trainers kicken op winst, staat goed op hun rapport en eventueel CV.

Je hoeft niet een heel talentrijke trainer te zijn wil je wat meer laten zien dan louter de lange bal. Je werkt verdomme al jaren bij Ajax, je verdiept je in het bijbehorende spel, en nogmaals, je mag toch verwachten dat Ajax dit anti-voetbal bijstuurt door de coach verder op te leiden of desnoods weg te sturen?

Ook bij Heitinga en in iets minder mate bij Reiziger zie je dat resultaatgerichte, en is duidelijk met zijn eigen carriere bezig. Ook hier weer geen passie voor het kortere combinatiespel en het zeer creatieve, technische voetbal.
0 0
Champy
Men kickte op resultaat door onder andere sterke jongens op te stellen en daar ook op te scouten.
Men kickte op resultaat door talentrijke jongens niet op tijd door te schuiven, omdat ze moeten presteren met hun leeftijdsgenoten.

De link die je probeert te maken met toen slaat nergens op. Je kan Ouaali wel verwijten dat die er niet in slaagt betere jeugdtrainers te vinden, of de trainer te zoeken die past bij een bepaalde leeftijdscategorie.
In het laatste seizoen was men lyrisch over Dave Vos, maar waar waren die mensen toen ie de mindere lichtingen onder zich had? Ondertussen is Dave Vos ook al 7 jaar trainer bij Ajax.
Het trainersschap is ook een ervaringsvak, en dat geldt ook voor het hoofd opleidingen.
0 0
geDaante
Ik wil daarmee zeggen dat het hen ook niet om mooi spel ging, maar om resultaat, om zo zogenaamd aan te tonen dat ze goed bezig zijn, en zo hun baantje denken te behouden en kunnen pochen met 'kijk mij eens een goede trainer zijn', etc.

Je kan Ouaali wel meer verwijten, en iets veel groters en wezenlijkers, namelijk gebrek aan visie en deze visie uitzetten en bewaken. Het kan niet zo zijn dat de ene trainer des Ajax wil opbouwen, combineren, onder druk uit voetballen, etc., en de andere bij een beetje druk van de tegenstander die gastjes meteen en alleen maar die lange bal laat spelen. Dat zou verboden moeten zijn bij Ajax. Die druk en dus die weerstand kan je juist aangrijpen om de spelertjes uit te dagen en te combineren op een zo hoog mogelijk niveau. En laat het fout gaan, hoe vaak dan ook, dan moeten ze zelf maar uitzoeken (met wellicht wat aanwijzingen hoe ze beter vrij kunnen lopen, doorbewegen, etc. Je leert ze van vroegs af aan dan ook aan om lef te hebben en anderen te durven inspelen. Wooter zegt nu eigenlijk, wordt het een beetje lastig, gewoon die bal naar voren peren.

Dus zowel qua alle technische facetten als het mentale, is het zeer slecht voor de ontwikkeling, dit stagneert allemaal en de mindset wordt een beetje verpest.

Dit is allemaal onacceptabel, en zou voor mij een reden zijn Ouaali te ontslaan. Heeft niks met ervaring te maken, maar met visie hebben, inzicht hebben, daadkracht hebben, etc. Hij zal gezien hebben hoe Jonk werd uitgekotst omdat Jonk van iedereen eiste in de visie mee te gaan. De meeste mensen kunnen hun ego niet opzij zetten voor een groter gezamenlijk doel, en gaan dan morren. Misschien dat hij daarom toegeeflijker is en trainers meer de ruimte geeft. Dat zou kunnen, maar dat maakt het alleen nog maar triester.
0 0
3sterren
Theoretisch heb je wel gelijk, maar er is geen enkele topsporter die enkel bezig is voor de schoonheid van het spel. Alle topsporters willen winnen. En dan is een winnaarsmentaliteit, of killersmentaliteit mooi meegenomen. Zelfs Cruijff en Nouri, twee exceptioneel vaardige spelers, hadden een hekel aan verliezen. De één had Neeskens om hem uit de wind te houden, de ander Van de Beek.
Was het niet Cruijff zelf, die ooit de ”beperkte” Wouters naar Ajax haalde? Tot ieders grote verbazing. Maar wat zag hij het goed zeg ...
0 0
Champy
"Ik wil daarmee zeggen dat het hen ook niet om mooi spel ging, maar om resultaat, om zo zogenaamd aan te tonen dat ze goed bezig zijn, en zo hun baantje denken te behouden en kunnen pochen met 'kijk mij eens een goede trainer zijn', etc."

Dan zouden er al heel wat trainers ontslagen moeten zijn, want veel elftallen hebben vorig jaar niets gewonnen.

"Je kan Ouaali wel meer verwijten, en iets veel groters en wezenlijkers, namelijk gebrek aan visie en deze visie uitzetten en bewaken. Het kan niet zo zijn dat de ene trainer des Ajax wil opbouwen, combineren, onder druk uit voetballen, etc., en de andere bij een beetje druk van de tegenstander die gastjes meteen en alleen maar die lange bal laat spelen. Dat zou verboden moeten zijn bij Ajax. Die druk en dus die weerstand kan je juist aangrijpen om de spelertjes uit te dagen en te combineren op een zo hoog mogelijk niveau. En laat het fout gaan, hoe vaak dan ook, dan moeten ze zelf maar uitzoeken (met wellicht wat aanwijzingen hoe ze beter vrij kunnen lopen, doorbewegen, etc. Je leert ze van vroegs af aan dan ook aan om lef te hebben en anderen te durven inspelen. Wooter zegt nu eigenlijk, wordt het een beetje lastig, gewoon die bal naar voren peren."

Je kan Jonk ook verwijten waarom ie met de A1 wel leuk voetbal kon spelen, en met de A2 totaal niet.
Waarom is dat zo? Waarom is dat zo Gedaante?
Wat een visieloze trainer ook die Jonk.

"Dit is allemaal onacceptabel, en zou voor mij een reden zijn Ouaali te ontslaan. Heeft niks met ervaring te maken, maar met visie hebben, inzicht hebben, daadkracht hebben, etc. Hij zal gezien hebben hoe Jonk werd uitgekotst omdat Jonk van iedereen eiste in de visie mee te gaan. De meeste mensen kunnen hun ego niet opzij zetten voor een groter gezamenlijk doel, en gaan dan morren. Misschien dat hij daarom toegeeflijker is en trainers meer de ruimte geeft. Dat zou kunnen, maar dat maakt het alleen nog maar triester."

Die linkse ideeën kan je even achterlaten, Gedaante.
0 0
geDaante
"Dan zouden er al heel wat trainers ontslagen moeten zijn, want veel elftallen hebben vorig jaar niets gewonnen."

Ik heb het ook over pre-revolutie, nu is dat inderdaad beter.

"Je kan Jonk ook verwijten waarom ie met de A1 wel leuk voetbal kon spelen, en met de A2 totaal niet.
Waarom is dat zo? Waarom is dat zo Gedaante?
Wat een visieloze trainer ook die Jonk."

Daar kom je vaker mee, en kan ik niks over zeggen, daar ik de A2 nooit heb zien spelen. Ik weet dat alle teams die ik zag ten tijde van Jonk, dat deze allemaal kort aanvallend combinatiespel speelden. En daar doet een zo'n elftal niks van af. De A2 was naar jou zeggen ook een matig elftal. De onder 15 van vandaag herbergt zat voetballend vermogen om je never nooit te verlagen tot louter lange ballen. En het boeit ook niet meer wat Jonk wel of niet deed, dat heb ik losgelaten. Het gaat om nu, en dat gaat niet goed.

"Die linkse ideeën kan je even achterlaten, Gedaante."

Definieerd 'links', wat heeft dit met linkse ideeën te maken? Overigens blij dat ik veelal links denk. Linkse mensen kan je vaak verwijten dat ze naïef zijn, uitgaan van vertrouwen, wat niet schadelijk is voor anderen. Veel rechtse mensen kan je verwijten dat ze kille, zeer oppervlakkige, empathieloze figuren zijn die uitgaan van angst/wantrouwen en die alleen aan hun eigen hachje denken.
0 0
Champy
Alle teams? 2 x de A1 met Nouri dus enkel....

Linkse ideeën: jezelf wegcijferen voor het groter gemeenschappelijk doel...brr
0 0
geDaante
Nope, van onderbouw tot middenbouw en bovenbouw heb ik vele teams vrijwel hetzelfde (sowieso qua intentie) zien spelen; allemaal gericht op aanvallend kort combinatiespel.

Inderdaad, in een jeugdopleiding waar een goede visie heerst, moet je jezelf wegcijferen ten faveure van het in stand houden van die visie, en van de talenten. Voor hun ontwikkeling doe je het namelijk, dat is je taak als opleider. Zie je dat niet zitten, moet je geen jeugdtrainer bij Ajax worden, maar een eerste elftal van een amateurteam gaan trainen.
0 0
Vlieske
Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt.
2 0
marrene
Nr. 10 heel groot talent. Steekt er wat mij betreft bovenuit. Zijn overigens meer leuke spelers. Had allang 3 of 4-1 moeten staan.
1 -1
Champy
De opleiding heeft echt een traditie van sterke donkere centrumverdedigers in de onderbouw, en die vanaf de middenbouw letterlijk niet doorgroeien, en daarna op de backpositie eindigen.

Sporkslede - Tete - Lartey - Bakboord - Timber - Kasanwirjo en ik denk dat Camara de volgende wordt.
1 0
wolterx
Goede aanval daar, Rijkhoff bijna net de 2-0. Misehouy op Bobson naar Sarfo, hakje Van Axel-Dongen naar Rijkhoff en schot geblokt.
2 0
chuckie88
Rijkhoff had vandaag toch wel minimaal 2x moeten scoren... sowieso gaf deze uitslag niet de krachtsverhouding weer... Ajax had met minimaal 2 a 3 doelpunten verschil deze pot moeten winnen, al gaat het niet daarom... voorin moet men elkaar iets meer zoeken en gunnen... spel in de 16 m is sowieso wel een puntje van aandacht.. op de vleugels snelheid genoeg en vaak matig vervolg
0 0
Champy
Grote aandachtspunt is hoe je je onder de drukte uit voetbalt in de eerste en tweede opbouwfase. Dat is helemaal niet aan bod gekomen.
Veel van Ajax gevaar kwam door goed drukzetten op het middenveld. Dat is goed en al, maar uiteindelijk wil je naar dominant voetbal en goede ontwikkeling van de spelers, en dat doe je niet enkel door 1 facet van het spel te beheersen.
2 0
geDaante
Beetje laat om in de -15 de aandacht op de eerste en twee fase te moeten leggen vind ik, en die spelertjes geen idee hebben hoe te handelen, geen lef tonen, en maar de lange bal hanteren, vrijwel alleen maar. Dat kan echt niet.

Het is dan ook een gebrek aan passie en de wil om het er écht goed in te krijgen. Jeugdtrainers zouden een beetje perfectionistisch moeten zijn en in details denken en spelers op detailniveau willen verbeteren, en ook het spel. Hoe meer dat spel geëist wordt van het opbouwen en tikken, hoe meer je alle technische facetten bij alle spelers traint en verbetert.

Feijenoord maakt het helemaal bont. En mensen maar roepen dat onze opleidingen zo goed zijn. Gelukkig loopt er nog wel wat talent rond dat zonder veel training wel doorkomt, maar die hadden nog veel beter kunnen zijn.
0 0
Champy
Waarom? Het tactische begint toch in de middenbouw. Je hebt het hier nog steeds over 13 en 14-jarigen hier.
0 0
geDaante
Het naar voren denken en handelen, en de voetballende oplossing zoeken, het combineren, moet er dan allang inzitten. Dat is geen ingewikkelde tactiek, maar een denkwijze, een manier van handelen. Combinatiespel moet al in de onderbouw getraind en op gehamerd worden, en doorgetrokken worden over de hele opleiding, dat is namelijk het allerbelangrijkste aspect.
0 0
Knalpot
Tuurlijk jongen ga jij maar lekker robotjes kweken van 7 jaar, juist alles wat je nu zegt druist in tegen hetgeen jij later in de opleiding wil bereiken. Deze jongetjes moet je tot hun 13e jaar niet teveel beinvloeden met tactische opdrachten. Spelplezier en het ontwikkelen van hun talent moet centraal staan in die fase van hun opleiding.
0 0
geDaante
Ik heb het niet over tactische opdrachten!!! Spelplezier en lekker tikken, combineren, acties maken en dribbelen moet centraal staan, geen lange ballen omdat de trainer zelf per se wil winnen!
0 0
chuckie88
Opbouw was idd matig en veldspel met name op het middenveld ook erg rommelig, maar vandaag lag er veel ruimte in de laatste linie bij Feyenoord en die werd niet uiterst goed benut. Met en beetje slimheid had je veel meer kunnen of moeten scoren
0 0
wolterx
Goed gedaan van Axel Dongen, scherp op de matige bal inspelen en simpelweg meeste wil die bal te pakken en kon erna vrij intikken. 1-0, hopelijk komt het nu meer los.
2 0
wolterx
Wel prachtig hoe Misehouy elke keer juist opendraait en steeds iemand kwijt is, maar Feyenoord zet goed druk met 2e man als bal naar Misehouy gaat.
2 0
wolterx
Ook Prince Aning staat goed te spelen, al zijn duels heeft hij en wilt voetballen. Snel, fel, sterk en wilt voetballen. Perfect voor dit team.
2 0
Champy
Het kan beter. Heb het gevoel dat we hier de volgende matige back aan het opleiden zijn. Je kan naar mijn mening beter je energie in Xion Dubois steken, maar die speelt niet erg vaak.
1 0
wolterx
Ik zie het zitten in Aning, defensief heel sterk en zet voetballend stappen. Denk dat hij de o16 best wel eens over kan gaan slaan en naar de o17 mag na dit seizoen.
2 0
Mbaku
Wat ik vooral zie in deze wedstrijd is de personificatie van de devaluatie van het ( jeugd)voetbal. Zeer gebrekkige basistechniek wat zich uit in slechte 1ste aannames en wild de bal wegrossen.. van beide kanten overigens
2 0
wolterx
Niet mee eens, spelers als Chourak, Misehouy, Bobson, Rijkhoff en van Axel Dongen hebben een meer dan goede basistechniek, net als Brandes achterin trouwens. Alleen is er geen verbindingsspeler die spel doet verdelen omdat alle 3 de middenvelders net zo graag op de flank spelen als op het middenveld.
2 -1
geDaante
Ieder jeugdspeler in de bovenbouw of die de bovenbouw nadert, moet een goede tot uitstekende basistechniek hebben. Dat is namelijk trainbaar, en op techniek scout je ook als het goed is.
1 0
Mbaku
De perceptie die ik heb van basistechniek is een goede 1ste aanname, inspelen op het juiste been met de juiste snelheid en in de loop. Niets van dat alles heb ik zojuist gezien. Het is rennen, hollen, vliegen en inleveren. Linksbuiten ,nummer 10 en spits zijn in mijn ogen de enigen die zich enigzins aan de malaise ontrekken.

Ajax staat voor superieure technisch voetbal en Feyenoord in principe voor werken. Dit zou al tot uiting moeten komen in de jeugd maar ik zie geen overduidelijk verschil.
2 0
wolterx
Ik heb zelfde perceptie van basistechniek maar Van Axel Dongen (linksbuiten, net weer fit na blessure is zijn eerste pot dit seizoen), Misehouy (nummer 10, is jongste op het veld is nog o14) en Rijkhoff (de spits, net terug van blessureleed. Speelde vorige pot weer mee 45 minuten) voldoen daar alle 3 normaal aan. Misehouy heeft misschien wel de beste aanname van de hele bovenbouw met steeds goed opendraaien. Van Axel Dongen mist vooral ritme momenteel nog. Maar iemand als Bobson (nummer 6) is normaal technisch een sterke speler maar lijkt moeite te hebben met de groei die hij doormaakt (puur in lengte) waardoor hij op momenten lomp lijkt. Nummer 4 Brandes is slordig vandaag maar normaal kan hij spel van achter goed verdelen. Mits er een 6 voor staat die het mogelijk maakt, wat er vandaag niet is.
4 0
Mbaku
Dan hebben we het over de dezelfde 3 die er bovenuit steken. Al is in het land der blinden éénoog koning. Ik zie weinig speciale dingen en dat doet me pijn. Ik ben een romanticus pur sang, Rij anderhalf uur voor een dagje jeugd voetbal Ajax en dan wil ik graag verrast worden. Al is het maar een aparte touch. Ik heb sterk het gevoel dat we die spelers op gingen leiden onder Jonk maar nu merk ik dat veel minder. Jammer.

Overigens is het voetbal van Feyenoord helemaal niet om aan te zien en het verbaast me dan ook niet dat daar enkel verdedigers doorbreken.

Ps ik vind je nog steeds een kenner en waardeer je reacties:)
2 0
wolterx
Ow je bent daar, geweldig. Dan zal je zometeen ook o17 zien, spelen heel fijn voetbal met perfecte spelers ervoor.
1 0
Mbaku
Ik ga kijken wanneer ik kan en kom eigenlijk ook speciaal voor o17. Daar zitten de speciale jongens wel.
0 0
Champy
Ik zag in de F1 dat de techniek van Misehouy al dik in orde was. Hopelijk wordt ie geen tweede Sarpong.
0 0
wolterx
Misehouy heeft het in zich heel vroeg profvoetbal in te stromen. Speelt vandaag niet zijn beste pot maar is naar mijn mening met van Axel Dongen de meest getalenteerde van dit elftal waarbij ik Misehouy eigenlijk nog een categorie hoger inschat. Niet voor niets ook als doorgeschoven naar Oranje o15, met afstand jongste in die selectie. Is net 2 à 3 maanden 13 en zie hem voor einde seizoen in de B-jeugd debuteren.
2 0
Champy
Wolter, even een opmerking. Je hoeft niet altijd statistiek voor te leggen om inhoudelijk over te komen. Je ziet ze uiteindelijk ook bijlange na niet wekelijks spelen.
0 0
wolterx
Tuurlijk zie ik ze niet wekelijks, beweer ik ook nergens. Maar heb inmiddels meeste spelers hiervan wel aardig wat keren gezien op toernooien en op de Toekomst + streams als deze. Ik ga me ook niet uitlaten over iemand als Silvano Vos omdat ik die minder vaak heb zien spelen dan Misehouy, Rijkhoff of Van Axel Dongen die je ziet spelen en ook echt op gaat letten.
1 0
Jeroenb25
Ik heb tot nu toe nog niet veel wedstrijden van o15 gezien. Maar idd vallen bij die 3 spelers ook het meest op, maar daarnaast ben ik ook wel benieuwd wat jullie van die Chourak vinden. Wat ik vandaag van he mn heb gezien was niet heel speciaal, had toch ook wel aardig wat balverlies, maar volgens mij kan hij toch ook zeker heel aardig voetballen. Vinden jullie niet dat hij ook tot de betere spelers van dit team behoort?
0 0
Champy
Chourak is een vergelijkbare speler als El Mahdioui. Terend op z'n trap, en ook weer zo zwaar op de benen.

Dit elftal en eigenlijk de hele opleiding mist verbindende spelers zoals Nouri. Spelers die goed zijn in de eerste opbouwfase, en de tweede fase.

Misehouy en Bobson zijn spelers die in hun element zijn wanneer het spel zich rond het strafschopgebied van de tegenstander bevindt.

Ik zou Brandes op 6 zetten samen met Misehouy en wellicht nog Ougcha.
Sarfo doorschuiven, en Bobson in de plaats zetten.
0 0
Champy
De O15 speelt met poep tussen de benen.
Van Brandes en Bobson mag je verwachten dat ze meer initiatief nemen.
0 0
wolterx
Middenveld mist beetje balans, Bobson als controleur is net als Gravenberch als controleur te aanvallend en te weinig gericht op spel verplaatsen van verdediging naar middenveld. Brandes moet dat als CV doen maar is momenteel nog te slordig in zijn passing.
3 0
Champy
Misschien moet Brandes eens stoppen met steeds de bal te schuiven naar de voetballend zwakkere Camara.

Ze moeten Ougcha erin gooien voor Chourak, en dan Bobson naar linkshalf.
0 0
wolterx
Rijkhoff basis, kijken of hij meer dan helft speelt deze week, vind het een hele fijne spits. Is nog o14 maar is fysiek sterk + technisch goed en bijna perfect tweebenig.
2 0
RayJordaan
O17 niet live dus.
0 0
Sunstridr
Nee, die is niet live maar de wedstrijd van o15 is wel live.
1 0
RayJordaan
Ok top thx
0 0
wolterx
Heel veel zin om de o15 te zien spelen nu Rijkhoff en Van Axel Dongen weer fit zijn. Er gaat iemand teleurgesteld worden die eigenlijk basiswaardig is. Hopelijk staat Chourak achterin met Brandes, Prince Anning op linksback. Camara is geschorst. Middenveld Misehouy en Bobson zou heel lekker zijn maar dan moet je Jansen, Klaasen of Chahid teleur stellen. Voorin lijkt Sarfo met Rijkhoff en Van Axel Dongen plausibel.
5 0