O17 aan kop, O16 en O19 in de achtervolging

BvdPloeg, 03-03-2017 om 09:30, 12954 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na het begin van maart, enkele weken jeugdvoetbal achter de rug en de interlandperiode op komst kan de eerste balans worden opgemaakt in de veelal nieuwe competities na de winterstop. Eindigden drie van de vier jeugdteams uit de midden- en bovenbouw voor de winterbreak aan kop, de start voor velen is in 2017 wat stroever. (foto's voor app-gebruikers)

Ajax O19
De ploeg van Aron Winter werd in de eerste seizoenshelft met een straatlengte voorsprong op de rest eerste, maar in de nieuwe 'Eredivisie O19 voorjaar' presteert het vooralsnog wisselvallig. Na drie duels heeft het zes punten na twee nipte zeges op FC Utrecht (2-0) en Sparta (2-3) en een pijnlijke nederlaag tegen PSV (1-0). Had de ploeg in Eindhoven juist recht op meer, tegen Utrecht en Sparta was het soms met de billen op elkaar. 

De resultaten mogen niet los worden gezien van het schuiven in de jeugdopleiding. Zo had Winter alleen in één Youth League-duel nog de beschikking over Justin Kluivert en ook Kaj Sierhuis mag lang niet altijd negentig minuten spelen met het oog op Jong Ajax. Tel daar het vertrek van Franco Antonucci bij op en de conclusie is dat Ajax O19 met of zonder sterkhouders vooralsnog een wereld van verschil is. In de competitie ploetert het nog, in de Youth League speelt het gerenommeerde namen van het veld. Met duels met AZ en Feyenoord in maart wordt meteen duidelijk of de Amsterdammers op drie fronten mee kunnen doen. Want naast de Youth League speelt het ook nog een kwartfinale van de beker, uit bij Roda JC.

Ajax O17
Bij Ajax O17 lijkt het omgekeerde het geval als we het vergelijken met O19. De ploeg van Gery Vink rolde met vallen en opstaan door de najaarscompetitie, waarin het slechts als zesde eindigde. In de nieuwe Eredivisie met de beste O17-teams uit Nederland maakt de ploeg echter regelmatig indruk. Uit bij AZ werd met goed voetbal met 0-4 gewonnen en in eigen huis werd concurrent PSV met maar liefst 5-2 verslagen.

Die zeges zorgen ervoor dat Ajax momenteel bovenaan staat in de Eredivisie voor O17. In totaal verzamelde het dertien punten, omdat het dan wel weer pijnlijk onderuit ging bij Vitesse (4-2) en Feyenoord op De Toekomst op 2-2 werd gehouden. De verrassende nummer drie ADO Den Haag is in maart twee keer de tegenstander, verder bestaat de maand vooral uit interlandvoetbal van Oranje O17.

Ajax O16 (foto)
Ajax O16 knalde werkelijk 2017 in. Met een nieuwe trainer voor de groep, in de persoon van Nordin Wooter, werd er uit bij ADO Den Haag met 1-8 (!) gewonnen en thuis moest PSV er met 5-2 aan geloven. De dadendrang werd abrupt gestopt door een bezoekje van rivaal Feyenoord. In eigen huis werd Ajax met 1-4 op de plaats gezet, waardoor de Amsterdammers achter de Rotterdammers plaatsnemen op de ranglijst.

Maart begint meteen met een kraker tegen AZ, dat evenveel punten heeft, en ook de uitwedstrijd tegen PSV op de 21e springt eruit. De vraag is wel of Ajax O16 over dezelfde spelers kan blijven beschikken. Uiteraard wordt er beter gepresteerd als jongens als Hossein Zamani en Brian Brobbey meedoen, maar onder meer voor hun individuele ontwikkeling lonkt ook speeltijd bij Ajax O17.

Ajax O15
Voor Ajax O15 is er geen sprake van een nieuwe competitie, de ploeg van Richard Knopper gaat gewoon door met de poule, waarin het voor de winterstop ook al speelde. Om die reden had het elftal vol talent al een voorsprong van zes punten en die werd tot dusverre geconsolideerd. FC Volendam (1-4), NEC/FC Oss (5-1) en SC Heerenveen (4-1) werden overtuigend verslagen. In de beker haalde het bovendien de kwartfinale door NAC Breda met 4-1 te verslaan.

In de competitie is het gat op nummer twee PSV, dat ook blijft winnen, om die reden nog steeds zes punten. Er werden 42 punten gehaald uit 16 wedstrijden en het aantal gemaakte doelpunten is met 54 indrukwekkend. In maart speelt het de altijd lastige uitwedstrijd tegen AZ en ook de kwartfinale, uit bij Willem II, staat met rood omcirkeld.

Ajax O14
Ajax O14 is in het nieuwe jaar nog ongeslagen, al werd er wel twee van de drie keer gelijk gespeeld. Thuis kwam het niet verder dan 1-1 tegen Volendam en uit bij PSV bleef het bij 2-2. Goed smaakte desondanks de 1-2 zege uit bij Feyenoord, waardoor Ajax met vijf punten uit drie wedstrijden nog volop meedoet om eremetaal. Maar net als voor Ajax O16 geldt ook voor O14; het is de vraag wie er wekelijks op het formulier staan. De club probeert daarin de ideale combinatie te vinden tussen individuele ontwikkeling en presteren. Zo was bijvoorbeeld Naci Unuvar van O15 actief op Varkenoord bij de 1-2 zege.

Ajax O13
Tot slot dan Ajax O13, dat net als O16, O15 en O14 met een nieuwe trainer 2017 aanving. Op de ranglijst heeft het eigenlijk alleen nog iets te duchten van AZ, omdat Ajax O13 net als O15 een competitie speelt over het hele jaar en niet één per half jaar. Er werd tot dusverre zestien keer gespeeld en daarvan werden er veertien wedstrijden gewonnen. In 2017 staat de competitieteller al op twintig goals in drie wedstrijden, mede dankzij een klinkende 0-12 zege bij NEC/FC Oss.

Maar net als alle andere jeugdelftallen is Ajax O13 het meest gebaat bij weerstand en dus worden er op vrije momenten oefenwedstrijden georganiseerd tegen sterkere opponenten. In de competitie moet het nog even geduld hebben voor de kraker tegen AZ, die op 22 april gepland staat. Zonde dat Ajax niet is ingedeeld bij bijvoorbeeld Feyenoord en PSV.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaishRedan
O17 aan kop, maar niemand doet er een woord over.. En altijd die lichting maar zwart maken. De o16 groep is al helemal niks speciaals!!
0 0
geDaante
Jullie vinden het verder niet heel erg zorgelijk dat iemand als Winter puur is binnengehaald vanwege het zijn van een oud-Ajacied, en dat hij mag doen met zijn team wat hij wil? Op basis van zijn presteren voorheen, onder meer bij Oranje, wat echt heel slecht was met vooral zekerheidjes en een te controlerende instelling en slecht laf spel in balbezit waardoor het niks werd. kan hij niet gehaald zijn. Jonk wilde kwaliteit, geen vriendjes. Wilde de bewezen trainer Moniz graag erbij, en een voor mij jonge Duitse trainer. Dus mensen die in zijn ogen kwalitatief wat toevoegen en passen binnen de visie. Er zat een idee achter, net als Jonks wens dat er achter aankopen voor het eerste een idee zat. Nu doet men maar wat.

Winter bouwt niet centraal op, combineert niet centraal, denkt niet genoeg naar voren, gaat niet genoeg van eigen kracht uit, past zich aan, staat veelvuldig terugspelen naar de keeper toe, of moedigt dit aan, veel lange ballenwerk, alles naar de flanken, steeds maar weer, en steeds maar weer voorzetten. Zeer eenzijdig.

Met name het niet meer combineren en het korte spel vooral op het middenveld dat totaal ontbreekt is onacceptabel, en een teken dat men visie Cruijff echt totaal eruit heeft gegooid.
Men heeft het nu dan ook over 'als het maar aanvallend en winnend/attractief is'. Dat is dus voor iedere trainer anders, en iedere trainer vult het dus zelf in en krijgt die vrijheid ook, worden ook niet geschoold/geïnstrueerd over een bepaalde type spel, wat Bosz bijboorbeeld speelt.

Nu zit er De Boer eindelijk Bosz en Keizer, en dat zou perfect aansluiten qua voetbal en visie met Jonk, en nu is Jonk weg en sluit het weer niet aan. En nu is het nog erger, want mensen rond het eerste zijn passanten, de jeugdopleiding is blijvend en zou de levensader moeten zijn, en die zou nog meer dan het eerste ten alle tijde in het teken van visie Cruijff moeten staan.

Als dit niet het geval is, en dat is steeds meer zo, nu ook weer met het introduceren van de nummer 10 als men dat wil, en trainers die kunnen doen wat ze willen, dan is Ajax voor mij Ajax niet meer, omdat voor mij de opleiding de basis van Ajax is en een duidelijke visie een club maakt. Zonder duidelijke visie en filosofie, is een club slechts een naam.

Daarom maak ik me er ook zo enorm druk over. Als er een keer een verkeerde trainer voor het eerste staat, dan so be it, even uitzitten, is een passant. Maar verkeerde mensen die de opleiding runnen en verpesten, en dus de basis van Ajax al niet goed neerzetten en uitdragen, is funest.

En ik accepteer dit niet, blijf net zo lang zeiken tot ik erbij neerval.
0 -1
geDaante
'De club probeert daarin de ideale combinatie te vinden tussen individuele ontwikkeling en presteren.'

En daar gaan ze weer hoor, het presteren is weer belangrijk, lekker opscheppen en per se bovenaan moeten staan en de beste zijn/lijken, ten koste van de individuele ontwikkeling. Terug bij af.

Voor de Youth League is het wel begrijpelijk je sterkst mogelijk team op te stellen, omdat je je in Europa presenteert en zo jeugdspeler van elders kan overhalen naar Ajax te komen, een naam te vestigen. Maar men doet het dus ook al in al die elftallen daaronder!

Unuvar die zijn eigen team al is ontgroeid terug halen naar nog een lager elftal om maar van Feijenoord te winnen. Wordt hij daar beter van? Nee. Wordt die speler uit dat lagere elftal die op de plek van Unuvar had kunnen spelen daar beter van? Ja.

Echt ongelooflijk, de incompetentie en visieloosheid is weer terug op De Toekomst. Weer ego, presteren, pochen, iedere trainer zijn eigen dingetje doen. Stelletje klootzakken, Jonk weggewerkt, en het dan allemaal weer verzieken.

Spelers worden mentaal ook niet sterker/gretiger als ze alles maar winnen, ze moeten beseffen dat een winst niet zomaar komt en vrij vanzelfsprekend is, maar dat ze er voor moeten gaan en alles moeten geven. Dus zoveel mogelijk weerstand creëren, ten alle tijden!
0 -1
trodat4030
Feyenoord C2-Ajax C2 was op 28 januari jongstleden, toen was de C1 verschoond van competitieverplichtingen. Dan kun je dus beter een topwedstrijd spelen bij de C2, dan thuis achter de PlayStation plaatsnemen.
0 0
geDaante
Oké, in dit geval is het dan te begrijpen, al neemt Unuvar dan een plek in van een jongen die er nog meer van geleerd zou hebben.

Maar het gaat mij om de tendens, en de nieuwe aanpak, die gewoon veel slechter is dan voorheen. Er worden te vaak en teveel speler teruggehaald om resultaat te behalen met lagere elftallen. En waarom? Waarom moet er ineens weer zo gehamderd worden op resultaat? Dat is voor de trainers zelf leuker, niet beter voor de spelers.
0 0
trodat4030
Ik ben niet zo zeker dat het puur om de winst gaat, het kan ook zijn (en daar ben ik het ook wel mee eens) dat Ajax vindt dat spelen tegen de grote clubs (Feyenoord, PSV en AZ) meer weerstand geeft dan pakweg Willem 2 in een hogere leeftijdsklasse. Ajax is dan juist individueel aan het opleiden, gericht op de toptalenten.

De C1 heeft hetzelfde luxeprobleem als Jong, 4 hele grote talenten voor 3 posities. In Jong zijn dat de Jong, vd Beek, Nouri en Eiting, in de C1 heb je Taylor, de Waal, Beelen en Unuvar. De laatste was in het begin vh seizoen bankzitter, die kwam pas vast in de basis toen Taylor steeds vaker met de B2 mee ging. Als vd Beek, Nouri en de Jong beschikbaar zijn, speelt Eiting vaak niet. Die heb ik dan liever 90 min in de A1 dan 20 min in Jong. Zeker als dat een A1 topwedstrijd betreft.

Voor Unuvar geld wat mij betreft hetzelfde. Het is namelijk niet zo dat er veel wordt teruggehaald in de minder grote wedstrijden. En ook lang niet alle spelers zijn vast doorgeschoven naar een hoger elftal. Zo'n Taylor kwam mede bij de B2 omdat er blessures waren, vooral achterin (waar Taylor ook uit de voeten kan). Wat mij betreft zijn we echt niet het JOR tijdperk aan het herhalen.

Verder wil ik nog 1 ding aanhalen, imo moet de A1 altijd kampioen worden. Daarmee ben je namelijk verzekerd van YL voor het seizoen erop en dus de nieuwe lichting (die zich dan weer kunnen ontwikkelen door hogere weerstand). Je mag imo nooit uitgaan van een kampioenschap van het 1e om YL veilig te stellen (of het 1e moet met 5 wedstrijden te gaan 10 punten los staan). Voor de rest boeien ranglijsten me niet zo heel erg, behalve om te kijken hoe tegenstanders het doen in de competitie (en dus een beetje hun niveau inschatten). Ik heb ook niet het gevoel dat men in de lagere competities spelers terughaalt voor de resultaten.
0 0
ProfessorX
Nu heeft O13 last van de competitie ( te zwak) , maar de nieuwe trainer doet het voorlopig prima
0 0
wolterx
In het geval van Unuvar, waar zou hij meer aan hebben 5-1 winnen met de u15 of 2-1 van Feyenoord u14 waar hij zelf het team moet dragen. Hij kan bij zo'n team een meer leidinggevende rol binnen het team aannemen zoals Nouri dat ook leerde, voor topwedstrijden vind ik dat je dat best kan doen. Ik snap wat je zegt en ben het in grote delen met je eens maar voor een club als Ajax zijn de resultaten ook belangrijk, je moet toch als club aantonen dat jouw visie succesvol is. Je kan Redan ook in de u19 stoppen en Sierhuis in Jong maar zou Redan daar meer van leren? Nu is hij de belangrijkste speler van wie het team afhankelijk is, bij de u19 zou hij een van de spelers zijn. Hoger niveau is leuk maar soms kan je nog genoeg leren door een nieuwe rol binnen een team.
0 0
geDaante
Het gaat mij om het veel teveel resultaatgerichte. Winter speelt bijvoorbeeld met de A1 ook veel teveel resultaatgericht, resultaat wordt weer te belangrijk gemaakt, en dat gaat ten koste van heel veel individuele ontwikkeling, en ook het spel, dat niet meer in ieder elftal hetzelfde is. Kijk naar de A1, daar wordt totaal niet meer gecombineerd, veel ballen naar de keeper, lange ballen, alles naar de flanken en voorgeven maar. Er is geen lijn meer, en spelers worden niet beter van dit trieste spel.

Je hebt de Youth League om je opleiding te promoten. Onder Jonk werd deze ook wat versterkt om goed voor de dag te komen, daar zit een idee achter. In alle overige jongere elftallen, moet je gewoon zoveel mogelijk weerstand creëren voor individuele spelers, en zou resultaat zwaar ondergeschikt moeten zijn. Resultaat als team in de jeugd draagt helemaal niets bij aan het afleveren van individueel uitstekende spelertjes voor het eerste. Het gaat juist ten koste daarvan.

Redan heeft het te makkelijk in zijn elftal, kan ook nog teveel op snelheid en fysiek, moet tegen tegenstanders spelen die fysiek gelijk of zelfs verder zijn, zodat hij leert slimmer te zijn, nog beter samen te spelen, en meer op techniek te doen.
0 0
wolterx
Begrijp me niet verkeerd, alles wat je over de A1 zegt geef ik je helemaal gelijk in, heb namelijk die zelfde mening toegedaan maar wat Redan betreft ben ik het niet mee eens, die jongen speelt al hoger en draagt daar het team. Laat hem dat lekker blijven doen dit jaar, leren dat elke wedstrijd top presteren een must is. Als hij dat in de A1 een dagje niet doet heeft het meestal geen gevolgen, in de B1 is hij het verschil tussen plek 6 en de bovenste 2 plekken. Laat hem daar maar van leren, dat fysieke komt volgend jaar als hij nogsteeds B-junior is wel weer.
0 0
geDaante
Oké, dat is jouw mening, die je goed onderbouwt en dat respecteer ik uiteraard, kan je ook wel enigszins volgen.

Ik vind dat ook niet het ergste van alles, maar vooral dat van Winter en wat dat zegt over het beleid. Dat men maar wat doet qua spel, als het maar aanvalllend en winnend/attractief is. Zo'n simpele benadering, totaal niet meer op details ingaan en letten, en tot in de details verbeteren. In plaats van een redelijk vaste speelwijze tot in de puntjes uitwerken en steeds maar weer verbeteren en aanleren, trainers die ieder hun eigen speelwijze mogen hanteren. Kortom, geen visie meer. En dit alles maar om trainers te pleasen, hen ruimte te geven en hun egootje te laten gelden. Ja, dan ontstaat er wel rust ja, maar ten koste van heel erg veel.

En dan zeggen dat spelers daar completer van worden, van verschillende speelstijlen, ook met het spelen met een 10, waar Cruijff totaal niet meer achter stond. Houd toch op, daar is helemaal geen ruimte en tijd voor. Het eerste speelt op een bepaalde manier, en daarvoor moet je spelers zo goed mogelijk opleiden en zo snel mogelijk klaarstomen, en dat doe je door diezelfde speelwijze van jongs af aan erin te stampen (op een leuke manier) en te focussen op de juiste aspecten. Als de talenten de speelwijze door en door kennen, heb je het maximale eruit gehaald om die speelwijze te kunnen uitvoeren, en pas dan kunnen zulke talenten echt een verschil maken in het eerste, en kan je met een erg jong elftal vloeiend en onderscheidend voetbal op de mat leggen waarmee je de grotere clubs kan verrassen, omdat je het voordeel hebt spelers te hebben die perfect passen en één zijn met de speelwijze.

Voeg daar extra performance trainingen aan toe aan het eind van de bovenbouw, en ze zijn er versneld fysiek klaar voor. Zie Eiting, die sinds het vertrek van al die performance trainers een terugval kreeg fysiek gezien. Onder Jonk zat overal een idee achter, een visie, dit is niet meer.
0 0
ProfessorX
Eens , want soms kan waar TE voor staat te snel zijn ,( Kluivert Ajax 1 )
0 0