Hoe Tagliafico brons pakte op de Copa América

SJvanveen, 06-07-2019 om 23:25, 9181 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Nicolás Tagliafico heeft reeds brons gepakt op de Copa América en speelde namens Argentinië alle wedstrijden op het Zuid-Amerikaanse voetbaltoernooi op zijn vertrouwde linksbackpositie. Dit stuk blikt terug op het toernooi van de Ajacied, die zowel verdedigend als aanvallend zijn steentje bijdroeg. 

Al jaren is Argentinië niet wat het geweest is en maakt kortetermijndenken de dienst uit in de landelijke voetbalpolitiek. Bondscoaches komen en gaan, de resultaten vallen tegen, maar naast Lionel Messi is één man zeker van zijn plek: Tagliafico. Hij werd onder Jorge Sampaoli basisspeler, speelde een WK en droeg zelfs al eens de aanvoerdersband van zijn land. Ook op de Copa América was de Ajax-speler van de partij en liet hij zijn typische kwaliteiten zien: fel en aanvallend belangrijk.

Tagliafico gaat volle bak, ook bij Argentinië

Denk je aan Tagliafico, dan denk je aan strijd, passie en volle bak gaan, negentig minuten lang. Dat doet de linksback bij Ajax, maar ook bij Argentinië. Statistieken van OPTA (tot de wedstrijd tegen Chili) laten zien dat geen verdediger op de Copa América meer tackles inzette dan Tagliafico (dertien, hetzelfde aantal als Mauricio Isla van Chili). Ook is hij de speler die de meeste overtredingen heeft gemaakt op het toernooi (elf stuks).

Hoewel het aantal tackles doorgaans niet per definitie zegt dat je goed verdedigt, is dit bij Tagliafico op de Copa América wel het geval. Tegen Colombia, Paraguay, Qatar en Venezuela wordt de ex-speler van Independiente slechts één keer voorbij gedribbeld, hiernaast noteert Tagliafico ook nog eens elf intercepties, enkel Nicolás Otamendi (teamgenoot en speler van Manchester City) onderschepte de bal vaker (twaalf keer).

Ook offensief is de Argentijn van waarde

Waar Tagliafico bij Ajax ook aanvallend zijn steentje bijdraagt door te overlappen of juist het middenveld in te komen, laat hij bij Argentinië eveneens zijn offensieve waarde zien. Tegen Brazilië komt dit mooi terug, als meer dan de helft van alle aanvallen via de linkerkant van het veld plaatsvinden. Tagliafico komt veel mee op en bestrijkt zijn hele helft. Hoewel het uiteindelijk geen finaleplaats oplevert (Brazilië staat zondag in de finale tegen Peru), vat het wel de kwaliteiten van Tagliafico samen.

Over het hele toernooi gezien is Tagliafico betrokken bij vijf doelpogingen (drie kansen gecreëerd, twee schoten), het meest van alle verdedigers van Argentinië. Slechts drie verdedigers kwamen vaker in balbezit in het vijandelijke zestienmetergebied dan Nicolás Tagliafico (zeven keer). Tot slot verstuurde Tagliafico op de Copa América 56 passes op eigen helft en liefst 92 passes op de helft van de tegenstander. Van dit laatste aantal kwamen er 72 aan.

Tagliafico net zo waardevol bij Argentinië als bij Ajax

Concluderend, is Tagliafico ook bij Argentinië een waardevolle kracht. Waar hij bij Ajax de ploeg aanjaagt, zijn tegenstanders angst inboezemt en onvermoeibaar lijkt, vertolkt hij bij Messi en consorten een vergelijkbare rol. De tactieken van beide teams verschillen, maar Tagliafico laat zowel defensief als aanvallend zijn waarde zien. Het heeft geen titel opgeleverd, maar wel de derde plek. Nu kan 'Nico' met een medaille op zak op vakantie, alvorens met een aardig gevoel terug te keren bij Ajax. 

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjors.vanveen@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AnsB
Mooir. Op het WK had hij nog een puur verdedigende rol en leek hij nauwelijks de middenlijn te mogen passeren.
1 0
JC4ever14
Taglia(manja)fico!
2 0