Mazraoui gaat vasten: 'Met voetbal merk ik er niks van'

BVeenstra, 06-05-2019 om 12:40, 20525 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Noussair Mazraoui doet vanaf vandaag (maandag) mee aan de ramadan. Dat vertelt de verdediger annex middenvelder van Ajax in een interview met Het Parool. 'Ik ga vasten. Ik ben het gewend', zegt hij.

'Mag een topsporter toch eten als hij een zware inspanning moet leveren? Daar verschillen de meningen over, maar dit is mijn eigen keuze', gaat Mazraoui verder, waarna hij zegt dat hij zich tijdens de ramadan vrij energiek voelt. 'Met voetbal merk ik er niks van. We spelen woensdag om negen uur. Om kwart over negen mag ik wat drinken. Als ik speel, kan ik snel even naar de kant voor een slokje. Áls ik speel.'

Want het is inderdaad nog maar de vraag of Mazraoui gaat spelen. Dat beseft hij zelf ook, zo gaat hij verder. 'Het is wat de trainer steeds heeft gezegd: we hebben meer dan elf spelers. En die hebben we nodig ook. Dat merk je in deze eindfase van het seizoen. Ik ben zelf de laatste weken twee keer geschorst geweest en ik raakte even geblesseerd. Dan is het belangrijk dat een ­vervanger zo kan instromen.'

Ajax zelf liet vrijdag nog weten dat het de spelers zelf de keuze geeft wel of niet mee te doen aan de ramadan. 'Wij laten spelers vrij in de wijze waarop zij met hun geloof omgaan, dus ook met betrekking tot de ramadan. Als een speler wil vasten tijdens deze periode, dan zal hij daar met de trainer en de medische staf goede afspraken over maken.' Bij Ajax kunnen naast Mazraoui ook Hakim Ziyech en Zakaria Labyad meedoen aan de ramadan.

De eerste prijs sinds 2014 is een feit en daar mag je als Ajacied best trots op zijn! Scoor nu het Ajax-t-shirt KNVB-Bekerwinnaar in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jariiii
Ik vind het weinig professioneel.
Als uitstellen mag, snap ik niet dat je niet alles op alles zet om uit te vinden hoe dat dan zit. Zo'n achteloze opmerking van 'Ik doe het toch' ergert mij. Hij wordt dik betaald door Ajax, dan kun je wel alles doen wat in je macht ligt om zo optimaal mogelijk te presteren in zo'n gigantisch belangrijke wedstrijd als die van morgen.
1 0
Bennyben
Lekker Veltman opstellen, hij zou maar net even een slokje nemen terwijl de bal weer snel in het spel gegooid word waaruit gescoord word.

Buiten dat word nu alles groot uit gemeten als hij zijn man een keer laat gaan iets wat we er nu niet bij kunnen hebben, prima als je geloof boven Ajax stelt maar daar ga je de top nooit mee halen.
1 -1
louis60
Hoe zit dat dan dicht bij de Noordpool? Daar gaat de zon de komende maanden niet onder. Mogen ze dan een maand niet eten en drinken? Schuif de ramadan een maandje op en pak eerst de prijzen. Dat vindt Allah echt wel goed.
2 -1
Pierre Heno
Nous mag dan gewend zijn te vasten maar niet tijdens een -beslissende halve finale CL wedstrijd en wat misschien nog méér.
2 0
Schwalbino
Triest hoe hier door trollen en politieke stoorzenders de toon wordt gezet. In alle Europese competities spelen moslims en nergens is dit een thema. Ook nooit geweest.
3 -5
RememberLitmanen
idd...tijdens het WK in brazilië speelden belgie, duitsland en frankrijk met spelers die ook aan de ramadan deden en dat ging toch ook.
1 0
BokkieBokstra
Ik denk dat deze jongens prima in staat zijn om te bepalen hoe ze invulling geven aan de ramadan en zich goed voor te bereiden voor een wedstrijd.
2 -7
Chesterson93
Hier zie je het respect van de gemiddelde Ajax-fan. Prachtig, ik geniet van jullie.
2 -11
Godenzoon24
Verkopen maar. Zulke onproffesionele spelers mogen vertrekken. Mensen mogen geloven wat ze willen hoor daar heb ik geen probleem mee. Maar wie betaald zijn salaris ? Ajax of Allah? Ajax dat in de halve finale champions league staat. Wat een slecht signaal geef je hier ook af aan je team. Buiten het niet topfit zijn door gebrek aan voedingsstoffen!
7 -2
RememberLitmanen
Ben benieuwd of je ook het zelfde had gezegd als Salah bij ajax speelde
0 0
DaniAjax
En als hij de 1-1 maakt in de 90e minuut woensdag sta je zeker te juichen voor je televisie? Hypocriet gelul.
2 -6
Bennyben
Ben bang dat die 90 minuten niet haalt
0 0
Godenzoon24
Niet relevant. Ik juichte ook toen Huntelaar scoorde tegen Groningen en was toch ook boos op hem voor zijn domme actie. Het is gewoon onprofessioneel en oncollegiaal om op dit moment er aan mee te doen. Benadeeld zijn werk gever op een erg belangrijk moment.

Of Kristensen voor beker. Iedereen wil hem verkopen maar juichte wel neem ik aan. Is dus een beetje goedkoop argument van je en vooral onzin.
2 -1
RedFeather
En.... wisselen
Joel basisplaats
Je bent prof of je bent het niet
7 -1
Pierre Heno
Volgens veel orthodoxe islamisten is zelfs het bedrijven van sport verboden. De ene imam zegt zùs, de ander weer zó. Ik ben benieuwd wat er aangaande het vasten van een speler in een voor de club Ajax allesbepalende fase van het seizoen staat omschreven in de contractuele overeenkomst tussen Ajax en die speler. Katholieken hebben dat probleem niet want die gaan vlak voor de vastenperiode van 40 (!) dagen ( carnaval) eerst feesten en veel eten/drinken om het vervolgens tijdens die vastenperiode van 40 dagen het allemaal nog eens dunnetjes over te doen. Het carnavale ( = 'zonder vlees') wordt al helemaal aan de katholieke laars gelapt. Met moslims ligt dat dus duidelijk anders.
1 -1
Pierre Heno
Niet zo slim dus. Iedere sportfysioloog kan hem vertellen dat je topsport niet kunt combineren met een vastenperiode. Hij mag pas gaan eten een kwartier voordat de wedstrijd tegen Tottenham begint. Vergeet het dan maar, zeker wanneer er nog een verlenging achteraan zou komen. En iedereen die zegt dat de combinatie topsport- vasten geen echte problemen m.b.t. de uitoefening van die sport zal opleveren snapt weinig van de wetten van de sportfysiologie.
3 -1
RememberLitmanen
Gelukkig heb jij er voor gestudeerd...de fysio van het belgisch en duits elftal op het WK zal er vast minder verstand van hebben als jij, met de wetten van sportfysiologie.
0 0
JariJari
Een kwartier NADAT de wedstrijd begint. Super onproffessioneel.
3 -1
Pierre Heno
ja typefoutje...mag weer eten zo rond 21u15.
0 -1
Joodhannus73
Gaat Ajax dan uiteindelijk van de Ramadan verliezen? Zou toch wat zijn. Zeker als ook Ziyech aan het vasten is. Heb je geen blessures voor de halve finale CL en ontknoping in de Eredivisie, maar dit. Hallo, je bent met topsport bezig en je kan het later ook inhalen, zeker met goedkeuring van de Imam. Ik vind dat je je medespelers, club en fans in de steek laat als je dit doet. Hier moet Ajax toch iets aan doen? Echt niet aan de spelers zelf overlaten. Kom op. We kunnen nu geschiedenis schrijven. Verplichten om te eten en drinken. Ook in contract laten opnemen svp..!
3 -1
ST
Nous op de bank. Ziyech basis.
2 0
JariJari
Vast Ziyech?
0 -1
noahdepoah
Op de tribune. Als je de hele dag niet gegeten hebt kan je je wel energiek voelen maar kracht in je spieren is weg. Zeggen tenminste mijn marokkaanse vrienden. En nous heeft nimmer op dit niveau gevoetbald en aangezien de laatste jaren de ramadan in de zomerstop was kan hij helemaal niet zeggen dat hij er geen last van had.
7 0
Schip
Vind dat ook een bizarre opmerking. Je energiehuishouding verandert gewoon als je niet eet.

Maar goed. Het is aan ten hag.
2 0
Cruijff4ever
Sterker nog.... Nous heeft in de 2de seizoenshelft zonder vasten al op zijn tandvlees gelopen. Werd zelfs recentelijk nog redelijk vroeg gewisseld omdat hij tot aan zijn oorlellen kramp had.
2 -1
markk
Moslims die zware lichamelijke arbeid moeten verrichten of reizen (je kan bij wijze van na de lunch met de auto naar Belgie rijden en in de tussentijd even wat eten) mogen het vasten op een andere tijd inhalen dan snap ik niet waarom een professionele voetballer er dan toch voor kiest om te vasten. Salah koos er vorig jaar ook voor om niet te vasten in de dagen voor de CL finale. Nu is het misschien nog niet zo'n groot probleem maar mochten wij de finale bereiken dan kan het de CL titel kosten.
0 0
Superjan
Het is niet toegestaan om het vasten te verbreken gedurende de dag in de Ramadan om een sport uit te oefenen, zoals voetbal of iets anders. Islamitisch gezien is dat namelijk geen legitieme reden die het toestaat om het vasten te verbreken.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa
(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah, boekdeel 2, blz. 139)
0 -3
Pierre Heno
Volgens sommige islamisten is sporten sowieso al verboden. Wanneer je daar je oor te luister gaat leggen kun je beter meteen met alles stoppen. Verder is het heel gebruikelijk dat je de dagen welke je niet hebt gevast kunt inhalen op andere dagen mits ze maar vallen in de periode voorafgaande de eerstvolgende vastentijd = 2020.
3 0
Cruijff4ever
Salah besloot juist wel te vasten hoor, maar hoefde niet omdat hij op reis was. Maar om de rit van huis naar de Arena nou een reis te noemen.....
1 -1
JariJari
Dan vliegen we hem toch op en neer naar Brussel zodat hij kan eten?
2 0
Mocrodammerr
still going strong! strijdersysteem nog altijd ingeschakeld.
2 -1
AFCAjax
voor zonsopkomst een paar duizend calorien in de vorm van whole-food planten die gedurende de dag verteren en dan savonds om kwart over 9 langs de lijn om wat water te atten en zo'n suikergel ding naar binnen te werken die wielrenners altijd gebruiken.
Ben je alleen wel lang wakker wat ook niet helemaal goed is..
Zou Nous op de bank zetten.. en met Hakim het iig een helft aankijken.
3 -1
Cruijff4ever
Een helft aankijken kan je tegen Utrecht of De Graafschap doen. Niet in de allesbeslissende wedstrijd tegen Tottenham. In dat soort wedatrijden kan het binnen een helft ook afgelopen zijn namelijk.
1 0
Rufus
Allemaal voedingsdeskundige hier zo te lezen. jullie zullen allemaal wel gezond zijn dan.
2 -3
Pierre Heno
is weinig 'geheim' aan hoor. Sportfysiologie is een z.g. 'empirische' wetenschap oftewel proefondervindelijk bewezen. Topsport en vasten blijkt een bijzonder slechte combinatie.
3 -1
Cruijff4ever
Vast niet, maar gelukkig wordt van mij woensdag niet gevraagd minimaal 90 minuten op 150% te leveren in een halve finale CL. Kan iets minder gezond wel hebben ;-)
4 0
pizzapunt
Lijkt mij dat je dan gewoon niet speelt. Onder het mom, niet fit. Voeding en energiewaarde zijn te cruciaal om topsport te kunnen bedrijven. Ben benieuwd wat Ziyech gaat doen. Daar is geen directe vervanger voor.
2 0
Cruijff4ever
Hakim is ook te vervangen woensdag joh.... zet je Neres op rechts en Tadic links.... en dan tegen Utrecht maar eens proberen. Woensdag kan op 90% spelen al einde oefening zijn.
2 -2
Ajacied33
Ja tuurlijk. Zonder Ziyech is Ajax gelijk veel minder, dat hebben wedstrijden zonder hem bewezen. Laten we Ajax dus maar lekker op zn best staan, vind je niet?
0 -2
Cruijff4ever
Precies, daarom ook. Ziyech zonder voeding is ook gelijk veel minder. Niets ten nadele van Hakim, respecteer zijn beslissing, maar respecteer dan ook de beslissing hem niet te laten spelen. Ik vind een halve finale CL geen speeltuin. Alle 11 moeten weer boven zich uitstijgen, de top van hun kunnen en daar voorbij wordt gevraagd. Je speelt niet tegen Emmen..... uit in London zat Ziyech er al doorheen, laat staan als je een paar dagen je eetpatroon hebt verstoord. Geloof dat een hoop mensen hier vergeten dat Ziyech kilometers vreet tijdens een wedstrijd. Die energie kan hij nimmer geven nu, in ieder geval is de kans daarop verre van verwaarloosbaar, dus dan een ander om het over de streep te trekken. Misschien in de 2de helft laten invallen.
0 -1
Robbie en de Kock
Niet zo paniekerig allemaal!
Ali Boussabon scoorde een hattrick tijdens zijn Rammadan.
Volgens hem tanken ze zich helemaal vol tussen drie en vijf s'nachts en kunnen daar dan de hele dag op teren.
Om twaalf over negen veinst iemand van Ajax een blessure en wordt er gelijk een koolhydraten gel en drinken ingegooid. Dan gaan ze ineens als de brandweer!
3 -2
Cruijff4ever
Bij de 3de klasse amateurs ook 1 vorig jaar, maar je weet dat we de allesbeslissende halve finale CL spelen hè woensdag?
0 0
Venta
Ok, we kunnen stoppen met discussiëren.. kijk allemaal maar op www.islamonline.com, onder het kopje uitzonderingen > ctrl+F > “halve finale Champions League” intypen, nul resultaten.. dus ze moeten gewoon vasten! Dus Nous op de tribune en Ziyech met een bord spaghetti op de bank plaatsnemen.
0 -5
Mocrodammerr
maareh super gezellig hier jongens. ben super fit, fysiek en mentaal. wat een ander ervan vind, moet hij/zij weten. vrij land, ooeesss.
7 -14
SPLNDD
Veel succes met je sprookjesboek
5 -2
Mocrodammerr
je kwetst mij niet mee ouwe. Maareh als jij niet gelovig bent, prima, maar je hoeft anderen niet zo te kleineren. iz niet chique.
3 -3
Pierre Heno
Ik ben benieuwd wat er in de contractuele overeenkomst tussen Ajax en Mazraoui staat vermeld over het al dan niet volgen van de vastenperiode in een voor de club Ajax alles bepalende seizoensontknoping. Wanneer Ajax hem en andere belangrijke orthodoxe moslimspelers contractueel vrijlaat in de wijze hoe zij hun geloof belijden dan heeft de club Ajax er weinig meer over te zeggen. Zo niet dan hebben die spelers zich te conformeren aan hetgeen de topsport van hen eist = zorgen dat je in optimale conditie blijft. En dat kan nu eenmaal niet tijdens een vastenperiode. Een kwartier voor een belangrijke wedstrijd gaan eten staat dus gelijk aan een plaats op de bank of op de tribune.
2 0
Superjan
Vraag:

Is het toegestaan om één dag niet te vasten vanwege het moeten voetballen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het is niet toegestaan om het vasten te verbreken gedurende de dag in de Ramadan om een sport uit te oefenen, zoals voetbal of iets anders. Islamitisch gezien is dat namelijk geen legitieme reden die het toestaat om het vasten te verbreken.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa
(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah, boekdeel 2, blz. 139)
0 -3
Godenzoon24
En wie betaald zijn salaris? Ajax of Allah?
0 -1
DaniAjax
En wie bepaald zijn geloof? Hij of Ajax?

Hij is vrij in z’n keuze, Ajax kan hem alleen het optimale bieden en dat zullen ze ongetwijfeld doen.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Blijf het onbegrijpelijk vinden, haal het in op andere tijdstip na het seizoen... Geen enkele god zal je niks kwalijk nemen...
3 0
10Sneijder10
Man man wat snij je jezelf hier in de vingers mee zeg. Iedereen moet lekker zelf weten wat die doet maar als topsporter word het gedoogd als je de ramadan later begint en/of een dag overslaat. Hoe groot is de kans dat je de finale weer haalt binnen afzienbare tijd?
5 0
GorillaBiscuits
Waarom speelt anno 2019 religie nog zo'n grote rol in het leven?
9 -2
BokkieBokstra
Ajax is ook religie! Voor mij wel.
0 0
Cruijff4ever
Lees Sapiens eens van Harari. Imaginaire entiteiten als geloof zullen altijd een rol van betekenis blijven spelen.
1 -1
Simon1
Niks ten nadelen van Mazraoui, maar als hij gaat vasten kunnen we toch beter Veltman opstellen? Je wilt spelers die fit zijn en niet denken fit te zijn.
3 0
JariJari
Waarom denk je dat Veltman rust had zondag? Die speelt de komende 3 wedstrijden.

Jammer joh, Nous.
1 0
ZwartNazareth
Voor religieus fanatisme behoort geen plaats te zijn binnen Ajax.
13 -5
OntlastendeMiddenvelder
Ben er ook niet blij mee, maar dit is geen fanatisme.
2 -1
JPM
Vasten staat gelijk aan religieus fanatisme.

Een nieuw zinnetje voor de AS-bingo in de categorie "grenzeloze achterlijkheid".
2 -4
mgtow
Jezelf moedwillig een grote kans op diabetes bezorgen omdat anderen mensen (of entiteiten) zeggen dat je dat moet doen is anders een vorm van fanatisme.
1 -2
Ronaldinho020
Hahahaha houd dan gewoon je smoel mafkees.
Niet interessant doen en doen alsof je de expert bent terwijl je niks weet.

Bovendien is de keuze van Nous (lijkt mij) geheel vrijwillig. Lijkt mij een jongen die serieus met zijn geloof bezig is, en daar hou vast en voldoening uithaald. Wie ben jij dan om te oordelen, mafklapper. Kunnen niet snel genoeg van mensen zoals jij af zijn.
1 -2
Rastapopoulos
Waarop baseer je dat het een grote kans op diabetes bezorgt?

Vasten vergroot de insulinesensitiviteit eerder dan dat het deze verlaagt. Of doel je op de combinatie van vasten gevolgd door hoge suikerconsumptie?
0 0
AFCSANCHEZ
Lekker het team een nadeel bezorgen. Ik kan hier echt boos om worden. Een lichaam heeft eten nodig als brandstof, je kan niemand wijs maken dat je er niks van merkt. Ik heb gelezen dat je onder bepaalde omstandigheden de ramadan later in mag halen. Doe dat dan ook, straks hebben we tijdens een eventuele CL finale een Ziyech en Mazraoui die totaal niet fit zijn.
12 -3
trooop
Nog strenger in de leer dan mohammed het voorschrijft. Hoe bang moet je dan wel niet zijn. Je bent geen reet waard na een dag zonder vreten, basta. Doe niet zo achterlijk rigide en haal het gewoon later in.
14 -4
Hobbemastraat
Treurige reactie.
2 -10
036AFCA97
Weet iemand hoe het zit met spelers van de Spurs? Voor zover ik weet zijn Sissoko en Aurier ook Islamitisch. Doen zij ook mee aan de Ramadan?
2 0
Rdk1983
Prima dat hij religieus is. Echter kan het nu je team benadelen als je daardoor niet fit bent. Dat vind ik dan wel weer jammer.
7 -2
AjaciedMike
Niet alleen het team maar ook supporters die geld betalen om voetballers van AFCA te zien knallen..!
3 0
Cruijff4ever
Veltman erin en Hakim eventueel ook vervangen. Vasten is prima, eigen keuze zoals het ook een eigen keuze van de club is je niet op te stellen. Er staat teveel op het spel en staat een wedstrijd voor de deur met een intensiteit die ongekend is. Je hebt niet 100% nodig, maar je moet wederom ver boven je kunnen uitstijgen woensdag. We hebben het over het halen van de finale CL. Geen risico mee nemen en denken "ach zal wel los lopen".
8 -2
Sateschnitzel9
Blijf het onzin vinden dat je gaat vasten op wedstrijddagen, je mag de ramadan gewoon inhalen
11 -1
AjaciedMike
Doe mij maar een Sateschnitzel.
3 0
Hobbemastraat
Zullen we spelers beoordelen op prestaties en niet op religieuze keuzes? Het mooie aan ons land is dat iedereen deze keuzevrijheid heeft.

Ik snap de mensen wel die bang zijn dat hij minder zal presteren door het vasten, maar dat hoeft niet direct waar te zijn. Mensen die gewend zijn aan vasten zullen gewoon topsport kunnen bedrijven. Geloof me. Heb zelf ook veel ervaring met vasten. Daarnaast heeft vasten zeer gunstige effecten op je lichaam, wat uiteindelijk ook energie-bevorderend werkt. Dat is overigens ook wetenschappelijk bewezen.
3 -12
Cruijff4ever
Ja prima, maar in deze wedstrijd geen enkel risico! Het is niet dat als het mis gaat, je volgend jaar weer een poging kan doen. Je staat aan de poort van de CL finale en dat is niet het podium om te kijken of vasten al dan niet invloed heeft op de prestaties. Respecteer de keuze, zoals ook de keuze van Ajax gerespecteerd dient te worden om geen risico te nemen met een halve finale CL.
8 -1
Rastapopoulos
Vasten an sich is prima, akkoord. De vraag is echter in hoeverre topsport de uitzondering op deze regel is. En dat lijkt aannemelijk aangezien je lichaam in 'vetverbranding stand' de intensiteitpieken, dwz hoogste hartslag zone, niet vol kan houden. Daarvoor is glucose nodig en dat gaat hij vlak voor de wedstrijd nog snel proberen aan te vullen met een sportdrankje vol carbs. Dat is natuurlijk verre van ideaal. Hoeveel effect dit zal hebben valt niet te zeggen maar ik ben er als fan niet blij mee.
6 -1
Hobbemastraat
Fijn, een genuanceerde mening met goede argumenten. Ben het met je eens dat het bij extreme inspanning slecht kan uitpakken. Dit verschilt wel per persoon denk ik. Zelf hele intensieve bokstrainingen gedaan tijdens het vasten en heb nergens last van gehad.

Echter, als Nous merkt dat hij minder presteert is het niet verantwoord, aangezien voetballen zijn baan is en niet gewoon een hobby, zoals bij mij. In dat geval is uitstellen geoorloofd.

Blijft een complexe en persoonlijke kwestie.
2 -2
Cruijff4ever
Maar wat is nu het probleem als je het zekere voor het onzekere neemt en ze gewoon niet opstelt? Ik weet niet of je het seizoen een beetje hebt opgelet, maar Nous heeft al lang en breed zonder vasten tekenen vertoond er volledig doorheen te zitten.... logisch als je vanuit het niets ineens alles moet spelen, maar er is al een wedstrijd geweest waarin hij vanaf zijn heupen tot zijn enkels verkrampte en eruit moest, maar dan gaan we nu tijdens de alles beslissende halve finale CL het even aankijken?
0 0
mgtow
Niks persoonlijks aan. Als jij dingen doet of nalaat die ervoor zorgen dat jouw prestaties op het werk sterk verminderen is dat op termijn reden voor ontslag en zeer terecht ook.
0 -2
Lagasj
Het tegendeel is ook wetenschappelijk bewezen.
1 0
Hobbemastraat
Er is inderdaad 'wetenschappelijke onenigheid'. In dat geval is voor mij mijn persoonlijke ervaring doorslaggevend. En wel eens gehoord van intermitting fasting? Dat is ook populair onder niet-religieuze mensen, vanwege de goede effecten op je gezondheid. Veel (top)sporters doen dit.
2 -1
Rastapopoulos
Intermittent fasting bedoel je? Definities hiervan liggen ver uit elkaar, zelfs één maaltijd skippen valt voor velen hier al onder.
1 0
GerardAjax26
Ik ga er vanuit dat ze bij Ajax alles meten, dus als hij niet fit genoeg is speelt Veltman gewoon.
4 -1
stopperspil
Ramadan begin 9 mei of 2 juni is geen optie?
0 -1
Onpartijdig
Ik gun het deze jongen dat hij zijn eigen keuze kan maken. Vanuit mijn atheïstische opvoeding is het wellicht gemakkelijk om deze keuze te bekritiseren, echter is dit wel de keuze waar hij zich het beste bij voelt. Ik heb er ook wel respect voor dat er bij Mazraoui dingen in zijn leven spelen die hij boven voetbal stelt. Het voetbal blijft toch een beroep met gigantische ups and downs, het geloof geeft hem wellicht de vastigheden die goed voelen voor hem.

Ik hoop dat het hem lukt om conditioneel zo sterk mogelijk te blijven onder deze omstandigheden.
9 -8
Lagasj
Atheisme is ook een geloof.
2 -6
SjaakWolfs
Het ontbreken van theïsme (religie) is een geloof? Ontzettend achterlijke opmerking.
4 0
JariJari
Nope. Geloof is onbewezen zaken voor waar aannemen.
2 -2
Hobbemastraat
Topper!
0 -5
JPM
Dat ik dit nog mag meemaken op AS.

Chapeau!
2 -3
Boer Gijs
Top reactie
2 -2
Mocrodammerr
best wel lachen. ben aan het vasten maar ben fitter dan de niet vastende collega's. strijdersysteem ingeschakeld! trots op Nous.
5 -12
Bky
Mweh, sportscholen zijn leeg tijdens deze periode en als ik door bepaalde wijken fiets tijdens de ramadan kun je het aan de mensen zien. Gezichten zijn bleek en mensen zien er niet gezond uit.

Maar als je er baat bij hebt moet je t natuurlijk doen. :)
7 -1
mgtow
Aha daarom zijn de eerste hulpen tijdens de ramadan op momenten stampvol met vastende 'strijders'.
3 -1
Mocrodammerr
werk jij op de 1e hulp? dit is mij niet bekend maar er zijn strijders die ook wel bekend staan als eigenwijze vastende mensen. dit zijn dus met die ziek zijn, vaak diabetes. die hoeven ook niet te vasten maar zij kiezen er zelf voor.
1 -4
BrandjeXL
Ziek of niet ziek, het geeft maar aan dat het niet bevorderlijk is voor je lichaam. Je lichaam heeft nu eenmaal "brandstof" nodig.
0 0
Boer Gijs
Hoorde een wetenschapper op de radio ook zoiets beweren. Maar hoe doe je dat dan? Eet je echt niks tussendoor of soort vloeibare voeding?
1 -1
afcklaasf
niks..
1 0
Mocrodammerr
Vasten is niets eten en drinken tussen zonsopgang en ondergang. hoe ik dat doe? ik word in de nacht wakker, veel water drinken. kleine dingen eten met veel voedingswaarde zoals dadels. Het maakt je mentaal erg sterk.
2 -7
Hobbemastraat
Voor mij geldt hetzelfde. Vasten geeft me echt een enorme energieboost, zowel mentaal als fysiek. Mensen, maak je aub geen zorgen om Nous.
2 -5
Ajacied33
Geldt voor mij ook. Vasten gaat me makkelijk af en ik geniet ervan. Heerlijk. Een beetje discipline en stil staan bij de minderbedeelden kan ook geen kwaad
3 -2
Hobbemastraat
Lekker bezig man. Belangrijkste religieuze doel van vasten is dichter bij God komen en bijkomend zijn alle gezondheidsvoordelen. Zowel voor religieuze als niet religieuze mensen is het goed :)
1 -3
Mocrodammerr
Ja absoluut! natuurlijk word je wat suffer gedurende de dag maar het maakt me inderdaad sterker. vlak voor etenstijd naar de gym wat simpele drills doen en klaar.. ben jij islamitisch??
2 -4
BrandjeXL
Je geeft hetzelf al aan. "Je wordt wat suffer gedurende de dag". Logisch want je lichaam heeft niks meer te verbranden dus worden je reserves aangeboord. Dus als Nous of andere die vasten op 15 mei om 1930 tegen de Graafschap moeten spelen of 1 juni de CL finale zitten op het meest kritieke punt van de dag aangezien ze dan 14/15 uur niks hebben gegeten en gedronken. Onmogelijk om dan een topprestatie te leveren want het lichaam wint het altijd van de geest. Hoe sterk en graag die laatste ook wilt.
2 0
Pierre Heno
gewoon een vaststaand feit inderdaad. Topsport bedrijven tijdens een vasten periode moet je gewoon niet willen. Nous maar op de bank want tijdens de wedstrijd zit hij er al snel doorheen. Jammer dat hij dat besef ( nog?) niet heeft.
0 0
Neressie
Logisch toch in de belangrijkste maand van het seizoen op deze manier met je fitheid kutten.
7 -1
PetrusKeizer
"An imam [a Muslim religious leader] told me that, for each of the 30 days I didn't fast, I'd need to fast for a month as penance," the rower recalls.
Unwilling to spend two and half years only eating in darkness, Sbihi searched for an alternative in the scriptures.
He discovered - via a cousin in Tangiers and a chance conversation with feted middle-distance runner Hicham El Guerrouj, who also missed fasts during his glittering career - that the Koran would permit him to feed 60 poor people every day for 30 days instead.
He paid for 1,800 meals at a cost of £3,000.
"It's a large sum of money and I'd love to have it back, but knowing why I spent it makes me happy," he says. "It felt important.
"I gave a cheque to a charity called Walou4us, which helps street kids in North Africa, and cash to my family in Morocco to spread about to those who needed it most, because those people would be more likely to accept it from them."
0 -4
ghouleseddik
Gelukkig schuift Joël Veltman wel een bord spaghetti naar binnen woensdagmiddag.
18 -1
Venta
Jep, Mazraoui staat gewoon wissel dankzij deze beslissing. De enige die er wellicht mee weg kan komen is Ziyech, aangezien hij simpelweg té belangrijk is voor Ajax. En begrijp me niet verkeerd, het is zijn eigen keuze.. maar ik geloof er niks van dat je er niks van merkt als je om 21:00 al 15 uur niet hebt gegeten.
7 -1
JariJari
En het eindigt pas na de CL finale. Masroui wat doe je jezelf aan? Dit hemzelf ontnemen gaat hij nog jaren spijt van hebben...
0 0
Pierre Heno
...en hij heeft ook al voor Marokko gekozen dus dat is dubbel pech.
0 0
SjaakWolfs
Het niet drinken doet veel meer kwaad. Al moet het lichaam de eerste dagen/weken ook nog flink wennen aan zo'n eetpatroon.
1 -1
AFCA-B93
Ik heb wel vaak het idee dat topsporters, maar misschien ook wel moslims in het algemeen, toch tijdens de reguliere data vasten vanwege de druk die vanuit de moslimgemeenschap komt. Als er in zo’n belangrijke periode het vasten op andere dagen ingehaald kan worden, waarom dat niet gewoon doen dan?
3 -1
JariHeijden
Omdat het zijn eigen keuze is. Je probeert je eigen blik te leggen op dit onderwerp, terwijl dit zijn diepgewortelde overtuiging is. Het is zijn keuze. De speler kunnen daar - blijkt ook uit het verleden - prima mee omgaan. Met een goede medische staf erachter is het geen probleem.
1 -4
Cruijff4ever
Welk verleden JariHeijden? De laatste keer dat een ploeg uit de Eredivisie in de halve finale stond is toch best een poos geleden.... welke spelers waren toen aan het vasten? Liefst een speler die ala Ziyech 90 minuten lang van voor naar achter en van links naar rechts gaat
0 0
gi0vanni
Zijn er niet, en spelers die roepen dat ze er geen last van hebben kramen onzin uit. En als ze dan niet hun gebruikelijke niveau de hele wedstrijd halen is dat door van alles behalve het vasten. Dan liever een fitte Veltman. En die kans is groot want hij heeft rust gehad.
0 0
AFCA-B93
Zal dan ook wel liggen aan het feit dat ik nergens in geloof dus die waarden van geloven heb ik niet. Wellicht zal Nous wel dingen eten/slikken die extra voedingswaarden bezitten oid zodat ze de hele dag goed door komen.
0 0
SjaakWolfs
Jezelf uithongeren en uit laten drogen voor een onzichtbaar opperwezen - waarvan het bestaan uiterst twijfelachtig is - is natuurlijk je eigen keuze, maar de teamprestatie van Ajax mag er nooit onder lijden. Zeker niet nu je om twee prijzen speelt.

Hoop dat de staf ingrijpt wanneer blijkt dat Mazraoui minder functioneert. Mij maak je niet wijs dat je hetzelfde kunt brengen als je onvoldoende gehydrateerd bent en je bloedsuiker extreem laag is. Vooral de eerste dagen van de vastenperiode moet het lichaam enorm wennen.
10 -4
RJB1979
veel franse spelers hebben de Ramadan doorgeschoven tijdens Euro 2016. Snap niet waarom dit niet nu gebeurt.
4 0
Pierre Heno
Hangt af van wat hun imam zegt. De één zegt zus de ander weer zó. Er bestaat geen enkele consensus over binnen het geloof. Je mag een dag van niet vasten gewoon inhalen zolang die dag maar valt vóór de eerstvolgende ramadan = 2020.
0 0
Cruijff4ever
Op reis zijn is geloof ik een uitzondering. Had gelezen dat Salah bijvoorbeeld vorig jaar tijdens de finale de keuze kon maken wel te eten in Kiev. Reizende moslims, die niet langer dan 4 dagen op 1 plek zijn, mogen het vasten onderbreken en later inhalen. Vraag is alleen.... waren die spelers op reis aangezien het EK2016 in Frankrijk werd gehouden.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Omdat het voor een gelovige sociaal gezien makkelijker is om strenger in de leer te worden dan minder streng.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Mazraoui wil, ahem, roomser dan de paus lijken. Als moslim hoef je niet te vasten als er zwaarwegende redenen zijn en dat weet hij ook. Maar door van die escape geen gebruik te maken, scoort hij bonuspunten bij zijn omgeving. Jammer. Op de bank zetten maar.

Slecht voorbeeld ook voor andere islamitische sporters, die hierdoor ook geacht worden te vasten zelfs als ze een goede reden hebben. En zo wordt iedereen orthodoxer.
10 -3
Mocrodammerr
is halve finale CL een zwaarwegende reden? Dat berust meer op medische redenen of als je lang op reis bent.
2 -3
OntlastendeMiddenvelder
Hangt ervan af welke moefti je volgt. Als de beslissing ontzettend nadelig uitvalt voor je carrière of je benadeelt er anderen ernstig mee, kan het beter zijn om op een andere dag in te halen. En daarbij lijkt het me ook niet echt gezond op dit moment, zoals fysio Verheijen al zei, dus daar heb je de medische reden.
0 0
BrandjeXL
Echter hoort (top)sport niet bij die zwaarwegende redenen.
2 -4
SoNick
Dat is maar net wat je gelooft
1 -1
BrandjeXL
Dat is wat je beste uitkomt maar sport is geen rede om het vasten uit te stellen.
0 -2
Pauw
Interpretatie he.

Als je ergens in gelooft moet je het ook consequent naleven. Ook als het even niet goed uitkomt.

Ik deel zijn interpretatie verder niet maar respecteer zijn houding.
2 -3
OntlastendeMiddenvelder
Ik vind daar juist het probleem zitten, je moet als gelovige juist niét altijd consequent hoeven te zijn, zonder dat je meteen een zondaar bent. Er zijn gradaties, dat lijken sommige gelovigen in hun geloofsijver te vergeten.
0 -1
SammyR
Waarom ,echt? Wat maakt het uit of je dit doet in de maand dat je vakantie heb. Uiteindelijk gaat het toch erom dat je het doet als Moslim, waarom zou het uitmaken of je het een maand later of eerder doet.
5 0
HansBeus
Dan wil je niet koste wat het kost de top bereiken, dus Veldman rechtsback.. probleem opgelost!
10 -4
Bky
Lekker op de tribune dus
10 -4
makaveli
kwart over 9 een snicker erin en een redbull en gaan met die banaan
0 0
trodat4030
Hij kan beter die banaan eten ipv die snicker, veel voedzamer.
1 0
AFCA-B93
Tosti ham/kaas uit de plaatselijke kantine
0 -1
jaribombari
ham?
3 0
Toon meer reacties