Overzicht: Ajax met recht beste opleiding

BvdPloeg, 27-05-2017 om 10:00, 42858 views, Ajax Showtime |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

De verschillende hoofd jeugdopleidingen zullen zich de afgelopen jaren regelmatig achter de oren hebben gekrabd. In Amsterdam werden veel spelers opgeleid voor het eerste en de jeugdteams deden vaak bovenin mee. Een prijs kreeg het er nooit voor. Na jaren van leegte kreeg De Toekomst met een Rinus Michels Award nu wel de waardering, na misschien wel het meest succesvolle seizoen van de eeuw. Een overzicht:

Ajax O19
Jongens als Matthijs de Ligt, Carel Eiting, Deyovaisio Zeefuik en later ook Justin Kluivert werden vervroegd doorgeschoven, maar er stond ondanks dat geen maat op Ajax O19 dit seizoen. Na een foutloze eerste seizoenshelft zonder nederlaag werden na de winterbreak de prijzen verdeeld. De ploeg van Aron Winter begon nog stroef, maar sleepte in de laatste weken alle nationale prijzen binnen die er te winnen vielen.

In de competitie was Ajax O19 één wedstrijd voor het einde als kampioen, na een 3-1 zege op rivaal Feyenoord. Een paar dagen later volgde ook nog de beker, door met 3-0 overtuigend te winnen van PSV. Tel daar de supercup aan het begin van dit seizoen bij op en de opbrengst van Ajax O19 is drie prijzen en verschillende talenten die zelfs al hun debuut maakten in het eerste elftal. Veel jongens zullen doorgaan naar Jong Ajax en met de nieuwe O19 zal Winter eindelijk willen doen, wat nog nooit een Ajax O19 flikte: de Youth League winnen. Want ook in deze jaargang werd Ajax vroegtijdig uitgeschakeld, dit keer in de kwartfinale tegen Real Madrid.

Ajax O17
Voor Ajax O17 zit het seizoen er al een aantal weken op, omdat het EK O17 gepland stond. De ploeg van Gery Vink traint echter nog gewoon door en speelt enkele oefenwedstrijden. Dat doet het ongetwijfeld met een grote smile op het gezicht. Ajax O17 werd op de slotdag van de competitie kampioen van Nederland, een week nadat de Future Cup werd gewonnen op De Toekomst.

Het was een prestatie van formaat van een ploeg, die nog zo matig begon aan het seizoen. Het werd slechts zesde in de najaarscompetitie, maar verloor na de winterstop slechts één keer. Ook toen topscorer Daishawn Redan wegviel door een transferaankondiging bleef Ajax O17 winnen. De meeste jongens zullen doorgaan naar Ajax O19, maar er stonden ook veel piepjonge talenten op met wie Vink volgend seizoen weer aan de slag gaat, zoals Ryan Gravenberch, Hossein Zamani, Brian Brobbey en Daan Reiziger.

Ajax O16
Het enige team zonder prijs in het seizoen 2016/2017 is Ajax O16. Voor de winterstop werd het nog overtuigend eerste in de najaarscompetitie, maar met meer weerstand na de winterbreak volgde een tweede plaats op de ranglijst. Rivaal Feyenoord bleek een maatje te groot en ook in het bekertoernooi werd de ploeg (net als Ajax O17 overigens) al in de voorrondes uitgeschakeld. 

Desondanks zullen coaches Richard Knopper en na de winterstop Nourdin Wooter met een tevreden gevoel terugkijken op het seizoen. Veel spelers die begonnen bij O16 maakten al snel de stap naar O17 en vanuit O15 kwam er regelmatig talent door. Er werden regelmatig klinkende zeges geboekt met goed voetbal, waardoor het elftal met veel vertrouwen de stap zal maken naar het O17 van Vink.

Ajax O15
Voor Ajax O15 zit het seizoen er nog niet op, want op 10 juni staat er een bekerfinale gepland tegen AZ. Het is het toetje van een seizoen, waarin al twee prijzen werden gepakt. De jaargang werd afgetrapt met de winst van de supercup, na een krankzinnige 4-6 overwinning bij Feyenoord. In de competitie werd de concurrentie vervolgens al snel op afstand gezet.

Na de winterstop werd er plots wat vaker puntenverlies geleden, maar Ajax O15 bewees dat het geweldig kan en wil voetballen als daar om gevraagd wordt. In de laatste wedstrijd van het seizoen werd AFC met 6-0 verslagen, waardoor Ajax opnieuw kampioen van Nederland werd. De beker kan de kroon op het werk zijn van een ogenschijnlijk gouden lichting. Van hen maken er twee al de stap naar O17, de rest gaat verder in O16.

Ajax O14
Ook eremetaal voor Ajax O14, dat ook op de slotdag kampioen werd en wel ongeslagen. Het leek er lang niet op dat de ploeg de schaal zou pakken, maar in de laatste weken werden alle concurrenten verslagen. Een klinkende 3-0 zege in de laatste competitiewedstrijd tegen PSV maakte aan alle onzekerheid een einde.

Net als bij O19 en O16 bleek O14 een kweekvijver voor jong talent dat hogerop kon. Meerdere spelers deden al regelmatig mee bij O15 en door een gebrek aan spelers vanwege een O15-toernooi mochten er zelfs vier opdraven bij Ajax O16. Ajax O14 zal volgend seizoen meer in de spotlights staan op Ajax Showtime als zij de O15 gaan vormen, maar de geluiden zijn veelbelovend.

Overige prijzen
Ook bij de jongste jeugd werden er prijzen gepakt dit seizoen. Ajax O13 liep op de laatste dag helaas de titel mis en het strandde in de tweede ronde van de beker, Maar Ajax O12 werd wel kampioen van Nederland. In vijf wedstrijden werd er geen punt gemorst. Ook Ajax O11 werd kampioen en Ajax O9 werd zelfs ongeslagen kampioen. Datzelfde elftal won verder verschillende toernooien. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
De O16 en O14 hebben het dus het beste gedaan. Erg goed te lezen dat er veel talenten vervroegd doorgeschoven worden en ook al tijdens het seizoen vaak hebben meegedaan.
De O16 is dus in principe tweede geworden met een jonger elftal in de sterke voorjaarscompetitie dan dat elftal dat overtuigend eerste werd in de najaarscompetitie. Veel O15 en O14 jongens hebben al meegespeeld in dit team. Dat is natuurlijk waar we naartoe moeten. Laat de O16 maar lekker tweede worden met een team dat een (paar) jaar jonger is dan alle andere teams. Leren ze omgaan met tegenstand en spelen ze al op een hoger niveau. Dan krijgen we nog veel Kluiverts en De Ligt´s.

Ik heb het idee dat als we Vink dit jaar naar PSV sturen, dat we weer een stapje in de goede richting zetten.
0 0
ElFlaco14
Lees veel goede reacties hier.
Het gaat niet om teamprestaties maar om individueel.
1 0
geDaante
Ik lees weer erg veel over resultaten, en afbraakvoetbal door Vink, dat on-Ajax is, niet bij visie Cruijff past, en puur het eigen ego strelen is ten koste van het aanleren van de speelwijze van Cruijff, en het verder ontwikkelen van de beste, technische talenten, wordt niet benoemd.

De kwaliteit van de opleiding wordt niet bepaald door teamresultaten, maar door de ontwikkeling van individuele talenten, met name je technische, beloftevolle talenten. Onder Vink staan deze spelers een seizoen lang stil. Ontwikkelen zich uiteraard wel een beetje doordat ze ouder worden en wel voetballen (als ze een plekje krijgen), maar er wordt het minimale uitgehaald door laf resultaatvoetbal te spelen, met lange ballen en nooit eens op het middenveld voetballen over de grond, daar leren ze helemaal niks van, daarmee wordt er niet bepaald voortborduurd op het technischere spel in de eftallen daaronder, en worden de jongens niet klaargestoomd voor het spel van Keizer/Bosz. Zelfde geldt in iets mindere mate voor Winter.

Dus slechte zaak allemaal, maar dat benoem je niet, het moet allemaal positief zijn blijkbaar.

Overigens valt goed opleiden niet te bepalen aan de hand van resultaten en ook niet de individuele talenten die doorbreken. Het kan namelijk zijn dat je jeugdscouting gewoon heel goed is, en dat je als club aantrekkingskracht hebt. De werkelijke inhoud, op welke aspecten je traint, welke speelwijze je hanteert, hoe je spelers individueel begeleidt, en in hoeverre je vasthoudt aan deze aanpak, bepaalt de kwaliteit van het werkelijke opleiden.

Bij Ajax zal dat ook na Jonks vertrek nog wel het beste in elkaar zitten binnen Nederland, maar de visie brokkelt af, en wordt niet meer zo eensgezind en over de hele opleiding heen nagestreeft. Er zijn teveel coaches die na exit Jonk ineens weer een negatieve spelopvatting hanteren, en hun eigen dingetje doen.

De B1 en A1, de bovenbouw, is nog steeds opleiden, Jong Ajax en voor een deel Ajax 1 ook nog. Het houdt niet op, dus moeten de B1 en A1 qua speelwijze en mentaliteit aansluiten bij de elftallen daaronder, en daarboven. Dat gebeurt niet. Dezelfde principes en ideeën worden ook niet nagestreefd.
2 -1
EVH
Ik begrijp je zorg.

Ben bij de Future Cup geweest en alles wat ik zag was eenheidsworst.
Ik denk dat meespeelt dat trainers per se kampioen willen worden omdat ze bang zijn dat anders hun baan op de tocht staat.
Spelsysteem en kwaliteit van de spelers van de B1 had niets met AJAX voetbal te maken maar alles met overleven/overwinnen.
0 0
Freddy Al
Wat een ongelofelijk chagrijnig en negatief verhaal,hou toch op met dat eeuwige misselijkmakende geweeklaag met iedere keer goeroe Jonk erin verwerkt.
Vermoedelijk wordt Wim hier zelf ook ziek van!
2 -1
geDaante
Dat jij je ogen ervoor wil sluiten en voor je eigen gemoedsrust er maar van uitgaat dat het wel goed zit, is jouw probleem. Ik blijf waakzaam, te vaak is de opleiding in verkeerde handen gevallen en weggekwijnd, vooral door het ego van mensen, en onkunde en middelmaat, die elkaar een hand boven het hoofd houdt. En als ik merk dat het op bepaalde vlakken alweer misgaat, dan benoem ik dat, en net zolang tot dat wordt rechtgetrokken.

De opleiding moet wereldtop zijn, en ook blijven, beter en beter worden, niet aftakelen. Zonder die opleiding van wereldniveau, en met een duidelijke Ajaxvisie, is Ajax niet Ajax, en voor mij niet interessant meer.

En dan kan je je blindstaren op al die resultaten, maar dat zegt helemaal niks. Als je daar waarde aan hecht, snap je niks van opleiden. Onder JOR en de incapabele mensen daarvoor, werd ook vrijwel alles gewonnen, maar er kwam alleen maar pure middelmaat door, die zelfs basisvaardigheden miste. Hadden in de jeugd alles puur op fysiek en snelheid gewonnen.
0 -1
31xAjax
De verkeerde handen zijn anderhalf jaar geleden vertrokken....
0 0
geDaante
Cruijff schaar je onder 'verkeerde handen'? FYI Cruijff stond volledig achter Jonk, had wekelijks contact over hoe zaken ervoor stonden en hoe te verbeteren. Was het eens met een belangrijke rol voor performance trainers laat in de bovenbouw. Men wilde van puur voetbaltalent nog betere voetballers maken, en uiteindelijk fysiek flink aanpakken om mee te kunnen, in plaats van fysieke maar middelmatige voetballers te leren voetballen.

Al die kritiek op Jonk is kritiek op Johan Cruijff. En apart dat er nauwelijks tot geen kritiek was en is op al die mensen die Plan en visie Cruijff niet nakwamen en verloochenden, en die Cruijff een mes in de rug hebben gestoken. Dat is schijnbaar prima, niet meer aanschuiven bij vergaderingetjes waarin je volledig wordt genegeerd en buitenspel wordt gezet, is schijnbaar vele malen erger. Heel apart.
0 0
31xAjax
Cruijff en Jonk zijn er niet meer maar de talentenfabriek staat nooit stil. Soms draait ie wat harder/beter dan anders, dan heeft scouting meer succes opgeleverd.

En of de Hoofd Jeugdopleiding nu Van Gaal, Adriaanse, Westerhof, vd Brom, Blind, Olde Riekerink, Jonk of Ouali heet, ze zijn allemaal afhankelijk van de scouting en de genen van de voetballertjes. Talenten worden geboren, niet opgeleid!

0 0
Babangida83
Dat zou het leven wél lekker simpel maken.
0 0
31xAjax
Het leven is ook vrij simpel. Het wordt alleen gecompliceerd gemaakt door gasten die het niet zo goed kunnen volgen en overal een komplot in zien en achter iedere boom een vijand....
0 0
geDaante
Oké.
0 0
Inhartennieren
En in Eindhoven maar roepen, onze jeugd is net zo goed dan die van Ajax!!
3 0
koenos1
Ajax 1 en Psv/Az delen 2 in mijn optiek. Feyenoord loopt achter de feiten aan
0 0
Afcagauke95
Bizar eigenlijk dat mensen nog twijfelen aan het niveau van de opleiding als alle teams kampioen worden, op 2 teams na (O13 en O16) die het de slotdag hebben weg gegeven, en daarnaast nog toernooien en bekers winnen
2 -1
geDaante
Zegt inderdaad niks, je kan je focussen op het individuele talent, eventueel ten koste van het teamresultaat, of je gaat voor teamresultaat, dat ten koste gaat van het talent.
Zo'n Vink speelt bijvoorbeeld puur resultaatvoetbal, en heeft daarmee resultaat gehaald met verschrikkelijk voetbal dat on-Ajax is, en dat is schandalig, daar worden talenten totaal niet beter van, en staat haaks op visie Cruijff.

2 0
FUBAR
Kampioenschappen zeggen niks. Het gaat om de doorstroming, de hele opleiding moet er op ingericht zijn dat er minimaal 2 spelers van elke lichting een (basis)plaats in Ajax 1 veroveren. De rest is hoe hard het ook klinkt pure opvulling. Een groot gedeelte kan overigens nog steeds in het betaalde voetbal terecht maar komt tekort voor Ajax.
1 -1