Vertonghen keert bij RSC Anderlecht na negentien jaar terug in geboorteland

door Davy Lo 3

Vertonghen keert bij RSC Anderlecht na negentien jaar terug in geboorteland

door Davy Lo 3

Laatst geüpdatet

Jan Vertonghen (35) heeft de overstap gemaakt van Benfica naar Anderlecht. De ervaren verdediger kwam niet langer voor in de plannen van trainer Roger Schmidt en koos eieren voor zijn geld. Het is de eerste keer dat de Belg op het hoogste niveau actief gaat zijn in zijn geboorteland.

Afgelopen seizoen was Jan Vertonghen nog een vaste kracht in de defensie van Benfica. Als basisspeler wist hij met zijn ploeg Ajax uit te schakelen in de Champions League. Met de nieuwe trainer ziet de wereld er iets anders uit voor de oud-Ajacied en koos hij ervoor om de komende twee jaar voor Anderlecht te spelen. Afgelopen donderdag landde Vertonghen op de luchthaven Zaventem, waarna alles in orde werd gemaakt in het Lotto Park. Hiermee is de transfer net op tijd om nog te worden ingeschreven voor de Conference League komend seizoen, die vrijdag bekend moest zijn.

Met het WK in het verschiet lijkt dit een stap te zijn waar Vertonghen een goede kans maakt om mee te gaan naar Qatar. Volgens de verdediger is dit niet de hoofdreden om terug te keren naar België. 'Eigenlijk niet, ik doe het vooral om controle te houden over mijn eigen carrière. Ik wil mijn eigen pad bepalen, dat is de belangrijkste reden', vertelde hij tegenover de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Het is voor het eerst dat Vertonghen uit kan gaan komen in de Belgische competitie. In 2003 vertrok de verdediger naar de jeugdopleiding van Ajax, waar hij in 2006 zijn debuut maakte in de hoofdmacht. In 2012 verliet hij Amsterdam als aanvoerder voor het Engelse Tottenham Hotspur. Na acht jaar in de Premier League te hebben gespeeld, koos hij voor een avontuur bij Benfica. Nu is de voorstopper terug in België voor waarschijnlijk zijn laatste jaren als profvoetballer.

Toby Alderweireld als voorbeeld

Voor Anderlecht kwam deze versterking als geroepen. De ploeg van trainer Felice Mazzù verloor de laatste twee wedstrijden en staat na zes wedstrijden op de zevende positie in de competitie. De Belgische topclub hoopt dat Vertonghen net zo'n invloed op het team gaat hebben als Alderweireld bij Royal Antwerp, dat dit seizoen nog geen punt verspeelde.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.