Ajax kent bewogen transferperiode: hoogste inkomsten en transfersaldo van heel Europa

door Bart Veenstra 388

Bron Ajax Showtime

Ajax kent bewogen transferperiode: hoogste inkomsten en transfersaldo van heel Europa

door Bart Veenstra 388

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft een bewogen transferperiode achter de rug. Bij de Amsterdamse club vertrokken meerdere spelers, waaronder enkele basisspelers, terwijl er ook vele aankopen werden gedaan. Ajax had in Europa de hoogste inkomsten en het hoogste transfersaldo van alle clubs, terwijl de club zelf voor een recordbedrag aan spelers uitgaf. Een overzicht:

Inkomsten Ajax

De inkomsten bij Ajax zijn met ruim 217 miljoen euro enorm hoog. Alleen in de zomer van 2019 - met onder het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong - waren de inkomsten nog hoger (218,2 miljoen euro). De inkomsten in de zomer van 2022 hadden nog hoger kunnen zijn als Ajax op de valreep ook Mohammed Kudus en Edson Álvarez had verkocht. Voor hen waren Everton en Chelsea concreet, maar Ajax liet het tweetal aan het einde van de transferperiode niet meer vertrekken.

Daarnaast vertrokken er enkele spelers bij Ajax op transfervrije basis, die overigens niet zijn meegenomen in onderstaand overzicht. Zo zag Ajax (voormalig) basisspelers André Onana en Noussair Mazraoui gratis de deur uitlopen. Wanneer zij een langdurig contract hadden gehad, had Ajax voor dit tweetal behoorlijke transfersommen kunnen ontvangen.

Voor andere spelers ontving Ajax deze zomer wel behoorlijk veel geld. De grootste uitgaande transfer is uiteraard Antony. De Braziliaan vertrok voor minimaal 95 miljoen euro naar Manchester United. Zijn transfersom kan middels bonussen nog oplopen tot 100 miljoen euro. Daarnaast behoren ook Lisandro Martínez (minimaal 57,37 miljoen euro), Sébastien Haller (minimaal 31 miljoen euro) en Ryan Gravenberch (minimaal 18,5 miljoen euro) tot de grootste uitgaande transfers bij Ajax deze zomer.

Vertrokken spelers Ajax Transfersom
Ryan Gravenberch 18,5 miljoen euro (24)
Dominik Kotarski 1 miljoen euro
Liam van Gelderen 450.000 euro
Sébastien Haller 31 miljoen euro (34,5)
Lisandro Martínez 57,37 miljoen euro (67,37)
Nicolás Tagliafico 4 miljoen euro
Antony 95 miljoen euro (100)
Perr Schuurs 9 miljoen euro
Naci Ünüvar (verhuurd) 150.000 euro (huursom)
Hassane Bandé 800.000 euro
Totale inkomsten:  217.270.000 euro (241.270.000)

Uitgaven Ajax

Ajax gaf deze zomer meer geld uit dan ooit tevoren. De Amsterdamse club wist de grens van honderd miljoen euro te passeren en dat deed de club nooit eerder. Steven Bergwijn was met een transfersom van 31,25 miljoen euro de duurste aanwinst voor Ajax. Ook Calvin Bassey (minimaal 23 miljoen euro) en Brian Brobbey (minimaal 16,35 miljoen euro) waren dure aankopen.

De uitgaven van Ajax hadden nog hoger kunnen zijn als de Raad van Commissarissen wél toestemming had gegeven voor het (definitief) vastleggen van Lucas Ocampos en Odysseas Vlachodimos. Ajax had eerder een akkoord met Sevilla bereikt over een transfersom van twintig miljoen euro voor Ocampos, maar de RvC gaf daar uiteindelijk geen toestemming voor. Uiteindelijk wordt de Argentijnse aanvaller gehuurd voor vier miljoen euro. Ajax heeft wel een optie tot koop bedongen in de huurtransfer. Na dit seizoen kan hij voor zestien miljoen euro worden overgenomen.

Daarnaast leek Ajax op weg om Vlachodimos over te nemen van Benfica. De clubs waren in onderhandeling en een akkoord over een transfersom tussen de tien en twaalf miljoen euro leek in de maak. Het was echter de RvC die ook voor deze transfer ging liggen: Vlachodimos zou te oud en te duur zijn bevonden, terwijl Ajax met Remko Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter al voorzien is van drie volwaardige keepers in de A-selectie.

Voor een volledig overzicht van alle in- en uitgaande transfers van Ajax, klik hier.

Aanwinsten Ajax Transfersom
Steven Bergwijn 31,25 miljoen euro
Owen Wijndal 10 miljoen euro
Calvin Bassey 23 miljoen euro (26,5)
Francisco Conceição 5 miljoen euro
Brian Brobbey 16,35 miljoen euro (19,35)
Ahmetcan Kaplan 9,5 miljoen euro
Jorge Sánchez  5 miljoen euro
Lorenzo Lucca 1 miljoen euro
Lucas Ocampos 4 miljoen euro
Totale uitgaven: 105,1 miljoen euro (111,6)

Clubs met hoogste inkomsten

Op Europees gebied staat Ajax bovenaan wat betreft de inkomsten. Geen enkele club ontving deze zomer zoveel geld op basis van uitgaande transfers. De Amsterdamse club verkocht voor ruim 217 miljoen euro aan spelers. Dat had Ajax vooral te danken aan de uitgaande transfers van - zoals gezegd - Antony, Lisandro Martínez, Sébastien Haller en Ryan Gravenberch.

Nummer twee Manchester City - dat deze zomer Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko (beiden Arsenal) en Raheem Sterling (Chelsea) verkocht - volgt op de tweede plek. De Engelse club verkocht deze zomer voor bijna 160 miljoen euro aan spelers.

De meeste clubs in deze top-tien lijken echter toch vooral de 'opleidingsclubs' voor de Europese top te zijn. In het rijtje staan onder meer de Portugese topclubs Benfica en Sporting Portugal, terwijl ook AS Monaco, Brighton & Hove Albion en Leeds United hoog op de lijst staan.

Clubnaam Inkomsten zomer 2022
Ajax 217,27 miljoen euro
Manchester City 159,90 miljoen euro
SL Benfica 127,30 miljoen euro
Sporting Portugal 119,80 miljoen euro
AS Monaco 117,00 miljoen euro
Brighton & Hove Albion 113,90 miljoen euro
Leeds United 108,20 miljoen euro
Bayern München 104,40 miljoen euro
Juventus 103,15 miljoen euro
Lille OSC 99,00 miljoen euro

Ajax maakte meeste winst op transfermarkt in Europa

Met ruim 217 miljoen euro aan inkomsten uit uitgaande transfers kon het niet anders dan dat Ajax de meeste winst zou hebben gemaakt op de transfermarkt deze zomer. Toch mag het niet onbenoemd blijven: Ajax maakte deze zomer van alle Europese clubs de meeste winst op de transfermarkt. De Amsterdamse club boekte 112,17 miljoen euro winst op de transfermarkt, al gaat er van dat bedrag nog een gedeelte af. Zo krijgt de voormalige club van Antony - São Paulo FC - twintig procent van de winst die Ajax op de Braziliaan boekte. Dat komt neer op ruim vijftien miljoen euro.

Opvallend aan onderstaand lijstje is dat de clubs die winst hebben geboekt op de transfermarkt vooral 'opleidingsclubs' voor de Europese top zijn. De grootste clubs van Europa boeken - gezien hun hoge uitgaven en relatief geringe inkomsten - eerder een verlies dan winst.

Zo heeft Manchester United op basis van de afgelopen transferperiode een negatief transfersaldo van 226,52 miljoen euro. Ook Chelsea heeft een negatief transfersaldo van boven de 200 miljoen euro: 224,19 miljoen euro. Verder hebben ook West Ham United, Nottingham Forest, Newcastle United, Tottenham Hotspur, FC Barcelona en Arsenal een negatief transfersaldo van boven de honderd miljoen euro.

Clubnaam Transfersaldo
Ajax 112,17 miljoen euro
Sporting Portugal 77,85 miljoen euro
AS Monaco 73,50 miljoen euro
Lille OSC 73,00 miljoen euro
Brighton & Hove Albion 66,10 miljoen euro
SL Benfica 65,00 miljoen euro
Leicester City 64,40 miljoen euro
Sevilla FC 63,50 miljoen euro
Red Bull Salzburg 63,04 miljoen euro
Burnley 56,45 miljoen euro

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe derde Ajax-tenue nu in de Ajaxshop!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.