Antony troeft De Jong af als duurste uitgaande transfer bij Ajax ooit

door Bart Veenstra 118

Bron Ajax Showtime

Antony troeft De Jong af als duurste uitgaande transfer bij Ajax ooit

door Bart Veenstra 118

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Antony heeft Frenkie de Jong afgetroefd als duurste uitgaande transfer bij Ajax ooit. De Braziliaan vertrekt voor een bedrag van minimaal 95 miljoen euro naar Manchester United en daarmee vestigt Ajax een nieuw record. De transfersom kan bovendien nog oplopen tot 100 miljoen euro.

Het is een zomer van uitersten geweest bij Ajax. De club kocht voor meer dan honderd miljoen euro aan nieuwe spelers, maar verkocht ook voor een veelvoud aan spelers. In de top-tien duurste uitgaande transfers bij de Amsterdamse club ooit staan liefst drie spelers die deze zomer bij Ajax vertrokken.

Eerder in de transferperiode vertrokken Sébastien Haller en Lisandro Martínez bij Ajax. Haller maakte voor 31 miljoen euro de overstap naar Borussia Dortmund. Dat bedrag kan middels bonussen nog oplopen tot 34,5 miljoen euro. Worden die bonussen gehaald, stijgt Haller zelfs nog een plekje in de top-tien. Hij staat nu negende, maar zou - wanneer de bonussen behaald worden - over Arek Milik heen kunnen gaan.

Martínez bijna in top-drie duurste uitgaande transfers bij Ajax 

Martínez staat op een vierde plaats in het overzicht. De Argentijn vertrok voor minimaal 57,37 miljoen euro naar Manchester United. Die transfersom kan middels bonussen nog met tien miljoen euro oplopen. Het verschil is dan nog te groot om in de buurt te kopen van de top-drie duurste uitgaande transfers bij Ajax ooit.

De top-drie duurste uitgaande transfers bij Ajax ooit bestaat op dit moment uit Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en dus Antony. De Ligt vertrok in de zomer van 2019 voor 85,5 miljoen euro naar Juventus. Van die transfersom was 75 miljoen euro voor Ajax, terwijl iets meer dan 10 miljoen euro als commissie naar het management van De Ligt ging. De Jong werd voor 86 miljoen euro verkocht aan FC Barcelona. Van dat bedrag ging 11 miljoen euro - als opleidingsvergoeding - naar Willem II en RKC Waalwijk.

Antony is met een transfersom van minimaal 95 miljoen euro (maximaal 100) vanaf nu de duurste uitgaande transfer bij Ajax ooit. De Braziliaan staat zelfs heel hoog in het lijstje met recordtransfers aller tijden. Slechts twaalf spelers werden in het verleden voor meer geld verhandeld.

De top-tien duurste uitgaande transfers bij Ajax ooit:

Naam speler Nieuwe club Transfersom
1. Antony Manchester United 95 miljoen euro*
2. Frenkie de Jong FC Barcelona 86 miljoen euro**
3. Matthijs de Ligt Juventus 85,5 miljoen euro***
4. Lisandro Martínez Manchester United 57,37 miljoen euro*
5. Davinson Sánchez Tottenham Hotspur 42 miljoen euro
6. Hakim Ziyech Chelsea 40 miljoen euro
7. Donny van de Beek Manchester United 39 miljoen euro
8. Arek Milik Napoli 32 miljoen euro
9. Sébastien Haller Borussia Dortmund 31 miljoen euro
10. Klaas-Jan Huntelaar/Davy Klaassen/Wesley Sneijder Real Madrid/Everton/Real Madrid 27 miljoen euro

* = middels bonussen kunnen deze bedragen nog oplopen tot respectievelijk 100, 67,37 en 34,5 miljoen euro.
** = van deze transfersom stond Ajax respectievelijk 11 miljoen euro af aan Willem II en RKC Waalwijk.
*** = van deze transfersom ging zo'n tien miljoen euro naar het management van De Ligt.

Bestel het nieuwe derde Ajax-tenue nu in de Ajaxshop!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.