'Manier van denken is fnuikend, al jarenlang'

door Bart Veenstra 3

'Manier van denken is fnuikend, al jarenlang'

door Bart Veenstra 3

Laatst geüpdatet

Journalist Henk Hoijtink is van mening dat men bij Ajax altijd maar op zijn eigen manier succes wil bewerkstelligen en dat het daardoor dit seizoen nog niet voortvarend loopt. Het aanstellen van trainer Marcel Keizer was daar een goed voorbeeld van, zo schrijft hij in zijn column in Trouw.

Hoijtink verwijst allereerst nog eens naar de Europa League-finale tegen Manchester United. Manager José Mourinho stemde zijn tactiek vrijwel volledig af op Lasse Schöne, die bij een beetje tegenstander kwetsbaar bleek. 'Een vuistregel in sportmanagement wil dat je juist bij voorspoed, in het geval van Ajax de Europese campagne, moet snijden om weer iets verder te komen. Dat is niet gebeurd, omdat ze bij Ajax geen moment denken dat zo’n type speler te kwetsbaar kan zijn. Ze denken dat het op hun manier moet kunnen, met hun voetbal, omdat de speler zo lekker een bal kan raken.'

Met het aanstellen van Keizer ging Ajax op diezelfde voet verder. 'Keizer werd als nieuwe trainer aangesteld, omdat hij de club kende, omdat hij wist hoe er werd gedacht, omdat hij ook zo dacht. Dat bleek: hij stelde Schöne op, voor mij het eerste bedenkelijke teken. Het ging uiteraard al snel niet goed. Frenkie de Jong kwam er te staan, een talent, maar ook niet de speler die voor de daar benodigde stevigheid kan zorgen', aldus Hoijtink, die De Jong door het gebrek aan steun en sturing nu verzandt.

Ook het constant wisselen van spits en formatie werkt niet in het voordeel van Keizer, zo vindt Hoijtink. 'Typisch geval van geen keuze willen maken, kenmerkend voor onervarenheid, funest voor een trainer. Spelers voelen dat, ze voelen dat de trainer niet weet wat hij wil en zo voetballen ze nu: de linkervoet weet niet wat de rechter doet', aldus de journalist, die niet per se denkt dat het aan de constructie van het Technisch Hart, in het leven geroepen door Johan Cruijff, ligt. 'Iets anders is dat er een ongelukkige dan wel verkeerde keuze kan worden gemaakt. Dat gebeurde Cruijff zelf weleens, dat kan de door Cruijff als bepalende oud-spelers bij Ajax gezondenen gebeuren, maar het kan net zo goed in de gangbare situatie met één technisch directeur gebeuren. Niet de constructie is fnuikend, dat is de manier van denken bij Ajax, al jarenlang.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.