Huurlingen: Grillige Ajacieden keren terug

door Finn Dekker 18

Huurlingen: Grillige Ajacieden keren terug

door Finn Dekker 18

Laatst geüpdatet

Het seizoen is voorbij, de prijzen zijn verdeeld en nu rest alleen nog het aftellen tot volgend seizoen. Ajax heeft een korte zomerstop voor de boeg, waardoor het belangrijk is dat de selectie tijdig op orde is. Voor het nieuwe seizoen kan Ajax sowieso al vijf ‘nieuwe’ namen verwelkomen, namelijk de terugkerende huurlingen. De vraag is alleen of deze vijf Ajacieden een versterking zullen zijn.

Het zijn er nog vijf, aangezien zowel Zakaria El Azzouzi als Leeroy Owusu al eerder terugkeerden om uiteenlopende redenen, terwijl Django Warmerdam al voor het einde van het seizoen bij Groningen tekende. Robert Muric, Queensy Menig, Mitchell Dijks, Richaïro Zivkovic en Indy Groothuizen keren naar verwachting wel gewoon in de zomer terug. Na de balansen uit september en december volgt nu een eindrapport van de acht huurlingen.

Zakaria El Azzouzi (-)
Vanwege zijn sportieve toekomst bij Sparta vertrok El Azzouzi eind maart van dit jaar uit Rotterdam. Een gekke reden, aangezien beide partijen van tevoren wisten dat de spits na dit seizoen zou vertrekken. Aan zijn toevoeging bij de nummer vijftien van de Eredivisie kan het ook niet hebben gelegen. Azzouzi begon aardig en speelde veel. In 21 duels in de competitie was de rechtspoot goed voor vijf goals en een assist. Redelijk, zeker als je de prestaties in de beker daarbij optelt. In het bekertoernooi was El Azzouzi met vier goals en twee assists van groots belang.

Desondanks zag Alex Pastoor reden om de rechtspoot te passeren vanaf begin februari, waarna Azzouzi nog slechts vijftien luttele minuten speelde. De aanvaller vertrok en speelde zodoende geen officieel duel meer. Geen ideaal scenario voor een jonge spits die minuten nodig heeft. Met de aanwezigheid van Mateo Cassierra, Kasper Dolberg en ook de aanstormende Kaj Sierhuis lijken kansen op minuten in het eerste in Amsterdam ook mager.

Queensy Menig (+)
Voor Menig was het de tweede keer dat hij werd verhuurd aan PEC Zwolle. Vorig seizoen was het jeugdexponent van De Toekomst een smaakmaker in Zwolle, maar ontbrak het bij de pijlsnelle vleugelspits nog aan rendement. Dit leek na de zomer niet te veranderen. Sterker, Menig was zijn plek kwijt in de aanval en was allesbehalve onomstreden in het begin van het seizoen. De geboren Amsterdammer vocht zich echter sterk terug.

Waar de aanvaller vorig seizoen in 34 wedstrijden slechts vijf keer beslissend was met een goal of assist, was hij dit seizoen goed voor het dubbele. In 33 wedstrijden was Menig negen keer trefzeker en verstuurde hij één keer de beslissende pass. Ter vergelijking was Amin Younes, zijn directe concurrent op linksbuiten, op de Nederlandse velden drie keer trefzeker en gaf hij negen assists. Met een mogelijk vertrek van de Duitser in het achterhoofd is er mogelijk plaats voor Menig volgend seizoen.

Django Warmerdam (+)
Warmerdam vertrok net als Menig tijdelijk naar PEC. Althans, dat was de bedoeling. Het liep anders dan voorspeld werd. Van de verdediger annex middenvelder werd oorspronkelijk niet veel verwacht. De verdediger was voorheen een gewaardeerde kracht in Jong Ajax, maar behoorde volgens menigeen niet tot de grootste groeibriljanten voor de toekomst. De Nederlander maakte daarentegen een stormachtige ontwikkeling door bij de laagvlieger.

Het seizoen begon stroef vanwege een akelige knieblessure, maar na de revalidatie wist Warmerdam zich te nestelen in de basisopstelling. Eerst op het middenveld, daarna in de verdediging. Na de winterstop speelde de jeugdinternational alle duels mee zonder gewisseld te worden. De linkspoot speelde constant, was belangrijk en werd de revelatie van PEC genoemd, hetgeen hem uiteindelijk een transfer opleverde naar FC Groningen.

Richaïro Zivkovic (-)
Twee jaar staat Zivkovic nog onder contract bij Ajax, maar toch leek dit seizoen het moment van de waarheid voor de nog steeds jonge spits. De rechtspoot werd uitgeleend aan Utrecht, een sterke middenmotor met aanvallende intenties. Toch een vreemde keuze, aangezien de Domstedelingen met twee spitsen spelen. Niet echt een systeem dat aansluit op de speelstijl van Ajax, iets wat Zivkovic soms nog wordt verweten, namelijk geen Ajax-spits te zijn.

Wat de geboren Assenaar wel is, is een snelle counterspits. Precies wat Zivkovic ook bij Utrecht liet zien. Zeer gevaarlijk met veel ruimte achter de verdediging. Veel goals die de Zivkovic maakte, kwamen voort uit een lange rush. Hiermee kwam de rappe aanvaller op een totaal van twaalf goals in 38 wedstrijden. Een aardige opbrengst, maar de vraag is nog steeds of Zivkovic bij Ajax zonder veel ruimte achter de verdediging ook zijn klasse kan laten zien.

Michell Dijks (+)
Dijks is de enige speler die pas halverwege het seizoen werd uitgeleend. De verdediger speelde aan het begin van het seizoen vrijwel alles, maar werd na de belangrijke bekerzege tegen Willem II, die alles veranderde bij Ajax, niet meer gekozen als linksback. Maanden gingen voorbij waarin de linkspoot sporadisch een duel meedeed. Dit vaak als Daley Sinkgraven niet bij de selectie zat, niet zo zeer omdat Dijks zich terug had gevochten.

Na wikken en wegen werd er besloten om de verdediger aan Norwich City te verhuren. De Championship leek een goede competitie voor Dijks, aangezien zijn kracht in het harde verdedigen ligt, in plaats van het voetballende aspect. Op het tweede niveau van Engeland speelde de 24-jarige vijftien keer. Slechts drie keer zat Dijks niet bij de selectie, dit door een schorsing. Met een contract van nog één jaar op zak is het de vraag of Dijks moet vertrekken of verlengen.

Leeroy Owusu (-)
Het seizoen begon prachtig voor Owusu, want in de eerste wedstrijd van het seizoen stond de rechtsback gelijk in de basis, bleef hij negentig minuten staan, won hij en maakte hij een goal. Na die wedstrijd bleef de huurling gek genoeg zeven wedstrijden achter elkaar op de bank. Pas in oktober mocht de verdediger weer opdraven. Maar toen er vier keer werd verloren, met Owusu in de basis, werd de Ajacied opnieuw geslachtofferd.

Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau van Nederland dateert zodoende van begin november. Het gedrag van de verdediger zou vervolgens de oorzaak zijn van een breuk tussen club en speler. In totaal speelde Owusu zeven keer mee, vijf keer in de Eredivisie en twee keer in de KNVB Beker. Een mager aantal. Treurig, zeker als je je bedenkt dat de twintigjarige veel had kunnen leren in het sprankelende Jong Ajax van het afgelopen jaar. Al is de vraag of Deyovaisio Zeefuik hem inmiddels niet voorbij is.

Indy Groothuizen (+)
Keepers moeten een beetje geluk hebben als ze zichzelf willen bewijzen en dat gelukje kwam voor Groothuizen aan het begin van de eerste seizoenshelft. De eerste keeper van Nordsjaelland raakte geblesseerd, waardoor de Ajacied onder de lat kwam te staan. Deze kans greep Groothuizen met beide handen aan. Twaalf wedstrijden bleef de doelman staan, ongeacht het feit dat zijn directe concurrent inmiddels weer terug was. Drie keer hield de sluitpost de nul. Groothuizen voelde zich thuis en leek op rozen te zitten.

Het noodlot sloeg echter toe op een training voorafgaand aan de tweede seizoenshelft. Door een blessure stond de doelman twee maanden aan de kant. Zijn concurrent nam zijn plek weer over en pakte punten voor de Denen, waardoor de sterke eerste seizoenshelft door pech geen goed vervolg kreeg. Groothuizen sprak al uit niet onwelwillend tegenover een langer verblijf in Denemarken te staan. Met het vertrek van Diederik Boer komt er echter wel een plek vrij achter Andre Onana.

Robert Muric (-)
De Kroaat begon zonder twijfel met veel enthousiasme aan een nieuw, tijdelijk avontuur in Italië bij Pescara. Maar de aanvaller kwam snel van een koude kermis thuis toen bleek dat er geen plek was voor de 21-jarige. Zijn optredens in alle competities zijn op twee handen te tellen. Nadat Pescara eenmaal gedegradeerd was, kreeg Muric vervolgens wel de kans zich te bewijzen. Dit niet zonder succes.

De eerste wedstrijd dat de Ajacied in de basis stond werd er gewonnen, de wedstrijd daarop werd er weer een punt gepakt, iets wat maar sporadisch gebeurde bij de hekkensluiter. Of het direct met de linkspoot te maken had, is moeilijk te zeggen. Voor Muric kwamen de minuten in ieder geval veel te laat, waardoor hij waarschijnlijk ontevreden terug zal kijken op zijn jaar in Italië.

Conclusie
Als Ajacieden worden uitgeleend, dan wordt er meer van hen verwacht dan alleen ontwikkelen. Zeker wanneer een speler met alle respect naar een club als Excelsior vertrekt. Als een speler vervolgens niet presteert bij een dergelijke club, dan kan men verwachten dat dit talent (nog) niet goed genoeg is om in het eerste van Ajax te spelen. Dit geldt niet alleen voor het voorbeeld van Owusu, maar ook voor de anderen met een minnetje achter hun naam.

Maar ook de vier met een plusje hebben niet het niveau aangetikt van een Daley Blind bij Groningen of een Jan Vertonghen, die destijds bij RKC Waalwijk uitblonk. Geen enkele uitgeleende Ajacied zou bij terugkomst een basisplaats verdienen. Haast alle huurlingen doen onder voor hun directe concurrent op dezelfde positie. Een aantal van hen zou mogelijk van waarde kunnen zijn op de bank. Het is echter aan Peter Bosz en Marc Overmars om te bepalen wie.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Haal nu het nieuwe uitshirt in huis en laat 'm bedrukken met Huntelaar #9!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.