Henry komt superlatieven tekort voor Ajax uit '95: 'Dat team was buitengewoon'

door BadembaBarrie 93

Bron CBS Sports Golazo

Henry komt superlatieven tekort voor Ajax uit '95: 'Dat team was buitengewoon'

door BadembaBarrie 93

Bron CBS Sports Golazo

Laatst geüpdatet

Thierry Henry heeft zijn grote voorliefde voor het Ajax uit 1994/95 nog maar eens benadrukt. De voormalig topspits herhaalde voor CBS Sports Golazo zijn keuze voor dat Ajax-team als het beste team dat ooit de Champions League won.

Samen met Jamie Carragher en Micah Richards werd Henry gevraagd om zijn vijf beste Champions League-teams allertijden door te geven. Als eerste passeren de recentere voorbeelden de revue, te weten de Champions League-winnende elftallen van FC Barcelona en Real Madrid van de afgelopen tien plus jaar. Als presentatrice Kate Abdo het Ajax van '95 opleest, gekozen door zowel Henry als Carragher, loopt de Arsenal-legende over van de complimenten.

'Voor mij is dat de nummer één', opent Henry zijn lofzang stellig. 'Ik weet dat ik voor Barça (in 2009, red.) heb gespeeld, maar dat Ajax team op die leeftijd, om te doen wat zij deden...' De Fransman haalt vervolgens herinneringen op aan de finale tegen AC Milan, waarin Patrick Kluivert scoorde en Frank Rijkaard zijn oud-ploeggenoten versloeg.

Henry benadrukt ook het succes van de spelers van destijds in het vervolg van hun loopbaan. 'We weten allemaal dat elk van die spelers geweldige individuele carrières heeft gehad', aldus de assistent-bondscoach van België.

'Moet Ajax enorm veel respect geven'

Henry lijkt het meest te kunnen genieten van de underdogpositie van waaruit Ajax in '95 won. 'Mensen verwachten vaak dat teams het goed doen, zoals het Barça team waar ik in speelde in 2009 of dat uit 2011 of 2015', haalt de analist voorbeelden aan. 'Maar die jongens arriveerden toen net en ze haalden het jaar daarop ook de finale.'

De oud-speler van onder meer Arsenal en FC Barcelona besluit zijn van bewondering samenhangende betoog met een compliment aan Ajax als club, om vervolgens toch nog één keer terug te komen op het Ajax van '95. 'Ik moet Ajax enorm veel respect geven voor wat ze altijd doen', doelt Henry op de clubfilosofie, waarin de eigen jeugd en aanvallend voetbal centraal staan. 'Maar dát team was buitengewoon.'

Carragher, die Ajax ook in zijn top vijf had opgenomen, wil nog wel een kanttekening plaatsen. Als het Liverpool van dit jaar namelijk de zogeheten 'quadruple' pakt - de League Cup, FA Cup, Premier League én Champions League - komen zij in zijn top vijf te staan. 'Dan nemen ze Ajax' plek in op mijn lijst', stelt de Liverpoollegende. Het antwoord van Henry is veelzeggend. 'Op jouw lijst, ja.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.