De doorbraak van Gravenberch is aanstaande

door Finn Dekker 46

De doorbraak van Gravenberch is aanstaande

door Finn Dekker 46

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Vergeleken worden met Paul Pogba, debuteren als jongste Ajacied ooit, bijna wekelijks de pannen van het dak van de Bobby Haarms Tribune spelen en uitgeroepen worden tot het Talent van De Toekomst van 2018. Het CV van Ryan Gravenberch reikt aanzienlijk verder dan die van een doorsnee leeftijdsgenoot. Waar anderen hun laatste jeugdpuistjes uitknijpen achter de kassa van de Albert Heijn, staat de zeventienjarige Gravenberch aan de vooravond van zijn doorbraak in de hoofdmacht van Ajax.

'Ik denk dat Ten Hag wel een gesprekje wil', klonk het halverwege september vol zelfvertrouwen na afloop van het duel tussen Jong Ajax en Jong PSV. Gravenberch had zojuist vrijwel eigenhandig gehakt gemaakt van de beloften van de Eindhovenaren. De boodschap richting het balkon van De Toekomst, waar de technische staf van het eerste vaak de wedstrijden van Jong Ajax aanschouwt, was duidelijk. Zo gezegd zo gedaan, maar dan andersom.

Ten Hag nam de boodschap ter harte en liet de middenvelder na lange tijd van afwezigheid zijn rentree maken als invaller tegen Fortuna Sittard. Niet op basis van één goed potje tegen Jong PSV natuurlijk, maar op basis van een hele reeks uitstekende wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. De gevraagde verbetering schuilt in het woord 'reeks'. Geweldig voetballen doet de rechtspoot al langer, maar een constant niveau halen was de volgende stap. Betrouwbaar worden, minder wisselvallig zijn en de kar trekken in plaats van meeliften. Dat alles gebeurt steeds vaker.

Meer dan alleen leuk meevoetballen

Gravenberch wordt al jaren geroemd vanwege zijn technische bagage. Maar de afgelopen weken wordt zijn arbeid zonder bal ook steeds groter. Meer doen dan alleen leuk meevoetballen was het devies van de technische staf, hetgeen Gravenberch op zijn beurt ook ter harte lijkt te hebben genomen. De geboren Amsterdammer maakt op het middenveld - als een van de controleurs - meer vuile meters en maakt nóg betere keuzes bij balbezit.

De doorbraak van Gravenberch is aanstaande

Zijn aanvallende spel kent ook in de laatste fase een stijgende lijn. Gravenberch wordt steeds bepalender in deze fase, met goals en assists. In het lopende seizoen is de middenvelder na zeven duels reeds goed voor drie goals en twee assists. Tegen Jong PSV zette Gravenberch zijn ploeg met een sterke actie op voorsprong. Een aantal dagen later was hij tegen Go Ahead Eagles belangrijk met de beslissende pass voorafgaand aan de gelijkmaker.

Is er dan niks aan te merken? Natuurlijk wel. Hoewel de slordigheden minder worden, is er nog ruimte voor verbetering wat betreft zijn houding. Uit bij Go Ahead Eagles pakte de middenvelder bijvoorbeeld nog een domme gele kaart uit frustratie, omdat het niet lekker liep. De bal wegschoppen en praten tegen de scheids resulteerden in een gele prent. Gravenberch lijkt niet het type dat naast zijn schoenen loopt, maar hij is is heel af en toe nog te betrappen op maniertjes. Daarnaast kan de middenvelder nóg meer eisen van zichzelf, nog dwingender zijn. Wil je slagen in Ajax 1 dan moet je er wekelijks met kop en schouders bovenuit blijven steken in de Eerste Divisie.

De toekomst van Gravenberch

Vanwege zijn leeftijd tekende Gravenberch vorige zomer 'slechts' een verbintenis voor drie jaar tot medio 2021. Wanneer Gravenberch achttien wordt aan het einde van dit seizoen, kan Ajax hem langer vastleggen. Het heeft dan wel te dealen met Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Gravenberch. Hoewel Raiola tot dusver een minimale rol zou hebben gespeeld in de keuzes van het talent, heeft Ajax straks wel degelijk te dealen met de voormalig pizzabakker uit Haarlem. Raiola wil altijd 'het beste' voor zijn cliënt bereiken en probeert het onderste uit de kan te halen. Voor Ajax valt te hopen dat dit, gezien de potentie van Gravenberch, onder de streep wel een verlenging in Amsterdam betekent.

Er moeten geen absurde eisen komen: Gravenberch verdient uiteraard nog geen basisplaats. Maar met het blijvende vraagteken rondom de invulling van de dubbele zes en de blijvende erfenis van Frenkie de Jong en Lasse Schöne, liggen er in de loop van het seizoen voldoende kansen in het verschiet. Kansen in de vorm van minuten maken in potjes tegen ploegen als Fortuna. Kansen om wederom een niveau hoger aan te tikken, iets wat Gravenberch al sinds de jeugd jaar in jaar uit voor elkaar bokst.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in
#2 Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans
#3 Is Castillo de toekomst van Ajax op links?

Denk jij dat Donny van de Beek scoort en Ajax wint van FC Groningen? Zet in en krijg 2,25 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.