BoJA: Ajax moet herboren Sidoel koesteren

door SJvanveen 10

BoJA: Ajax moet herboren Sidoel koesteren

door SJvanveen 10

Laatst geüpdatet

Zijn contract loopt af na dit seizoen, hij speelt allerminst vaak op zijn beste positie bij de beloften, maar Ajax moet hem koesteren: Darren Sidoel (19), ras-verdediger met klasse en groot potentieel.

Het was de zomer voorafgaand aan het seizoen 2013/14 toen Wim Jonk en consorten Sidoel naar Ajax haalden. De verdediger was jeugdspeler bij ADO Den Haag, kwam over naar Amsterdam, waarna hij binnen mum van tijd een centraal duo vormde met Matthijs de Ligt in meerdere hoogste jeugdelftallen. Op de Future Cup en Copa Amsterdam speelde het duo á la Toby Alderweireld en Jan Vertonghen samen en een toekomst als beide Belgische verdedigers leek voorbestemd voor het talentvolle tweetal. De realiteit bleek echter anders en hard. Waar De Ligt zich al gauw ontpopte tot vaste waarde in de A-selectie, sloeg voor Sidoel tweemaal het noodlot toe.

Door een scooterongeluk brak de jongeling zijn scheenbeen en twee dagen na zijn rentree op het trainingsveld scheurde Sidoel zijn achillespees af. Een heel seizoen als A-junior ging aan Sidoel voorbij, maar aan het eind van de vorige voetbaljaargang stond hij er weer. Als sterkhouder achterin was Sidoel belangrijk in de triple van de O19 en nu wil hij de stijgende lijn doortrekken naar Jong Ajax.

Poppetje bij Jong Ajax
Door Sidoels leeftijd is de jeugdinternational dit seizoen automatisch senior en onderdeel van de selectie van de Ajax-beloften. Bij het elftal van Michael Reiziger kent Sidoel een cruciaal jaar met veel concurrentie op zijn favoriete en beste positie centraal achterin. Met Leon Bergsma, Danilho Doekhi en soms Ajax-aankoop Maximilian Wöber als teamgenoten, wordt Sidoel tot dusver veelal gebruikt als simpel poppetje.

De jongeling stond rechtsback tegen Cambuur en scoorde, zat negentig minuten op de bank in Helmond, speelde Youth League met O19, om vervolgens centrale verdediger mét aanvoerdersband te zijn tegen Jong FC Utrecht. In Ajax’ beleid met Sidoel zit vooralsnog totaal geen lijn, wat gauw moet veranderen, wil de club een defensieve parel blijven behouden.

Dat is Sidoel namelijk. De Ajacied beheerst alle facetten om een topverdediger (voor Ajax) te worden. Vrijdagavond noemde een supporter de captain puinruimer en die beschrijving klopte eigenlijk wel. Tegen de Domstad-beloften was Sidoel immers rots in de branding. Het slot op de deur, dat meermaals andermans fouten compenseerde met duelkracht en snelheid.

Tel daarbij Sidoels andere kwaliteiten op en je hebt een vrij complete verdediger. Het talent scoort immers goals, kiest doorgaans goed positie, stelt passes uit waardoor hij verticaal op kan bouwen, schakelt tegenstanders uit, is goed in de coaching én hij heeft een persoonlijkheid in het veld.

Sidoel liet en laat zich steevast positief gelden, wat een teken aan de wand moet zijn voor Reiziger en Ajax zelf. De coach stelt met enige regelmaat Doekhi op, waardoor Sidoel naar de bank of flank verhuist. Dit terwijl de ex-ADO’er in mijn opinie de centrale verdediger van Jong Ajax is met het grootste potentieel.

Ziet de club dat in, dan is het aan Ajax om Sidoel te koesteren. Om de eerstejaarssenior vroegtijdig een goed verhaal en contract aan te bieden, waardoor Sidoel met zijn persoonlijkheid ook in Amsterdam wíl blijven. Zodat in de nabije toekomst Sidoel niet ergens anders onderdak vindt, maar het topduo Sidoel - De Ligt mogelijk in ere wordt hersteld.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma?
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond

Seizoen 3

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.