Waar Ajax op moet hopen richting pot 2 van de Champions League

door Bart Veenstra 95

Bron Ajax Showtime

Waar Ajax op moet hopen richting pot 2 van de Champions League

door Bart Veenstra 95

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De kans dat Ajax in het komende seizoen terechtkomt in pot twee bij de loting voor de groepsfase van de Champions League lijkt op dit moment klein, al is het nog altijd mogelijk. De club is richting de laatste speelrondes in de buitenlandse competities en de finales van de Europa League en de Champions League namelijk afhankelijk van veel factoren.

Op het moment van schrijven van de vorige update leek een plek in de top-vier voor Juventus en zeker voor Liverpool ver weg. Met nog één speelronde te gaan heeft Juventus nog alle kansen om in de top-vier te eindigen, terwijl Liverpool zelfs al in de top-vier staat. Bovendien heeft Borussia Dortmund in Duitsland een plek in de top-vier reeds veiliggesteld. We gaan voor het gemak de toplanden nog eens langs.

Duitsland

In de Duitse Bundesliga heeft Borussia Dortmund alsnog een ticket voor de Champions League-bemachtigd. Enkele speelrondes voor het einde leek de ploeg buiten de top-vier te eindigen, maar na een goede eindreeks en veel puntenverlies van Eintracht Frankfurt eindigt Borussia Dortmund in de top-vier. Borussia Dortmund heeft een hoger UEFA-coëfficiënt dan Ajax en dat de club zich alsnog heeft geplaatst voor de Champions League is nadelig voor de kansen voor een plek in pot twee. Kampioen Bayern München komt terecht in pot één, terwijl RB Leipzig en VfL Wolfsburg een lager coëfficiënt hebben dan Ajax en terechtkomen in pot drie of pot vier.

Engeland

In Engeland is de strijd om een plek in de top-vier ongemeen spannend. Kampioen Manchester City is al zeker van een plek in pot één, terwijl Manchester United ook al zeker is van Champions League-voetbal in het komende seizoen. Tot nu toe komt de club van Donny van de Beek terecht in pot twee, al zou dat ook nog pot één kunnen worden als de club de Europa League wint. Dat zou voor Ajax mooi zijn, omdat er dan een plekje vrijkomt in pot twee.

In de laatste speelronde van de Premier League, die zondag plaatsvindt, gaat het er vooral om welke clubs eindigen als nummers drie en vier. Op dit moment staat Chelsea (67 punten) derde, Liverpool vierde (66 punten) en Leicester City (66 punten) vijfde. Voor Ajax zou het beter zijn wanneer Leicester City - dat een lager UEFA-coëfficiënt heeft dan de Amsterdamse club - in de top-vier eindigt.

Chelsea zou, als het in de top-vier eindigt, ook nog in pot één kunnen komen. Daarvoor moeten de Londenaren dan wel de Champions League winnen. Liverpool kan hooguit in pot twee komen, waardoor Ajax meer baat zou hebben bij een plek van Chelsea dan van Liverpool in de top-vier. Daarbij moet, zoals gezegd, Chelsea dan wel de Champions League winnen.

Programma laatste speelronde:
Aston Villa - Chelsea
Leicester City - Tottenham Hotspur
Liverpool - Crystal Palace

Italië

In de Italiaanse Serie A is de strijd om de plekken in de top-vier eveneens ongemeen spannend. Kampioen Internazionale en Atalanta Bergamo zijn reeds zeker van een Champions League-ticket, maar dat geldt nog niet voor AC Milan (76 punten), Napoli (76 punten) en Juventus (75 punten). Op dit moment lijkt Napoli de beste papieren te hebben, terwijl het voor Ajax het meest voordelig zou zijn als Juventus - dat een hogere UEFA-coëfficiënt dan Ajax heeft - zich niet zou plaatsen voor het miljardenbal.

Napoli treedt aankomende zondag in eigen huis aan tegen Hellas Verona, terwijl Juventus op bezoek gaat bij Bologna. Voor AC Milan wacht de uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo, dat al zeker is van een Champions League-ticket. Mocht Juventus winnen van Bologna, zullen ook Napoli en AC Milan moeten winnen om hun plek in de top-vier vast te houden.

Programma laatste speelronde:
Napoli - Hellas Verona
Bologna - Juventus
Atalanta Bergamo - AC Milan

Spanje

In Spanje staat de top-vier al langer vast. In het komende weekeinde zal bekend worden wie er kampioen wordt: Atlético Madrid of Real Madrid. Voor de potindeling zal het echter niet uitmaken. De Spaanse kampioen komt in pot één, de drie andere clubs die eindigen in de top-vier komen terecht in pot twee. Naast Atlético Madrid en Real Madrid eindigen ook FC Barcelona en Sevilla FC in de Spaanse top-vier.

Frankrijk

In de Franse competitie wordt komende zondag de titelstrijd beslist. Lille OSC heeft op dit moment een punt meer dan Paris Saint-Germain en dat betekent dat er nog van alles mogelijk is. Voor Ajax zou het een voordeel zijn wanneer Paris Saint-Germain kampioen zou worden. De Franse topclub heeft namelijk een hoger coëfficiënt dan Ajax en zou bij een landstitel dus 'opschuiven' van pot twee naar pot één. Lille OSC heeft een lager coëfficiënt dan Ajax en zou terechtkomen in pot drie of pot vier. AS Monaco of Olympique Lyon zal zich als nummer drie plaatsen voor de play-offs van de Champions League, maar omdat beide clubs een lager coëfficiënt hebben dan Ajax vormen zij geen gevaar met het oog op pot twee.

Programma laatste speelronde:
Angers SCO - Lille OSC
Stade Brest - Paris Saint-Germain

Portugal

In Portugal zijn de beslissingen reeds gevallen. Sporting Portugal plaatst zich als kampioen voor de Champions League en komt daardoor terecht in pot één. FC Porto plaatst zich als nummer twee voor de Champions League. Die club heeft een hoger UEFA-coëfficiënt dan Ajax en heeft om die reden meer kans om in pot twee te komen dan Ajax. Benfica eindigde als derde en zou zich via de voorrondes kunnen kwalificeren voor de Champions League. Ajax heeft echter een hoger coëfficiënt dan Benfica en zodoende vormt de club uit Lissabon geen gevaar met het oog op pot twee.

Finales Europa League en Champions League

De stand van de potindeling kan ook nog in beweging komen door de finales van de Europa League en de Champions League. De finale van de Europa League, die gespeeld wordt op woensdag 26 mei, gaat tussen Manchester United en Villarreal. Ajax zal vooral hopen op een zege van Manchester United, omdat de Engelse club dan van pot twee naar pot één verhuist.

Villarreal heeft zich via de eigen competitie niet gekwalificeerd voor de Champions League. Als de Spaanse club de Europa League wint, komen zij direct in pot één terecht. Verder zal er wat de potindeling betreft niets veranderen.

De Champions League-finale gaat tussen Manchester City en Chelsea en wordt gespeeld op zaterdag 29 mei. Mocht Chelsea zich via de competitie plaatsen voor de Champions League, zal Ajax hopen dat de Londenaren ook de Champions League winnen. Chelsea verhuist dan van pot twee naar pot één.

Wanneer Manchester City de Champions League wint, komt er een plek vrij in pot één. Die plek is dan voor de kampioen van land nummer zeven op de UEFA-ranking, op basis van vorig jaar, en dat is Rusland. Zodoende zou Zenit Sint-Petersburg bij een zege van Manchester City in pot één kunnen komen. Voor pot twee zal dit verder geen effect hebben.

Voorlopige potindeling Champions League

Pot 1:

Winnaar CL: Manchester City of Chelsea
Winnaar EL: Manchester United of Villarreal
Kampioen Spanje: Atlético Madrid (115.000)
Kampioen Engeland: Manchester City (125.000)
Kampioen Duitsland: Bayern München (134.000)
Kampioen Italië: Internazionale (53.000)
Kampioen Frankrijk: Lille OSC (14.000)
Kampioen Portugal: Sporting Lissabon (45.500)

Pot 2:

Real Madrid (127.000)
FC Barcelona (122.000)
Paris Saint-Germain (113.000)
Manchester United (112.000)
Liverpool (101.000)
Sevilla FC (98.000)
Chelsea (96.000)
Borussia Dortmund (90.000)

Pot 3 en 4:

FC Porto (87.000)
Ajax (82.500)
Napoli (74.000)
RB Leipzig (66.000)
Atalanta Bergamo (50.500)
Zenit Sint-Petersburg (50.000)
Dinamo Kiev (47.000)
AC Milan (31.000)
VfL Wolfsburg (14.500)

NB: de huidige potindeling is gebaseerd op de huidige standen in de buitenlandse competities. In pot één zijn de clubs die nog niet zeker zijn van een kampioenschap schuingedrukt weergegeven. Tussen haakjes zijn het aantal UEFA-coëfficiënten per club weergegeven.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties