Ajax heeft voorkeuren in Europese finales richting potindeling Champions League

door BartVeenstra 89

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft voorkeuren in Europese finales richting potindeling Champions League

door BartVeenstra 89

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax lijkt vooralsnog af te stevenen op een plek in pot drie in de Champions League. De Amsterdamse club heeft nog wel een kans op een plek in pot twee, maar daarvoor is het afhankelijk van enkele factoren. Zo is het uiterst belangrijk wie de winnaars worden van de Champions League én de Europa League.

Ervan uitgaande dat Manchester City kampioen wordt van Engeland - met nog drie duels te gaan heeft die club zeven verliespunten minder dan nummer twee Manchester United - is het voordeliger wanneer Chelsea de finale van de Champions League wint.

Waarom is dat zo? Chelsea staat op dit moment derde in Engeland en zou, als het in de top vier eindigt, in pot twee van de Champions League komen. Wint het de Champions League van dit seizoen komt het direct in pot één en zodoende komt er een plekje vrij in pot twee.

Wanneer Manchester City de Champions League wint én kampioen wordt, komt er in pot één een plekje vrij voor de kampioen van Rusland. Dit houdt in dat Chelsea in pot twee blijft, wat nadelig zou zijn voor Ajax.

Ook in de Europa League-finale zal Ajax zijn voorkeur hebben: Manchester United. De Engelsen lijken tweede te worden in Engeland en zouden daarmee in pot twee komen van de Champions League. Wint de club echter de Europa League komt het in pot één en dat betekent een extra plaatsje in pot twee. Wint Villarreal de Europa League, blijft Manchester United in pot twee en dat zou nadelig zijn voor Ajax.

Hoe is de situatie op dit moment in de belangrijkste landen?

Duitsland

In de Duitse competitie heeft Bayern München zich als kampioen geplaatst voor de Champions League. Zij komen dus terecht in pot één. Daarnaast heeft RB Leipzig zich eveneens al geplaatst voor de Champions League. Zij hebben een lager coëfficiënt dan Ajax en daar hoeft men zich in Amsterdam dus niet druk om te maken.

Spannender is de strijd om de plekken drie en vier. Op dit moment staan VfL Wolfsburg (60 punten) en Borussia Dortmund (58 punten) daar, al zit nummer vijf Eintracht Frankfurt (57 punten) die clubs op de hielen. Voor Ajax zou het voordelig zijn als Borussia Dortmund zich niet zou plaatsen voor de Champions League. Zij hebben een hoger coëfficiënt dan Ajax, terwijl VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt beide een lager coëfficiënt hebben dan Ajax.

Engeland

In Engeland zijn Manchester City en Manchester United al zeker van een Champions League-ticket. City stevent af op de titel en daarmee ook op pot één. Manchester United komt zodoende in pot twee terecht, al zou die club bij winst van de Europa League ook in pot één terecht komen.

De strijd om de plekken drie en vier is spannender. Chelsea (64 punten) en Leicester City (63 punten) staan op dit moment derde en vierde. Liverpool (57 punten) zou - mits het de inhaalwedstrijd tegen Manchester United donderdag wint - op drie punten kunnen komen van Leicester City. Ajax zal echter hopen dat niet Liverpool, maar Leicester City in de top vier eindigt. Leicester City heeft namelijk een lager coëfficiënt, terwijl Liverpool juist een hoger coëfficiënt heeft. Chelsea zou bij winst van de Champions League en een plek in de top-vier verhuizen van pot twee naar pot één.

Italië

In de Italiaanse Serie A heeft Internazionale zich als kampioen geplaatst voor pot één van de Champions League. De strijd om de plekken twee, drie en vier is echter ongemeen spannend. Met nog drie duels te gaan staan op dit moment Atalanta Bergamo (72 punten), AC Milan (72 punten) en Napoli (70 punten) in de top-vier. Voor Ajax is dat voordelig, want deze drie ploegen hebben allen een lager coëfficiënt dan de Amsterdammers. Nummer vijf Juventus (69) punten heeft een hoger coëfficiënt dan Ajax en zou nog roet in het eten kunnen gooien. Voor Ajax is het dan ook te hopen dat Juventus zich niet plaatst voor het miljardenbal.

Spanje

In Spanje is de strijd om de titel nog altijd ongemeen spannend, al is het wel al zeker dat Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona en Sevilla FC de top vier gaan vormen. Omdat deze vier Spaanse ploegen Europees zijn uitgeschakeld, zal alleen de kampioen van Spanje zich plaatsen voor pot één. De andere drie ploegen komen terecht in pot twee.

Frankrijk

In Frankrijk stevent Lille OSC na afgelopen zondag op de Franse landstitel af. Na het puntenverlies van Paris Saint-Germain bij Stade Rennes (1-1) heeft Lille OSC met nog twee duels te gaan een voorsprong van drie punten. Voor de charme van het voetbal is dat uiteraard prachtig, alleen zou een titel van PSG voor Ajax voordeliger zijn. PSG komt bij een landstitel van Lille namelijk in pot twee, terwijl Lille bij een landstitel van PSG in pot vier terecht zou komen. De kampioen komt als vanzelfsprekend terecht in pot één.

PSG is echter nog niet zeker van een ticket voor de Champions League. De Parijse club staat op 76 punten, terwijl nummers drie AS Monaco (74 punten) en vier Olympique Lyon (73 punten) nog altijd kansrijk zijn. De nummer twee krijgt een direct CL-ticket, de nummer drie speelt voorronde, terwijl de nummer vier de Europa League ingaat.

Portugal

Tot slot kijken we naar de situatie in Portugal. Daar stevent Sporting Lissabon af op de landstitel. Met nog drie duels te gaan, heeft die ploeg een voorsprong van acht punten op nummer twee FC Porto. Voor Ajax zou het voordeliger zijn geweest als niet Sporting, maar FC Porto kampioen zou worden. FC Porto heeft namelijk een hoger coëfficiënt dan Ajax en heeft om die reden een streepje voor als het gaat om de strijd om pot twee voor de Champions League van volgend seizoen. SL Benfica maakt ook nog kans op de Champions League (wellicht via de voorrondes), al vormen zijn vanwege een lager coëfficiënt dan Ajax geen gevaar.

Voorlopige potindeling Champions League

Pot 1:

Winnaar CL: Manchester City of Chelsea
Winnaar EL: Manchester United of Villarreal
Kampioen Spanje: Atlético Madrid (115.000)
Kampioen Engeland: Manchester City (125.000)
Kampioen Duitsland: Bayern München (134.000)
Kampioen Italië: Internazionale (53.000)
Kampioen Frankrijk: Lille OSC (14.000)
Kampioen Portugal: Sporting Lissabon (45.500)

Pot 2:

Real Madrid (127.000)
FC Barcelona (122.000)
Paris Saint-Germain (113.000)
Manchester United (112.000)
Sevilla FC (98.000)
Chelsea (96.000)
Borussia Dortmund (90.000)
FC Porto (87.000)

Pot 3 en 4:

Ajax (82.500)
Napoli (74.000)
RB Leipzig (66.000)
Atalanta Bergamo (50.500)
Zenit Sint-Petersburg (50.000)
Dinamo Kiev (47.000)
Leicester City (32.000)
AC Milan (31.000)
VfL Wolfsburg (14.500)

NB: de huidige potindeling is gebaseerd op de huidige standen in de buitenlandse competities. In pot één zijn de clubs die nog niet zeker zijn van een kampioenschap schuingedrukt weergegeven. Tussen haakjes zijn het aantal UEFA-coëfficiënten per club weergegeven.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties