Matig Ajax gaat in de slotfase onderuit tegen Chelsea

door Jesse ter Haar 904

Een slordig Ajax heeft woensdagavond een 0-1 nederlaag geleden tegen Chelsea. In de eigen Johan Cruijff ArenA was het samenspel van de Amsterdammers gedurende de hele wedstrijd niet overtuigend en dus ging de wedstrijd verdiend verloren.

De wedstrijd ging in de eerste minuut veel op en neer, maar Chelsea meldde zich iets meer op de helft van Ajax. De eerste poging die de Amsterdammers wisten te wagen, kwam echter al na een minuut of vier voetballen. Joël Veltman haalde met links uit van afstand, maar hij mikte een meter naast. Vijf minuten later moest André Onana voor het eerst écht ingrijpen. Mason Mount kwam vanaf links naar binnen en schoot strak in de korte hoek, maar de goalie van Ajax tikte de bal knap naast.

Na twintig minuten voetballen waren er voor beide ploegen nog geen echte kansen te creëren, maar kort daarna werd Callum Hudson-Odoi gevaarlijk. Lisandro Martínez wilde de bal wegkoppen, maar plaatste hem in de voeten van de aanvaller. De jongeling hield zijn hoofd echter niet koel en werkte naast. Ajax kwam hierna in een mindere, slordige fase terecht, maar daar kwam het heelhuids doorheen.

Hierna dacht Ajax op voorsprong te komen. Hakim Ziyech waagde een poging, maar zijn schot werd geblokkeerd en belandde voor de voeten van Quincy Promes. De aanvaller werkte af, maar na ingrijpen van de VAR werd de goal afgekeurd. Het was terecht, maar het scheelde bijzonder weinig. Even later werd Ajax weer gevaarlijk, toen Promes het eindstation was van een aanval van Sergino Dest en Donny van de Beek. De pass van Van de Beek naar Promes echter, was iets te hard en daardoor kon hij niet afwerken. Voor rust werd Chelsea nog gevaarlijk via César Azpilicueta die doorbrak via rechts, maar hij ging voor eigen succes en schoot wild over. Hierna was het rust bij de brilstand.

Na rust ontstond hetzelfde spelbeeld als voor rust. Het ging veel heen en weer, maar beide ploegen waren te slordig om kansrijk te worden voor het doel van de tegenstander. Na een klein uur voetballen werd Ajax écht gevaarlijk. Promes kreeg een corner te nemen, waarna Edson Álvarez op doel kon koppen. Hij raakte de bal goed, maar schampte de paal. Vrijwel meteen hierna nam Blind het doel onder vuur vanaf links, maar zijn schot met rechts was niet machtig genoeg om de doelman te passeren.

Hierna gebeurde er lange tijd weinig noemenswaardigs, totdat Michy Batshuayi het veld inkwam. Hij kwam meteen in kansrijke positie, maar kreeg geen kracht ander de bal, waardoor Onana op kon rapen. Meteen hierna was de Belg wéér gevaarlijk. Hij dook in zijn eentje op voor Onana, maar hij schoot de bal huizenhoog over. Ajax bleef hierna slordig, maar trof met Chelsea ook geen tegenstander die overtuigend spel op de mat legde. De Londenaren werden bij vlagen gevaarlijk, maar tot overtuigend gevaar kwam het amper.

Lang leek het op de brilstand uit te lopen, maar Chelsea stak daar nog een stokje voor. Invaller Christian Pulisic gaf voor vanaf de linkerflank, waarna een vrijstaande Batshuayi via de onderkant van de lat binnen kon werken. Hierna greep Erik ten Hag in met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong, maar zij konden het verschil niet meer maken. Op die manier verloor Ajax haar ongeslagen status in de groep van de Champions League.

Onana; Dest, Veltman (De Jong 89'), Blind, Tagliafico, Álvarez (Huntelaar 89'), Van de Beek, Martínez; Ziyech, Tadic, Promes (Neres 74').

Varela, Schuurs, Neres, Huntelaar, Mazraoui, De Jong en Marin.