Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

door BvdPloeg 1

Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

door BvdPloeg 1

Laatst geüpdatet

Het jeugdseizoen zit er voor de spelers nog niet helemaal op, maar alle competities zijn wel voorbij. Na nog enkele oefenduels en nog enkele weken trainen, wordt het seizoen afgesloten. Er werd volop doorgeschoven, veel talenten ontwikkelden zich snel, maar hoe presteerden de ploegen op papier? Ajax Showtime zet het op een rijtje:

LEES OOK: Deze dertien jeugdspelers vertrekken bij Ajax

Ajax O19 in cijfers:

Ajax O19 kende een wisselvallig seizoen, maar onder de streep haalde het wel twee van de drie beoogde prijzen binnen. Na een hectische laatste slotronde werd de ploeg kampioen door van directe concurrent Feyenoord te winnen en enkele dagen eerder werd in Groningen de beker gewonnen ten koste van de plaatselijke FC.

In totaal haalde Ajax in de najaars- en voorjaarscompetitie 57 punten binnen. Het won achttien duels, speelde drie keer gelijk en verloor in competitieverband zes wedstrijden. In de 27 gespeelde duels maakte de ploeg van John Heitinga 75 doelpunten. In beide competities werd het bovendien ook eerste.

De grote teleurstelling lag in de Youth League, waar Ajax na een moeizame groepsfase door Olympique Lyon werd uitgeschakeld na strafschoppen. Positief was dan weer het vele doorschuiven. Na de winterstop was de selectie piepjong met veel spelers uit de oorspronkelijke Ajax O17. Onder meer Naci Ünüvar, Anass Salah-Eddine en Neraysho Kasanwirjo kregen hun kans.

Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

Ajax O17 in cijfers:

Ajax O17 was het slachtoffer van het vele doorschuiven naar de O19. Coach Dave Vos moest bijna wekelijks puzzelen met zijn basiself en uiteindelijk greep zijn ploeg overal net naast. In de voorjaarscompetitie was FC Groningen te sterk en in de beker was de kwartfinale al het eindstation na een nederlaag tegen NEC O17.

Tijdens de Future Cup leek alles weer op zijn plek te vallen, maar uiteindelijk struikelde Ajax in de finale over het been van Juventus. Net als Ajax O19 speelde de O17 aan het begin van het seizoen geen wedstrijd om de supercup. Vos kan zich zodoende alleen troosten met de gedachte dat Ajax in de eerste helft van het seizoen wel bovenaan eindigde. Met onder meer Ünüvar, Salah-Eddine en Kasanwirjo er nog bij werd er slechts één keer verloren.

Daar kwamen na de winter twee nederlagen bij in de competitie. Over 27 wedstrijden werd er verder zes keer gelijk gespeeld en achttien keer gewonnen. De doelpuntenteller eindigde op 62. Na het seizoen kreeg de lichting nog een tik. Dillon Hoogewerf, Solomon Bonnah en Ian Beelen spelen na de zomer voor een andere club. Zij kozen zelf voor een transfer.

Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

Ajax O16 in cijfers:

Het meest dramatische seizoen was voor Ajax O16. De ploeg werd geplaagd door blessureleed en daarnaast werden enkele spelers na de winter doorgeschoven. Onder de streep was het ook met die verzachtende omstandigheden onvoldoende. Na een aardige eerste seizoenshelft, met een derde plaats in de najaarscompetitie, werd de ploeg na de winter zonder één overwinning troosteloos laatste in de voorjaarscompetitie.

De cijfers zijn veelzeggend: Ajax won over het hele jaar in competitieverband zeven van de 28 wedstrijden. Het speelde er acht gelijk en er werd maar liefst dertien keer verloren. In totaal werden er 34 goals gemaakt, maar de ploeg kreeg er 54 tegen. In de beker vond Ajax O16 al in de eerste ronde zijn waterloo na een 6-0 nederlaag tegen de oudere jongens van FC Groningen O17.

Er wordt flink doorgeselecteerd in de groep, waaruit vijf spelers te horen kregen dat ze moeten vertrekken bij Ajax. In de laatste maanden van het seizoen kregen al veel spelers uit Ajax O15 de kans om alvast te ruiken aan het spelen tegen oudere opponenten.

Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

Ajax O15 in cijfers:

Tot slot Ajax O15, dat ondanks een ferme eindsprint met lege handen bleef staan. Vitesse O15 bleek na veertien wedstrijden in de voorjaarscompetitie drie punten beter. In de najaarscompetitie waren die rollen nog omgedraaid, toen Ajax na veertien duels twee punten vóór Vitesse eindigde.

In 28 wedstrijden won Ajax O15 zestien keer en speelde het vijf keer gelijk. Zeven keer moest de jonge ploeg een nederlaag slikken. De doelpuntenteller stokte op 49. Het seizoen eindigde met een fikse domper. In de bekerfinale tegen AZ werd met 0-3 ruim verloren. Daarmee eindigt Ajax met één prijs, aangezien in september 2018 de supercup werd gewonnen, ten koste van datzelfde AZ.

Het feit dat er geen enkele speler hoeft te vertrekken uit deze lichting, zegt veel. De resultaten waren wisselvallig, maar dat kwam ook in deze lichting voornamelijk door het doorschuiven. Veel spelers, waaronder Julian Brandes, Julian Rijkhoff, Rapfaël Sarfo en Nassef Chourak, roken al aan één en soms zelf twee niveaus hoger.

Jeugd in cijfers: 3 prijzen, Brobbey topscorer

Topscorers Ajax-jeugd 2019:

De topscorer in de opleiding van Ajax, uit de lichtingen O15 tot en met O19, is met afstand Brian Brobbey. De spits maakte er 34 en eindigt daarmee net als vorig seizoen op de eerste plaats. De concurrentie voor Brobbey kwam lang van Julian Rijkhoff (O15), maar de spits eindigde uiteindelijk op 16 treffers. Naci Ünüvar ging hem na een productieve slotmaand nog voorbij met 17 goals.

1. Brian Brobbey (Ajax O19) - 34 doelpunten
2. Naci Ünüvar (Ajax O17/O19) - 17
3. Julian Rijkhoff (Ajax O15/O16) - 16
4. Divaio Bobson (Ajax O15/O16) - 12
Dillon Hoogewerf (Ajax O17/O19) - 12
6. Kenneth Taylor (Ajax O19) - 11
Sontje Hansen (Ajax O17/O19) - 11
8. Rapfaël Sarfo (Ajax O15/O16) - 9
Jaymillio Pinas (Ajax O17) - 9

Bekijk de volledige topscorerslijst.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties