Het EK van Timber: Alsof hij al jaren in Oranje speelt | Ajax Showtime

Het EK van Timber: Alsof hij al jaren in Oranje speelt

door BartVeenstra 17

Het EK van Timber: Alsof hij al jaren in Oranje speelt

door BartVeenstra 17

Laatst geüpdatet

Het EK staat voor de deur en dat betekent een bijzondere periode, ook voor enkele Ajacieden. Maar liefst vijf spelers die in dienst zijn van Ajax, werden opgeroepen door bondscoach Frank de Boer. Zij hopen met het Nederlands elftal hoge ogen te gooien op het toernooi en allen hebben zij hun eigen perspectief. In de week voor Nederland – Oekraïne bekijken wij het perspectief en de vorm van de Ajacieden. Vandaag: Jurriën Timber.

Iets meer dan een jaar geleden debuteerde Timber voor Ajax. Het was 7 maart 2020 toen de verdediger voor het eerst zijn opwachting maakte in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Hij speelde goed en Ajax won in Friesland met 1-3 van sc Heerenveen. Na dit duel brak de coronacrisis aan en werd de Eredivisie stilgelegd.

Timber had wellicht een reeks kunnen zetten, maar moest nu wachten op het nieuwe seizoen. In de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 knokte Perr Schuurs zich in de basis. Timber zat zodoende aan het begin van dit seizoen op de bank en toen hij op bezoek bij FC Groningen mocht spelen, liep hij een hamstringblessure op.

Later in de eerste seizoenshelft, toen Timber inviel in het Champions League-duel met Atalanta Bergamo, liep hij na een botsing met doelman Pierluigi Gollini een ontstoken alvleesklier op. Zodoende werd het eigenlijk een eerste seizoenshelft om snel te vergeten voor Timber.

Hoe anders was het na de korte winterstop: Timber veroverde al snel een basisplaats en hield zich eenvoudig staande in de toppers tegen PSV, AZ en Feyenoord. En ook op Europees niveau - tegen Lille OSC, Young Boys en AS Roma - speelde Timber alsof hij al jaren in het eerste elftal van Ajax speelt. Het was dan ook niet gek dat hij door ESPN werd verkozen tot talent van de maand april. Inmiddels lijkt Timber niet meer weg te denken uit het hart van de defensie bij Ajax.

Concurrentie in Oranje

De concurrentie in de verdediging van Oranje liegt er niet om voor Timber. De verdediger speelde richting het EK twee keer als basisspeler, maar de vraag is of hij ook op het EK in de basis speelt. Het lijkt erop dat bondscoach Frank de Boer vasthoudt aan het 5-3-2-systeem. Mits zijn spelers fit zijn, zal De Boer zeer waarschijnlijk kiezen voor een centrum met Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Daley Blind.

Timber kan ook als wingback uit de voeten, al heeft hij ook op die positie te maken met concurrentie. Op rechts zal hij de concurrentie moeten aangaan met Denzel Dumfries en Joël Veltman. Timber liet bij Ajax ook zien als linksback te kunnen spelen, al is de concurrentie daar met spelers als Owen Wijndal, Patrick van Aanholt, Nathan Aké en Daley Blind ook moordend.

Ondanks de concurrentie lijkt Timber toch een goede kans te hebben op speelminuten op het komend EK. Bondscoach Frank de Boer liet al meerdere keren weten erg tevreden te zijn over de Ajacied. Na afloop van de gewonnen oefeninterland tegen Georgië zei de bondscoach het volgende: 'Jurriën speelt alsof hij al jaren meedraait. Ik zou hem op het EK in de basis durven zetten, ja.'

Ook enkele analisten lieten zich al lovend uit over Timber. Zo ook oud-Ajacied Urby Emanuelson. Hij zou kiezen voor een centrum met De Ligt, De Vrij en Timber. 'In het midden kies ik voor Timber', zei Emanuelson, waarna hij uitlegt waarom. 'Hij is iemand die zich heeft bewezen met het inschuiven en het dribbelen. Ik denk dat hij een wapen kan zijn.'

Ook Ibrahim Afellay was lovend over Timber. Hij deed zijn verhaal na het oefenduel met Schotland. 'Het is heel knap wat hij liet zien. Het is echt knap dat hij zich zo makkelijk staande houdt in een elftal dat zo moeizaam draait. Hij creëerde daarnaast ook gewoon kansen en openingen. Ik heb echt van hem genoten.’

Verwachtingen van rol Timber op het EK

Of Timber op het EK in de basis zal staan als alle spelers fit zijn, is afwachten. De verdediger heeft het voordeel dat hij op meerdere posities uit de voeten kan, maar de concurrentie is - zoals gezegd - moordend. Dat De Boer Timber met een gerust hart kan opstellen, lijdt geen twijfel.

Timber liet bij Ajax in de topwedstrijden en in de Europese wedstrijden al zien dat hij het niveau makkelijk aankan. De verdediger viert op 17 juni pas zijn twintigste verjaardag, maar wie Timber ziet spelen, zou denken dat hij al meerdere jaren op het allerhoogste niveau speelt. Ook in de duels met Schotland en Georgië was hij één van de betere spelers bij Oranje. Tegen Schotland werd hij zelfs man van de wedstrijd.

Een enorm wapen van Timber is zijn gave om in te schuiven en in te dribbelen. Ajax-trainer Erik ten Hag gaf eerder al aan dat Timber op dat vlak nog stappen kan maken en die stappen maakt de talentvolle verdediger de laatste tijd met reuzensprongen. Wat dat betreft zou Timber met zijn aanvallende impulsen ook prima als wingback op rechts kunnen spelen. Bovendien lijkt Timber de eerste gegadigde in het centrum van Oranje mocht De Ligt, De Vrij of Blind wegvallen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties