Blind en Klaassen winnen met Oranje van Bosnië

door NielsOpdam 129

In de Nations League heeft het Nederlands elftal zondagavond met 3-1 gewonnen van Bosnië en Herzegovina. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay waren de doelpuntenmakers. Ajacieden Daley Blind en Davy Klaassen speelden allebei negentig minuten mee in het elftal van bondscoach Frank de Boer. Ryan Gravenberch en Quincy Promes begonnen op de bank. Promes mocht na 79 minuten invallen, terwijl Gravenberch de hele wedstrijd op de bank bleef.

Het duel was drie minuten onderweg toen Oranje een grote kans kreeg. Linksachter Owen Wijndal gaf de bal voor, maar zijn voorzet belandde direct op de paal. Uiteindelijk ging de bal via de paal het veld weer in. In de zesde minuut was het wel raak voor het elftal van De Boer. Een goede aanval van het Nederlands elftal belandde uiteindelijk bij Denzel Dumfries. De rechtsachter gaf de bal voor en uiteindelijk kon Wijnaldum de 1-0 vrij binnenlopen.

Zeven minuten later was het opnieuw raak voor Oranje. Depay gaf de bal voor bij de tweede paal, waar Steven Berghuis de bal terug kopte. Uiteindelijk kon Wijnaldum ook de 2-0 binnenschieten. In de negentiende minuut leek Luuk de Jong onderweg naar de 3-0 voor Oranje. Alleen werd de spits te ver naar buiten gedreven en smoorde zijn schot. Na 26 minuten schoot Luuk de Jong wel raak, maar de 3-0 werd afgekeurd. Volgens de grensrechter liep de spits buitenspel. Echter was daar geen sprake van. Er was geen VAR en dus kon de beslissing niet worden teruggedraaid. Het Nederlands elftal ging met een 2-0 voorsprong de rust in.

In het begin van de tweede helft kreeg Oranje opnieuw goede kansen. Na een mooie actie van Depay werd Berghuis weggestoken, maar de Feyenoorder stuitte op doelman Ibrahim Šehić. Daarna onderschepte Frenkie de Jong de bal en na een rush kwam de bal opnieuw bij Berghuis. Alleen schoot de rechtsbuiten ditmaal naast de goal. Ook Depay kreeg een mogelijkheid, toen hij vanaf links naar binnen kwam en op de goal schoot. Šehić verwerkte de bal tot hoekschop.

Na twee goede kansen voor Bosnië en Herzegovina was het Depay die de 3-0 binnenschoot. Na een hakbal van Berghuis kon Dumfries doordenderen, waarna Depay uiteindelijk de derde kon maken. In de 62e minuut brachten de bezoekers Smail Prevljak in het veld. Een minuut later kon de aanvaller de 3-1 al maken nadat Edin Višća de bal breed legde. Na het doelpunt wisselde De Boer twee keer. Dumfries en Wijnaldum werden vervangen door Hans Hateboer en oud-Ajacied Donny van de Beek. In de 68e minuut pakte Klaassen een gele kaart. De Ajacied haalde Rade Krunić neer op de rand van het zestienmetergebied. Miralem Pjanić schoot de daaropvolgende vrije trap in de muur.

In het laatste kwartier kreeg Prevljak nog een goede mogelijkheid. De Bosnische doelpuntenmaker zag zijn inzet net naast het doel van Tim Krul gaan. Quincy Promes mocht ook nog minuten maken tijdens het duel met Bosnië en Herzegovina. De Ajacied viel na 79 minuten in voor Depay, ook Patrick van Aanholt kwam toen in het veld. De linksachter verving Wijndal. Twee minuten voor tijd mocht ook Calvin Stengs nog invallen. Hij loste Berghuis af op de rechtsbuiten positie. Uiteindelijk maakten de wissels geen verschil. Het bleef 3-1 in de Johan Cruijff ArenA en dus wint De Boer voor het eerst als bondscoach van het Nederland elftal.