Ajax O19 wint weer, O15 en O16 winnen ook

door Bart Veenstra 45

Dit is het jeugdoverzicht, welke mede mogelijk gemaakt wordt door onze partners Mercedes-Benz en Stern Auto, voor de jeugdwedstrijden van zaterdag 14 oktober. Ajax O15 won bij PSV, Ajax O16 versloeg FC Utrecht O16 en Ajax O19 was in eigen huis te sterk voor Sparta Rotterdam O19.

FT | Ajax O16 - FC Utrecht O16 (3-2)
Ajax O16 heeft zaterdagmiddag in een waar spektakelstuk met 3-2 weten te winnen van FC Utrecht O16. Daarmee handhaven de Ajax-talenten zich als koploper van de competitie.

Al na een paar minuten dacht Ajax O16 op voorsprong te komen, maar was het Neraysho Kasanwirjo die op de lat kopte. Even later was het aan de andere kant wel raak toen Özcan Yasar na een Utrechtse aanval over links kon binnen tikken. Ajax O16 ging op zoek naar de gelijkmaker, maar raakte via Emre Aksit uit een vrije trap opnieuw de lat.

Na een halfuur spelen zat het de Amsterdammers ook een keertje mee. Eros Maddy bereikte met een voorzet Ian Beelen, die knap raak wist te koppen. Vrijwel direct na rust was het opnieuw raak voor Ajax. Solomon Bonnah, linksback, kwam op, ging de combinatie aan met Sontje Hansen en speelde daarna de Utrecht-keeper door de benen: 2-1. Even later dacht Naci Unuvar eveneens te scoren, maar ook hij raakte de lat.

Na wat kansen over en weer waren het de Utrechters die tien minuten voor tijd op gelijke hoogte kwamen via invaller Khaled El Ibrahimi. Ajax wilde het duel per se gaan winnen en zocht in de resterende minuten naar de winnende treffer. Die kwam uiteindelijk wat fortuinlijk tot stand. Een kopbal van Hoever uit een vrije trap van De Waal werd niet goed weggewerkt door de Utrecht-keeper aangezien hij de bal zo tegen het hoofd van Hansen aantikte: 3-2.

Opstelling Ajax O16:
Dekker; Hoever, Kasanwirjo (Scholten 52'), Aksit, Bonnah; Warmerdam (Pynadath 64'), Beelen (De Waal 57'), Unuvar; Hoogewerf, Hansen, Maddy (De Vries 64');

3-2 Sontje Hansen (78')

FT | Ajax O19 - Sparta Rotterdam O19 (2-1)
Ajax O19 heeft ook zijn vijfde competitiewedstrijd van dit seizoen winnend weten af te sluiten. Na enkele zeer ruime zeges boekte het elftal van John Heitinga tegen Sparta Rotterdam nu een minimale zege: 2-1.

Na een kwartier spelen kwam Ajax O19 op voorsprong. Jurgen Ekkelenkamp werd de diepte ingestuurd, schoot de bal tegen de Sparta-keeper op, waarna Danilo Pereira scoorde uit de rebound. De Braziliaan kreeg daarna nog twee goede kansen om te scoren, maar moest toezien dat de Sparta-verdedigers er goed tussen zaten. Op een vrije trap van de spits had de Sparta-goalie echter geen antwoord, waardoor het bij rust 2-0 stond.

In de tweede helft vielen er weinig hoogtepunten te noteren. Wel was er goed nieuws voor Brayen Brobbey, die zijn officiële debuut in Ajax O19 maakte. Hij verving Szabolcs Schön, die een blessure aan zijn neus opliep. De debutant kreeg een kans op de 3-0, maar zijn kopbal ging over. Vlak voor tijd deed Sparta namens Ugur Altinas nog wat terug, maar daar bleef het dan ook bij. Voor Ajax O19 wacht dinsdag de volgende wedstrijd. Dan staat de return tegen Hammarby IF O19 in de Youth League op het programma. In Zweden werd al met 0-4 gewonnen.