Ajax doet zichzelf tekort en verliest van Liverpool

door Thijs Zwagerman 1901

Ajax is het nieuwe Champions League-seizoen woensdagavond begonnen met een nederlaag. In de Johan Cruijff ArenA kregen de Amsterdammers diverse grote kansen om te scoren, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag slaagde hier niet in. Een ongelukkig eigen doelpunt van Nicolás Taglaifico bezorgde Liverpool zodoende de overwinning.

Al in de openingsfase kreeg Ajax een flinke domper te verwerken toen het Mohammed Kudus na acht minuten geblesseerd uit zag vallen. De Ghanees moest een cruciale rol gaan vertolken in het tactische plan dat trainer Erik ten Hag voorafgaand aan het duel met Liverpool had bedacht, maar verliet het veld nadat hij ongelukkig neerkwam in een duel met Fabinho. De tactiek moest zodoende gedeeltelijk op de schop, want doordat Kudus werd vervangen door Quincy Promes kwam aanvoerder Dusan Tadić als valse spits te spelen. Die rol was aanvankelijk weggelegd voor de dynamische Kudus.

Na het uitvallen van Kudus werd het eerste gevaar van de wedstrijd alsnog gesticht door Ajax. Lisandro Martínez, die als centrumverdediger een basisplaats had doordat Daley Blind op het middenveld stond, kon koppen uit een voorzet van Tadić. Adrían, de weifelend optredende reservedoelman van Liverpool, wist echter redding te brengen. Niet veel later leverde ook dreiging van Nicolás Tagliafico voor het Liverpool-doel geen écht gevaar op.

Aan de andere kant moest Ajax vooral vrezen voor de tegenstoten van Liverpool. De bezoekers hadden moeite om vanuit het opbouwspel van achteruit tot kansen te komen, maar waren wel enkele keren dreigend in de counter. Ajax-goalie André Onana en middenvelders Davy Klaassen en Blind haalden in de eerste helft allen de angel uit een (zeer) dreigende Liverpool-counter.

Nadat Ajax de eerste dreigende tegenstoten goed doorstond, kregen de Amsterdammers vervolgens zelf dé kans om de wedstrijd open te breken. Invaller Promes werd op maat bediend door David Neres, maar op zo’n zes meter van het doel van Liverpool schoot Promes op Adrían. Direct in de hieropvolgende tegenaanval sloeg Liverpool vervolgens dodelijk toe. Sadio Mané draaide na een inworp gemakkelijk weg bij Perr Schuurs en dribbelde het strafschopgebied van Ajax in. De inzet van Mané werd hierna door Tagliafico - in een poging de bal weg te halen - op zeer ongelukkige wijze in eigen doel gewerkt.

Nog voor de rust had Tadić Ajax weer naast Liverpool kunnen brengen, maar na een schitterende pass van Neres zag de captain van Ajax zijn gevoelige schot over Adrían van de lijn gehaald worden. Fabinho was net op tijd om de bal voor de doellijn weg te schieten. Ondanks een slotoffensief aan het eind van de eerste helft lukte het Ajax ook in het restant van de eerste helft niet meer om de gelijkmaker aan te tekenen.

Direct na de pauze was Ajax via Klaassen vervolgens opnieuw enorm dichtbij de 1-1, maar aan het begin van de tweede helft zag de ervaren middenvelder zijn vlammende afstandsschot uiteenspatten op de binnenkant van de paal. Enkele minuten later wilde Firmino een penalty versieren door neer te gaan nadat hij Schuurs door de benen speelde, maar de valpartij van de Braziliaanse spits leverde terecht geen strafschop op.

Ondertussen slaagde Ajax er een stuk minder dan voor de rust in om dreigend voor het doel van Adrían op te duiken. Promes kreeg nog wel een goede schietkans na een voorzet van Mazraoui, maar de aanvaller zag Adrían redding brengen. Ten Hag bracht in de jacht op de gelijkmaker ruim een kwartier voor tijd Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad. Zij vervingen de sterk spelende Klaassen en Neres, die beiden voor veel dreiging hadden gezorgd.

Ruim zes minuten voor tijd voorzag Ten Hag zijn elftal in een uiterste poging voor de laatste keer van vers bloed. Spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Lassina Traoré vervingen Schuurs en Blind. In deze ultra-offensieve samenstelling drong Ajax in een slotoffensief nog wel aan, maar tot een gelijkmaker leidde dit niet meer. Ondanks een serieuze kans voor invaller Ekkelenkamp kwam Ajax niet meer tot de 1-1 en zodoende begint de ploeg van Ten Hag het nieuwe Champions League-seizoen met een minimale nederlaag.