Ajax boekt zakelijke overwinning op onmachtig Besiktas

door Jesse ter Haar 1418

Ajax heeft dinsdagavond een relatief eenvoudige zege weten te boeken op Besiktas. De Turkse opponent kwam op bezoek in een volle Johan Cruijff ArenA en bleek niet bij machte om Ajax pijn te doen. Nadat de Amsterdammers op een comfortabele 2-0 voorsprong kwamen, werd de wedstrijd zakelijk uitgespeeld.

Ajax was vanaf het begin van de wedstrijd al de bovenliggende partij. De thuisploeg kwam al snel tot twee schoten via Ryan Gravenberch en Antony, maar die bleken nog ongevaarlijk. Voor Besiktas was het vooral tegenhouden. Toch was het Ajax dat bijna op achterstand kwam. In de tiende minuut kwam Michy Batshuayi vanaf de zijkant vrij voor het doel uit, maar zijn poging belandde op de paal. Overigens vertrok de spits vanaf randje buitenspel. Al snel hierna werd Ajax gevaarlijk. Sébastien Haller ging de combinatie aan met Gravenberch, maar laatstgenoemde miste de bal. Hierna kreeg Antony de bal voor zijn voeten. Hij schoof de bal echter net langs de verkeerde kant van de paal.

Vijf minuten later was het alsnog raak voor Ajax. Na een fraaie aanval via onder meer Dusan Tadic was het Steven Berghuis die af kon ronden voor zijn twee Champions League-doelpunt voor Ajax. Hierna volgden even weinig noemenswaardige momenten, tot de 26ste minuut. Er ontstonden enkele mogelijkheden achter elkaar, waarvan twee echt gevaarlijk. Eerst kopte Haller voorlangs, waarna Noussair Mazraoui de bal terug kon krijgen bij Edson Álvarez. De Mexicaanse controleur kopte de bal echter binnen het bereik van de Turkse goalie.

Rond het halfuur viel de wedstrijd even stil. Het tempo verdween en de serieuze kansen bleven aan beide kanten uit. Toch volgde er na bijna veertig minuten spelen weer een dot van een kans, ditmaal voor Haller. Hij kreeg een voorzet van Tadic, maar kopte op de voet van de duikende doelman. Een minuut later kreeg Tadic een nog grotere kans. Bij de tweede paal kon hij de bal vrij inlopen, maar hij raakte de bal totaal verkeerd en miste ruim. Het was Haller die voor rust toch nog voor de 2-0 zorgde. Hij kreeg een voorzet van Berghuis en werkte de bal erin, hoewel er ook een luchtje van een eigen doelpunt aan zat. Hierna volgde al snel het rustsignaal.

Na rust was het opnieuw Ajax dat de klok sloeg. Na ruim vijf minuten in de tweede helft kreeg Haller een goede kopkans van dichtbij, maar hij stuitte op de keeper. Even later kreeg Mazraoui de bal rond de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten, waarna hij hard uithaalde maar over mikte. Aan de andere kant kreeg Batshuayi weer eens een kansje. Even ontsnapte hij aan de verdedigers van Ajax, maar hij mikte de bal vrij hoog over het doel.

Het duurde tot de 62ste minuut totdat het volgende noemenswaardige moment plaatsvond. De Turkse opponent van Ajax brak uit en dacht de aansluitingstreffer te maken, maar Kenan Karaman had onderweg naar het doel een overtreding gemaakt. Het was een waarschuwing voor de Amsterdammers, want zo oppermachtig als voor rust was de ploeg niet meer in het tweede bedrijf. Na een kleine zeventig minuten spelen meldde Ajax zich weer. Eerst zag Berghuis een schot geblokt worden, waarna Haller even later een serieuze kopkans over mikte.

In het vervolg was de wedstrijd maar weinig spectaculair. Het duurde tot de 85ste minuut totdat Ajax zijn volgende kans kreeg. David Neres speelde zichzelf knap vrij en schoot van een redelijke afstand op het doel van Besiktas. Zijn schot was hard, maar ging ook recht op de doelman af. De keeper van de Turken grabbelde, maar kwam met de schrik vrij. Hierna volgde er voor beide ploegen geen kansen meer en zodoende eindigde het in 2-0.

Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Gravenberch, Berghuis (Klaassen 72'); Antony (Neres 72'), Haller, Tadić.

Gorter, Setford, Schuurs, Klaassen, Neres, Danilo, Rensch, Labyad, Kudus, Taylor, Daramy en Tagliafico.