Ajax eert overleden Ajax-leden in de oorlog door plaquette op De Toekomst

door Robin Ridder 35

Bron Ajax

Ajax eert overleden Ajax-leden in de oorlog door plaquette op De Toekomst

door Robin Ridder 35

Bron Ajax

Laatst geüpdatet

Ajax heeft op sportcomplex De Toekomst woensdagmiddag een plaquette onthuld. Dat valt te lezen op de officiële club kanalen van de Amsterdamse club. Dit heeft de club gedaan voor de overleden Ajax-leden in de Tweede Wereldoorlog. Vrijwilligers van Ajax Erfgoed hebben de namen van zeventien leden achterhaald.

Sinds 2019 zijn de vrijwilligers betrokken bij een onderzoek naar de Hongerwinter. In dat onderzoek kwamen zij de naam van een overleden Ajax-lid tegen. Vanaf dat moment startten er twee vrijwilligers aan het onderzoek om te achterhalen of er nog meer leden van Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen te overlijden. Dat bleek helaas zo te zijn.

De vrijwilligers hadden niet de beschikking over een lijst waarop overleden Ajax-leden op stonden. Daardoor is er handmatig gekeken naar de Ajax-leden in 1940 en de ontbrekende namen op de lijsten na de oorlog. Uiteindelijk hebben de vrijwilligers via verschillende bronnen zeventien namen weten te achterhalen die de oorlog niet hebben overleefd.

De plaquette is woensdagmiddag onthuld door twee nabestaanden. Diverse sprekers, waaronder twee familieleden, vrijwilligers en een bestuurslid, spraken de aanwezigen vooraf toe. Naast de nabestaanden waren ook burgemeester Femke Halsema en Michael van Praag aanwezig. Ook diverse bestuurs- en ereleden waren getuige van de onthulling.

Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax, was aanwezig en vertelt: 'SV Ajax is blij dat een hiaat, het ontbreken van een dergelijk monument bij onze club, is hersteld. Alle lof voor diegenen die zich hiervoor in grote en/of mindere mate hebben ingezet.'

'Een dergelijk monument draagt bij aan opdat we nooit mogen vergeten wat er in 40-45 is gebeurd en is een eerbetoon aan diegenen die ons in een verschrikkelijke tijd zijn ontvallen', aldus Nagtzaam.

Zichtbare verandering in de Johan Cruijff ArenA

Verder zal er een verandering plaatsvinden aan de banieren in de Johan Cruijff ArenA. Gezien de schaduw die de oorlog over de bekerwinst van 1943 heeft geworpen, zal de banier die herinnert aan de bekerwinst van 1943 vanaf heden voorzien zijn van een zwarte rand. Deze verandering is zichtbaar tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Almere City.

Ajax Showtime stelt community-regels op: bekijk het hier!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.