Ajax afhankelijk van veel scenario's richting pot twee Champions League

door BartVeenstra 77

Bron Ajax Showtime

Ajax afhankelijk van veel scenario's richting pot twee Champions League

door BartVeenstra 77

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen in de Champions League nu de 35ste landstitel officieus binnen is. De Amsterdammers kunnen echter een pittige loting verwachten aangezien de club mogelijk terechtkomt in pot drie.

De competities in Europa naderen de ontknoping en ook voor Ajax zijn de eindstanden in de topcompetities enorm van belang. Komt Ajax terecht in pot twee of wordt het toch pot drie? Het hangt op dit moment af van behoorlijk wat factoren en we zetten het even op een rij.

Hoe ziet pot één er nu uit?

Pot één bestaat normaliter uit de kampioenen van de zes grootste competities plus de winnaars van de Champions League en de Europa League. Het kan ook zijn dat de winnaar van de Champions League in eigen land de titel pakt. In dat geval behoort ook de kampioen van land nummer zeven op de UEFA-ranking - op basis van zomer 2020 - tot pot één. Voor de komende editie van de Champions League zou dat de kampioen van Rusland zijn. Nederland staat nu zevende en om die reden zou de Nederlandse kampioen vanaf het seizoen 2022/2023 via bovenstaande regeling in pot één kunnen komen.

In nog geen enkel topland is de kampioen officieel. De koplopers in de top-zes landen zijn op dit moment: Manchester City (Engeland), Atlético Madrid (Spanje), Bayern München (Duitsland), Internazionale (Italië), Lille OSC (Frankrijk) en Sporting Lissabon (Portugal).

Voor Ajax zouden de titels van bijvoorbeeld Lille OSC en Sporting Lissabon slecht uitkomen. Deze twee clubs hebben een lager coëfficiënt dan Ajax. Mochten zij alsnog naast de titel grijpen en clubs met een hoger coëfficiënt dan Ajax de titel pakken, komt er meer ruimte voor Ajax vrij in pot twee.

Om bovenstaande even te verduidelijken pakken we de situatie in Frankrijk er even bij. Op dit moment gaat Lille OSC aan de leiding in Frankrijk. Mocht Paris Saint-Germain, dat één punt minder heeft, alsnog de titel pakken, zal de club uit Parijs doorstromen naar pot één. Lille OSC heeft een veel lager coëfficiënt dan Ajax en zal vermoedelijk zakken naar pot vier. Zodoende komt er - omdat PSG van pot twee naar pot één gaat - een plekje vrij in pot twee.

Winnaars Champions League en Europa League

Naast de kampioenen is er in pot één ook ruimte voor de winnaars van de Champions League en de Europa League. Op dit moment strijden Real Madrid, Chelsea, Paris Saint-Germain en Manchester City om de winst van het miljardenbal.

Wat is voor Ajax bijvoorbeeld voordelig? Een Champions League-eindzege van Chelsea. De Londenaren staan nu vierde in Engeland en zouden daarmee in pot twee terechtkomen. Mochten ze de Champions League winnen, komen zij in pot één en komt er weer een plekje vrij in pot twee.

Een ander voordeel voor Ajax kan zijn wanneer Real Madrid de Champions League wint, terwijl Atlético Madrid of FC Barcelona de titel pakt. In principe behoort de kampioen van Spanje tot pot één, terwijl de nummers twee tot en met vier van Spanje plaatsnemen in pot twee. Wanneer de winnaars van de Spaanse competitie en de Champions League verschillend, maar wel Spaans zijn, nemen er twee Spaanse ploegen plaats in pot één in plaats, waardoor er in pot twee een plekje vrij komt.

In de Europa League strijden Manchester United, Arsenal, Villarreal en AS Roma voor een Champions League-ticket. Arsenal, Villarreal en AS Roma zullen zich via de competitie niet plaatsen voor de Champions League. Manchester United doet dat wel, vermoedelijk als nummer twee van de Premier League. In dat geval komt die club in pot twee. Bij winst van de Europa League schuift Manchester United door naar pot één, wat betekent dat er in pot twee weer een plek vrij komt.

Hoe ziet pot twee er nu uit?

In steeds meer landen wordt duidelijk welke ploegen komend seizoen de Champions League ingaan. Zo hebben Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona en Sevilla FC zich in Spanje al geplaatst voor het miljardenbal van volgend seizoen. Zoals gezegd neemt de kampioen plaats in pot één, terwijl de andere drie ploegen plaatsnemen in pot twee. Het zou ook kunnen dat naast de kampioen van Spanje ook Real Madrid als winnaar van de Champions League plaatsneemt in pot één. Daarvoor mag Real Madrid dan niet kampioen worden van Spanje.

In Engeland is Manchester City al zeker van een Champions League-ticket, terwijl ook Manchester United tweede lijkt te worden. De strijd om de plekken drie en vier is er echter een tussen veel clubs. Kijkende naar de stand maken Leicester City, Chelsea, West Ham United, Liverpool, Tottenham Hotspur en Everton nog altijd kans. Voor Ajax zou het voordelig zijn als Chelsea, Liverpool en Tottenham Hotspur buiten de top-vier vallen. Zij hebben namelijk een hoger coëfficiënt dan Ajax.

Leicester City, West Ham United en Everton hebben een lager coëfficiënt dan Ajax en om die reden zou Ajax - bij plaatsing door deze ploegen - meer kans hebben om in pot twee terecht te komen.

In Duitsland is de strijd om de bovenste plaatsen eveneens spannend. Bayern München stevent af op de titel en dus een plekje in pot één. RB Leipzig is vrijwel zeker van een plek in de top-vier en voor Ajax is dat goed nieuws. Ajax staat namelijk hoger dan RB Leipzig op de UEFA-ranking. Verder staan nu ook VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt in de top-vier. Ook zij hebben een lager coëfficiënt dan Ajax. Deze stand als eindstand in Duitsland zou voor Ajax dan ook perfect zijn. Borussia Dortmund staat nu vijfde en zou Ajax dwars kunnen zitten mits zij zich nog plaatsen voor de Champions League. Die club heeft namelijk wel een hoger coëfficiënt dan Ajax.

Ook in Italië is de spanning voelbaar. Internazionale lijkt niet meer van de titel af te houden en zal als kampioen plaatsnemen in pot één. De nummers twee en drie - Atalanta Bergamo en AC Milan - hebben een lager coëfficiënt dan Ajax. Het zou dan ook positief zijn als zij zich handhaven in de top-vier. Juventus staat nu vierde, terwijl Napoli op plek vijf volgt. Voor Ajax zou het een voordeel zijn als Juventus dit seizoen buiten de top-vier eindigt aangezien zij een hoger coëfficiënt dan Ajax hebben. Napoli heeft dat overigens net niet.

In Frankrijk is het hopen op een landstitel voor Paris Saint-Germain. Op dit moment staat Lille OSC bovenaan en zodoende kan de ploeg van oud-Ajacied Sven Botman plaatsnemen in pot één. Mocht PSG de titel pakken, schuift PSG door van pot twee naar pot één en zal Lille OSC plaatsnemen in pot drie of vier.

Het zesde land waar Ajax met interesse naar zal kijken is Portugal. Daar gaat Sporting Lissabon nu aan de leiding en een titel van de groen-witten zou Ajax eigenlijk niet goed uitkomen. Sporting heeft namelijk een lager coëfficiënt dan Ajax. Nummer twee FC Porto, dat virtueel vier punten minder heeft dan Sporting, heeft een hoger coëfficiënt dan Ajax. De Amsterdammers hebben dus eigenlijk baat bij een titel van FC Porto, omdat FC Porto met een tweede plek in pot twee plaatsneemt. Bij een titel van FC Porto schuift die club door naar pot één, terwijl Sporting plaats zal nemen in pot drie of vier.

Hoe zou de potindeling er nu uitzien?

Pot 1: Manchester City, Atlético Madrid, Internazionale, Bayern München, Lille OSC, Sporting Lissabon, winnaar CL, winnaar EL

Pot 2: Real Madrid, FC Barcelona, Sevilla FC, Manchester United, Chelsea, Juventus, Paris Saint-Germain, FC Porto.

Pot 3: Onder meer Ajax.

Samengevat: Ajax moet hopen dat de winnaars van de Champions League en Europa League nu tussen de clubs uit pot twee staan. In het geval van Real Madrid is het daarbij wel te hopen dat die club niet ook kampioen wordt.

Verder zou het voor Ajax een voordeel zijn als Lille OSC en Sporting Lissabon naast de titel grijpen, waarbij Paris Saint-Germain en FC Porto - nu nog in pot twee - zich plaatsen als kampioen. Tot slot zou het voor Ajax ook een voordeel zijn wanneer Liverpool, Chelsea, Borussia Dortmund en Juventus zich via de nationale competitie niet weten te plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties