'Social media Ajax draagt bij aan beter imago'

door Gino Haverkamp 17

'Social media Ajax draagt bij aan beter imago'

door Gino Haverkamp 17

Laatst geüpdatet

De afgelopen jaren was Ajax niet bepaald de meest populaire club van Nederland. Sterker nog; veel fans van andere clubs hebben altijd een hekel aan de recordkampioen gehad. Dit seizoen krijgen de Amsterdammers echter steeds meer sympathie van voetbalfans uit heel het land. En dat komt niet alleen door de goede prestaties in Europa.

Veel mensen vinden Ajax een arrogante club, maar volgens Maurits van IJsendoorn, adviseur bij imagoadviesbureau De Reputatiegroep, probeert de Champions League-deelnemer van dat imago af te komen. 'Kijk naar de filmpjes die Ajax op social media post en het valt direct op dat die helemaal niet 'borstklopperig' zijn. Eerder bescheiden, relativerend en humoristisch', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Als treffend voorbeeld haalt Van IJsendoorn de bekendmakingsvideo van de transfer van Kjell Scherpen aan. De jonge doelman werd voorafgaand aan zijn transfer hard aangepakt door fans omdat hij voor Feyenoord (zou) zijn en het social media-team van Ajax sprong handig op die actualiteit in.

In de betreffende video moet de nieuwbakken Ajax-aankoop, onder toeziend oog van Edwin van der Sar en Marc Overmars, strafregels opschrijven waarin hij Ajax de mooiste club van Nederland noemt. Van IJsendoorn: 'Daarmee haakt de club in op de kritiek van Scherpen die in zijn jonge jaren ooit lelijke dingen over Ajax zei, maar ze doen dat nu eens niet zuur of verdedigend. En het werkt. Het filmpje ging viraal.'

Jongensdroom

Het verbeterde imago van Ajax komt niet alleen door de goede social media-communicatie. De Champions League-prestaties spelen toch een rol. Dat komt overigens niet eens zozeer door de bereikte halve finale-plek an sich, maar ook door de randzaken eromheen. 'De reden dat de rest van Nederland van dit Ajax geniet zit 'm, denk ik, toch vooral in het hele jongensboekachtige element. Een relatief kleine club die het toch maar in de wereld van het grote geld maakt. Het toont aan: succes in de Champions League kán dus wel. We ervaren het met z'n allen meer als Hollands glorie dan als Amsterdams feestje.'

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

'Ajax is de mooiste club van Nederland' ??

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Denk jij dat Ajax met 2-0 wint van Tottenham Hotspur? Zet dan in en krijg 10,25 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.