Het hoge Ajax-gehalte bij FC Twente: maar liefst zeven oud-Ajacieden

door Thijs Zwagerman 44

Het hoge Ajax-gehalte bij FC Twente: maar liefst zeven oud-Ajacieden

door Thijs Zwagerman 44

Laatst geüpdatet

Ajax gaat zondagmiddag voor de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen op bezoek bij FC Twente. In Enschede treft de ploeg van trainer Erik ten Hag een tegenstander die een gigantisch Ajax-gehalte herbergt. Een aantal FC Twente-spelers met een Ajax-verleden is zondag niet beschikbaar in de Grolsch Veste, maar dit zijn de zeven (oud-)Ajacieden die normaliter tot de selectie van FC Twente behoren.

Kik Pierie

Van de zeven FC Twente-spelers met een Ajax-verleden is Kik Pierie de enige die momenteel nog altijd onder contract staat in Amsterdam. De 21-jarige verdediger kwam in de zomer van 2019 als groot talent over van sc Heerenveen, maar wordt na een wisselvallig debuutjaar bij Jong Ajax inmiddels al voor het tweede seizoen op rij verhuurd aan FC Twente. Tegen Ajax zal Pierie zondag geen minuten maken, omdat de linkspoot de komende maanden nog revalideert van een blessure. Pierie, die zijn officiële debuut in de Ajax-hoofdmacht nog niet maakte, heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2024. In zijn tweede seizoen bij FC Twente zal de geboren Amerikaan moeten aantonen dat hij in zijn laatste twee contractjaren nog van waarde kan zijn voor Ajax.

Václav Cerny

Iemand die zijn waarde voor Ajax al wel gehad heeft, is de evenals Pierie momenteel geblesseerde Václav Cerny. De Tsjechische dribbelaar was jarenlang een grote belofte in de jeugdopleiding van Ajax, maar wist het ondanks een doelpunt bij zijn debuut tegen Celtic en enkele goede wedstrijden onder toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer nooit écht te maken in Amsterdam. Onder Peter Bosz vertroebelde Cerny’s perspectief en dat werd niet beter onder Ten Hag, waardoor de linkspoot in 2019 uiteindelijk vertrok naar FC Utrecht.

Ook daar wist Cerny zijn belofte niet in te lossen, maar op huurbasis bij FC Twente kregen we vorig seizoen weer flitsen van de zo talentvolle Tsjech te zien. In 17 wedstrijden was Cerny goed voor zes doelpunten en zeven assists. Kort na de winterstop raakte de aanvaller tegen Ajax echter onfortuinlijk geblesseerd aan zijn knie, een kwetsuur waarvan hij momenteel nog altijd revalideert. In de tussentijd werd Cerny door FC Twente overgenomen van FC Utrecht. Hij ligt bij de Tukkers inmiddels vast tot de zomer van 2023.

Jody Lukoki

Wat op het eerste oog wellicht opvallend is, is dat nieuwbakken FC Twente-speler Jody Lukoki meer wedstrijden in Ajax 1 heeft gespeeld dan Cerny. Lukoki kwam tussen 2011 en 2013 tot 35 duels voor Ajax. Voor Cerny is de teller blijven steken op 29 Ajax-wedstrijden. Lukoki debuteerde tijdens Ajax - Feyenoord en vestigde direct zijn naam door routinier Tim de Cler buiten de lijnen door de benen te spelen. In de jaren die volgen slaagde Lukoki uiteindelijk niet bij Ajax, maar via SC Cambuur, PEC Zwolle, Ludogorets en Yeni Malatyaspor bouwde de snelle buitenspeler toch een mooie carrière op en speelde hij in de Champions League en de Europa League. Deze zomer streek Lukoki transfervrij neer bij FC Twente, maar vrijwel direct na zijn komst raakte de rechtspoot zwaar geblesseerd aan zijn knie. Lukoki zal de komende maanden moeten revalideren en ontbreekt zondag dus sowieso in het duel met Ajax.

Queensy Menig

In de jeugdopleiding van Ajax was Queensy Menig jarenlang de gedoodverfde opvolger van de twee jaar oudere Lukoki, die altijd een lichting boven Menig speelde. Hoewel Menig zijn debuut in de Ajax-hoofdmacht maakte, bleef een échte doorbraak uit. Menig kwam tot vijf wedstrijden voor Ajax, waarna hij via PEC Zwolle een transfer naar FC Nantes verdiende. In Frankrijk kende Menig weinig succes en na verhuurperiodes aan het Engelse Oldham Athletic en PEC Zwolle, keerde hij in de zomer van 2019 bij FC Twente definitief terug in de Eredivisie. Voor de Tukkers was de oud-Ajacied sindsdien in 47 wedstrijden goed voor negen doelpunten en zeven assists. Afgelopen jaar was de buitenspeler de grote man tijdens de 1-2 overwinning van FC Twente op Ajax. In de Johan Cruijff ArenA verzorgde Menig die avond beide treffers van zijn team.

Het hoge Ajax-gehalte bij FC Twente: maar liefst zeven oud-Ajacieden
Menig viert zijn winnende treffer tegen Ajax van vorig seizoen. Op de achtergrond komt Cerny aanrennen.

Jeffrey de Lange

Doelman Jeffrey de Lange speelde vanaf de jongste jeugd voor Ajax, maar vertrok in 2017 na elf jaar in de jeugdopleiding van Ajax naar FC Twente. De Lange had bij Ajax kunnen blijven, maar zijn uitzicht op speeltijd in Jong Ajax was niet goed, waardoor de keeper koos voor een vertrek naar Enschede. Mede door in eerste instantie de aanwezigheid van Joël Drommel en de inmiddels aangetrokken Lars Unnerstall is De Lange er sinds zijn komst naar FC Twente nog niet in geslaagd om de eerste keeper te worden. Ook zondag tegen Ajax zal de inmiddels 23-jarige De Lange normaal gesproken op de bank zitten.

Ramiz Zerrouki

Ramiz Zerrouki is een generatiegenoot van De Lange en begon net als de keeper al op achtjarige leeftijd bij Ajax. De middenvelder schopte het tot Ajax O19, waarna hij in de zomer van 2016 overstapte naar FC Twente. Via het O19-elftal en de beloftenploeg van de Tukkers debuteerde Zerrouki eind 2019 in de hoofdmacht van FC Twente. Inmiddels heeft de controlerende middenvelder 34 wedstrijden voor FC Twente gespeeld. In tegenstelling tot de meeste bovenstaande oud-Ajacieden lijkt Zerrouki zondagmiddag in de Grolsch Veste wel aan de aftrap te staan tegen Ajax.

Denilho Cleonise

De carrière van Denilho Cleonise is een opvallende. De buitenspeler speelde twee periodes voor Ajax. Van 2010 tot 2013 was hij actief voor de Amsterdammers, waarna hij via Zeeburgia bij AZ terechtkwam. In 2017 keerde Cleonise vervolgens terug bij Ajax, maar na slechts één seizoen vertrok hij toen alweer naar Genoa. Bij de Serie A-club maakte hij als zeventienjarige zijn debuut tegen Napoli door tien minuten voor tijd in de ploeg te komen voor routinier en cultheld Goran Pandev. Cleonise zou uiteindelijk vijf wedstrijden spelen voor Genoa, waarna hij deze zomer transfervrij neerstreek bij FC Twente.

Denk je dat Ajax met drie of meer doelpunten verschil van FC Twente wint? Zet in en krijg 3,10 keer je inzet terug.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties