Grapperhaus dreigt met niet inzetten politieagenten rondom voetbalwedstrijden

door Bart Veenstra 80

Bron De Telegraaf

Grapperhaus dreigt met niet inzetten politieagenten rondom voetbalwedstrijden

door Bart Veenstra 80

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat aangerichte schade vaker verhaald moet worden op relschoppers rondom voetbalwedstrijden, zo schrijft De Telegraaf. Daarnaast zouden clubs er zelf voor moeten zorgen dat het veilig is in en rondom het stadion, anders worden politieagenten niet ingezet bij voetbalwedstijden.

Grapperhaus wil dat politie, OM, gemeenten en clubs voor iedere voetbalwedstrijd kijken naar veiligheid. 'We moeten voor iedere wedstrijd een zogeheten vierhoek organiseren en kijken of alles is nageleefd. We zetten onze politiemensen niet in als veiligheid bij voorbaat niet wordt nagestreefd', aldus de minister, die de KNVB en de clubs steunt als zij werk maken van sportieve sancties.

Grapperhaus spreekt over drie groepen

Het recente supportersgeweld in Nederland wordt door Grapperhaus 'schandalig' en in sommige gevallen 'zwaar crimineel' genoemd. 'Dit heeft niets met sport te maken', zegt hij. Volgens Grapperhaus zijn er drie groepen die 'het' verzieken: de supporters die overlast veroorzaken en met bier gooien, voetbalhooligans en 'supporters' die zorgen voor zware bedreiging. 'Die wil ik eigenlijk niet eens supporters noemen, want die vallen eigenlijk onder ondermijnende criminaliteit', aldus de demissionair minister.

Maandag kwamen burgemeester, OM, politie en de KNVB al samen tijdens een spoedvergadering van Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Dinsdagmiddag vindt er overleg plaats tussen Grapperhaus en de voetbalbond over maatregelen. Een persmoment zal daarop volgen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties