Burgemeester Breda wil harder optreden tegen relschoppers: 'We zijn het zat'

door Terrence Riepma 7

Bron De Telegraaf

Burgemeester Breda wil harder optreden tegen relschoppers: 'We zijn het zat'

door Terrence Riepma 7

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Paul Depla, de burgemeester van Breda, wil dat er vanaf nu veel harder wordt opgetreden tegen voetbalvandalisme en hooliganisme. Dat vertelt Depla, die namens de Nederlandse burgemeesters regelmatig aanschuift bij voetbalvergaderingen, in gesprek met De Telegraaf. De afgelopen weekenden vonden er tijdens meerdere wedstrijden grote incidenten plaats. Hierdoor werd er een spoedvergadering ingelast door de Regiogroep Voetbal en Veiligheid, waarbij burgemeesters, het Openbaar Ministerie, de politie en de KNVB aanschoven.

'De tijd van "ja maar" moet echt voorbij zijn. Als we dat blijven doen, verandert er nooit iets', stelt Depla, die het fout zag gaan tijdens de wedstrijden Excelsior - FC Eindhoven en MVV Maastricht - Roda JC. Bij eerstgenoemde wedstrijd vonden er spreekkoren plaats en werden er dingen op het veld gegooid. Bij de Limburgse derby gingen supporters met elkaar op de vuist en raakten er tevens zes agenten en twee stewards gewond.

Depla gaat verder en suggereert dat puntenaftrek voor clubs geen slechte optie is wanneer dergelijke ongeregeldheden aanblijven: 'De problemen zijn groot, komen veelvuldig voor, en zijn ernstig. Je zult maar met je zoontje voor het eerst naar een wedstrijd gaan en dan maak je dat mee...' Bij een club als ADO Den Haag kwam puntenaftrek door financieel wanbeleid, maar Depla denkt niet dat dat de enige reden achter puntenaftrek hoeft te zijn: 'Waarom zou je dit niet kunnen doen als een club de veiligheid niet kan garanderen in zijn stadion?'

Depla denkt ook aan meldplicht

Een digitale meldplicht om de rellen van de afgelopen tijd de kop in te drukken. Daarmee kan er door de politie worden gezorgd dat bepaalde personen tijdens wedstrijdtijden niet in het stadion te vinden zijn: 'Er zijn wedstrijden geweest waar 3000 uur nodig is geweest om de raddraaiers op te sporen. Die tijd kun je ook vooraf besteden, aan die meldplicht.'

'Maar we moeten dit met z'n allen blijven aanpakken, om te voorkomen dat die gasten zich onaantastbaar blijven wanen en de dienst blijven uitmaken in de stadions. We gaan alle opties verder onderzoeken. Het is niet meer uit te leggen. We zijn het zat', besluit Depla.

Ajax heeft wat betreft supportersgeweld ook een roerig weekend achter de rug. Tijdens de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (0-0) gingen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist. Ook werd er eerder al een spandoek getoond tijdens Ajax - PSV (5-0) met de tekst 'Brainfart Aidshoven', een verbastering van de titelsponsor van de Eindhovense club: Brainport Eindhoven. Het spandoek wordt momenteel onderzocht door de aanklager betaald voetbal.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties