Ajax - Willem II in cijfers: Martínez blinkt werkelijk in elk opzicht enorm uit

door Bart Veenstra 35

Bron Ajax Showtime

Ajax - Willem II in cijfers: Martínez blinkt werkelijk in elk opzicht enorm uit

door Bart Veenstra 35

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won donderdagavond op overtuigende en dominante wijze met 5-0 van Willem II.

In de Johan Cruijff ArenA had Ajax donderdagavond geen kind aan Willem II. Al vanaf de start was Ajax de bovenliggende partij. Na een kwartier spelen was het raak: op aangeven van Edson Álvarez schoot Antony de bal in de verre hoek. Ajax liep vervolgens nog voor rust uit naar een 3-0 voorsprong, waarna het na rust uiteindelijk 5-0 worden.

Dat Ajax de bovenliggende partij was in Amsterdam blijkt eveneens uit de statistieken. Ajax waagde 21 keer een poging, waarvan negen schoten op doel waren. Bovendien creëerde Ajax in totaal zes grote kansen, waarvan er vier niet resulteerden in een doelpunt. En Willem II? Dat kwam niet verder dan drie pogingen, waarvan geen enkele op doel.

Ajax kwam in totaal tot 759 passes, tegenover 263 van Willem II. De thuisploeg was bovendien een stuk zuiverder in zijn passing: 88 procent van de passes kwamen aan. Bij Willem II bleek die passzuiverheid 70 procent. Ook opvallend: liefst 67 procent van de 43 lange passes van Ajax kwam aan. Tegen Sparta Rotterdam, waarin Ajax het moest doen zonder Sébastien Haller en Antony, was dit percentage slechts 28.

Antony bewijst het nu ook tegen de 'kleintjes'

Antony speelde tegen Willem II 'slechts' een uur mee, maar in die 61 minuten liet hij wel een uitstekende indruk achter. Hij opende de score op prachtige wijze en was even later ook verantwoordelijk voor de 3-0 van Ajax. Antony verrichte verder twee keypasses, kwam tot één succesvolle dribbel en raakte ook nog het ijzerwerk.

De Braziliaan ontbrak in het duel met Sparta Rotterdam en in dat duel was het percentage lange ballen dat aankwam slechts 28. Tegen Willem II deden Antony en Sébastien Haller weer mee en plots steeg het percentage geslaagde lange passes naar 67. Dit percentage, en soms zelfs hoger, bereikt Ajax normaal gesproken dit seizoen en dat kan niet losgezien worden van de aanwezigheid van Antony en Haller. Meerdere malen zagen verdedigers en middenvelders van Ajax Antony op rechts vrijstaan, waarna hij telkens op feilloze wijze de bal wist aan te nemen.

Martínez blinkt wederom uit: Argentijn verkeert in absolute topvorm

Niet alleen Antony, maar ook Lisandro Martínez haalde tegen Willem II een enorm hoog niveau. Waar Antony een 8,8 als rapportcijfer krijgt van statistiekenbureau SofaScore, moet Martínez het doen met een prachtige 8,4. Waarom is dit cijfer zo hoog?

Allereerst vanwege het doelpunt dat de verdediger wist te maken. De Argentijn reageerde alert bij een afvallende bal uit een corner en schoot zodoende de 2-0 binnen. Uiteraard deed Martínez veel meer dan alleen de 2-0 scoren. De centrale verdediger had liefst 131 (!) balcontacten. In totaal leverde hij 118 passes, waarvan er 108 aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op een zuiverheidspercentage van 92. Bovendien: van de negen lange passes, kwamen er zes aan.

Ook in verdedigend opzicht bewees Martínez wederom zijn waarde. Drie keer verrichte hij een ingreep, twee keer verrichte hij een onderschepping en één keer voerde hij een tackle op goede wijze uit. Bovendien werd de Argentijn geen enkele keer voorbij gespeeld door een speler van Willem II.

Álvarez levert ongelooflijk veel passes en verliest geen enkel duel

Edson Álvarez is de derde best beoordeelde Ajacied van donderdagavond. De Mexicaanse middenvelder krijgt een 8,0 als rapportcijfer. Uit de statistieken blijkt al snel waarom. Met een assist, 120 balcontacten, 102 (van de 108, passzuiverheid van 94 procent) geslaagde passes en één keypass speelde Álvarez een dijk van een wedstrijd. Ook interessant: negen van de elf lange passes van Álvarez kwamen aan.

Álvarez ging tijdens de wedstrijd tegen Willem II zeven keer een duel aan. De vier duels over de grond en de drie duels in de lucht wist hij allen (!) te winnen. De Mexicaan verrichte verder twee onderscheppingen en drie goed uitgevoerde tackles. Bovendien werd Álvarez geen enkele keer voorbij gespeeld door een speler van Willem II.

Tadić levert geen rendement, maar presteert toch naar behoren

Dusan Tadić wist tegen Willem II niet te scoren en bovendien leverde hij geen assist. Toch presteerde de aanvoerder van Ajax donderdag naar behoren. De Serviër 82 procent van zijn 39 passes aankomen bij een ploeggenoot. Bovendien waren 7 van die 39 passes een keypass. Daarnaast wist Tadić ook nog één hele grote kans te creëren, al werd deze niet benut. Verder slaagden twee van de drie dribbels van Tadić.

Heeft Ten Hag gelijk over Gravenberch?

Na afloop van de wedstrijd werd Erik ten Hag gevraagd naar een mogelijke vormdip van Ryan Gravenberch. De trainer wilde daar absoluut niets van weten en gaf aan dat Gravenberch een goede wedstrijd speelde. De vraag is: wat zeggen de statistieken?

Gravenberch leverde in het duel met Willem II één assist. Daarnaast leverde hij zestig passes - beduidend minder dan zijn collega-middenvelder Álvarez - waarvan er vijftig aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op een passzuiverheid van 83 procent. Wat wel opvalt is dat Gravenberch slechts één keer een lange bal waagde. Deze lange pass kwam bovendien niet aan.

De middenvelder van Ajax won verder vier van zijn vijf duels en daarnaast voerde hij twee keer een tackle goed uit. Bovendien wist Gravenberch één keer een dribbel goed uit te voeren. Als rapportcijfer krijgt Gravenberch een 7,7, waarmee aangetoond wordt dat de middenvelder een goede wedstrijd speelde.

Wel zal Gravenberch, net als sommige van zijn ploeggenoten, vaker de opening naar rechts (lees: op Antony) kunnen zoeken. De man achter Gravenberch, Daley Blind, deed dat bijvoorbeeld meerdere malen. Blind waagde veertien keer een lange bal en in negen van die gevallen vond hij een ploeggenoot. De linksback had sowieso veel passes: 110, waarvan 85 procent succesvol.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

De nieuwe Ajax X Adidas Teamgeist-collectie kun je hier vinden!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.