Ajax in top-vier meest lucratieve jeugdopleidingen ter wereld

door Bart Veenstra 5

Bron CIES

Ajax in top-vier meest lucratieve jeugdopleidingen ter wereld

door Bart Veenstra 5

Bron CIES

Laatst geüpdatet

Ajax kent één van de meest lucratieve jeugdopleidingen ter wereld. Het gerenommeerde onderzoeksbureau CIES deed onderzoek naar transferinkomsten uit de verkoop van spelers afkomstig uit de jeugdopleiding sinds de zomer van 2015. Ajax staat in die wereldwijde lijst op plek vier.

In de afgelopen zeven jaar vergaarde Ajax maar liefst 283 miljoen euro uit transfers van spelers die afkomstig waren uit de jeugdopleiding. In het onderzoek zijn alleen spelers meegenomen die tussen hun 15e en 21e minimaal drie jaar in de jeugdopleiding van een club hebben gespeeld.

De duurst uitgaande transfer van een jeugdspeler bij Ajax betreft Matthijs de Ligt. De verdediger werd in de zomer van 2019 voor een bedrag van 75 miljoen euro verkocht aan het Italiaanse Juventus. Mede dankzij die transfer staat Ajax in de wereldwijde ranglijst op plek vier.

AS Monaco staat, mede dankzij de uitgaande transfer van Kylian Mbappé, op plek drie. De Franse club verdiende 285 miljoen euro aan uitgaande transfers van voormalig jeugdspelers. Real Madrid staat met 330 miljoen euro op plek twee, terwijl SL Benfica - de tegenstander van Ajax in de Champions League - ruim bovenaan staat. De Portugese club vergaarde maar liefst 379 miljoen euro aan uitgaande transfers van voormalig jeugdspelers. Met name de transfer van João Félix leverde de club veel geld op.

Ajax ver boven Nederlandse concurrentie

Ajax staat overigens ruim boven de andere Nederlandse clubs in de lijst. PSV volgt op plek zestien met transferinkomsten van 146 miljoen euro. AZ (79 miljoen euro) en Feyenoord (68 miljoen euro) zijn terug te vinden op respectievelijk plaats 38 en plaats 43.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.