'Belgische topclubs spraken in geheim over BeNeLiga'

GinoHaverkamp, 31-05-2019 om 08:05, 14188 views, Het Nieuwsblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Belgische topclubs zouden dinsdag in het geheim hebben vergaderd over de komst van een eventuele BeNeLiga. Dat meldt Het Nieuwsblad, een bekende krant uit België. Onder meer Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, een groot voorstander van de BeNeLiga, was aanwezig.

Wat hem betreft komt de Nederlands-Belgische hybride-competitie eerder vandaag dan morgen. Volgens informatie in handen van Het Nieuwsblad was Verhaeghe niet de enige invloedrijke man bij het topoverleg. Ook afgevaardigden van Anderlecht, Standard Luik, RC Genk en Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond, waren aanwezig. KAA Gent kwam niet opdagen.

Vooral de topclubs in België pleiten voor een BeNeLiga. Commercieel gezien zou een gemengde competitie met Nederlandse en Belgische ploegen veel op kunnen leveren. Tegenstanders wijzen er echter op dat de afstanden in een dergelijke competitie voor fans te groot worden. Zij vragen zich af of supporters zitten te wachten op FC Groningen - Charleroi. Het lijkt er dan ook op dat de Belgische topclubs de kleinere clubs buiten het overleg willen houden en op eigen houtje te werk gaan. Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Racing Genk en KAA Gent zouden immers verzekerd zijn van deelname aan een eventuele BeNeLiga.

Naar verluidt zijn er zelfs al informele contacten geweest met Nederlandse voetbalbestuurders. Onder meer de naam van Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, wordt genoemd. Hij stopt per 1 juni (zaterdag) echter met zijn functie. Mattijs Manders volgt hem op.

BeNeLiga?

De BeNeLiga is een al wat langer lopend idee waarbij de Eredivisie en de Belgische Jupiler Pro League samengevoegd worden tot één grote en sterkere Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. De beste clubs van België en Nederland worden dan bij elkaar in één competitie gevoegd. Dit zou het voetbalniveau verhogen en daarmee ook commercieel interessanter worden. De gedachte is namelijk dat wedstrijden als Ajax - Anderlecht en Club Brugge - PSV interessanter zijn dan Ajax - FC Emmen en Fortuna Sittard - Willem II.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hakkie
Blij om te lezen dat er voornamelijk voorstanders zijn. Dit was een aantal jaren een no go discussie.
Gelukkig is het sentiment omgeslagen en hoop ik dat de onderhandelingen resulteren in resultaten.
Verheug mij op een competitie met als Club Brugge, Anderlecht, Standaard Luik en Racing Genk in plaats van RKC, Fortuna Sittard, FC Emmen en PEC Zwolle.
De competitie wordt hier competitiever van en het niveau zal daardoor stijgen.
2 -1
Amsterdam Loyals
Supporters gaan hier tegen zijn... gaat zowel in Belgie als NL veel weerstand stuiten..
0 -1
AjaxPassion
Dus op basis van sentiment moet het niet doorgaan volgens jou? Dan zeg ik: DIRECT invoeren!
0 -1
Amsterdam Loyals
Voetbal is sentiment of in het engels Passion . Het is een kleinzoon die met opa voor het eerst naar het stadion gaat. Is een stad of een regio die de mensen blij maakt, of juist verdrietig. Noem mij romantisch, maar ik weet zeker dat heel veel echte supporters (van Ajax tot Sparta, van PSV tot NAC) er zo over denken.
0 0
CDS
Weet je wat mij pas verdrietig maakt? Ongemotiveerde potjes -al dan niet op kunstgras -die het aanzien niet waard zijn. Hoe vaak heb je niet dat gevoel van, wtf waar heb ik de afgelopen twee uur naar zitten kijken?
0 0
Amsterdam Loyals
Bij Ajax? Dit seizoen zeldzaam aantal keren. Veelal genoten dit jaar. Kunstgras begint overigens met rap tempo te verdwijnen...
0 0
JanBiesbos
Probeer eerst eens een mini beker competitie....Bijvoorbeeld in de voorbereiding voor de competitie
1 -2
JariJari
Niet eerst half doen. Gewoon direct voor het echie.
1 0
Sterretje73
Kom maar op, afstanden ? Pffff heerlijk een dagje Antwerpen of Luik. Liever eergisteren dan morgen...
3 -1
Amsterdam Loyals
haha...komt vast goed...wij naar Antwerpen en Luik... Wat dat betreft ben ik groot fan. Maar dat zullen 1e jaar combi wedstrijden zijn en daarna compleet verbod uit supporters...
0 -1
Jariiii
Voor de weerstand en daarmee de ontwikkeling van de spelers en ook de aantrekkingskracht van een club als Ajax zou het een zeer gunstige stap zijn. Wie de meerwaarde van een competie met Ajax, PSV, Feyenoord, Utrecht, AZ, Vitesse, Groningen, Heerenveen, Club, Anderlecht, Genk, Gent, Standard, Zulte, Club en Antwerp ten opzicht van de huidige Eredivisie niet inziet, begrijpt er m.i. niet zo heel erg veel van. Bovendien zal er meer geld vrijkomen met zo'n competitie.

Ik ben ook Sparta-supporter en de Eredivisie is me heus dierbaar, maar tijden veranderen nu eenmaal, en als je als Nederlandse topclub enigszins structureel wilt aanhaken bij de Europese (sub)top, zul je groter moeten gaan denken.
1 -1
Jariiii
Afstand te groot, laat me niet lachen. Hoe zit dat dan in Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië?
Van mij zou het mogen. Een competitie met de Nederlandse top en subtop, aangevuld met clubs als Anderlecht, Genk, Gent, Club en Standard, ja hoor, laat maar komen.
2 -1
vdhaas
Ik lees hier in de reacties vooral veel meningen die zijn gebaseerd op aannames die wat mij betreft helemaal niet zo aannemelijk zijn:

* BeNeLiga levert meer geld op? De voornaamste extra geldbron zou dan van TV rechten moeten komen. Op dit moment krijgen de eredivisie en de pro league zo'n 80 miljoen per seizoen TV geld. Het is de vraag of je die bedragen zomaar bij elkaar op kunt tellen, want misschien is het voor Fox hier in Nederland minder interessant om Anderlecht - Mechelen uit te zenden dan Groningen - RKC. Zelfs al zou je 80 + 80 = 160 miljoen per seizoen krijgen, dan moet je als Ajax zijnde eerst maar eens zien dat je een groot deel daarvan bijgeschreven krijgt. Nu krijgt Ajax 13% van 80 miljoen (10 miljoen). Als je 160 miljoen deelt door 18 clubs, houd je per club 8,9 miljoen over.

Dan vergeet men ook voor het gemak de sponsorgelden. Ajax krijgt volgens de laatste cijfers die ik kan vinden tussen de 8 en 10 miljoen per jaar van ziggo alleen al. Volgens mij is Ziggo in Belgie helemaal niet actief. Natuurlijk kun je bedrijven vinden die in Nederland en Belgie zitten, maar dan vis je toch in een klein vijvertje met 18 clubs, plus de clubs die in aanmerking voor promotie komen.

* Ajax gaat direct de champions league in? Als NL/BE de zesde plek weet te bereiken, wat op zich optimistisch is aangezien Nederland buiten de top 10 staat en Belgie als 8ste met een vrije val bezig is, dan krijg je 2 directe + 1 kwalificatieplek. Nu hebben Nederland en Belgie in totaal 4 plekken (1 rechtstreeks + 3 kwalificatie).

Dankzij Ajax gaat de kampioen van volgend seizoen hoogtwaarschijnlijk weer direct de groepsfase in. Het is maar de vraag of je meer CL voetbal in de JC Arena gaat krijgen met dit plan.

* 'Lange afstanden' is het enige argument tegen? Ik ben geen voorstander van de BeNeLiga, maar de afstanden lijken me niet het probleem. Zoals anderen al terecht opmerkten zijn de afstanden in andere landen veel groter. Echter, er zijn zat andere argumenten: minder derby's, de onderste helft van de eredivisie wordt gedevalueerd, weinig aansprekende Belgische teams, als het niet aan slaat dan is het wel klaar met betaald voetbal...

Ik denk dat Spectre hier beneden een beter idee heeft: een BE/NL supercup om de JC schaal te vervangen. Of eventueel een gezamelijk bekertoernooi. Zowel de JC Schaal als de KNVB beker zijn ondergeschoven kindjes die wel wat vernieuwing kunnen gebruiken. De eredivisie is prestigieus en heeft dat niet zo
2 -1
AFCAsphere
Ik gok dat je met een BeNeLeague meer abonnees zal krijgen dan wanneer je de competities gescheiden houd. Uiteindelijk draait het er toch om dat je wedstrijden van een hoger niveau te zien gaat krijgen. Je kan als supporter van een laagvlieger een hoop vinden van de opzet van deze nieuwe competitie, maar je gaat mij niet vertellen dat je als voetballiefhebber liever naar FC Emmen - RKC kijkt, dan naar Ajax - KRC Genk of AZ - Anderlecht. Dat zijn allebei wedstrijden die in de Europa League ook veel kijkers zouden trekken.

Dus het bedrag zou - gok ik, want zoals je zegt is het een aanname - wel de 160 miljoen ontstijgen. Het argument dat je dat bedrag dan gelijkmatig over 18 clubs verdeeld vind ik vreemd. Volgens mij worden de tv-gelden in geen enkel land gelijkmatig verdeeld. De clubs die de meeste kijkers trekken krijgen ook het hoogste percentage aan tv-geld.

Als je bang bent dat Ajax door deze competitie naast de Europese tickets grijpt, dan zou je eventueel ook aan een opzet kunnen denken waarbij je alle teams wel twee keer tegen elkaar laat spelen, maar dat je een Nederlandse conference en een Belgische hebt. Dan behoudt je dus het niveau van de competitie, maar verdeel je de tickets per land. Ik weet overigens niet of dat volgens de regels van de UEFA mogelijk is, want op zich klinkt het best krom om twee competities samen te voegen maar de tickets wel per land te verdelen, maar ja... het is maar een idee. Uiteindelijk word er dan één kampioen per conference gekroond en kun je daarna nog een wedstrijd om het kampioenschap van de Lage Landen organiseren.

Verder is het jammer dat er een aantal derby's verdwijnen, maar er blijven genoeg interessante wedstrijden over. Een derby is in theorie leuk, behalve als het een zaadpot is. Ik kijk liever naar Willem II tegen Standard Luik, dan naar Willem II - NAC. De charme die zo'n derby heeft is leuk om te zien, maar is het echt zo leuk als je uiteindelijk naar een verschrikkelijk saaie wedstrijd zit te kijken? Dan geef ik toch de voorkeur aan een non-derby wedstrijd van een hoger niveau.

Zelf ben ik van mening dat een gezamenlijk bekertoernooi niet zo interessant is als je het vergelijkt met een BeNeLeague.
1 0
Amsterdam Loyals
Jij kijkt liever naar Willem II v Standard, maar jij stelt niet als ik niets voor. In Tilburg leeft de derby tegen NAC.
0 0
AFCAsphere
In Tilburg leeft vooral dat zij als club willen groeien. Ik denk dat als je Willem II supporters vraagt wat ze liever willen: ''als club zijnde sportief en financieel vooruitgang boeken (en daarmee hun grote rivaal ontstijgen) of koste wat kost een derby spelen?'' dat ze dan voor het eerste kiezen. Grappig overigens dat je precies die twee clubs noemt, want die derby zal je volgend seizoen sowieso niet te zien krijgen.

Uiteindelijk gaat het om sportief en financieel succes, niet om het altijd willen spelen van een derby. Willem II heeft veel meer baat bij een sterke competitie dan twee keer tegen NAC spelen met een opgefokte sfeer. Met alle respect, maar jij laat alleen de voetbalromanticus in je spreken. Daar denkt de directeur van Willem II niet aan, die wilt dat zijn club stappen gaat maken.
0 0
Amsterdam Loyals
Ik zie voetbal romanticus oprecht als een compliment!
0 0
14AJAX14
BeNeLiga is de enige manier voor Ajax om aan te haken bij de Europese top. Het nationalistische sentiment begrijp ik niet zo bij velen hier... die zien Ajax liever wegkwijnen in de kleredivisie waar ploegen 0 punten ophalen in Europa en Ajax als kampioen voorrondes moet spelen voor de CL.
Met de BeNeLiga heb je er gewoon minimaal 3 tot 5 topploegen erbij. Het budget van alle teams kan omhoog omdat er meer afzet markt is. Er is meer weerstand voor onze talenten en meer prestige om kampioen van NL en BEL te zijn.

Een extra idee zou zijn om Luxemburg erbij te halen. Luxemburg? Dat is toch geen voetbal land? Nee, klopt. Maar die hebben wel geld, heel veel geld. Als die 1 topclub opzetten met als voorwaarde een jaarlijs budget van minimaal 25 miljoen mogen ze van mij zo instromen in de tweede BeNeLiga divisie via een wildcard. Met wat backing van de vele Miljardairs daar kan dat na een paar jaar een Luxemburgs PSG worden: moeten ze dus wel een stadion bouwen voor min. 25000 man en min 25 miljoen budget. Dan heb je er een extra topclub bij. Dat is in totaal dus 7 absolute topclubs in de BeNeLux Liga.

Het is natuurlijk niet zo best voor de kleinere clubs in NL en BEL maar ja, ik ben Ajax supporter en die kleine clubs doen me niet zoveel. Die kunnen nog altijd een prima 2e divisie hebben met elkaar, deze zal dan ook een hoger niveau hebben en meer budget voor teams. Evt, kan je er nog een 3e prof divisie aanplakken zoals in Engeland. Dat de afstanden te groot worden is absoluut lachwekkend: de grootste afstand: Groningen - Charleroi rijd je in 4 uur. Ff een referentie: Lille - Monaco is 10,5 uur rijden. Dus ja de vraag is: wil je als Ajax zijnde een sterkere competitie, meer budget en evt meerdere CL plekken? Of gaan we lekker romantisch lopen doen over het Nederlandse voetbal en daarmee Ajax op de langere termijn pijnigen?
6 -1
AjaxDaniel
Ik snap dat nostalgische ook niet zo, wat zou ons het boeien hoe Twente, PEC, Emmen, De Graafschap enzovoort er van af komen?

Sterker nog, de meeste clubs zijn ook nog is enorm afgunstig naar ons dus dan moet het je helemaal niks schelen.
4 -1
JariJari
Luxemburg vindt ik een erg goed idee. Nu doet niemand daar wat omdat hij competitie niks is.

Wel uitkijken. In Frankrijk heeft Monaco een enorm voordeel ten opzichte van concurrenten gezien de veel lager inkomstenbelasting daar versus Frankrijk. Luxemburg heeft ook een luxe positie vergeleken met Belgie en Nederland.
2 -1
Amsterdam Loyals
Geen idee of je dit jaar Ajax in de CL gezien hebt? Of twee jaar geleden in de UEFA Cup?
Luxemburg erbij halen? Hopen op Oliegeld... Jij hebt echt een andere voetbal beleving dan ik...

NL'se competitie is een kraamkamer voor Europese (sub) top. Zaterdag zomaar 6-7 spelers in de selectie die begonnen zijn in de Eredivisie bij de CL finale... En eigenlijk hadden wij daar moeten staan, die club uit die kleredivisie...
0 -4
Hakkie
Bijna visionair. Een Luxemburgse club toevoegen is niet verkeerd. Worden zij ook een keer enthousiast als zij meedraaien in een topcompetitie en daar zijn ook sponsoren die dit zouden willen ondersteunen, in plaats van hun Kwik, Kwek en Kwak competitie.
Je kan het draaien en keren, maar een gezamelijke competitie is het beste voor heel Europa. De weerstand wordt alleen maar groter en daarmee de CL en EL interessanter.
1 -1
Amsterdam Loyals
Echt.. Luxemburgse clubs met grote geldschieters.. Ik begin mezelf echt heel oud te vinden...
0 -1
AjaxPassion
Haha, dit verklaart een hoop, je bent van de oude garde.
0 0
Amsterdam Loyals
Dat sowieso... ;-)
0 0
AFCAsphere
Wij hadden daar kunnen staan ja, maar jij zult uiteindelijk ook toch tot de conclusie moeten komen dat een finale plek in de CL niet structureel zou zijn voor Ajax? We hadden dit seizoen een uitzonderlijk getalenteerde lichting, waarvan er één al weg is en de anderen op het punt staan om een contract bij één van de grootmachten in de top-4 competities te tekenen.

De kans dat je structureel mee gaat draaien in de Europese (sub)top is groter met de BeneLeague dan wanneer je de komende 10 jaar op je dooie gemakkie kampioen word in de Eredivisie. Je denkt toch niet dat spelers als Neres en Tagliafico van uit hun heerlijke warme continent met schitterende clubs en hun grote stadions naar Ajax komen om op plastic velden tegen FC Emmen of Excelsior te spelen? Daar worden ze echt niet beter van.

De entourage tegen de beste clubs van België is aantrekkelijker voor zowel de spelers als de supporters. De supporters krijgen wedstrijden van een hoger niveau te zien, de clubs ontvangen daar meer geld voor, waardoor belangrijke spelers ook langer behouden kunnen worden of vervangen kunnen worden door kwalitatief gelijkwaardige of betere spelers.
1 0
Amsterdam Loyals
Zelfs met een succesvolle BeNE League gaat Ajax nooit structureel bij top Europa horen. Dat kan alleen als we in staat zijn de selectie jaren bijelkaar kunnen houden. Dat gaat dan ook niet lukken....
0 0
AFCAsphere
Met een succesvolle BeNeLeague is de kans wel degelijk groter dat Ajax structureel bij de (sub)top van Europa kan gaan horen.

- Een hoger niveau is interessanter voor spelers om in te spelen, bied ook de kans om meer weerstand op te bouwen voor Europese duels.
- Hogere kijkcijfers = hogere tv-gelden, betere sponsordeals en uiteindelijk meer geld om te besteden.

Bij elkaar opgeteld een aantrekkelijkere competitie met een niveau waar spelers meer van zullen groeien, waar meer geld in omgaat om ook de mogelijkheid te krijgen om kwalitatief betere spelers te contracteren, waarnaast je ook jonge talenten meer weerstand kunt bieden en langer aan je kunt binden. Hiermee kun je structureel meedoen in de groepsfase van de Champions League en maak je meer kans om ver te komen in de Europa League.
1 -1
JanTa
Ik pleit al jaren voor een BeNe-Liga maar niemand luistert naar mij.
3 -1
7172AFCA7395
Ik wel Jan. Gooi het in de groep.
0 0
AjaxDaniel
'Tegenstanders wijzen er echter op dat de afstanden in een dergelijke competitie voor fans te groot worden'

Dat is letterlijk overal het geval. In Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland o.a. moet je soms grote afstanden reizen, omdat het grote landen zijn. Het kan niet waar zijn dat dit als serieus tegenargument wordt gezien?


Ik ben overigens groot voorstander, dan kan je als BeNeLiga groeien naar de 6e beste competitie.
3 -1
Amsterdam Loyals
De 6e beste? Ben benieuwd...waar staat de NL'se competitie nu volgens jou? Of sla je er maar een slag naar?
0 -7
AFCAsphere
Je bent wel erg druk bezig met campagne tegen deze competitie te voeren, hè? Dat mag verder gewoon hoor, daar niet van. Ieder zijn eigen mening. Maar ik krijg bij jou vooral het gevoel dat je bang bent voor verandering, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je argumenten zijn tot nu toe vooral dat de lage geklasseerde traditionele Nederlandse club hiermee benadeeld word en dat bepaalde derby's wellicht voor een lange tijd niet gespeeld gaan worden.

Met een BeNeLeague (of Liga) krijgen we een competitie waarin je meer weerstand van je tegenstander kan verwachten. De wedstrijden zullen van een hoger niveau zijn, wat er ook voor zou moeten zorgen dat het verschil met Europese wedstrijden kleiner is. Als het niveau in de nationale competitie stijgt dan zul je dat hoogstwaarschijnlijk ook merken wanneer je structureel mee gaat draaien in de (sub)top van het Europese voetbal.

Omdat er mensen uit zowel België als Nederland naar deze competitie zullen kijken stijgen de tv-gelden als het goed is ook. Uiteraard niet naar de hoeveelheden zoals je in Engeland ziet, maar dat is ook geen reële doelstelling. Dan tel je dus op: een hoger niveau = hogere kijkcijfers = meer inkomsten waarmee geinvesteerd kan worden in een betere selectie. Het is een goed plan om uiteindelijk Turkije, Rusland en Portugal voorbij te streven. Dat je dan Sparta, NAC en Go Ahead Eagles waarschijnlijk niet meer in de hoogste divisie tegen zal komen, is jammer, maar dat vind ik persoonlijk geen ramp.
3 -2
Amsterdam Loyals
Weerstand als in de zin dat er 6 ploegen met een verdedigende manier van voetbal bijkomen... wellicht. Ik vind de NL'se competitie zijn charme hebben, talenten kunnen zich ontwikkelen. Het is een complete illusie te denken dat een beetje meer tv geld enig gat gaat dekken.
0 -3
AFCAsphere
Wat voor charme? Dat er meer clubs zijn die aanvallend durven voetballen dan in België? Dat valt wel mee hoor.

Dat ze in België minder attractief voetballen betekend ook niet per se dat de wedstrijden aanzienlijk minder vermakelijk zullen zijn. In Nederland domineert Ajax in 9 van de 10 gevallen met hun speelstijl en is het de tegenstander die vaak een muur moet optrekken, maar zelfs dan heeft Ajax daar nauwelijks moeite mee. Tegen Anderlecht, Brugge en Luik zal dat gewoon anders zijn. Ik kan dat nog een keer gaan uitleggen, maar dat heb ik al gedaan en ik ga mijn tijd niet verdoen als jij besluit om niet uit je conservatieve mindset te stappen.

Een beetje meer tv geld? België heeft ongeveer 66% van het totale aantal inwoners in Nederland. De BeNeLeague zal meer voetballiefhebbers aanspreken, dus ik verwacht meer abonnees dan voor de Eredivisie en de Jupiler Pro League. Daarbij wordt het denk ik voor mensen buiten Nederland en België ook interessanter om deze competitie te kijken. Dat zullen geen grote hoeveelheden zijn, maar er zal meer interesse zijn voor Ajax - Anderlecht dan voor Ajax - RKC.
1 0
Amsterdam Loyals
Selectief winkelen... voor Ajax - Kortrijk zullen ze in buitenland ook niet warmer lopen dan voor Ajax v RKC
0 -1
AFCAsphere
Selectief winkelen? Oké, laten we het even bij elkaar optellen:

Oninteressante tegenstanders in de Eredivisie:
- RKC
- FC Emmen
- Sparta
- Fortuna Sittard
- VVV
- ADO
- PEC

Oninterssante tegenstanders in BeNeLeague:
- STVV
- Kortrijk
- Moeskroen

Dan denk ik dat de keuze makkelijk is gemaakt. Die drie Belgische tegenstanders zullen waarschijnlijk ook meer weerstand kunnen bieden dan al die NL'se clubs. Overigens zullen er voor Ajax- Kortrijk alsnog meer kijkers zijn omdat Kortrijk een grotere club is dan RKC en er zullen nu niet alleen kijkers uit Nederland zijn, maar ook uit België. En dan niet alleen Kortrijk supporters. Bingo!
1 0
AjaxDaniel
Nederland staat momenteel 11e. Dat is gewoon informatie die je op het internet kan vinden. Grootste concurrenten voor de 6e plek zijn Rusland en Portugal. Ik denk dat het zeker mogelijk is om met de BeNeLiga een betere competitie op te richten dan die van de 2 net genoemde landen. Maar jij bent duidelijk tegenstander.
3 -1
Amsterdam Loyals
Ik zie de toegevoegde waarde niet... De eredivisie is een kraamkamer van latere top talenten. Kent hierin hooguit zijn gelijke in Portugal. Belgische competitie heeft hierin een minimale track record. We moeten trots zijn op onze competitie, echt niets mis mee!
0 -3
Ajax#1900
Belgische clubs hebben natuurlijk wel enorm veel goede voetballers voortgebracht waardoor zo zo'n goed nationaal team hebben. Maar goed, als je denkt dat er niks mis is met de eredivisie (achter België op de UEFA coëfficiënt, veel kunstgras, play offs voor een Europees ticket waardoor ook de nr 8 Europa in kan etc) weet ik sowieso niet waar ik moet beginnen.
2 0
Amsterdam Loyals
Serieus?? Van heel dat Belgische elftal is merendeel opgeleid in andere landen en voornamelijk in NL....
0 -2
cr_zuiden
Mooi, ik zeg het ook al jaren, maar begin eerst nou eens aan een cup vd lage landen als proef. De kampioen van België en de kampioen van Nederland aan het begin vh seizoen tegen elkaar laten spelen en je zult zien dat dat super gaat werken.
0 -3
MankeNelis
Zal lampie Toontje wel weer gaan lopen zaniken. Zal wel te zwaar zijn voor ze zoals gewoonlijk.
0 -1
FTS95
De lampies (Harry van Raaij, oud voorzitter) hebben volgens mij de Beneliga ooit bedacht..hij was iig een groot voorvechter destijds.
4 -1
AjaxPassion
Precies. van Raaij was een visionair in 1997. Helaas was het toen ook al een slangenkuil van gelikte plucheplakkers bij Ajax, anders had Nederland er op dit moment heel anders voorgestaan.
1 -1
Amsterdam Loyals
Ja , tuurlijk... dan hadden we al 4 CL's gewonnen! Man man man
0 0
AjaxPassion
Nee, maar dan had het iig niet 22 jaar hoeven duren voordat we in de halve finale CL kwamen of een andere Europese finale. Dan hadden we zeker een paar keer de EL kunnen pakken ja.

Bij jou is het echt zwart-wit denken hè. Elke winst die je kunt boeken is meegenomen en dan is die top 6 doelstelling die laatst werd uitgesproken ook ineens een stuk realistischer. Usain Bolt is toch ook niet meteen Wereldkampioen geworden toen hij kon lopen?
0 0
Amsterdam Loyals
Ajax (of andere NL of BE club) kan alleen halve finale CL halen wanneer ze beschikken over top talenten (zoals Ajax dit jaar) waarna ze leeg gekocht worden. Of wanneer ze jarenlang hun team bij elkaar kunnen houden. Dit gaat niet gebeuren, ook niet met een BeNe League.. 100% uitgesloten!
0 0
ajax4ever01
Goed plan
3 -1
vdhaas
En dan zeker ook met die rare playoffs? Nee dank je wel
2 -4
AjaxDaniel
Dat is nog helemaal niet vastgesteld. Daarnaast zijn veel Belgische clubs totaal geen fan van de huidige play-offs.
2 0
ST
Onder de juiste afspraken het beste voor beide competities! De vraag is wel even hoe de UEFA erop reageert. Wat gebeurt er bijv. met de puntentelling van onze landen? Welke plaats op de ranglijst levert wat op qua Europees voetbal? Hoe dan ook, het lijkt mij een goed idee. Je speelt in principe maar 1 keer in de 2 weken ver van huis. Als je in Spanje of Frankrijk speelt heb je dat ook. Het leuke is ook dat je een beetje Nederland - Belgie krijgt, wat het ook weer leuker maakt om naar te kijken.
7 -1
JariJari
Je krijgt gewoon de ranking van de hoogste competitie (Belgie op dit moment, dus samen het aantal toegangsbewijzen van Belgie) maar omdat we samen gemiddeld betere ploegen afvaardigen in Europa gaan we daarna stijgen. Een investering in de toekomst.

Echter wel stroomlijnen met de nieuwe Champions League format van 2024 waar ze aan werken. Als ze daarvoor de ranking gaan gebruiken van clubs voorde initiele selectie van clubs en daarna interne promotie/degradatie toepassen kunnen we de beneliga beter na die tijd invoeren.
0 0
AjaxPassion
Dat is geen zekerheid, want wat moet er dan met de vrijgevallen Europese plaatsen van NL? wellicht zijn die wel mee te nemen, maar daar moet naar gekeken worden.
0 0
AFCAjax
Dan komt nederland kwa coefficienten uit midden tussen waar nederland en belgie nu staan. dit lijkt mij ook het enige struikelblok aangezien we het samen met minder europese plaatsen moeten doen.
Voor de toekomstige europese ranking is dat wel beter natuurlijk. maar desalniettemin blijven het minder europese plaatsen voor beide competities samen.
0 0
Amsterdam Loyals
Ja lachen man. Zulte Waregem uit en Kortrijk thuis! En dan ook nog pakweg 14 ploegen in de competitie.... zo leuk! Kansloos plan!
0 -7
AjaxPassion
Ohjee, veranderding! Dat kan echt niet hoor!!!
6 -1
Amsterdam Loyals
Ja, we kunnen ook samen gaan met de Deens competitie... Gaat niet om de verandering. Maar deze verandering voegt geen hol toe. In meest positieve geval heeft de top 3 er iets aan (verwaarloosbaar), maar gaat het de clubs er onder in de problemen brengen....
0 -4
AjaxPassion
De Deense is veel complexer. Taal, afstand, cultuur, etc. Nederland en België zijn heel lang samen 1 land geweest.

Waar gaat het dan om, je gaat er toch in alles op vooruit? NL heeft sowieso al teveel clubs, er gaan er een hoop failliet de laatste jaren. Nu Roda weer. Hervorming is niks mis mee. En ook de opleidingsfilosofie staat bij zowel NL als BE hoog in het vaandel.
0 0
Rolleman
Liever vandaag nog dan morgen.
9 -1
Willem410
Het lijkt mij een idee.
Als dit de stap is waardoor Ajax weer structureel tegen de Europese top aan kan gaan schuren dan kan ik de wedstrijden tegen Heracles, Excelsior en de Graafschap missen als kiespijn.
Ik verwacht dat er in aankomde 20 jaar sowieso een hoop gaat veranderden in het Europese clubvoetbal, je kan hier van profiteren om als eerste een stap te zetten door vernieuwend te durven denken.
6 -1
Amsterdam Loyals
Want Zulte Waregem of Beveren is leuker dan Excelsior?? Alleen Anderlecht, Luik en Brugge zijn op papier leuke wedstrijden. Antwerp buiten het veld wellicht, maar Genk of Gent.. hou op man
0 -9
Dolberg25
Genk is een goede ploeg. Spelen leuk aanvallend voetbal en zijn gewoon kampioen. Gent kan er niks van, dat klopt.
11 -1
Amsterdam Loyals
Los daarvan. Genk, dat spreekt toch niemand aan?
0 -9
JariJari
genk en Gent niet beter dan NAC, De Graafschap en Excelsior? Je bent gek.
11 -1
Amsterdam Loyals
Nee man, het spreekt niemand aan. Niet beter of slechter
0 -7
AjaxPassion
Want de Excelsior en Emmen spreken wel aan... hahahahaha
2 -1
Amsterdam Loyals
Mij op zijn minst wat meer ja. Ik zie dan regelmatig spelers die ik op de Toekomst heb zien spelen. Zulte Waregem, echt het zal wel...
0 -1
AjaxPassion
Mij gaat het om niveau en de aantrekkelijkheid van de wedstrijden. Als Ajax alles fluitend wint is er geen drol aan. Met een samenvoeging van de competitie gaat alles weer veranderen en de vermenging van spelers (wat jij belangrijk vindt) dus ook.
0 0
Amsterdam Loyals
Goh, Ajax voor eerst sinds jaren kampioen met 3 punten voorsprong.... Volgen
0 0
Fieldman
Niet meer dan logisch. Zo snel mogelijk invoeren. Daarna kijken of je ook nog andere kleine landen erbij wilt.

TV-gelden kunnen omhoog, aanzien competitie, beter spelers wat weer een positief effect heeft op de tv-gelden, etc..

Het is tegenwoordig gewoon een beetje zonde dat allemaal klassieke topclubs, zoals Ajax, Anderlecht, Celtic, Porto 'gevangen' zitten in de eigen kleine competitie. Alle kleine landen zouden natuurlijk samen moeten gaan en daarmee een van de grootste competities van Europa creeeren.
6 0
Amsterdam Loyals
Je moet iets aan de bizarre inkomsten van de CL doen.. nationale competities lekker in stand houden! Dit zou doodsteek zijn van prachtige clubs als NAC, Graafschap, Sparta etc. En het levert de “top” clubs niets op...
0 -6
AjaxPassion
De inkomsten uit de CL zijn een schijntje van die van Engeland. Dat zorgt ervoor dat clubs als Roda hier op omvallen staan, dat gat met de grote landen.
0 0
Amsterdam Loyals
Oh we gaan samen met Belgie ineens de PL aanvallen? Hou op man... Dat financiële gat blijft altijd. Wat ik bedoel is dat Ajax nu in 1 jaar 100 miljoen uit de CL pakt. Wat gaat Ajax extra krijgen als we samengaan met Belgie denk je? Dat gaat in verhouding een peulenschil zijn...
0 0
AjaxPassion
Nee, dat zijn jouw woorden, maar dat we dichter bij zullen komen is een feit. Wie weet wat er vanaf daar mogelijk is. Misschien wel een incidentele aanval op Italië oid.

Dat gat is alleen maar groter geworden doordat NL nooit iets heeft gedaan, als ze dit in 97 meteen hadden geregeld zag het voetballandschap en de machtsverhoudingen er nu veel anders uit.

Daarnaast kunnen de begrotingen omhoog, wat zorgt voor stabiliteit.
0 0
Caparzo
Die clubs kunnen ‘gewoon’ blijven bestaan. Pakweg de bovenste 9 van beide competities gaan naar Liga 1, de onderste naar Liga 2. Daaronder kun je het verder nationaal houden, met een promotie/degradatie systeem. In de beker kunnen Liga 2 clubs ze een grote club treffen. Juist voor de topclubs en diens supporters is het voordelig, meer interessante wedstrijden, weerstand, aanzien, inkomsten, etc.
1 -1
Amsterdam Loyals
Even voor de goede orde... we hebben het hier toch over samengaan met de Belgische competitie? Wordt net gedaan alsof we ons kunnen aansluiten bij de Premier League... Totaal nutteloos idee dit. Voegt geen hol toe...
0 -3
AFCAsphere
Aansluiten bij de Premier League is ook niet het plan, want die zullen altijd nummer 1 blijven. Maar Nederland en België kunnen Turkije, Oostenrijk, Oekraïne, Rusland en Portugal overstijgen. Dat is nu niet het geval omdat er in de meeste van die competities meer geld en betere spelers omgaat.
1 0
Amsterdam Loyals
Ik zie liever een eredivisie waar jonge talenten zich ontwikkelen. Vele malen leuker dan Oekraïne, Rusland of Turkije..

Van NL top talent zoals Frenkie en De Ligt, van Sneijder tot Vd Vaart. Van Memphis tot Bergwijn. Van Europese toptalenten zoals Zlatan tot Maxwell of Eriksen tot Ronaldo. Dat is de Eredivisie...
0 0
AjaxPassion
Dat zal altijd zo blijven.
0 0
AFCAsphere
Je raakt met dit argument kant noch wal. In een BeNeLeague zullen er ook gewoon talloze talenten zich ontwikkelen. Ajax en Anderlecht staan er beiden om bekend om veel jong talent op te leiden. In deze nieuwe competitie ligt het niveau hoger, dus dat betekend meer weerstand en dat is denk ik alleen maar goed voor jong talent. Dat betekent als het goed is ook dat ze minder snel denken klaar te zijn voor een stap naar de top-4 competities. Door een aantrekkelijkere competitie en meer inkomsten kun je talenten ook langer aan je binden in plaats van dat ze na 2 en een half jaar alweer naar Barcelona of Engeland vertrekken.

Je zit nu een beetje naar argumenten te zoeken om het 'charme' van de Eredivisie te onderbouwen, maar er is weinig charmant aan onze competitie. Ten minste, dat is mijn mening. Jonge talenten worden altijd opgeleid, daar gaat een BeNeLeague echt niets aan veranderen. Jammer dat je zo bang bent, terwijl dat helemaal niet nodig is.
3 0
Amsterdam Loyals
Welnee, Frenkie had echt niet langer gebleven omdat hij twee keer tegen Zulte of Anderlecht had gemogen. Belgische competitie breken talenten maar minimaal door, valt niet uit te sluiten dat pakweg FC Groningen het ondersplit delft tegen 10 verdedigers van Kortrijk, tel uit je winst. Eredivisie is voor de liefhebber gewoon een leuke competitie! Vind ik echt... Leuker dan BE (zie je wel eens een wedstrijd?? ) of pakweg Oostenrijk...
0 -1
AFCAsphere
Ik heb het niet specifiek over Frenkie, maar bijvoorbeeld ook over Kluivert. Hij dacht de Eredivisie ontgroeit te zijn. Nou zal dat vast ook iets met geld te maken hebben gehad, maar ik kan me voorstellen dat Justin liever tegen Genoa of Bologna speelt dan tegen FC Emmen of de Graafschap. Dan klinken de namen van de top-5 van België al een stuk beter. Tel daarbij op dat met de eventuele financiële vooruitgang je dat soort jonge talenten ook een beter salaris én speeltijd kan bieden, dan maken ze zo'n stap naar het buitenland denk ik minder snel.

Frenkie is overigens een uitzonderlijk talent, dus het is niet helemaal eerlijk om precies die te noemen. Iemand met zijn kwaliteiten kan op zo'n jonge leeftijd al mee bij de absolute top. Helaas horen wij daar momenteel niet bij, maar met een BeNeLeague kunnen we zeker naar de subtop groeien. Sterker nog, qua clubranking staan we daar al, maar met een sterkere en financieel aantrekkelijkere competitie kunnen we nog meer groeien.

Overigens zou ik de aantrekkingskracht van clubs als Anderlecht niet onderschatten. Jou doet het misschien niets, maar Anderlecht heeft echt een grote naam in het mondiale voetbal. Niet zoals Ajax, maar Anderlecht heeft ook Europese bekers gepakt en staat bekend om haar goede jeugdopleiding. Als je dat combineert met Ajax, Club Brugge, PSV, Standard Luik, Feyenoord, AZ en KRC Genk, dan kom je al een heel eind. Dat jij het minder aantrekkelijk vind ogen doet er niet aan af dat het qua niveau een flinke stap omhoog zou zijn.

En ja ik heb het afgelopen seizoen wel kort een paar wedstrijden gezien. Het is op zich logisch dat je van een onbekende competitie - die qua niveau gelijk is met de onze - het misschien niet heel warm krijgt, maar dat is juist ook één van de redenen waarom men deze BeNeLeague wilt opzetten: zodat het allemaal veel spannender word om naar te kijken. Dat lijkt mij in ieder geval een logisch vervolg als jij twee teams van een hoog niveau tegen elkaar zet.
1 -1
Amsterdam Loyals
Zeker, ik ga paar keer per jaar naar Anderlecht, mooie club. Kluivert? Die verkoopt zijn vader nog voor 1 euro meer... Die had met 10x per jaar Anderlecht nog niet gehouden.

Dan ander voorbeeld, Ziyech, Neres, De Ligt, Onana, Nico, Vd Beek....geen van hen blijft 1 jaar langer vanwege Brugge of Kortrijk. De strijd met de grote competities gaat je nooit winnen. Geeft niet, gewoon genieten van je eigen competitie met al zijn tekortkomingen en mooie talenten...
0 -1
AFCAsphere
Volgens mij verdiend Justin niet zo gek veel meer bij Roma dan bij Ajax. Wellicht anderhalf miljoen? Dat kan hij bij Ajax ook krijgen als de club structureel meer inkomsten gaat ontvangen van een betere competitie, wat het sportief gezien ook ietsje interessanter maakt voor Kluivert om op eigen bodem te blijven spelen.

Je blijft overigens maar hetzelfde argument noemen en denkt ook dat je daarmee gelijk hebt. Jij durft 100% te zeggen dat Ziyech, Nico of Onanan niet langer blijven in een BeNeLeague dan in de reguliere Eredivisie? Nico heeft met pijn en moeite (als we de media moeten geloven) zijn nieuwe contract getekend, maar die is volgend seizoen gewoon weg. Ik gok (durf dat niet zo zeker te zeggen als jij) dat het voor Tagliafico veel interessanter is om tegen de top-5 van de JPL te spelen dan op een plastic veld in Emmen en Kralingen. Datzelfde zal gelden voor Lisandro Martinez. Hij is nu nog hartstikke blij dat hij bij Ajax is, maar als we zijn potentie mogen geloven dan is hij net zo snel weg als Nico. In een sterkere competitie zal het aantrekkelijker voor hem zijn om te blijven, niet alleen vanwege het sportieve aspect (hij word beter door te spelen tegen de top-5 van België dan tegen de 5 laagst geklasseerde teams in NL) maar ook omdat je door zo'n BeNeLeague meer salaris zou kunnen bieden.
1 0
CDS
Mijns inziens de enige oplossing om een trede hoger te komen op de economische ladder. Met Europees een betere positie tot gevolg. Wat zou ik blij zijn als er niet meer van die zaadpotjes als tegen Excelsior, VVV of Emmen gespeeld hoeven te worden. En belangrijker: de spelers zijn er ook blij mee. Die kunnen zich al nauwelijks opladen tegen die clubs.

Helaas zie ik het er niet snel van komen. Clubs als Utrecht en AZ willen hun Europese potjes tegen Dudelange en FC Kazachstan niet missen. En ook de kleine clubs willen blijven parasiteren op de grote clubs.
3 0
Amsterdam Loyals
Zaadpotjes hou je altijd...alleen heten ze dan Zulte Waregem of Sint Truiden... Kan iemand uitleggen waarom je hierdoor hoger op de economische ladder komt??
0 -3
OpaVerteld
Absolute noodzaak om een competitie op nivo te krijgen.
Grotere markt, hogere TV rechten.
Grongingen-Charleroi te ver voor de fans..?
Tsja...ik hoor dat argument nooit uit de D, F, ES en GB competities waar de afstanden nog langer zijn en niemand zal toch met droge ogen durven te beweren dat dat onbeduidende competities zijn LOL!
4 0
Amsterdam Loyals
Welke grotere markt? Welke hogere tv gelden? En welke leukere potjes? Anderlecht, Brugge, mss Standard voor Ajax. Rest spreekt toch niemand aan?
En vergeet niet dat voor veel andere clubs een derby vele malen leuker zijn. Voor pakweg FC Groningen is het veel leuker om tegen Heerenveen te voetballen dan tegen Zulte Waregem...
0 -3
Rolleman
spreekt jou waarschijnlijk niet aan. de meeste hier wel zo te zien. en gelijk hebben ze.
0 0
Amsterdam Loyals
Supporters zitten hier ook niet op te wachten...
0 0
AjaxPassion
Je insteek is compleet verkeerd. Het is niet of Heerenveen of Zulte, maar eerder of Excelsior of Anderlecht.
0 0
MichelAngelo66
Potje Groningen tegen Heerenveen verdwijnt dan helemaal niet. Behoren tot de betere van de Nederlandse competitie.
0 0
AFCAsphere
Misschien spreekt het jou niet aan omdat jij een conservatief iemand bent, maar met een BeNeLeague gaan de kijkcijfers en daarmee ook de tv-gelden als het goed is omhoog omdat er zowel in Nederland als België naar word gekeken.

Ik heb meer zin in een wedstrijd met een sterke tegenstander (Anderlecht, Brugge, Luik, Gent en Genk) dan tegen een of andere kunstgras club die we 9 van de 10 met gemak oprollen. Het hele idee achter deze nieuwe competitie is meer tegenstand creeëren, waardoor alle teams beter worden, meer inkomsten ontvangen en waardoor dus ook betere spelers opgeleid en gekocht kunnen worden.

Die derby tussen Groningen en Heerenveen wordt sowieso wel gespeeld, want dat zijn ongetwijfeld twee clubs die in de BeNeLeague zullen komen te spelen.
2 0
Bjorn
Gaat gewoon niet gebeuren. In Nederland zitten veel mensen niet te wachten op Ajax - Gent, laat staan FC Utrecht - KV Mechelen of wat dan ook. Je verziekt het hele Nederlandse en Belgische voetbal als geheel door op te splitsen.

Alles buiten de topclubs kun je opdoeken.
2 -9
7172AFCA7395
Nou, als er straks een extern buro komt met een bikkelharde garantie dat de
Beneliga iets van dubbel zoveel euros gaat opleveren, wil ik het nog wel eens zien.
7 0
CDS
Als je garantie wil, moet je maar een ijskast kopen.
1 -1
Amsterdam Loyals
Lekker belangrijk.. tv geld is nu al minimaal.. CL en transfer inkomsten zijn bijna 100x meer.
0 -7
Fieldman
Hoe kom je daarbij?

De sfeer bij Europese wedstrijd is ongeveer 100 keer beter bij Ajax dan als we tegen NAC spelen. Ook die keren dat Utrecht Europees speelde was de sfeer daar bijzonder.
5 -3
Amsterdam Loyals
Hou op man.. sfeer gaat bij Ajax v Zulte Waregem echt niet anders zijn dan Ajax v NAC...
1 -4
AFCAsphere
Maar de sfeer tegen Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, KAA Gent en KRC Genk wel.
1 0
Amsterdam Loyals
Compleet kansloos! Nooit aan beginnen, heeft echt geen enkel nut.
1 -9
MichelAngelo66
Ik vind vooral je argumenten ijzersterk.
2 0
De Stift
Zou inderdaad top zijn!

Via de eredivisie kan je dan promoveren naar de BeNeLiga. Enige nadeel is dat waarschijnlijk de teams van Jong Ajax etc dan weer in een jeugdcompetitie terecht komen. Maar ook die zou je in een BeNeLiga kunnen laten spelen.

De angst dat supporters niet naar Belgie willen reizen lijkt me ongegrond. Als de wedstrijd Groningen - Charleroi ergens over gaat, bijvoorbeeld kwalificatie voor Europa of degradatie willen ook die supporters wel die reis maken. Zeker als het vanuit de clubs goed wordt gefaciliteerd. Denk aan speciale treinen of busreizen. Belangrijk in het geheel is dat de 'kleinere' clubs een goede financiële vergoeding krijgen. Ten opzichte van de topclubs misschien zelfs relatief meer.
1 0
Sanalologo
Zou top zijn! Van een overwinning tegen Emmen en Excelsior gaat mijn hart namelijk niet sneller van kloppen.
1 0
Amsterdam Loyals
Nee, zulte waregem en kortrijk...daar kijk je wekenlang naar uit??
0 -3
Mözil
Mindere ploegen zul je altijd houden, maar waar hier in NL enkel de top 9 echt interessant is krijg je toch weer minimaal 4 a 5 leukere tegenstanders bij. Genk, Brugge, Anderlecht, Luik, Gent,. Zijn allemaal toch wel interessanter dan: RKC, emmen, fortuna, vvv, Sparta, graafschap, NAC etc..
1 0
Spectre
Laat ze eens beginnen om de JC schaal te laten spelen met de kampioen van Nederland en de kampioen van België. Nu is het meer een opwarmertje/oefenpotje dan dat het een prijs is.
3 0
De Stift
Uitstekend idee! Misschien niet de JC schaal, maar bijvoorbeeld wel de beker. Dan kan je uitproberen of dat werkt. De BeNe-beker. En de finale is dan het ene jaar in Belgie en het andere in Nederland. Voor de winterstop alle wedstrijden gewoon nationaal (dus zeg maar kwalificatie) en dan na de winterstop krijg je Belgisch-Nederlandse ontmoetingen via loting. De bekerwinnaar plaatst zich dan direct voor de UEFA-cup.
4 0
wietikvuul
De beste 9 clubs van beide landen in de BeneLiga, 2 vaste degradanten daaronder 2 competities een Belgische en Nederlandse met van beide de kampioen promoveerd en de opzet van de jupilerleague met periode kampioenen en playoffs. Daarachter uiteraard de piramide verder naar beneden richting topsport en amateur divisies.
1 0
strafschop
Zonder een stevig gesprek met de UEFA is dit kansloos.

Binnen de huidige regels krijgt een BeNeLiga geen dubbel aantal Europese tickets.
0 -3
kade88
Ik ben al meer dan 20 jaar voorstander hiervan. De afstanden te groot is echt nonsens. De Bundesliga draait toch ook prima. Alleen kan er een probleem met hooligans ontstaan van de grote clubs. Als alle topwedstrijden zonder uitpubliek gespeeld moeten worden is dat natuurlijk zonde.
9 -1
Lahdo89
Verklaart denk ik ook de aanwezigheid van vam der sar bij PSV
4 0
N-ajax
Laten we beginnen met een gezamenlijke beker, ik denk dat iedereen daar wel warm voor te maken is.
3 -1
AjaxPassion
Wat heeft dat nou weer voor nut? Doe het of goed, of niet anders verpest je meteen de goodwill voor een BeneLiga.
0 -1
Gregoboy
Dit is echt DE oplossing voor ons. Al die kut clubs als RKC, FC Emmen, FC weetikveel met hun kunstgras praktijken. Het word zeker spannender dan de Eredivisie. Sterker, groter, meer concurrentie. Ik ben al langere tijd voorstander. Maarja, hier krijgen kleine clubs ook wat te zeggen dus sta je weer met de rug tegen de muur
6 0
AjaxPassion
Top dit! Hopelijk zien de NL clubs er ook eindelijk een keer de urgentie van in, wat mij betreft open kaart spelen. Zeker Ajax moet nu willen doorpakken, aangezien ze nu in een bloeiperiode zitten. Op deze manier is structureel aansluiten bij de top weer een stukje makkelijker en zullen de Frenkies en Donnys weer wat langer kunnen worden behouden.
1 0
Pheadrus
Dit lijkt mij een "natuurlijke" ontwikkeling die in lijn is met de algemene trend in Europa. Niets mis mee.
1 0
7172AFCA7395
Precies. Liever gisteren dan vandaag.
6 0
RuffRhythim
Mooi...dus die Belgen zien er ook wat in, regel die hap gewoon binnen een paar jaar dan !!
7 -1
FT`S
afstanden argument gaat nergens over, die zijn in de grote, buitenlandse competities veel groter...Ik ben voor
21 -2
Caparzo
Ja wat een gelul idd, Hamburg-München is 800km om maar wat te noemen, Amsterdam-Brussel 200..

De BeNeLiga is in potentie de 5e of 6e competitie van Europa, dus kampioen en No.2 direct CL in (3e twee voorrondes CL), en is voor iedereen maar in het bijzonder voor Ajax veel beter, de Belgen (lees de franstalige clubs) zien het blijkbaar eindelijk ook als optie, fantastisch.

Zou super zijn, ook in het licht van de naderende veranderingen van de UEFA (grotere competities meer voordeel), krachten bundelen dus!
8 -1
RuffRhythim
Ja die afstand vind ik ook een kontverhaal.
Hoe dachten ze dat dat in competities gaat in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en al die andere grote landen die een heeeel stuk groter zijn dan Belgie en Nederland bij elkaar?
7 -2
Gregoboy
Als ze in Frankrijk al zover moeten rijden dan moeten ze heir niet zo zeiken. We zijn beide een van de kleinste voetballanden. Dus niks zeiken en gaan
3 0
Bky
Nu niet meer zo geheim dus.
2 0
Superjan
Ik ben voor. Leuk hoor voor RKC dat ze gepromoveerd zijn en het was een fantastische wedstrijd om naar te kijken maar ergens wacht ik op het moment dat er ook een plaats in de eredivisie gereserveerd wordt voor het amateurteam dat de leukste slogan instuurt.
10 -1