V Hanegem: 'De 1-0 was een overtreding'

NielsOpdam, 29-10-2018 om 08:00, 13135 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Willem van Hanegem snapt niks van enkele beslissingen van scheidsrechter Björn Kuipers tijdens de Klassieker. Dat schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. 

'Het is moeilijk om Feyenoord en Ajax op basis van deze Klassieker te vergelijken', begint Van Hanegem. 'Door de snelle rode kaart van Jeremiah St. Juste was het natuurlijk geen normale wedstrijd. Die kaart incasseren, dat was dom.' Bij Feyenoord waren ze na afloop boos op St. Juste. 'Ik ben benieuwd of die mensen ook boos zijn op Jens Toornstra, want die schop na een paar minuten op de kuit van Frenkie de Jong was in mijn ogen nog erger dan de overtreding van St. Juste.'

Van Hanegem zag nog een aantal overtredingen, bijvoorbeeld van Kasper Dolberg. 'Bij de openingstreffer van Ajax vonden ze het in Zeist met al hun schermen en televisiebeelden ook allemaal maar prima. Maar Dolberg gaf toch gewoon een tik tegen de arm van Justin Bijlow?' Van Hanegem maakt na de Klassieker de balans op van de arbitrale beslissingen. 'Toornstra ontsnapte dus aan rood. De 1-0 was een overtreding. Kuipers zag wel een schwalbe van Tadic, maar gaf geen gele kaart. Tagliafico maakte hands bij een bal van Tonny Vilhena, maar geen strafschop voor Feyenoord. Noussair Mazraoui kreeg na zijn handsbal geen tweede gele kaart en niemand weet waarom. Alleen Koning Kuipers.'

De voormalig middenvelder van Feyenoord vindt dat de Rotterdammers zich, ondanks de arbitrale fouten, nergens achter mag verschuilen. 'Ajax was gisteren niet eens goed, ze deden het zelfs rustig aan. Feyenoord is in oktober al klaar met de competitie.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
martin1234
Aldus sprak Calimero van Hanegem. Jemig de pemig, man.
0 0
JohanvanBasten
Van der Heijden? Clasie?
0 0
HenryVakH1972
Beetje jammer dit. De schuld weer buiten hunzelf leggen.
0 0
Labrador
Tja 9 van de 10x komt Feyenoord dankzij hun advocaat weg met een rode kaart en nu een keer niet. Sukkels
2 0
chrisjuhhh
Ze kunnen er ook een kamer debat van maken .
1 0
3*stars*3
Ik keek gister naar tafel van Kees en Kees zei aan het begin van het programma, dat Wimnzich had afgemeld.
Die zat thuis natuurlijk in spanning, met een rode kop en schuimbekkend naar de pot toe te leven.

Veel mensen kunnen het gewoon niet verkroppen, dat Ajax niet best was maar toch op halve kracht de pot won.
Wim oet vooral naar zijn eigen jongens en coach kijken want die kakkies kwamen niet om te voetballen.
Maar vooral wijzen naar kuipers en Var, typisch weer.

Heeft iemand na de pot, nog wat gezien van kakkerlak puurvoetbal? ;-)
1 0
Bensco
grappig dat hij wel de arbritage fouten tov Feyenoord naar voren haalt maar effe om het feit heen kijkt dat Feyenoord zelf ook nog een aantal gele kaarten en zelfs een rode kaart extra had moeten hebben. Dat het er een beetje ruig aan toegaat in de klassieker is logisch maar gisteren was het meer een wedstrijdje dodentrapper wat Feyenoord probeerde te spelen dan voetbal.
0 0
Redrum
Oh ja, die zogenaamde objectieve voetballiefhebber die volledig uit zijn plaat gaat als je wat negatiefs zegt over feyenoord. Die heb ik niet gezien hier gisteren nee.
1 0
chrisjuhhh
als de media op AS eerlijk is zei v Hanegem dat ook .
0 0
JanTa
Selectieve verontwaardiging meer kan ik er niet over zeggen. Toonstra had ook rood moeten krijgen en v.Persie zat er heel dicht tegenaan met zijn aanslagen op Frenkie de Jong. Rotterdams geleuter achteraf.
2 0
Caparzo
En dan nu de berichtgeving uit Huize Avondrood..
0 0
Bennyben
Als je ervan overtuigt bent dat je geraakt ben door dolberg dan ga je toch protesteren bij de scheids blijkbaar komt het Bijlow wel goed uit het verbloemt zijn fout en iedereen kijkt naar de scheidsrechters.

Perez verwoorde het goed de scheidsrechter kan 2 kanten op gaan, eigenlijk geeft bijlow toe dat die 2 fouten heeft gemaakt 1 keer de bal door de benen laten gaan en vervolgens niet protesteren bij het tikje van dolberg.
4 0
Raoul14
Je moet nog wat hebben om je aan vast te houden Willem, sterkte de rest van het seizoen!
1 0
ajaxinhartennie
nee willem
0 0
Hagmag
Azijnzeiker Willem v. H sluit wel af met een mooie laatste volzin.
0 0
chrisjuhhh
als het een wordt afgekeurd wordt de wedstrijd weer anders dus de situaties ook .
Dus we gaan over tot de orde van de dag .
1 0
AlexIbarra
Helaas Willem, er is een prima herhaling van achter het doel beschikbaar waarop je kunt zien dat Dolberg netjes zijn voet om Bijlow heen beweegt.

Het lijkt vanuit de standaard camerapositie idd alsof hij een heel klein tikje geeft.
Wat overigens nog steeds niet de moeite waard was geweest om voor te fluiten.
2 0
Ruudje74
Ongetwijfeld zijn er war verkeerde beslissingen genomen door de scheids, maar volgens mij was de balans daarin in het voordeel van Feyenoord.
Je had namelijk ook na een paar minuten met 9 man kunnen staan en later zelfs met 8. Dan had Ajax gewoon met dubbele cijfers gewonnen.
0 0
gras
Je kunt de reacties hier blind uittekenen. Willem calimero, slechte verliezer, typische Feyenoorder, dement, blind etc.

Maar hij heeft overal wel een punt. Ja, er was contact met de arm van Bijlow, ja Toornstra had rood moeten krijgen, en ja - lees vooral de voorlaatste zin even - Feyenoord mag zich NERGENS achter verschuilen.

Zo weer tevreden allemaal? Van Hanegem is gewoon onpasselijk van het niveau van Feyenoord, was verder niet milder gestemd door frivool en flitsend spel van Ajax dat er namelijk niet was en heeft een mooie uitlaatklep in de vorm van de VAR die niet consequent wordt toegepast. Overigens compleet terechte rode kaart, hadden er twee moeten zijn.
2 -6
EuforischeRealist
Overal een punt is ook overdreven hoor. Dolberg schampt zijn arm maar als je daarvoor gaat fluiten dan is het einde zoek. De uitleg over de overtreding van Toornstra kan ik begrijpen van Kuipers, want dat zag er inderdaad eerder ongelukkig dan bewust uit. Tadic maakte duidelijk geen schwalbe, maar de overtreding was te licht om voor te fluiten (dus doorspelen en geen geel). Vilhene trapt van binnen een meter de bal via de borst tegen de arm van Nico, volgens mij spelen we voetbal en geen hockey waar je doelbewust een voetje mag opzoeken. Mazraoui krijgt de bal die net over het hoofd van (ik meen) Toornstra valt ongelukkig op zijn arm, daar kan je toch ook geen geel voor geven? En zeker geen 2e geel.
4 -1
Gerrr
Bijlow protesteerde niet eens.
Ik denk dat hij niet eens wat voelde van Dolberg,
4 0
SnifferClarke
En dat was dus heel dom van Bijlow
0 0
Joseph
Er was dus niks aan de hand, elke voetballer die kan klagen, zal klagen.
2 0
Redrum
Feyenoord is niet volledig afgedroogd en kan nu zeuren over de arbitrage, een perfecte wedstrijd voor hun dus eigenlijk. Nu hoeven ze het lekker niet over het gebrek aan voetballend vermogen van hun ploeg te hebben, ideaal!
6 -1
3*stars*3
;-)
0 0
Simon1
Sommige bevallingen ook.
0 0
Bjorn
In vond de overtreding van Toornsta ook nog smeriger zo hoog op het kuitbeen was gewoon rood. Van Hanegem vergeet voor de eenvoud wel dat de spelers van Feyenoord op een gegeven gespaard werden wat betreft kaarten. Hadden er nog twee of drie op de bon gekund.
3 0
31xAjax
PSV heeft de Kerkhofjes,wij hebben Sjakie en Feijenoord heeft Willem, allemaal stekeblind....
3 -3
Ajaxio
Calimero incoming...
0 0
Horrontelli
De overtreding op Tadic was niet zwaar maar had een penalty moeten zijn. Overal op het veld was ervoor gefloten behalve in de 16 van Feyenoord.
Tagliafico maakte geen hands. Van korte afstand tegen zijn hand aangeschoten.
Clasie had geel moeten hebben na overtreding op Frenkie.
Toornstra had natuurlijk rood moeten hebben.
Jan Arie had geel moeten hebben.
4 0
Adios
Dit laat ook precies de hypocrisie van de Rotterdammers zien. Wel klagen dat zelfs heel licht contact een overtreding is bij Bijlow, maar vinden dat Tadic makkelijk valt. Was daar niet ook (heel licht) contact? Daarnaast willen ze een tweede gele kaart voor Maz, nadat hij zijn eerste kreeg voor een overtreding die ik Clasie wel 3x heb zien maken gister. Dat hands-moment blijft discutabel door de huidige regelgeving. Maar op het moment dat je van een halve meter een bal keihard op je arm geschoten krijgt waar je geen voordeel uit haalt (de bal was richting de cornervlag over de achterlijn gegaan), dan vind ik dat je er vanuit mag gaan dat het geen bewuste handsbal was.
0 0
laling
Ach, hij schrijft met een Feyenoordbril op.......
1 0
Remark
Ik begrijp dat gezeur over dat eerste doelpunt niet. Die sukkel van een Bijlow heeft de bal net op tijd vast en duwt hem bij het opstaan vervolgens zelf over de doellijn. Vrijwel hetzelfde overkwam die andere sukkel, Jeroen Zoet, vorig jaar in de Kuip: Bal op de lijn gestopt en vervolgens bij het opstaan zelf in het doel geduwd, waarna er "goal" op het horloge van de scheids verscheen. Die doellijntechnologie was om onverklaarbare redenen gisteren niet aanwezig, en maar goed ook, want eerlijk gezegd betwijfel ik of de bal de lijn volledig was gepasseerd. Valt me overigens tegen, dat gejammer van v.Hanegem, die over 't algemeen redelijk objectief is.
3 0
AFCA-B93
1. Kasper raakt die Bijlow met z’n grote teen (85kg meeslepen lijkt me dan bijzonder pittig).
2. Clasie had ook gewoon 2x geel moeten krijgen.
3. Nico krijgt die bal inderdaad tegen z’n arm, maar wat moet je dan als je arm al in die houding staat en de bal er vanaf 50cm er tegenaan geschoten wordt? No way dat hij op tijd kan reageren.
4. Nous schatte die bal in dat de verdediger hem zou koppen, dus verwacht die bal niet meer. Komt er wel en komt tegen z’n arm. Kan gebeuren dus gewoon vrije trap en niks meer.

Zielig zeg al die Feyenoorders, inclusied van Persie, waar ik het niet van had verwacht overigens
6 -1
Jaridebeste
Haha, de opmerking waarvan je wist dat die ging komen...
Wat ben je toch af en toe ook een oppercalimero. Kijk gewoon naar dat gestuntel van je eigen ploeg en dat vreselijke geschop. Dat die Toornstra al geen rood kreeg terwijl er een VAR zit te kijken, was mij een raadsel.
Maar goed, de druiven zijn weer erg zuur voor Willem :-)
1 0
Bennyben
Wat een zwaktebod daar in rotjeknor het was niet kuipers beste wedstrijd maar je kan wel alles tegen elkaar wegstrepen Toornstra had rood moeten krijgen na 3 min - het was misschien geen doelpunt.
De hands bal van tagliafico - tegenover de overtreding op tadic die wel degelijk geraakt werd.
De handsbal van onze Marokkaanse vriend - tegenover de 3 gele kaarten die Feyenoord had moeten krijgen.

Conclusie beiden ploegen zijn benadeeld, maar je moet er toch niet aan denken dat een Nijhuis had gefloten dan had Frankie de jong nu in het ziekenhuis gelegen
2 0
Beer
Als de overtreding van Toornsta, volgens van Hanegem, nog zwaarder was als die van St Juste had Feyenoord al vroeg in de wedstrijd met 9 man gestaan. Dus hij moet niet zeiken. Hij mag dan eerder van geluk spreken. Zoals die het nu uitlegt had Feyenoord met 2-4 moeten winnen, geloof ik.
2 0
erwtenpeller
Willem je ben echt zielig man wat heb ik met je doen ik zou jou niet graag als scheidsrechter hebben.
0 0
Leprechaun
Dit was overigens te verwachten. Alle Feyenoorders verschuilen zich achter de rode kaart en de discutabele 1-0 (die niet discutabel was). Ajax speelde na de rode kaart op 50% en was toen nog steeds vijf klassen beter.
4 0
Leprechaun
Het is altijd koffiedik kijken, maar ik heb het vermoeden dat als Feyenoord met 11 man was blijven staan, er een grote overwinning op de mat was gelegd. Na de rode kaart groef Feyenoord zich in en schakelde Ajax ongeveer vier versnellingen terug.
3 0
Maus1978
Och och och, Willempie, wat laat je je weer kennen man. Kuipers floot prima; richt je nu maar op de puinhopen van je eigen prutsclubje. Daar valt nog voldoende over te zeggen lijkt me..
1 0
MankeNelis
Genante vertoning van de Bassies. Totaal verkeerde opgefokte agressie. Daar hebben ze dan weken naartoe geleefd, het is gewoon zielig.
0 0
T.reckveugel
Dus Tadic die gehinderd wordt door Toornstra, die al uit het veld gestuurd had moeten zijn, moet geel krijgen? En de 1-0 van die kutkeeper was een vrije trap. Ik heb kennelijk naar een andere wedstrijd zitten kijken. Die vPerswee is verantwoordelijk voor de schoppartij, wordt zelf gespaard, blijft in de rust als laffe hond achter in de kleedkamer en komt met een waslijst aan zogenaamde fouten van de inderdaad fijnoort matsende zielepoot die fluit. vPerswee en heel fijnoort zijn na alle vrijspraken na wangedrag de realiteit uit het oog verloren
0 0
blessure
Willem kan niet tegen het verlies van zijn clubje.
Willem was een uitstekende voetballer, maar ook een een erg gemene speler, vraag dat maar aan Johan Neeskens.
0 0
Ajacied33
Wees nou gewoon blij Van Hanegem dat Ajax op 50% speelde. Tel je zegeningen man ipv af te geven op Kuipers
3 0
Rdk1983
Matige verliezer. Was duidelijk te zien dat Dolberg voet weghaald. Wimpie mag met Feyenoord in zn handjes knijpen dat het maar bij 1 rode kaart en 2/3 gele bleef. Ordinaire schoppartij. Beschamend voor profvoetbal.
0 0
Jos1983
Alleen met de conclussie van zure Willem kunnen we het eens zijn! En oo marchandeerde Kuipers wel een beetje door Clasie en vd Heijden geen geel te geven voor duidelijke zware overtredingen en ja.. hij had Nous zn tweede kunnen geven bij de handsbal
0 0
KKoossiiee
Iets met roze bril, calimero en geraniums ........
3 0
Jan Doedel
Jaja ouwe zemelaar
1 0
Mark03
Nous kijkt naar die lange bal om te zien om die nog aangeraakt gaat worden en krijgt hem per ongeluk op zijn hand. Hij schrikt er zelf van. Dat van Tadic was geen penalty, maar er was wel licht contact. Dat van Tagliafico had alleen voorkomen kunnen worden als hij zonder armen had gevoetbald en uit de beelden die Fox liet zijn was erg duidelijk dat Dolberg zijn voet juist wegtrekt. Zelfs John de Wolf vond het een geldig doelpunt. Het enige wat je op 'Koning Kuipers' aan kan merken is dat hij Feyenoord op een gegeven moment ging sparen.

Ik merk het hier op het werk al: de Feyenoorders geven toe dat het een terechte nederlaag is, maar wijzen toch allemaal even naar de scheidsrechter.
4 0
Web
Dat vind ik ook, Toornstra zijn overtreding was zeker niet minder dan die van ST Juste.
De spelers waren te veel opgefokt, van Bronkhorst moet eerst zelf eens in de spiegel kijken
Zou hij Toornstra ook op het matje roepen?
0 0
Rdk1983
En Toornstra had een paar overtredingen. Die had er zo af gekund. Kuipers spaarde Feyenoord.
0 0
RaynoFischer
Als Dolberg hem al licht raakte was het zonder de intentie trekt zijn voet juist terug, net te laat voor de bal
Je ziet de arm van Bijlow er ook geen rare beweging door maken
0 0
Biornha
De gele kaart voor Van der Heijden, de gele kaart voor Clasie, de gele kaart voor God van Persie (de enige overtreding die bij de nos niet in de samenvatting zat....) ook allemaal koning Kuipers.. Verder vind ik het juist raar dat die discussie zo lang door gaat. Kijk dolberg raakt hem heel ligt, maar zijn rechter arm raakt hij niet. Die maakt exact de zelfde beweging als zijn geschampte linker arm.. Dan zie je toch dat het niks uit maakt dat Dolberg hem raakt.
4 0
mcatarinob
Jammer, dat zo,n grote club zich verlaagt tot kuitentrappers. Had twee maal rood moten zijn.
3 0
Ruff Rhythim
Zo grappig hoe feynoorers nog steeds denken dat ze gelijkwaardig aan Ajax zouden kunnen zijn Hahah....
1 0
insectenverdelg
laatste 16 thuis potjes 14x winst en 2x gelijk en t lag allemaal aan de scheids.......
0 0
Zuiderling
Af en toe denk je dat Willem weer gaat sporen en dan komt hij hier weer mee..Zo jammer.
1 -1
rogerbandit
De man is en blijft gewoon een ouwe zuurpruim!
2 -1
Sommelier
Vond het vanuit het camerabeeld van achteren geen overtreding hoor. Je ziet dolberg niet met zijn voet Bijlow raken en je ziet ook niet bijlow zijn arm ineens een rare beweging maken alsof er iemand tegenaan gaat. Daarnaast had bijlow ook de bal in zijn andere arm. Bij een klein tikje zou hij nooit zoveel evenwicht kunnen verliezen dat ie de lijn over gaat.
2 0
Toon meer reacties