SCC-debutant: Moe van het moderne voetbal

FinnDekker, 13-02-2018 om 15:30, 13908 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Na jaren van aarzeling heeft redacteur Finn Dekker dan eindelijk een seizoenkaart gekocht. In deze serie neemt Finn je mee in zijn debuutseizoen als vaste bezoeker van de Johan Cruijff ArenA als nieuwbakken lid van Vak 423.

Met amper twee boterhammen achter mijn kiezen, begeef ik mij afgelopen zondagochtend veel te laat en ietwat humeurig na een korte nacht richting de ArenA. Eenmaal bij de ingang van het stadion spant het erom of ik het begin zal gaan halen. Terwijl ik twijfelachtig naar mijn horloge loop te staren, moppert naast mij een wat oudere man, die met een vijftal haren in een knotje tevergeefs zijn kalende hoofd probeert te verhullen, over de vroegte.

Zondag 14.30 uur aftrappen is in het moderne voetbal eerder uitzondering dan regel. Van de voetbalsupporter wordt anno 2018 verwacht dat hij of zij behoorlijk flexibel is. Door het drukke schema in Europa en de beker, wat Ajax dit seizoen midweeks dan ook immens veel energie kost, heeft de KNVB liefst zes andere momenten gevonden om dit seizoen af te trappen in de ArenA, waaronder op zondag om 12.30 uur. Want, zo zullen de hoge pieven denken, waarom uitslapen op zondag als je nog meer TV-centjes kan verdienen?

Onderweg naar boven via de oneindige trappen galmen de laatste klanken van de Ajax Marsch door het stadion. Als Twente vervolgens de bal voor het eerst laat rollen, strompel ik met een 'vers' bakkie oploskoffie eindelijk richting de laatste tredes van het stadion, waar ik slechts de helft van mijn groep terugvind. De andere helft heeft kennelijk zaterdagavond verloren van de fles en dus zondagochtend verloren van het erbarmelijke, supporters met kater-werende tijdstip.

Waar vroeger af en toe nog spandoeken met PRO 14.30 uur te zien waren, weten de supporters tegenwoordig wel beter. Niet de wensen van de supporters op de tribune, maar de kijkcijfers van de fans achter de televisie en de wil van de geldschieters zijn leidend. Hier tegenin gaan is kansloos. Dus rest vroeg opstaan en trachten die commerciële bende te slikken. 

Gelukkig zijn we in Nederland nog niet zo ver doorgeslagen als in andere landen het geval is. Waar de voetbalgekke Ranger-fans, die zondag te gast waren op het vak, ons vast meer over hadden kunnen vertellen. Ware het niet dat we rond het middaguur weinig vertrouwen hadden in een Engels gesprek op niveau. Het is maar een kwestie van tijd tot de gekte bij ons ook losbarst, vrees ik. Straks mogen supporters net als in de Primera Division en de Premier League ook op de maandagavond op komen draven, wordt de Klassieker zometeen vanwege belangstelling uit Azië of Amerika om 10.00 uur ‘s ochtends afgewerkt of is het entertainment van de ‘halftime show’ straks belangrijker dan de wedstrijd zelf.

Misschien overdrijf ik, maar ondenkbaar is het niet. Het is wachten tot de eerste horde Chinese toeristen uitgerust met iPads zich zullen melden in de ArenA. Vervelend genoeg is daar op de eerste ring nog plek voor ook. Gelukkig is dat op 423 niet het geval. Daar stond het vak zondag ondanks de afwezigheid van een aantal vrienden opnieuw bomvol. Iets wat ongetwijfeld over twee weken thuis tegen ADO weer het geval zal zijn. Dit ongeacht het feit dat we dan weer op dat heerlijke tijdstip van 12.30 uur worden verwacht.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer van de SCC-debutant:
#1 Het gloryhunten is voorbij
#2 Wij willen Ajax zien
#3 Vermakelijk bezoek uit Polen
#4 Weer terug van weggeweest
#5 Steeds meer gehecht aan 423
#6 010? Geen bier meer van mij

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ram
In mijn ogen is dit een futiliteit en dus zeker geen column waard. Maar okay... daar dacht je blijkbaar anders over. Misschien dan een idee om het bij één seizoen te laten?

Of bekijk het eens van de andere kant. Ik vind 14:30 persoonlijk ook niet bepaald ideaal hoor. Dan ben je je hele dag kwijt. Met 12:30 kun je én redelijk uitslapen (vind ik dan..) én je hebt nog een stuk van je middag en avond. Ik heb het liefst avondwedstrijden of 12:30. Maar okay.. smaken verschillen.

Ik vind de toevoeging "moderne voetbal" overigens wel echt bullshit hoor. Kom op zeg... het is toch alleen maar logisch dat ze de wedstrijden een beetje spreiden. Veel kijkers hebben daar ook baat bij; die kunnen de hele dag dom op de bank naar al die middelmaat kijken.
0 0
Hagmag
Naar AJAX gaan is geen verplichting....
Jij bent uitverkoren, dat je een seizoenkaart mocht en kon kopen.
Velen wachten nog op dit moment, echter het aanbod voor een SCC is mager.
Je beseft het nog niet.... AJAX = ART, en tijd speelt geen rol je moet er gewoon op tijd zijn.
1 -1
AFCAMM
Jeetje, meid toch. Gaat het wel? Echt vreselijk dat mensen in de ochtend al opstaan. Wat denken de bobo’s wel niet? Zelf slapen ze natuurlijk wel gewoon iedere dag uit tot volgend jaar. Criminelen! #humanrightswatch

Mijn tante uit New York mist ook gewoon iedere keer het begin van de wedstrijd. Kunnen we ze niet ‘s nachts doen? Dan hoeft zij er ook niet uit in de ochtend. Het is verdomme zo vroeg dat de wekker nog niet eens uitgevonden is.
2 0
geendagsvlieg
Ajax speelt het vaakst van alle clubs om 14:30 op de zondag, nl. 16x.

De enige club die daar bij in de buurt komt is Utrecht met 14x, Feyenoord slechts 11x. De meeste andere clubs minder dan 10.

Het TV contract met FOX is onderhandeld door de clubs, niet door de KNVB. Spreiding van wedstrijden is een voorwaarde.14:30 16x
20:45 7x
16:45 4x
12:30 4x
18:30 2x
17:00 1x
5 0
Ajax27
Wat een gejank om de tijd... werkelijk waar. Dat we ons druk maken om het voetbal. Om 9 uur ging het wekkertje hier in Limburg, na een avondje carnaval. Lekker boeiend, paracetamolletje erin, paar tosti's en hoppa, de auto in om 10 uur. Kwamen keurig om 12 uur aan bij de Arena en zaten netjes op tijd op ons plekkie met een biertje.
1 0
amthree
Waarom zouden zulke mensen naar ajax komen? Die gaan liever naar een wedstrijd van barcelona.
1 0
AbdelhakNouri22
Half 1 is verschrikkelijk inderdaad. TEGEN HET MODERNE VOETBAL!
0 -3
Redrum
Ik ben vooral ook klaar met de moderne manier van voetballen. Het anti-voetbal heeft steeds meer de boel overgenomen en het wordt er allemaal niet leuker op daardoor. Ook heeft het grote geld de boel volledig in zijn greep. En welke club is daar de dupe van? Ajax. Maar goed, Ajax zal een manier moeten vinden om ook met de nieuwe ontwikkelingen om te gaan.
0 0
RusselWestbrook
Gezien de verdeling van titels in Nederland sinds de invoering van het profvoetbal (meer dan 90% ging naar Ajax, PSV en Feyenoord, 75% naar Ajax en PSV) wint het geld altijd al.
0 0
Redrum
Ja dat is wel zo ja.
0 0
JohnSnow
Bij de eredivisie ben ik het met je eens, maar dit simpel weg omdat PSV nu bovenaan staat. Mocht Ajax met 7 punten los staan hadden we andere conclusies getrokken.

Maar de Premier League bijvoorbeeld is bij vele clubs jarenlang slecht voetbal geweest (in mijn ogen). Sinds kort met Pep bij City is dit alleen maar voetballend vooruit gegaan. Daar wint het voetbal dus wél van het anti-voetbal. Kortom, je zou dan toch zeggen dat wij iets verkeerd doen als Ajax zijnde...
0 0
chrisjuhhh
Pep heeft olie dollars achter zich anders had pep ook niets .
1 -1
JohnSnow
Wij zijn qua kapitaal veruit het gezondste van de Eredivisie, dus mij lijkt deze constatering niet helemaal juist.

Man United koopt Pogba (105 miljoen), Lukaku (85 miljoen), etc... Dus ik vind niet dat je dit op het grote kapitaal van City af mag schuiven. United en vele andere clubs als bijvoorbeeld Chelsea hebben ook deze luxe.
0 0
Babayaka
Dan ga je niet , en vangen ze ook je centen niet. Laat de stadions leeg op die ongewenste tijden, en moet je kijken hoe snel het over is.
4 -1
AbdelhakNouri22
Als je een seizoenkaart hebt zoals de schrijven van dit stuk en ik zelf vangen ze je centen toch wel.
0 0
Ankaroth
Een lege arena is niet aantrekkelijk voor het imago (en dus negatief voor sponsoring en de pers), dus dat zal Ajax denk ik ook niet willen.
0 0
AbdelhakNouri22
Zo belangrijk lijkt me dat niet eerlijk gezegd.
0 0
JohnSnow
Inderdaad, gewoon de spelers in de steek laten omdat je het niet eens bent met de tijd. De ArenA is al zo rijkelijk gevuld met fans. Laten we met z'n allen weg blijven!
1 -2
Joseph
Dan blijven de spelers maar een keer thuis, op het veld laten ze het niet zien voor de supporters, misschien gaat het ze thuis beter af.
0 -1
JohnSnow
Nieuwe trainer, een aantal wedstrijden gespeeld en tegen Twente de eerste 10 minuten het beste Ajax van na de winterstop. Ikzelf vind het best logisch dat als er een trainer komt met een andere visie het goede spel er niet direct uitkomt.

Maar laten we vooral de spelers afbranden en zeggen dat ze er toch niets van bakken. Ze kunnen inderdaad beter thuisblijven. Daar gaan ze alleen maar beter van voetballen als wij ons als supporters af blijven afscheiden van de spelers, maar de ArenA wél bomvol zit bij een Europees succesje of de laatste wedstrijden richting het kampioenschap.
1 0