Asscher: 'Ziyech helemaal op z'n plek bij Ajax'

BartVeenstra, 11-05-2019 om 18:45, 52051 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Een jaar geleden werd hij nog uitgefloten door een deel van het Ajax-publiek, maar tegenwoordig ziet de wereld er voor Hakim Ziyech bij Ajax heel anders uit. De middenvelder is inmiddels één van de meest geliefde spelers van de Amsterdamse club. Een petitie, die werd opgestart door PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, verduidelijkt het gevoel van de fans van Ajax over Ziyech eens te meer.

'Het is ongelooflijk hoe het loopt', zegt Asscher in gesprek met Ajax Showtime. De politicus legt uit hoe hij op het idee kwam om een petitie te starten voor het aanblijven van Ziyech bij Ajax. 'Eigenlijk heel suf hoor. Ik vind hem magistraal, maar dat vinden we natuurlijk allemaal. Donderdag was ik met een vriend aan het appen over de wedstrijd. We vinden het jammer dat het team waarschijnlijk uit elkaar valt. Ik zei tegen hem: misschien moet jij een petitie starten om Ziyech te laten blijven. Hij zei: dan moet jij dat maar doen.'

En zo geschiedde. Asscher maakte een petitie aan, waarbij hij schreef: 'Waarom moet Ziyech naar een topclub? Hij zit al bij een topclub.' De Amsterdammer legt uit dat een petitie niet zo 1, 2, 3 online staat. 'Je moet het bevestigen en daarna gaat een moderator ernaar kijken. Ik dacht dat ze het zouden afkeuren, maar gisteren (vrijdag, red.) kwam het online. Op Twitter had ik bij het filmpje Heads Up, Chest Out gereageerd. Toen is het als een speer gaan lopen.'

'Ontroerend dat Ziyech met zijn voeten heeft geantwoord'

Asscher geeft aan dat hij het liefst ziet dat het hele team nog een paar jaar bij elkaar blijft. Ziyech is in zijn ogen een speler waar je voor naar het stadion gaat, ook al vanwege zijn enorme inzet die hij toont. 'Vorig jaar was ik naar de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo, in de wedstrijd waarin Veltman zwaar geblesseerd raakte. Toen floot een deel van het Ajax-publiek Ziyech uit, dat vond ik zo pijnlijk. Ik vind het ontroerend dat hij zo met zijn voeten heeft geantwoord. Hij is zichzelf gebleven en heeft lef getoond. Hij schiet vaak op doel. Dat gaat vaak mis, maar ook heel vaak is het raak. Hij is nu helemaal op zijn plek bij Ajax en dan zou het zonde zijn als ergens anders zijn draai moet vinden.'

Asscher zag Ziyech tegen Tottenham Hotspur constant achter Danny Rose aanrennen en ook in de bekerfinale blonk hij uit. 'Bij de 2-0 maakte hij een verdedigende actie, waarna een mooie aanval volgde. Ja, ik vind dat dat onderschat wordt. Daarom ook die grap naar Johan Derksen. Ik vond die opmerkingen zo onterecht. Volgens mij hebben veel mensen dat, anders wordt de petitie niet zo vaak ondertekend. De mensen hebben datzelfde gevoel.'

'Hij gaat niet zomaar naar een buitenlands team'

Toch behoort een vertrek van Ziyech in de aankomende zomerse transferperiode tot de mogelijkheden. Asscher merkt op dat de Engelse pers lyrisch was over de constant dreigende Ziyech. Als hij vertrekt, hoopt de politicus dat Ziyech gaat spelen bij een voetballend team. De Premier League kan hij zeker aan, zo vindt Asscher. 'Ik denk het wel. Hij is ook zo verschrikkelijk fit. Dat zie je niet vaak in de samenvatting, maar hij werkt echt keihard. Dat is een pré als je naar de Premier League gaat. Zo'n pass over de hele tegen Bayern...De vreugde die de mensen hebben gehad, komt ook door dat soort momenten.'

Een langer verblijf van Ziyech bij Ajax sluit Asscher dan ook niet uit. 'Wat ik erover lees, is dat hij kritisch is. Hij gaat niet zomaar naar een buitenlands team. Hij moet ergens echt passen, met zijn speelstijl gedijen. Ik hoop dat hij dat meeneemt in zijn overweging. Dat er ook wel degelijk onwijs veel waardering is en dat hij bij Ajax ook heel veel kan bereiken', aldus de fractievoorzitter van de PvdA, die Ziyech een transfer persoonlijk wel zou gunnen.

Petitie overhandigen

Inmiddels hebben ruim 16.000 mensen de petitie al ondertekend. Asscher geeft aan dat het gaat om de boodschap. 'Misschien kan het een procentje helpen', zegt hij. Uiteindelijk wil hij de petitie overhandigen bij Ajax. 'Dan printen we het uit en bied ik het aan bij Ajax. Het is een groot compliment naar Ziyech toe. Het is ook niet zomaar even een klikje. Mensen moeten hun ondertekening ook nog bevestigen via de mail. Daar hebben toch mooi 15.000 mensen de moeite voor genomen.'

De petitie kan via deze link ondertekend worden.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
ik ben bepaald geen fan van Asscher, vind hem als politicus nogal slap. Maar dat moet je niet verwarren met de persoon Asscher, dat is een aardige vent en vooral: rasamsterdammer. Familie joods en in Amsterdam geworteld. Dus is t heel normaal dat hij een echte Ajax-fan is. Voor mij is er dan ook he-le-maal niets mis met zijn initiatief, ik vind t prima en heb meteen getekend. Heeft voor mij niets met politiek te maken. Wat mensen van mij vinden wordt ook niet bepaald door t beroep wat ik heb.
0 0
1900Mokum
Kunnen alle randdebielen, zowel links als rechts, die hun politieke voorkeur zo nodig moeten laten weten optiefen naar een ander forum? Dit is een AJAX forum, don't mix football and politics.
0 0
Schip
Ondertekend.
0 0
Ajax68
Natuurlijk hopen wij allemaal dat Hakim Ziyech blijft, dus Overmars, geef hem ook het salaris wat Blind en Tadic krijgen.
Een tweede Ziyech is er gewoon niet.
Maar dat GALBAK van Asscher op deze manier stemmetjes en zieltjes probeert te winnen, om zijn pvda cluppie weer meer aanzien probeert te geven is wel érg zielig.
Eerst heeft hij samen met Rutte nederland zelf naar de kloten geholpen, en nu mooi weer proberen te spelen, zowel politiek als sportief, net zoals die Rutte die overal ziet verschijnen met clubsjaaltjes om zijn strot van telkens andere clupjes, wat een ENGERDS zijn dát zeg !
0 -3
Rentokill
Hou effe op met je politiek gekonkel. Boringgggg
2 0
AFCA.
Hakim verdient de aanvoerdersband
1 0
b.hulshof
Asscher was in Amsterdam ook op zijn plek maar koos zelf al snel Amsterdam in te ruilen voor den haag.. Ik hoop ook heel erg graag dat Ziyech blijft, maar hetzelfde geld voor de Ligt en D.v.d Beek . Petitie houd het team bij elkaar zonder politieke bijbedoelingen.
1 -2
Sallons@AS
Ik waardeer deze petitie en heb deze ook direct ingevuld!! Ik denk alleen dat het niet veel uitmaakt. Ziyech heeft, zo lijkt dat althans, een plan voor zichzelf opgesteld en heeft daar al een jaartje van afgeweken. Ik zie hem heel graag blijven, maar ik denk dat hij aan het einde van zijn prachtige rit bij Ajax vertrekt. Wat de petitie betreft. Zoals ik hier en daar lees, 'Niet geschoten is altijd mis'. Duimen.
3 0
JanBiesbos
Alles op alles zetten om hem te houden! Hij is de man samen met tadic!
2 0
Ajax114
Nee , de man is De Ligt. Dat is de aanvoerder en de belangrijkste speler. Daarna komt de rest.
1 -2
Finidi en Nwanko
Tuurlijk zou het heel mooi zijn als De Ligt blijft, maar Hakim is moeilijker te vervangen.
2 0
gabrich
leuke petitie van een politicus en fan!
4 0
Denees
Ik vind dat iedereen moet tekenen. Een mooi initiatief zonder enige overwegingen van "moet ik dat nou wel gaan doe" of zo. Voor degene die de familie Asscher niet kennen zou ik even gaan googelen op zijn naam en Amsterdam. Het is een petitie georganiseerd vanuit een positieve invalshoek, Ziyech die zo belangrijk is dit seizoen kan ook het volgende seizoen Ajax ver brengen. Gewoon doen Ajacieden.
7 0
DeMeervanweleer
Heel misschien vormt zo`n petitie straks een onderdeel van de keuze van Hakim, maar nooit geschoten is altijd mis. Dat Asscher van zijn bekendheid gebruik maakt om als fan iets voor elkaar te krijgen vind ik niet laakbaar.
3 0
DMDTagz
Zeker. Ik heb ook de petitie getekend. Baat het niet, dan schaadt het niet.
1 0
kaashaas
Lodewijkje is een wit voetje aan het halen 2.0
7 -8
Wereld
Bij ons haalt hij idd een wit voetje, maar ik denk dat veel Nederlandse supporters er juist op afknappen ;)
1 0
JanTa
Ik denk dat hij al langer bij Ajax komt dan jij. Hij is een rasechte Ajacied die toevallig ook politicus is.
7 -4
Klasseman
Hij is wel scheel dus ziet het niet zo helder
0 0
Ansjo
Frenkie de Jong zou eigenlijk de enige sterkhouder moeten zijn van dit elftal die vertrekt. De Ligt en van de Beek kunnen na een mooi EK nog steeds een mooie transfer maken. Zou top zijn als Ziyech nog 1 jaar blijft.

Verder afscheid nemen van Schöne, Kristensen, Labyad, Lamprou. Zijn of gewoon niet goed genoeg of zoals in het geval van Schöne begint het wel erg traag te worden nu. Ik vind dat deze spelers teveel de ontwikkeling van eigen jeugd in de weg staat.

Goed nadenken wat we met Dolberg, Cerny, Magallan, Schuurs aan willen. Is het nu over en uit met Dolberg of gaan we het nog 1 seizoen aankijken? Cerny heb ik 0 vertrouwen in. Altijd geblesseerd en als ie speelt 1 brok frustratie. Magallan lijkt wel gehaald te worden voor de bank wat ook nergens op slaat en gaat Schuurs volgend seizoen aanhaken? Zo niet dan verhuren.

Dan is het maar hopen dat die Bandé een beetje goed blijkt te zijn anders moeten we echt naar een goede directe versterking gaan kijken voor op de vleugels zodat we iig 1 goede joker op de bank hebben die we in kunnen zetten.
1 -3
Ajax114
Nou dat tweede rijtje spelers mag ook weg hoor. Dolberg nooit meer 1 minuut in het Ajax shirt. Halve finale CL en je loopt bewust de boel te saboteren dan verdien je het niet om nog langer het Ajax shirt te dragen.
0 -1
zivkabrimovic
Bewust saboteren, mag jij ook weg?
1 0
zivkabrimovic
Bewust saboteren, mag jij ook weg?
1 0
Schwalbino
JIj mag ook weg toch?
1 0
Oeroeboeroe
wat "we"???
ik neem aan dat je naast Marc zit bij het wekelijks overleg en dat je een print van AS al naar hem hebt gestuurd?
1 0
Afc22
Ik persoonlijk ben geen Pvda stemmer, ik vind ze te links. Maar dit is toch gewoon mooi. We moeten nie vergeten dat politici ook gewoon mensen zijn, die supporter van een club kunnen zijn. Daarnaast komt Ascher op mij altijd sympathiek over.
4 -5
Murtagh
waarom zou je de petitie uitprinten allemaal dode bomen lekker dan
0 -2
JohnTB
Er komen weer verkiezingen aan...en juist nu komt Asscher met zoiets. Trap er niet in...!
7 -10
Klasseman
Alleen maar eigenbelang van die schele
2 -4
Frank1978
Zou dit een slimme zet zijn, aangezien er in heel Nederland wordt gestemd en er ook vele AJAX haters in ons land wonen? Ik vind dit een leuke actie, gaat niet over politiek, maar over voetbal en ik heb dan ook getekend.
5 -1
Oeroeboeroe
aluhoedje op? Misschien is Lodewijk gewoon een fan, een liefhebber.
4 0
DS
Ziyech is voor altijd een Ajax held, laat hem lekker zelf beslissen wat hij met zijn toekomst doet.
Nog ff en een minister gaat voor je beslissen wanneer je mag poepen en wanneer niet.
2 -4
Mikey Stormram
Ik denk heel stiekem dat Ajax Ziyech’s plafond is. Bij welke andere club van een hoger niveau dan Ajax zou Hakim beter terecht kunnen dan bij Ajax? Ziyech is perfect voor Ajax en Ajax is perfect voor Ziyech.
1 0
Cupmetgroteoren
Bij een club als Dortmund zou ziyech zeker meekunnen. Grotere clubs zoals Bayern of United accepteren het balverlies niet. Tenzij hij het balverlies afleert maar het zit een beetje besloten in zijn spel.
1 0
Schwalbino
Je zegt dat Ajax geen top is en dat is kul. Je praat dus gewoon verifieerbare kul.
0 0
DS
Bij Arsenal zou hij perfect özil kunnen opvolgen/vervangen.
0 0
Sterspeler
Dat is qua club geen stap vooruit.
0 0
Santiago
Niet per se een club van een hoger niveau. Wel een competitie van een hoger niveau
0 0
terminator10
ik denk dat alleen schone niet mee zou kunnen maar de rest van de selectie is er echt wel klaar voor hoop ook echt op een Benelux league want van emmen thuis leer je niks
0 0
ST
Leuk van Asscher (Usher Usher)
2 -1
Ajaxio
Mooi verhaal... maar ik denk dat Ziyech graag nog wat schaapjes op het droge wil spelen in een mooie topcompetitie.
0 0
Labrador
PvdAjax
4 -4