Vd Sar pint zich niet vast op een bepaalde prijs

BartVeenstra, 27-03-2019 om 07:45, 13193 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Edwin van der Sar wil dolgraag dat Ajax dit seizoen weer eens een prijs pakt. De algemeen directeur ziet in dat de Amsterdamse club op dit moment nog altijd op drie fronten actief is, maar echt focussen op één specifieke prijs zit er niet in bij Ajax, zo vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

'Een prijs is een prijs en dus is de KNVB-beker ook een prijs voor ons', zegt Van der Sar, die elke prijs belangrijk vindt. 'Ik ben directeur, maar sta erin als speler. In onze situatie wil je drie prijzen winnen en telt alleen het winnen van de volgende wedstrijd. Zondag is tegen PSV alles gericht op de landstitel, maar als we tien dagen later tegen Juventus spelen ligt de focus volledig op de Champions League en telt de landstitel even niet. Als we voor de finale van de KNVB-beker tegen Willem II naar Rotterdam moeten, richten we ons helemaal op die eindstrijd.'

Dat Ajax per se voor de landstitel of per se voor de Champions League zou moeten gaan, is geen optie, zo vertelt Van der Sar. 'Zo zitten wij er niet in als directie. Je strijdt op drie fronten en wil dus drie prijzen winnen. Ja, en dan kan het één ten koste gaan van het andere. Zoals twee jaar geleden, toen we drie dagen na het bereiken van de halve finale van de Europa League ten koste van Schalke 04 naar PSV moesten, verloren en de landstitel verspeelden.'

Toch is het wel duidelijk dat Ajax uiteindelijk niet met lege handen mag achterblijven als het seizoen straks eindigt. 'Ajax moet een prijs winnen. Duidelijk. Maar we hebben ook een langere termijndoelstelling bij de club onafhankelijk van het winnen van een prijs. Ajax wil namelijk tot de toptwintig van Europa behoren. Daarvoor hebben we geïnvesteerd in Dusan Tadic en Daley Blind.'

Koop nu de officiële Ajax-sjaal voor de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
X-RaY
Is het indekken begonnen?

De titel moet prio nr 1 zijn punt.
0 0
mercurius3
Het is belangrijker dat de club 'zuiver' wordt gehouden. Geen externe financiers/overnames, doorstroom jeugd, herkenbaar gezicht, aanvallend voetbal, geen gladde verkooppraatjes vanuit het bestuur en wereldwijd Ajax-imago. De voetballerij is onzuiver geworden en een commercieel gedrocht. Ajax is nog een van de weinig zuivere clubs of heeft in elk geval dat imago. Ajax zou ook veel meer samenwerkingen aan moeten gaan met goede doelen en een maatschappelijke/sociale rol kunnen vervullen op scholen etc. Dat past bij deze huidige tijd/participatiesamenleving. Je moet het imago zuiver houden en betrokken mensen hebben. Heb wel het gevoel dat Overmars en Van der sar betrokken zijn. Ze zijn communicatief niet altijd even vaardig maar dat bespaart ons ook al die eeuwige gladde praatjes en gelikte communicatie van bestuurders.
0 0
mercurius3
Van der sar doet het prima en is in z'n rol gegroeid. Gewoon blijven zitten en het langetermijndoel voor ogen houden. Het is geen tijd om gekke zaken te gaan doen. Er zijn geen prijzen gewonnen maar er is bij vlagen weer Ajax-voetbal gekomen. Men moet zich niet al te blind staren op prijzen.
2 0
Gecko
Kampioen worden. Met de hoogste begroting en aantrekken van relatief dure spelers moet je kampioen worden.
5 punten verliezen tegen Heracles is een schande. Idem 6 2 tegen Feijenoord en verlies tegenAZ
Kampioen is een must voor deelname CL. Anders weer voorrondes met kans op niets.
Er heerst geen topsportklimaat!,
0 -5
Rentokill
Het is best moeilijk he, iets controversieels willen schrijven dat ook nog ergens op slaat...
2 0
mickey2602
Ook als we kampioen worden moeten we voorrondes spelen,al zijn dat er wel minder en tegen (op papier) mindere tegenstanders.
Maar ook dan is er kans op dat we alsnog geen CL halen. Maarja,dan hebben we wel die schaal.
0 0
Joseph
De beker heeft natuurlijk op zichzelf geen enkele waarde, maar mocht je het kampioenschap mislopen, zou het wel een tastbare beloning zijn voor een goed seizoen.

Ik vermaak mij liever een heel seizoen met goede wedstrijden in de eredivisie en mooie wedstrijden in de Champions League, dan dat ik een heel seizoen de ogen uit mijn kassen krab om op het eind van het seizoen te zien dat er een paar spelers een prijs omhoog houden omdat de concurrentie niet zo effectief was..
3 -1
Ajaxxxisdebeste
Ja en nee... Ja vanwege de faam die Ajax maakt, nee omdat je op het eind er ook iets aan over wilt hebben... Het gaat uiteindelijk om de prijzen en je moet oppassen dat alleen leuk spelen straks al voldoende is...
0 0
AnsB
Persoonlijk heb ik het idee (of is het de angst?) dat Ajax naast alle prijzen grijpt. Ik baseer dat vooral op de wedstrijd tegen AZ. Daar zag je dat de spelers vermoeid zijn en zich niet meer optimaal kunnen opladen. En dan komen ze niet in hun beste spel, terwijl ze zelf veel ruimte bieden aan de tegenstander. Zowel Willem II (bekerfinale) als PSV zijn ploegen die daar heel goed van kunnen profiteren. Met snelle jongens die goed kunnen combineren. Bovendien leven beide ploegen al helemaal naar die wedstrijd toe en zijn ze zowel mentaal als fysiek (frisheid) in het voordeel.

Tegen Juventus zullen de spelers wél alles uit de kast halen, omdat ze nu eenmaal meer gericht zijn op Europese roem en een kunststukje. Maar Juventus is een heel moeilijke ploeg om te verslaan. Kansloos nee, maar reëel gesproken weinig kans.

Dit is natuurlijk een horrorscenario dat ik schets (en het zal me wel niet in dank worden afgenomen), maar in mijn ogen wel een reëel scenario.
En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het - zolang Ajax niet wordt weggetikt door wie dan ook - niet eens héél erg vind voor mijzelf, puur omdat ik heb genoten van Ajax dit seizoen en ontzettend trots ben op de Europese prestaties. En omdat ik snap dat de vermoeidheid met daaraan gekoppeld de mindere prestaties de prijs is die we betalen voor dat succesvolle Europese seizoen, dat zoveel meer waarde heeft qua uitstraling en wat daar de gevolgen van zijn.

Het enige waar ik echt van baal is dat we dan het gesar van die andere supporters moeten aanhoren. Want dat zal niet van de lucht zijn. Plus het gekanker van sommige Ajaxsupporters die rücksichtloss prijzen EISEN en geen boodschap hebben aan de menselijke kant van het verhaal. En ja, die zullen dan wel weer de kop van Ten Hag eisen als offer.
Maar goed, dat neem ik dan maar allemaal voor lief en uiteraard hoop ik vurig dat ik er ongelofelijk naast zit met mijn idee (of angst).
4 -1
DarkChild
mwah. Ik vind dat prijzen 'eisen' eigenlijk wel logisch en vrij normaal.
Ik ken namelijk geen enkele competitie waar de ver en veruit grootste club van het land al zo lang niks behaalt.
Verschil qua spelersbegroting was lange tijd niet eens zo heel groot met PSV (vanaf dit jaar wel) , maar kijk bijvoorbeeld wat er aan sommen geld uitgaat.
Tja, er moet wel een soort van lat zijn lijkt me. Financieel hosanna (let op: door transfers, dat blijft tricky) is een ding, maar Overmars en co belonen zichzelf natuurlijk niet alleen rijkelijk daarvoor.
Toch?

En we schreeuwen zelf toch ook steeds WZAWDB?
0 -3
AnsB
Het is maar waar je naar kijkt. Staar je je blind op prijzendroogte sec of kijk je naar de oorzaken?
In het iets verdere verleden had het deels te maken het beleid: er werd met te veel jeugdspelers werd gespeeld en de ervaren jongens waren bijna allemaal miskopen . Terwijl PSV ervaren jongens kocht zoals de Mexicanen en een veel stabieler team had daardoor. En voor de recente jaren van droogte zijn er m.i. goede redenen voorhanden.

Vorig jaar was een absoluut dieptepunt en was de sfeer door alle gebeurtenissen heel slecht. Eigenlijk klopte niets meer. Kom dan maar eens tot je beste prestaties. Ik tel dit echt niet mee. Dat was nou echt een verloren jaar.

Het jaar daarvoor was er de EL-campagne. Vermoeidheid dus, plus een idioot stabiel presterend Feyenoord (dat werkelijk alles mee had).
Dat is ook het enige dat ik Bosz min of meer kwalijk neem: hij begon te laat met rouleren, terwijl hij nota bene o.a. Van de Beek, Nouri en Frenkie tot zijn beschikking had.
Ten Hag rouleert ook nauwelijks, maar dat begrijp ik nog wel enigszins omdat dit telkens tot puntenverlies leidde (naar mijn mening overigens niet door het rouleren maar door het gebrek aan scherpte).

Ik weet niet waar die afkorting voor staat: WZAWDB. Wij zijn Ajax, wij zijn de beste?
Dat zijn wij ook qua spel en dat vind ik belangrijker dan de prijzen. Ik ben niet fan geworden van Ajax omdat ze Europacups wonnen, ik ben - in eerste instantie tegen wil en dank - fan geworden omdat ze het leukste voetbal van Nederland spelen.
4 0
DarkChild
volgens mij noem je allemaal oorzaken. Het is een gevolg van beleid. Het aanstellen van trainers, het ontslaan van trainers, het wisselen van visie, het kaltstellen van oud-Ajacieden, het compleet naar 1 persoon trekken van de technische macht, het voortrekken
van vriendjes (We see you Heitinga)
Allemaal beleid.De beste zijn in het spel kan alleen maar bij winst. De rest is feitelijk een verzinsel. Want er zijn spelregels bedacht die bepalen wie de beste is.
Als je niet eerste staat, klopt het feitelijk niet dat je de beste bent in het spel. Dan ga je er allemaal ding bijzoeken, die ik op zich als Ajacied best kan volgen.
Ik snap namelijk best waar je op doelt, maar vergeet niet, dat Ajax alleen maar wereldfaam heeft gehaald mét resultaten.
En het resultaat is ook de enige reden dat de wereld nu notie neemt van Ajax. Dat het 1-4 wordt.
Anders is het een lege huls, waar de rest schouderophalend naar kijkt.
Als je er met 0-0 afgaat maar je hebt wel 20 keer op doel geschoten met 80% balbezit, is de rest van de wereld dat vrij snel weer vergeten. Alleen de eigen fans van een club koesteren dat, want je moet voetbal of wat dan ook wat je leuk vindt wel mythischer maken dan het eigenlijk is. Waarbij het overigens ook echt niet zo was dat bij Ajax succes en spektakel niet samengingen. Het is altijd beide geweest wat de cultuur heeft gemaakt. En als het dan al om eentje gaat, is het de eerste. Ajax is niet zo geworden omdat het alleen leuk speelde voor het gevoel, dan waren we wel Heracles.
0 0
AnsB
Natuurlijk zul je ook resultaten moeten halen, helemaal mee eens, maar dan kun je twisten over wat voor soort resultaten. Ik vind een finaleplek in de EL een resultaat, maar het zou voor mij niet zoveel waard zijn geweest als dat op de manier was gebeurd die niet strookt met het Ajax-spel. Het is voor mij én én. Er moet voldoende resultaat worden behaald met attractief voetbal. Dat is wat ik van Ajax verwacht. En dan kun je twisten over wat 'voldoende' is, maar voor mij is dat niet persé het winnen van prijzen.

Als ik structureel onaantrekkelijk voetbal zie, haak ik af - ongeacht het resultaat. Als ik leuk voetbal zie, maar je verliest structureel, dan kijk ik minder en misschien haak ik dan uiteindelijk ook af.

Verder vind ik het beleid óók belangrijk, met name qua jeugdopleiding en het geven van kansen aan de jeugd, hoewel dat laatste wel wat schuurt met vooral het behalen van Europese successen.
Dat er in het recente verleden van Ajax veel mis gegaan op beleidsgebied lijkt me duidelijk, maar er is ook van geleerd, getuige het aankoopbeleid van het afgelopen seizoen.
Dat dit ten koste is gegaan van mensen is ook duidelijk, maar tegelijkertijd inherent aan zowel veranderend beleid, een structuur die niet goed werkte en (wellicht) botsende karakters. Soms gebeuren deze dingen en ik heb zelf niet veel behoefte aan vingerwijzen. Ik kijk liever naar het heden en de toekomst. Op dat gebied zie ik zowel zorgen als kansen, maar puur algemeen gesproken heb ik voldoende tot veel vertrouwen in het huidige trio vdSar, Overmars en Ten Hag.

Over Heitinga heb ik geen mening omdat ik dat onvoldoende kan beoordelen. Maar ik heb wel het idee - heel algemeen gesproken - dat je met vriendjespolitiek een positie kunt verwerven, maar je zult toch echt iets moeten presteren - qua visie, spel en/of resultaat - wil je die positie kunnen handhaven. Dus we zullen zien.
Er wordt hier veel over gezegd, maar ik luister alleen naar goed onderbouwde meningen. Met de rest kan ik niets, met alle respect.
1 0
Finidi en Nwanko
Je bijdrages zijn interessant en leuk om te lezen! Ik hoop je vaker te lezen.
0 0
DarkChild
Is er zoveel geleerd dan? Er wordt met hagel geschoten, alleen met duurdere hagel. Kijk eens naar wat er aan miljoenen verdampt. En interessant wat je zegt over (samengevat) wat Ajax is, kansen voor jeugd en focus op jeugdopleiding.
Zeg ik dat goed?
Want dan is het wrang dat juist dat onder druk staat door het rupsje-nooit-genoeg karakter (ook in de jeugd) en dat veel van het Cruijff gedachtegoed in de opleiding weer weg is. Het is nu veel meer des Olde Riekerinks, dan des Cruijffs.
Trainers zitten er weer hun bvtje, kijk naar hoe (sorry ik moet hem weer noemen) omgaat met zijn elftal.
Dus is het Ajax dat jij denkt dat het nog is, het wel echt?
(ik weet wel dat de huidige beleidsbepalers dat beeld graag in stand houden, want het bekt in de basis al lekker als je de naam Cruijff in de mond kan nemen en hij kan je verder toch niet meer tegenspreken)
0 0
Knalpot
Verdampt? Elke speler is dit jaar met miljoenen meer waard geworden en dan ga jij een beetje moeilijk over duurdere hagel. Met alleen jonge korreltjes hadden we waarschijnlijk ergens nog lopen verpieteren in een groepsfase EL dan had er pas veel verdampt geweest.
0 0
AnsB
Ik vind het jeugdbeleid heel moeilijk te beoordelen (ja, je had het goed samengevat). Het heeft wel mijn zorg als ik hier de verschillende meningen lees over b.v. de samenstelling van de teams bij o.a. Youth League. Of dat Noa Lang het best tot zijn recht komt als middenvelder maar heel lang op de flank heeft moeten spelen. In dit stadium (op die leeftijd) lijkt me dat niet meer gewenst.

Het Cruyff gedachtegoed heb ik uiteraard heel hoog zitten, maar ik kijk ook naar wat hij reëel heeft bereikt op dat gebied, bestuurlijk bedoel ik, en het Technische Hart vond ik bepaald geen succes. Daarnaast was hij niet altijd gelukkig in zijn blind vertrouwen in sommige mensen en anderen juist niet.
Ik ga er niet zo maar van uit dat de beleidsbepalers nog steeds het Cruyff gedachtegoed laten prevaleren, maar ik ga er evenmin van uit dat persé niets kan of zou mogen worden aangepast. Mits je dat goed onderbouwt en niet omdat het zo beter uitkomt.

Maar dat zijn dus de dingen die ik niet goed kan beoordelen, omdat ik te weinig weet van wie wat doet, en wat voor visie ze voorstaan c.q. daarnaar handelen. Ik beoordeel doorgaans niet snel iemand dus dat maakt het lastig om er iets over te zeggen.

Ik zit nog maar sinds dit jaar op dit forum en ik leer er veel van, zowel qua informatie als van de onderbouwde meningen. Maar ik neem niet zo maar dingen aan, daar ben ik dan weer te kritisch voor. Mensen spreken elkaar te vaak na is mijn ervaring. En voor je het weet LIJKT het een feit.

Bijna vergeten: ja, ik denk wel dat er veel geleerd is. Met name over het op tijd op orde hebben van je selectie, al zal dat soms ook op praktische bezwaren blijven stuiten (je hebt niet alles zelf in de hand). Maar eigenlijk is het nog te vroeg om te beoordelen, want dat moet je dit nieuwere beleid over meerdere jaren bekijken.
2 0
Klasseman
Ajax zit, zeker dit seizoen, toch lekker in de lift. We moeten ons verwachtingspatroon niet te hoog stellen, maar is wel begrijpelijk. Vergelijk het een beetje met de mooie periode van de EC die we hebben gewonnen, toen gingen we in de eerste finale ook onderuit tegen AC Milan met 4-1 en moesten we knarssetandend toezien dat Feijenoord het jaar daarop de EC won. Maar iedereen zag toen al dat er heel veel potentie in de club zat en dat is er ook schitterend uitgekomen. Waren heel mooie tijden toen nostalgie van stadion de Meer.
Zie dit seizoen dan ook als de voorbode van weer een mooie tijd en dan komen de prijzen weer vanzelf net als toen.
0 -1
Klasseman
Ajax zit, zeker dit seizoen, toch lekker in de lift. We moeten ons verwachtingspatroon niet te hoog stellen, maar is wel begrijpelijk. Vergelijk het een beetje met de mooie periode van de EC die we hebben gewonnen, toen gingen we in de eerste finale ook onderuit tegen AC Milan met 4-1 en moesten we knarssetandend toezien dat Feijenoord het jaar daarop de EC won. Maar iedereen zag toen al dat er heel veel potentie in de club zat en dat is er ook schitterend uitgekomen. Waren heel mooie tijden toen nostalgie van stadion de Meer.
Zie dit seizoen dan ook als de voorbode van weer een mooie tijd en dan komen de prijzen weer vanzelf net als toen.
0 -1
Ziyechtadic
Mochten we de halve finale van de CL halen, kan me dat kampioenschap gestolen worden (hoe zuur het ook is). Als we dan wel het "prestigieuze" bekertoernooi maar wel winnen. Zal wel veel minnetjes krijgen, maar dit is eerlijk gezegd hoe ik erin sta.
8 -4
louis60
Van der Sar dekt zich al een beetje in. Maar denk nu niet dat we heel makkelijk van Willem 2 winnen. Die Isak (huurling) was gisteren weer top in Zweedse team. Die zou ik heel graag volgend seizoen van Dortmund naar Ajax zien overstappen.
1 0
FlyingDutchMan
Fuck die prijzen, Ajax heeft aan heel de wereld laten zien hoe men Real vernederde in het eigen Bernabeu en hoe het meerdere malen excelleerde in het kampioenenbal.. Dat is wat de mensen herinneren van Ajax, niet dat kampioenschap of die dennenappel. Ajax staat weer op de kaart, mijn prijs is al binnen!!
8 -2
Starring
Laten we zeggen een halve prijs. Er staat nog een stunt tegen Juve op de planning.
0 0
31xAjax
Zonder kampioenschap allemaal erg weinig waard....
1 -8
Lane 8
Levert meer geld op dan het kampioenschap.
0 -1
Murtagh
gewoon psv met 6 ,7 -0 opvegen krijgen ze zo;n deuk van in het zelfvertrouwen dat ze alles verliezen
2 0
Klasseman
Dat hoeft natuurlijk niet, wij hebben kort geleden ook met 6-2 verloren en daarna van Real gewonnen
1 0
Bijgoochem
Vd Sar begint steeds zinnigere dingen te zeggen (of je het er nou mee eens bent of niet). Hij wordt inhoudelijker, in het begin schreef hij alleen van die loze columns. Lijkt of hij groeit in zijn rol als directeur.
7 0
Freddy Al
CL winnen is bijna onmogelijk, het is al een wonder dat we zover zijn gekomen en wie weet komen we toch langs Juve.
Kampioenschap is nog maar net haalbaar maar hebben we niet meer in eigen hand, beker moeten we winnen.
Hij heeft gelijk dat we moeten accepteren dat het resultaat op 1 front ten koste kan gaan van een ander front, ik vind dat we voor alle 3 fronten even hard moeten gaan.
1 0
Radie125
SAR KNVB beker stelt geen kut voor. Enige wat telt is kampioenschap ervan uitgaande dat we de CL never winnen.
1 -3
Boer Gijs
Tja, dat is voetbal.
0 0
Alexander40
De beker is voor ons geen prijs. Kwartfinale CL wat mij betreft wel.
0 -3
Radie125
is geen prijs
0 0
NoPants
Het is en blijft een prijs. Geen hoofdprijs, maar de beker geen prijs noemen is echt bullshit. Er hoeft geen huldiging voor te komen ofzo, maar ik zou toch echt blij zijn als we aan t eind van t seizoen in ieder geval de beker hebben
3 0
davidsglory
Juist
4 0