'Coach van Ajax zijn soort omgekeerde wasstraat'

BartVeenstra, 22-12-2018 om 08:15, 9290 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Erik ten Hag ziet het trainerschap bij Ajax als de moeilijkste baan als trainer in Nederland, maar tegelijkertijd ook als de mooiste. In een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad blikt de oefenmeester terug op zijn eerste jaar als trainer van de Amsterdamse club.

Allereerst legt Ten Hag - die in zijn beginperiode als coach van Ajax nog werd uitgefloten, maar inmiddels wordt toegezongen - uit waarom het zo lastig is om coach te zijn van Ajax. 'Ajax heeft 4,4 miljoen volgers op de sociale media. Dat is net zo veel als de rest van de Eredivisie bij elkaar. Dat is gigantisch. Die mensen zijn geïnteresseerd en dus hebben ze een mening. Nederlanders moeten altijd een mening hebben, hè. Dat hoort bij onze cultuur. Ik ben niet naïef. Er zijn genoeg trainers van Ajax ook beschadigd. Coach zijn van Ajax is een soort omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in en komt er vies uit.'

Tegelijkertijd vindt Ten Hag het ook fantastisch om coach te zijn van de grootste club van Nederland. 'Omdat het óók de mooiste job is. Werken met de beste spelers, de grootste talenten, met de beste faciliteiten. Dan maak je zo'n serie van twaalf Europese duels zoals de afgelopen maanden mee. Dan is de vraag toch wel beantwoord?'

Ajax-trainer in de media

Ten Hag kreeg, zeker in het begin, nog weleens kritiek op hij overkwam tijdens media-optredens. De trainer legt uit dat hij bij Ajax veel vaker dan bij FC Utrecht een persconferentie moet doen. 'Natuurlijk laat ik me daarin adviseren. Ik kijk 's avonds altijd even in de spiegel. Hoe heb ik het ervan afgebracht vandaag? De presentatie in de media is als trainer van Ajax een factor. Als ik van mijn spelers eis dat ze het maximale eruit halen, dan moet ik dat zelf toch ook doen?'

Wint Ajax net als in 2017 met 0-1 bij FC Utrecht? Zet in en krijg dertien keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
michaellaudrup
Vond hem ook helemaal niks voor Ajax, maar hij heeft het best goed voor elkaar nu. Ik geef het je te doen, zolang we maar steeds beter worden vind ik het prima zo.
0 0
RedFeather
Mooi gevonden
Vond interview in de VK echt zéér goed over mentaliteit van kinderen
Hou van trainers die voetbal in de context van het leven blijven zien
0 0
mercurius3
Ik word doodmoe van supporters. Vorig jaar wilden ze hem nog aan het spit rijgen, nu is het plots een toptrainer. Terwijl hij vorig jaar met een topelftal al kampioen moest worden en dit jaar opnieuw een elftal heeft dat bulkt van de talenten waar je niet slecht mee kúnt spelen. Ik vind hem nog altijd geen uitstraling hebben, geen presentatie, geen enkele visie. Ten hag mag God op z'n blote knieën danken dat ie bij Ajax mag meeliften op de hoogconjunctuur met zo'n nikszeggende CV. Maar zul je zien dat er hieronder een hoop supporters gaan reageren die ten hag vorig jaar nog van de klif wilden gooien, maar nu als een stel windvaantjes ontzettend boos op dit bericht gaan reageren, waarin puur en alleen de waarheid staat. Het allerdomst zijn wel de berichten als 'ook ik heb vorig jaar...' (vul maar in). Alsof er ook maar iets is veranderd aan ten hag. Niks. Wat wel veranderd is, is dat er opnieuw 50 miljoen euro in het elftal is gepompt. Als je met dit elftal geen kampioen wordt en geen geweldig voetbal speelt in een eredivisie die niks voorstelt, ben je een ontzettend domme idioot. Dan mag je terecht achteruit die wasstraat in.
1 -3
Redrum
Als je even wat verder leest dan je neus lang is en niet als een soort Gordon die weer eens door zijn vriend gedumpt is hier tekeer gaat als een betweterige relnicht dan valt je misschien op dat niemand hier zegt dat er iets veranderd is. Ten Hag is hetzelfde blijven doen en JUIST DAT is heel knap, aangezien hij alleen maar shit over zich heen kreeg. Dat het nu goed uitpakt maakt hem geen wereldtrainer opeens en er is ook letterlijk niemand hier die dat zegt, dus waar jij nu zo moeilijk over doet begrijp ik niet zo goed. Je vind jezelf waarschijnlijk een hele bink, maar je bent gewoon een zure sukkel. En een gefrustreerde relnicht natuurlijk.
1 0
mercurius3
Give me a break, het is het zoveelste gelul van supporters. Ze vullen van alles in en zien plots van alles als de resultaten ok zijn. Dan is ten hag plots 'zichzelf gebleven'. Hij kreeg shit over zich heen van dezelfde supporters die hem nu plots prijzen. Vorig jaar mocht je niet zeggen dat ten hag een goede trainer was, nu mag je het tegenovergestelde niet zeggen. Supporters willen in hun eigen realiteit leven. Niks van wat er gezegd wordt heeft ook maar enige waarde. Daarom hecht zyiech niks aan wat supporters zeggen. Het is allemaal nonsens.
0 0
kaashaas
Helemaal eens gap
0 -1
Ajax412
Het is gewoon geweldig dat zo iemand op elk mogelijk vlak blijft kijken waar hij zijn spelers, zijn staf en zichzelf in kan blijven verbeteren, dan zie je ook dat het beter gaat.
0 0
Redrum
Ook ik heb lang geroepen dat Erik niet de juiste man was voor Ajax, maar daar ben ik helemaal van terug gekomen. Ik heb echt heel veel respect voor Erik gekregen. De manier waarop hij onverstoorbaar verder is gegaan ondanks alle kritieken is prijzenswaardig. Natuurlijk heeft hij een goeie selectie gekregen, maar hij heeft er ook daadwerkelijk wat mee gedaan. Het voetbal is attractief, solide en succesvol. Ik ben Erik echt gaan waarderen in de afgelopen maanden. Hoe hij zich nu ook presenteert richting de media is gewoon meer dan prima. De azijnzeikers hebben het steeds moeilijker om nog iets negatiefs over Erik te vinden. Ga zo door Erik.
2 0
mercurius3
Hou toch op met dit gelul. Ten hag zegt en doet al twee jaar hetzelfde in de media. Er is NIKS veranderd. Het enige wat veranderd is, is dat ie wat lekkerder op z'n stoel zit, nadat er meer dan 50 miljoen in het elftal is gepompt, waardoor je in de eredivisie bijna niet slecht kunt spelen (maar alsnog 2 punten achterstaat). Er is niks dommer en goedgeloviger dan voetbalsupporters, misschien hooguit een ei.
0 -4
Redrum
Zucht.. Hier ga ik maar gewoon niet op reageren, zulk kortzichtig en simpel gelul is slecht voor mijn bloeddruk.
1 0
3*stars*3
Ik denk dat Ten Hag het zelfs beetje had onderschat.
Hij wist vooraf dat Ajax grootste club van NL is maar merkte daarna wat er allemaal bij komt kijken.
Als trainer van FCU werd er geroepen dat het een talent is en een trainer die out of the box denkt.
Als trainer van Ajax worden alle keuzes tegen het licht gehouden en tig keer besproken en werd zelfs zijn accent en stem belachelijk gemaakt.

Maar gewoon knap hoe hij gefocust doorging en zo’n team heeft neergezet.
Bog steeds ongeslagen in Europa zegt ook genoeg.
1 0
mercurius3
Ja, heel knap om je te blijven focussen wanneer je bijna een half miljoen per jaar verdient.
0 -2
Redrum
Ik weet niet waar al die frustraties van jou vandaan komen, maar ik zou niet graag met je willen ruilen.
2 0
Sterretje73
Ach onderschat ? Ik denk dat het bijna onmogelijk is jezelf een waar beeld van die baan te scheppen als je er nog noout ingezeten hebt. Bij Ajax lig je al onder een vergrootglas en als trainer het meest van al. Daar kun je jezelf gewoonweg niet op voorbereiden.
1 0
kaashaas
Je zit als een coach van Ajax opgescheept met de meeste fans, de beste talenten, het meeste geld, de beste faciliteiten, de beste selectie, de best ex spelers die het meeste gepresteerd hebben, een grote Europese geschiedenis....
Opgescheept.

Erik lijd dit nu goed want hij heeft al dit bovengenoemde en dan ook nog dankzij Marc een geweldige uitgebalanceerde selectie.

Met al dit door Ajax gegeven materiaal word er ook kwaliteit van Erik geëist. Veel van de bovengenoemde punten waren dik 10 jaar niet aanwezig. We hadden geen goede scouting,
Er was niet genoeg geld, selectie was niet uitgebalanceerd.

Frank moest het met jeugd doen mocht niet veel investeren pakt 4 x kampioenschap. Heeft bakken met poep over zich heen gehad.

Er kwam geld en Bosz kon wat kwaliteit krijgen en Ajax kreeg zijn gezicht terug.

Erik je zit in een stijgende lijn een rijdende trein..

Suporters en fans zullen deze mooie club plus spelers en coach altijd bekritiseren..

Nu op naar het kampioenschap!!
1 0
Joodhannus73
Top trainer..!!! Dan te bedenken dat er ook veel fans om Van ' 't Schip riepen. We moeten niet altijd gelijk kijken naar trainers met een Ajax verleden. Hij is de meest talentvolle trainer met Bosz die ik de afgesproken 15 jaar op de Nederlandse velden heb gezien. En hij is tenminste niet zo'n narcist als Van Gaal. Heeft Overmars toch goed gezien. Had in het begin ook wat twijfels, maar die zijn helemaal weg. Sterker, ben een groot fan van hem geworden en hij heeft mijn krediet. Ook als het straks wat minder gaat. Want zo gaat dat in voetbal. Hij ontwikkelt zich ook goed en kan zich kwetsbaar opstellen. Grote probleem voor Ajax wordt om hem te behouden. Zou een ramp zijn als ook hij na dit seizoen vertrekt.
6 -1
mercurius3
Nee hoor, als het straks wat minder gaat, draai jij weer de andere richting uit. Want zo gaat het in het voetbal. Maak jezelf niets wijs.
0 -2
Redrum
Kijk jongens, deze echte diehard staat boven alles en waait niet met de winden mee. Hij is gewoon altijd zeer negatief. Net als Gordon, die valse relnicht waar iedereen een pleurishekel aan heeft. Ik weet niet wat je hier precies probeert te bewijzen, maar op jouw negatieve relnichtengejank zit echt niemand te wachten.
1 0
mercurius3
Maar vorig jaar zat je er wel op te wachten, want toen mochten mensen weer niet zeggen dat ten hag moest blijven. Je bent één van de vele windvaantjes. Resultaten zijn goed door injectie in spelersmateriaal en plots is ten hag een topvent/altijd zichzelf gebleven/zich niet laten afleiden/komt beter over in de media en dat soort gelul. Dusja, dat wordt gewoon haarfijntjes neergelegd door mij.
0 0
Ajacied33
Hij presenteert zich naar buiten uit beter dan in zijn beginperiode bij Ajax vind ik.
1 0
Lazell
Ik zie het verschil niet. Hij is nog net zo schor, eigenwijs en 'niet Amsterdams' als in het begin. Alleen zijn nu de resultaten er.
1 -2
kaashaas
Ja klopt .. hij heeft alles mee.. maar is eigenlijk niet de juiste persoon.
0 0
Lazell
Haha wacht even. Vind hem wel de juiste persoon. Alleen liep iedereen achter de media aan en nu wel het goed loopt zegt iedereen: Ten Hag is helemaal anders, in plaats van: ik heb het een keer verkeerd ingeschat.
0 0
mercurius3
Precies. Het is ook allemaal onzin wat supporters allemaal verzinnen. Zien allemaal 'tekens' zoals mensen die in graancikels en ufo's geloven.
0 -2
Redrum
Dat jij het verschil overduidelijk niet wil zien wil niet zeggen dat er geen duidelijk verschil is. Je kan natuurlijk de pessimistische chagrijnige relnicht uithangen zoals jij nu doet, maar ik denk niet dat je hier veel mee bereikt. Vooral ook voor je eigen humeur niet.
1 0
mercurius3
Maar als straks de resultaten weer tegenvallen is dit negatieve verhaal plots een kloppend verhaal in jouw ogen. Want zo werkt het. Je kent je eigen aard niet.
0 0
kaashaas
Je kent hem wel heel goed... blijkbaar
0 0
mercurius3
Tuurlijk ken ik'm. Want zo gaat het toch? Het is toch de grootst mogelijke onzin dat Ten Hag in de ogen van supporters plots 'een andere trainer is dan vorig jaar', zoals deze Rendum ook beweert. Dan weet je toch dat men maar een end kletst.
1 0
Lazell
Hoeven ze hun ongelijk niet toe te geven.
0 0
Redrum
Absoluut, Erik heeft nu veel meer zelfvertrouwen en zegt eigenlijk alleen nog maar hele logische en zinnige dingen. In zijn beginperiode kraamde hij onzin uit en was het erg ongemakkelijk en onzeker.
0 0
Lazell
Vond dat hij voorheen ook heel logische dingen zei. Op een enkele keer na dan. Maar dat heb ik nu nog steeds, vaak logisch, af en toe beetje vreemd. Hij is in mijn ogen echt helemaal niks verandert.
0 0
kaashaas
Erik straalt te veel zelf gecreëerde zelfvertrouwen uit, daar ligt denk ik ook zijn probleem.

Maar doet wat hij moet doen , niemand is perfect.
0 0
Radie125
Je gaat er schoon in en je komt er vuil uit. Als je begint te stinken dan is het tijd voor een nieuwe coach Erik.
0 -5
fanforeffer
Gun de Televaag ook eens zo´n interview ,dan houden ze ook op met stoken.
1 -1