[Update] Mazraoui kiest voor Marokko

FinnDekker, 29-08-2018 om 19:35, 32092 views, Veronica |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Noussair Mazraoui vindt het aanpoten bij Ajax, maar heerlijk dat hij als basisspeler de Champions League heeft gehaald. De keuze voor Marokko of Nederland is door hemzelf gemaakt, maar liet Mazraoui voor de camera's van Veronica nog ongewis. 

'Ik snap dat je het vraagt, daar heb ik ook respect voor, maar daar kan ik niets over zeggen. Ik denk dat ik het weet en denk dat het snel genoeg bekend wordt', bijt Mazraoui het spits af, alvorens de journalist de aankomende interlands van Marokko benoemt. 'Ja, precies', gaat de back verder, alvorens Mazraoui spreekt over zijn ontwikkeling. 

'Ik doe gewoon mijn ding', laat hij weten. 'In het begin was het wennen. Je maakt foutjes, zoals bijvoorbeeld tegen Luik. Dat zijn dingen waarvan ik moet leren en nooit meer moet doen. Dat ik nu Champions League speel en dat we mooie ploegen tegenkomen, dat is geweldig.' 

Update - 19.45 uur (29 augustus 2018) - Mazraoui kiest voor Marokko

Aan De Telegraaf heeft Noussair Mazraoui laten doorschemeren te kiezen voor Marokko. De rechtsback van Ajax sprak ook met bondscoach Ronald Koeman, maar kiest dus niet voor het Nederlands elftal. Mocht Mazraoui spelen tegen Malawi om kwalificatie voor de Afrika Cup, dan kan de rechtspoot niet meer uitkomen voor Oranje.

'Nederland is mijn land en Marokko is ook mijn land', aldus de Ajacied. 'Ik heb er met mijn ouders over gesproken, met mijn oom, met mijn zaakwaarnemer. Je vraagt een beetje advies, maar niemand heeft me beïnvloed. Ik heb zelf de knoop doorgehakt.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
pinballmagic
Ik snap niet goed hoe dit kan eigenlijk
Ik heb 3 zonen geadopteerd uit Brazilië
Zij moesten op hun 18de kiezen welk paspoort Nederlands of Braziliaans
Zij hebben alle 3 voor Nederland gekozen
Mazzaroui die hier geboren is kan voor Marokko uitkomen.
Hoe zit het nou eigenlijk met die 2 paspoorten ?
3 -1
Dennis1964
Zij kunnen nog op elk willekeurig moment aankloppen bij de Braziliaanse ambasade en een paspoort aanvragen.
0 0
Ozymandias
Mazraoui werd wel opgeroepen door de nationale jeugdelftallen van Marokko. Dan is het toch logisch dat je uiteindelijk ook voor het natonale elftal van Marokko kiest terwijl Oranje pas op het laatste moment enige interesse in je toont op een manier van "voordat het te laat is"?
4 -1
louis60
Nu heeft er weer een ander talent kans op een plek vij het Nederlands elftal. Hoe meer buitenlandse ervaring van bij Ajax spelende spelers hoe beter. En mij interesseert het niets waar Ajaxspelers hun interlands afwerken. Als ze er maar staan in het Ajax shirt. Daarbij werkt de samenwerking tussen Halim en Mazraoui heel goed. Wanneer ze samenspelen in hetzelfde landenteam, komt dat hun spel bij Ajax ook alleen maar ten goede. Laten we focus leggen op Vitesse uit. En hopen op een leuke loting (18:00 uur) in de CL.
3 -1
Dennis1964
Kijk meer Ajacied dan Oranje supporter, zo mag ik het horen.
0 0
PetrusKeizer
allemaal kouwe drukte om niks.
2 -1
Godenzoon88
Om eerlijk te zijn snap ik niet waarom mensen zo heftig reageren en er meteen een wij tegen hen discussie van maken.

Allereerst; als je niet over twee verschillende nationaliteiten beschikt snap je sowieso nooit wat zij voelen.

Laat me een beeld schetsen:

Stel je eens voor dat je in Belgie bent geboren en getogen maar je vader en moeder komen uit Tunesië, om maar een willekeurig land te noemen. Je hele leven speelt zich af in Belgie, je hebt daar vrienden, je gaat daar naar school enof je werkt daar. Je hebt het goed in Belgie. Dat sommige mensen je anders zien en niet accepteren neem je voor lief maar in je onderbewustzijn heeft het effect. Vervolgens kom je na een dag werken school etc thuis en bevind je je opeens weer in de Tunesische cultuur. De inrichting van het huis, je moeders pot, en het geloof. Bovendien ga je elke zomer terug naar Tunesië om je familie te bezoeken. Echter, als je dan in tunesie aankomt merk je gelijk: hey dat is apart ze kijken mij hier anders aan. Alsof ze voelen dat, ondanks je uiterlijk, je geen echte Tunesiër bent, maar een westerling. Dat raakt je maar je kan er mee leven, want ze doen er verder niet minder aardig om. Daarnaast heb je elke zomer hartstikke veel plezier. Hoewel er armoede heerst, zijn de mensen om je heen hartelijk en veel uitbundiger.in hun doen en laten. Je herkent je eigen karakter daarin. Ook leid je een paar weken een leven zonder zorgen. Je creëert een positieve associatie met het land. Desondanks ben je blij als je weer naar huis gaat. Je hebt immers een leven opgebouwd in Belgie en je draagt daar je steentje bij.

Stel je nu voor dat je heel goed in sport bent en je wordt gevraagd om uit te komen voor het land van je voorouders. Dan zul je kunnen denken; dit is de kans dat ze mij zullen zien, erkennen en waarderen als een echte Tunesiër. Oftewel Ik kan iets terug doen.

Ook Belgie vraagt je om uit te komen voor België. Daardoor ontstaat een dilemma. Wat moet je doen.??

Het is dan vervolgens niet vreemd als je voor tunesie kiest. Je bent namelijk blij, net als in de zomervakantie dat je weer even terug kan naar je roots eea om bovengenoemde redenen. Dat Tunesie jou kiest boven een inheemse tunesier maakt je extra trots. Je neemt wel mee dat je veel aan belgie hebt te danken. Maar denk je daarbij; het hele jaar door doe ik al wat voor Belgie. Nu is het tijd dat ik wat voor mijn andere land doe!

Dus ik wens mazraoui veel succes. No hard feelings. Tuurlijk is het jammer, maar thats life.
4 -2
hdiespacers
Per ongeluk een minnetje gegeven maar denk wel dat je gelijk hebt!
Ik heb nog een goed voorbeeld! 1 van mijn beste vrienden is geboren in Koeweit, zijn ouders allebei Nederlands maar werkte allebei op dat moment in Koeweit. Hij is op zijn 13e naar Nederland gekomen om daar naar de middelbare school te gaan. Hij heeft een Nederlands paspoort maar kan ook elk moment een Koeweit's paspoort aan vragen. Naar mijn mening was hij hetzelfde geweest als hij nog steeds in Koeweit had gewoond, en had als voetballer dan voor Nederland gekozen.
0 0
3sterren
Een aardige analogie, maar de keuze van ’jouw’ Tunesiër is gestoeld op sentimenten, ingegeven door zijn hart. De keuze van Mazraoui om voor Marokko uit te komen, is gemaakt met zijn verstand. Hij maakt met Marokko namelijk veel meer kans om ooit aan een WK deel te nemen. Dat zie ik met het huidige Oranje nog niet zo één, twee, drie gebeuren ; )
1 -3
Bazenvan95
Het is echt diep triest en bizar hoe off topic deze discussie gaat, ben gewoon blij dat hij voor Ajax speelt.. niet huilen omdat hij een eigen keus heeft, vanwege de omstandigheden en het feit dat hij vanwege zijn talent gewild is door beide landen. Mensen zonder dat talent willen vaak bepalen wat deze spelers moeten doen. Ze kunnen het diep van binnen niet hebben, vanwege het feit dat zij elke dagnaar hun gewone werk moeten en zien dat een marrokaan de vruchten plukt van talent en het feit dat hij in Nederland is opgegroeid. Deal with it. Ik durf te weddden dat als mensen in Nederland een dubbelpaspoort voor de verenigde staten(of waar dan ook) zouden hebben, de discussie heel anders zou zijn. Blijf gewoon goed spelen voor Ajax en de rest is lekker je eigen zaak. Dat mensen dat niet kunnen hebben is hun verspilde negatieve energie
2 -1
RememberLitmanen
Vraag me toch af of iedereen zo zou reageren als asensio voor nederland zou kiezen. Nous houd zich gewoon aan de regels die er in nederland zijn, en hij maakt zijn keuze. Dat hij die keuze kan maken ligt aan nederland. Dat moet veranderd worden. Maar Nous maakt gewoon zijn keuze. Daar is hij vrij in.
1 -2
JHM
Het is natuurlijk zijn goedrecht om te kiezen voor het land waar hij voor uit wilt komen. Hij zou echter nog wel eens spijt kunnen gaan krijgen van zijn keuze. Er komt best een talentvolle generatie Nederlandse internationals aan met: De Ligt, Frenkie, Donny, Kluivert, Eiting, Bergwijn, Ake, Fosu Mensah, Sierhuis.
0 0
Hans Kraay Jr.
Ik ben zelf 1/5 Cherokee maar heb mijn kinderen ook gewoon volgens de oost Duitse mentaliteit opgevoed.
1 0
driesterren***
Ben geen fan van j Derksen maar sloeg wel de spijker op zijn kop vd week! Hier worden opgeleid hebben 2 paspoorten en dan voor Marokko kiezen moet gewoon niet mogelijk zijn! Vaak is er wel een Fam lid die druk op legt dat ze voor Marokko moeten kiezen!
Ik vind als je 2 paspoorten hebt moet je echt kiezen of Ned of land van je ouders!
3 -3
Am*dammer
Mijn 2 dochters hebben dubbele nationaliteit NL en Indo.. maar MOETEN op hun 18-de kiezen voor 1 van de 2. Ik ben daar voor.. dat is gewoon veel beter voor de integratie van mensen. Maak maar bekend waar je je toekomst ziet.

Dat Marokko en Turkije (en andere landen) zeggen dat je geen afstand kan doen van die nationaliteit dat is aan hun maar ik denk dat NL dat gewoon moet afdwingen. In NL moet er gewoon een wet komen dat men moet kiezen en als men dan geen afstand kan/wil nemen van de "andere" nationaliteit dan wordt automatisch het Nederlanderschap afgenomen.

Dan zal je zien dat o.a. Marokko en Turkije eerst heel erg boos gaan doen maar dan snel tot inkeer komen omdat al die AOW en WAO uitkeringen vanuit Nederland in 1 keer opdrogen. Dat gaat echt om heel veel geld op jaar basis wat in hun economieën wordt gepompt. Ik ben er voor om andere landen op deze manier te dwingen hun wetgeving aan te passen aan de nieuwe situatie en niet andersom waarin wij als NL ons elke keer maar aanpassen aan hun wetgeving.

Kies gewoon OF voor NL en je toekomst ligt hier.. OF voor je andere land.. maar probeer niet van 2 walletjes te eten en in het ene land te wonen met on je achterzak nog een paspoort waardoor je je altijd kan afzetten tegen de maatschappij waarin je woont/leeft.

Actie == reactie. Marokkanen en Turken klagen dat ze er niet bij horen.. maar willen er ook niet bij horen , ze willen getolereerd worden maar niet integreren/assimileren. Ze willen de voordelen van NL maar ook de voordelen van hun 2de land. Maar klagen wel als de beste Nederlanders dat ze achter gesteld worden en uitgesloten. Het zal de meeste Nederlanders worst zijn als je een kleurtje hebt.. zolang je maar gezellig meedoet met de rest.

Dat deze in NL geboren en opgeleide Nederlandse jongens nu voor Marokko gaan spelen is weer een vorm van "Fuck You, Nederland" en zo wordt dat ervaren door veel Nederlanders. "Gekozen met mijn hart".. nou dat is duidelijk dan.. je hart zegt Marokko, laat je verstand dat dan ook doen en geef dat NL paspoort dan ook op.. maar onee.. dat NL paspoort is toch wel handig als je straks in Spanje of Duitsland wil gaan spelen.

Het wordt tijd om ons als NL wat harder op te gaan stellen en meer te eisen van iedereen die Nederlander wil zijn. En wil je dat niet.. prima.. maar dan ook geen voorkeursbehandeling of uitzonderingen meer. 18 jaar en je kiest maar dat zal een hoop problemen oplossen in de komende pak weg 20 jaar.
6 -3
BokkieBokstra
Volgens mij stelt Nederland zicht hard genoeg op, als ik naar de afgelopen verkiezingen kijk of de kranten of internetsites lees, het is moslims dit, Marokkanen dat, vluchelingen zo. Dan kan je er toch niet verbaast over zijn dat jongens voor hun roots kiezen. Het is allemaal zo logisch als wat.
0 0
RedFeather
Dit
dit
en dit
1 -1
afcas
de enige problemen die er zijn komen door mensen zoals jij die uberhaupt waarde eraan hechten. sowieso is het hebben van een 2e paspoort geen voorwaarde om je te kunnen afzetten tegen de maatschappij. veel nederlandser dan ik ben krijg je ze niet, maar ook ik zet me af tegen de maatschappij. want waarom zou ik lekker mee moeten doen met mensen die totaal anders in elkaar zitten dan ik omdat dat zogenaamd de nederlandse cultuur is? overigens is het ook wel absurd om te stellen dat marokko en turkije hun wetten aan moeten passen omdat nederland mensen uit hun land haalde om hier te komen werken aangezien wij dat nodig vonden en vooral omdat we te lui waren om dat werk zelf te doen. wat jij zegt is in principe dit: jij neemt iemand aan om je huis schoon te maken omdat je daar zelf te lui voor bent om vervolgens te zeggen jij mag thuis geen thee drinken, maar je moet koffie drinken omdat wij dat in ons huis doen. vind je het gek dat die mensen daar niet blij mee zijn... dat is het hele probleem met integratie. mensen moeten gedwongen doen wat anderen willen dat ze doen in plaats van zichzelf zijn. alleen wanneer een nederlander dat doet noemen ze het een tokkie, een aso of een klootzak en wanneer een allochtoon het doet is het het niet willen integreren... stop gewoon met het eisen dat anderen exact zo zijn als jij wilt. niemand is perfect dus wis het niet van een ander aangezien je het zelf ook niet bent....
1 -3
Am*dammer
Och.. dit is dus het probleem.. niet mensen zoals ik maar mensen zoals jij...

1) Je doet toch mee? je gaat met me in discussie. Je geeft je mening op een normale manier. Je spreekt de taal.

2) Wij hebben die mensen toch niet ontvoerd? We hebben ze gevraagd om te komen werken en dat wilde ze maar al te graag. Was bedoeld voor beperkte tijd (het hete vroeger een Gast-arbeider.. zie je het.. GAST) maar men is gebleven. Dat was een eigen en bewuste keuze. Daarnaast heeft men gekozen om een Nederlands paspoort aan te vragen. Wederom, vrije keuze.

3) En als je blijft dan ben je geen gast meer maar dan ben je een inwoner, een Nederlander en dan is het normaal dat de samenleving een paar eisen aan je stelt.

4) Als de 2de generatie dat had gedaan dan waren de problemen met de nu 3de en 4de generatie veel minder groot geweest.. maar helaas. Mensen die nog nooit in Marokko of Turkije zijn geweest voelen zich meer verbonden met die landen dan met het land waar ze wonen. En de gemiddelde Nederlander voelt dat.

5) Integratie/assimilatie zorgt er voor dat men geleidelijk aan ook trek krijgt in koffie bij wijzen van spreken. Dat is voor de mensen die reeds op die plek woonde fijn en voor de nieuwkomers eigenlijk ook best fijn. Je hoort er immers bij.. Uiteindelijk willen 99% van de mensen toch graag ergens bij horen.

6) het gedwongen doen wat andere willen is iets wat nou eenmaal gebeurd in een SAMENleving je past je aan en leeft naar de wetten van het land en schikt je soms in zaken die niet helemaal jou ding zijn.

Doe je dat niet dan heb je idd kans dat je aan de rand van de samenleving komt te staan. Dat is je vrije keuze en dat mag allemaal maar dan moet je niet klagen als je er niet bij hoort of je je uitgesloten voelt.

7) Ik eis van niemand dat ie perfect is en ik ben dat zeer zeker ook niet maar ik hou me wel aan een aantal omgangs-regels en pas me zo nu en dan aan aan de geldende normen en waarden. Niet altijd leuk maar zonder zulke culturele "regeltjes" wordt het een zooitje en leeft iedereen maar een beetje langs elkaar heen.

8) Als men vanaf de 2de generatie was geïntegreerd/geassimileerd dan had men ook van binnen uit dingen kunnen toevoegen aan de Nederlandse cultuur. Zoals de Molukkers/Ambonezen dat hebben gedaan met bepaalde gerechten zoals oa "Nasi" en "Babi pangang" en woorden als "Toko" en "Senang" die zijn toegevoegd aan de Nederlandse cultuur. Zoals dat ook gebeurd is met de Surinamers, denk bv aan Roti.

Ten slotte, ik heb jaren in de Bijlmer en Indische buurt gewoond, heb in buurthuizen gewerkt en woon al jaren af en aan op allerlei plekken in de wereld zoals bv Indonesie. Ik weet echt wel waar ik het over heb, ben niet kortzichtig en benoem de problemen gewoon zoals ik ze zie.

Multiculturele samenlevingen werken niet.. PUNT.
3 -3
DUDE92
Ik ben zelf half Amerikaans, half Nederlands, en ben ook in bezit van beide paspoorten. Ik verbaas me oprecht over de hypocrisie die er is (bij veel mensen, dus niet iedereen) over mensen met een dubbele nationaliteit. Ik spreek hier alleen over mijn eigen ervaringen, dus het is niet totaal objectief.

Maar wat ik heb meegemaakt, is dat men totaal met mij meeleeft, maar zodra het over Turken/Marokkanen gaat ze er met hun hoofd niet bij kunnen komen dat die mensen een dubbele nationaliteit kunnen hebben. Ik ben dus zelf half Amerikaans, en qua vakanties en de mensen die ik zelf heb ontmoet daar, plus opvoeding, voel ik me oprecht meer Amerikaan dan Nederlander. En dit is niet alleen daarom, maar vooral omdat mensen om mij heen (in Amsterdam) bizar neerbuigend zijn over mijn moeders thuisland. Daardoor ontstaat een soort "fuck you" idee, wat lastig is om te beschrijven. Maar juist omdat men zo neerbuigend kan zijn richting mijn "thuisland", ben ik daar meer van gaan houden. En ik denk dat dat hetzelfde gaat bij Marokkaanse Nederlanders. Ze merken de selectieve haat echt wel, iets wat andersom veel en veel minder zo is.
1 -1
RedFeather
Bij moslims kan ik het me voorstellen. Die cultuur is heel anders in de basis. Het is een keuze voor geloofsovertuiging die in de cultuur zit ingebakken. Wat jou betreft vind ik het werkelijk bizar dat je dit zo ervaart.
We moeten echt naar 1 paspoort toe.
2 0
Chesterson93
Amen, Statian. Amen
0 0
JKCW
Er zijn geen ECHTE Nederlanders of Molukkers...de wereld is te nauw verweven met elkaar dus ook rassen..dus het enige wat telt is nationaliteit..ps..Hitler was de laatste die nog in sprookjes geloofde..
0 -1
Am*dammer
van mij mag het idd 1 grote smeltkroes worden van kleurtjes en achtergronden.. maar dat hitler de laatste was die in sprookjes geloofde is helaas niets waar.. miljarden medemensen geloven nog in de sprookjes van de zogenaamde heilige boeken.. zolang dat zo is zal de wereld verdeeld zijn en komen we geen stap verder in onze ontwikkeling als mensheid...
0 0
JKCW
Geloof me..Zonnebloem..ik ben GEEN Indonesiër..ik kom net van de Molukken..vakantie..ik ben Nederlander. Molukken is GEEN nationaliteit..
0 0
Beachbal
Iets zegt me dat het ernstig gesteld is met JKCW.. Kan iemand die gozer tegen zichzelf beschermen?
0 0
JKCW
Is ozil Turk..en de wereldkampioenen..zijn dat fransen of ben ik.nou gek..
0 0
Cello
Die jongen kan er niks aan doen, dat hij twee nationaliteiten heeft....
Ik vind het sowiezo vreemd, dat iemand die in NL is geboren bijna automatisch, in dit geval de Marokkaanse nationaliteit, verkrijgt. Zijn zijn ouders verplicht om hem óók aan te geven bij de Marokkaanse staat of is dit vrijwillig door ouders gedaan?. Indien verplicht....wat gebeurt er als zij weigeren hem aan te geven na zijn geboorte bij de Marokkaanse authoriteiten?.

Ik ben trouwens eerder een voorstander van maar 1 nationaliteit.
2 0
Am*dammer
het gaat geloof ik om erfrecht.. als je geen Marokkaan bent mag je geen bezit hebben in Marokko en dus niet erven.. maar correct me if im wrong..
0 0
JKCW
Zonnebloem..ik ben Molukker van afkomst..maar ben Nederlander....

.is dat zo moeilijk te begrijpen? Volledig geïntegreerd..
0 0
JKCW
Bedankt madzroui.voor alles wat ajax je gegeven heeft..bedankt..en geloof me ..het voetbal in Maroc..gaat je echt tegenvallen!.. neem een voorbeeld aan onana..
0 -1
JKCW
In.ieder geval..Marokannen en Turken leven hier.en ze.lachen hier iedereen uit met hun kutvlaggen..in hun eigen land armoe..wij Indisch/Molukse mensen.hebben aan de welvaart van Holland bijgedragen..
1 -1
afcas
door treinen te kapen en schoolgebouwen te bezetten? leuk dat je je boven turken en marokkanen verheven voelt omdat jouw bevolkingsgroep zich hier al langer bevindt en de periode van xenofobe nederlanders voorbij zijn. maar ga niet doen alsof de molukkers niet dezelfde shit meegemaakt hebben. jullie vochten zelfs nog terug ook wat bij turken en marokkanen veel minder gebeurd. wordt denk eens tijd dat je de geschiedenis over molukkers in nederland gaat bestuderen... heb 24 jaar naast een molukker gewoond en die heeft me genoeg dingen verteld en zegt ook gewoon dat hoe turken en marokkanen nu behandelt worden is niets anders dan hoe molukkers 40 jaar geleden behandeld werden. voornaamste verschil volgens hem is dat jullie agressiever reageerden. overigens, als je het over integreren wilt hebben, er zijn sinds jullie komst tot dit moment nog steeds molukse wijken waar de molukkers in grote getalen bij elkaar wonen... overigens ben ik nog geen enkele molukker tegen gekomen die zo negatief over andere allochtonen is als jij... meeste voelen zich juist verwant door de behandeling die ze krijgen van "oerhollanders".
1 -2
Cello
Daarom moet ik altijd lachen, wanneer je kijkt naar het vlagvertoonm wanneer vooral Turken en in iets mindere mate Marokkanen klagen dat ze niet voor volledig volle NL-ers gezien worden.
Ze denken dat dat allemaal maar vanzelf gaat en deels hoort dat ook zo te zijn, maar o.a. dit soort dingen, waarin ze maar al te graag willen tonen als 'anders zijn' helpt dat niet tov de rest van NL.
Het is 'hun land' voor, tijdens en na. En hoe geweldig ze het land ook vinden, er naartoe verhuizen doen ze niet!. Als het zo geweldig is, waarom gaan ze er niet naartoe en gaan ze daar iets bijdragen aan de samenleving daar?. En Nederlanders reageren ook daarop....die gaan dan automatisch deze mede-landers anders zien dan volwaardige NL-ers.

Dat zou ik doen als ik me ergens minder thuis voel. Dan ga ik echt daarheen waar ik me wel thuisvoel. Dan blijf ik geen seconde langer.
2 0
JKCW
Molukkers zijn WEL Nederlanders..smartguy..all 4 generaties..weet niet of jij de geschiedenis kent..
0 -1
JKCW
Tahamata heeft toch in oranje gespeeld..of ben ik nou gek?
0 0
JKCW
Ajax voor altijd..'Marokkanen'ZIJN Nederlanders..dat maakt het ook zo triest!
0 0
JKCW
Snap jij.het?..je.bent Nederlander..en je kiest.voor Marokko? Integratie..? Daar gaat het dus fout..hebben rijkaard..vanenburg..tahamata..Seedorf..ooit voor een ander land gekozen?
2 0
hdiespacers
Ik snap het wel. Volgens mij speelt hij al een tijdje in de jeugdteams van Marokko. Die gasten zijn zijn dus zijn teamgenoten. Als ik al die jaren met die jongens zou samen voetballen zou ik ook in het nationale team willen voetballen met die jongens. Blijkbaar was hij in de jeugd niet nodig voor Nederland, dus waarom nu dan wel?
0 0
Lagasj
Als ik al die racistische reacties hier lees is het niet zo raar dat ze voor Marokko kiezen.
Het hebben van twee paspoorten is natuurlijk volkomen belachelijk.
Maar niemand die daar wat aan doet.
Dus..... niet zeuren
0 -2
sjaakahz94
Kiest met zijn hart, laat die jongen. Hij is vwo afgestudeerd dus zal geen domme jongen zijn. Daarbij is Marokko groeiende qua voetballand en zal Nous samen met hakimi de backs zijn voor de komende jaren daar.
1 -1
JKCW
Beachbal..volgens mij kun jij niet eens voetballen!
2 -1
JKCW
Je voetbalt in nederland en je kiest voor een ander land..zo zal je NOOIT integreren!
2 -2
Ajaxvooraltijd
Bah wat een lelijke reacties allemaal. Allemaal uit de achterhoek zeker of onder een steen vandaan. Het lijk wel stormfront hier of een willekeurige reactoe zoals toen bij El Ghazi toen hij juist voor Oranje koos. Zoveel verschillen jullie dus niet van die andere sneue types die er allah bij haalden en whatever om hun ongenoegen te uiten.
1 -4
JKCW
Altijd problemen met Marokkanen en Turken..weet je.nog..rijkaard Seedorf..tahamata..nooit problemen..!
1 -2
Beachbal
Nee maar dat zijn zwarten, geen bromfiets nakkers..
1 -2
Beachbal
Ongelofelijk dit.. Een speler kiest voor Maroco en hier beginnen alle Marokkanen te schreeuwen over de criminaliteit, politiek, discriminatie en allerlei andere heisa, terwijl ik hier bijna geen Nederlander betrap op eventuele beschuldigende acties tegen hun cultuur.. Te bizar voor woorden dit.
3 -1
JKCW
Altijd problemen met Turken en Marokkanen..wat doen juliie.hier nog? Ben zelf Indisch,/Moluks wees trots op je nieuwe identiteit..is Obama een afrikaan? Of Amerikaan?
3 -2
Ajaxvooraltijd
Indisch en Moluks is wel iets heel anders.
1 -3
JKCW
Niet te geloven..fucking probleem met 2 nationaliteiten..ga lekker in Marokko voetballen man..ben zelf Molukker..trots op Nederland. ..we hebben je niet nodig..,!!
2 -3
Ajaxvooraltijd
Ja we zullen alle voetballers terug sturen naar land van herkomst omdat ze niet voor Oranje uitkomen, dan word het in Nederland echt drama met het voetbal. Zo jammer dit.
0 -1
Starkoo
Weer een landverrader maar goed de regering moet is de dubbel nationale tijd verbieden!

Weet zeker als we beter om waren gegaan met Hakim dan had Mazraoui gekozen voor Nederland zoals het gewoon moet zijn!
4 -2
Tecmessa
Ik ben ook helemaal klaar met die dubbele nationale tijd. Kom elke keer te laat als ik een afspraak heb in Enschede omdat ik geen rekening hou met de tijdszone...
2 -3
VoorMokum
Hahaha landverrader wat ben jij zielig.
1 -2
grannig mokum1
Dit komt alleen door het dubbele paspoorten, voorheen je behoud eigen paspoort of je wordt een Nederlander. En niet het gedoe of dit of dat
1 0
WantAmsterdam
De keuze voor Marokko is aan zich geen Probleem, maar wat ik wel zorgelijk vind is dat Nederland meer en meer spelers voor andere landen opleid. Bedoel Nederland draagt de kosten een Marokko, maar ook landen als Turkije profiteren...
1 -1
JopieCruijff
Welke kosten?
2 -2
WantAmsterdam
Serieus?
0 0
hdiespacers
Ik vraag me ook af welke kosten je bedoelt?
0 0
Shardo
Deze jonge man heeft een goede kop op zijn schouders vorig jaar zijn VWO afgerond en zal alles tegen elkaar hebben afgewogen. Zal niet makkelijk zijn geweest. Gefeliciteerd met je keuze, in Marokko ben je tot je dood een held als je voor het nationaal elftal speelt of speelde en je ouders de ouders van een held!!!
6 -1
RedFeather
Sinouh serie gezien? Uit oog is uit hart. Hypocrici werd het genoemd.
1 -1
Labrador
Dat is zijn goed recht. Succes daar
5 0
Lazell
De afgelopen 5, 10, 15 jaar is in Nederland de afgunst naar Marokkanen relatief groot. Nog steeds maar een klein percentage, maar voor Marokkanen zijn deze paar schreeuwers vaak genoeg om zich niet welkom in hun eigen land (Nederland) te voelen en kiezen dan voor Marokko. Ik heb vaak het gevoel dat deze schreeuwers ook de mensen zijn die nu roepen dat ze voor NL moeten spelen, omdat ze hier geboren zijn.
3 -1
RedFeather
Eigen land?
Dan kiest een jongen als Nous wel voor NL.
Let op: hij vindt dit zelf niet zijn eigen land.
Dat staat los van schreeuwers.
0 0
Len nart
"'Nederland is mijn land en Marokko is ook mijn land ', aldus de Ajacied."
1 0
RedFeather
Alsof hij onnodig NL gaat beschimpen.
0 0
NotForSale
en als er op jouw werk een paar schreeuwers jou niet mogen wissel jij ook gelijk van werk?
1 0
afcas
tuurlijk, of ga jij je leven lang daar ongelukkig blijven zijn? als jij de keuze hebt tussen werk met leuke collegas en werk met kut collegas kies je voor het eerste. dan kan alleen eventueel salaris daar verandering in brengen...
0 0
Lazell
Ligt eraan. Als ik voor een alternatief kan kiezen waar de sfeer richting mij wél positief is, ben ik ook pleite hoor. Ik moet me lekker voelen op mijn werkplek. En ik weet zeker dat Ziyech op zijn gevoel kiest en ik denk dat Mazraoui dat ook doet.
1 0
Oempaloempa
Verstandig besluit van een verstandige jongen. Succes met een lange interland carriere, samen met ploegmaat Ziyech en blijf a.j.b. nog een paar jaar bij Ajax hangen.
Succes.
5 -1
trooop
Erger me kapot aan al die imbecielen die vinden dat hij nederland 'dankbaar' zou moeten zijn. Waarvoor, in godsnaam? Alsof hij er ook maar iets aan kan doen dat hij hier toevallig geboren is. Onderwijs is een plicht. Belasting betalen is een plicht. Je zorgverzekering betalen is een plicht. Stuk voor stuk ijskoude mechanismes waar geen mens aan te pas komt. Hoezo dan in godsnaam dankbaar? Een goede voetbalopleiding krijg je omdat je talentvol bent, dat is 100% eigenbelang van bonden en clubs. Als hij er niks van kon had zowel Ajax als de knvb geen ene moer gegeven om ene 'noussair mazraoui'.

Hij moet helemaal niks, hij hoeft helemaal niks en hij is helemaal niemand iets verplicht. Lang leve de vrijheid binnen de grenzen van de wet.
15 -8
RedFeather
Mn eerste reactie hierop
Binnen de wetgeving logisch: hij volgt zn hart.
Maar in principe bizar: dat zn hart niet bij NL ligt enerzijds (woont hier zijn leven lang) en dat hij zijn hart kan volgen anderzijds (dat je voor 2 landen uit mag komen)
0 0
trooop
Het minste wat je erover kan zeggen is volgens mij dat we iets in onze samenleving kennelijk zo hebben georganiseerd dat die gasten zich hier 'ondanks alles' toch niet helemaal thuis voelen. Ergens best bizar inderdaad.

Dat mensen met meerdere paspoorten kunnen kiezen zie ik het probleem niet van in, zolang die keuze (op voetbalgebied) definitief is.
0 0
RedFeather
Ja het is een groot goed om zelfkritisch te zijn.
Tegelijkertijd moet je niet de ilusie hebben dat wanneer je dermate afwijkende culturen bij elkaar plaatst, dat dit goedgaat.
Gastarbeiders: je kunt je ook afvragen hoe waarom deze mensen geen moeite hadden met verhuizen naar de westerse cultuur. Wiens verantwoordelijkheid was dat: van gastheer en arbeider. Wie is er nu zelfkritisch: niet de immigrant.
0 0
LezDeBoer
Prachtig uitgelegd. Hij heeft zelf moeten werken voor waar hij nu in het leven staat. Zijn keuze is zijn keuze. Als je daar moeite mee hebt dan ben je echt maf
1 -1
sexyajaxgirl
Toch mooi al die geboren Nederlanders , die voor Marokko gaan voetballen.....O nee, het zijn Marokkanen die als Nederlanders behandeld willen worden.
4 -3
Tecmessa
Dus jij maakt überhaupt onderscheid in hoe je Marokkanen en Nederlanders behandelt?
3 -2
Aetim
Zolang hij niet voor PSV kiest vind ik alles best.
11 0
Joseph
Blijf het vreemd vinden, geboren in dit land, zijn hele leven hier gewoond en gevoetbald en dan uitkomen voor Marokko. Niet bepaald een spirtieve verbetering ook, al zou je kunnen zeggen dat de kans op speeltijd veel groter is.
Misschien dan toch her onzekere in deze jongen..
1 0
Sunny
Hij speelde al een tijdje in de jeugd van Marokko en dan is het niet zo vreemd dat hij daar nu ook voor kiest. Je kan hem niet veroordelen omdat hij loyaal is.
1 0
DS
Lastig.
Aan de ene kant zou ik zeggen voetbal is sport geen politiek, die jongen moet lekker kiezen wat hij wil.
Aan de andere kant, voetballers zijn wel mega grote voorbeelden voor de jochies op straat.
Intergratie is best een probleem in Nederland. Voetballers kunnen ook meenemen dat ze hier wel een signaal in kunnen afgeven vind ik.
5 0
afcas
ze kunnen ook wen statement afgeven door te zeggen behandel ons maar eens als volwaardige mensen. dat doen ze nu in principe, alleen dan niet met die bewoording. maar blijkbaar moet integratie volledig van 1 kant komen in iets wat we een samenleving durven te noemen...
1 -3
NUL20
Integratie komt inderdaad ook van 1 kant.
Je hebt het waarschijnlijk over de hulp bij de integratie.
2 0
Nijmegenaar
Ik kan je verzekeren dat Marokkaanse Nederlanders gewoon als “volwaardige mensen” behandeld worden. Het gaat een beetje ver om dit te vergelijken met het Amerika van de Selma-tijd of Zuid-Afrika voor Mandela. De integratie in Nederland gaat gewoon niet lekker, en laten we eerlijk zijn: dat ligt aan beide kanten.
2 -1
afcas
daarom dalen huizenprijzen in buurten met een grotere hoeveelheid allochtonen, krijgen allochtone kinderen lagere adviezen voor vervolgonderwijs dan autochtone kinderen met hetzelfde niveau, zijn er nog steeds veel werkgevers die liever geen allochtonen aannemen en maken ze meer kans om door de politie lastig gevallen te worden wanneer ze niets gedaan hebben... allemaal voorbeelden die ik persoonlijk heb zien gebeuren bij mensen die ik ken...
0 -2
Nijmegenaar
Ik denk dat sommige van deze dingen ook wel voorkomen, en dat is ook een slecht iets, maar je moet het ook van de andere kant zien. Feit blijft dat de criminaliteitscijfers hoger liggen onder allochtonen, de taal over het algemeen slecht wordt beheerst en er soms onoverbrugbare cultuurverschillen zijn betreffende vrouwen/-homorechten en de scheiding van kerk en staat. Wat ik al eerder zei: dat de integratie in het algemeen is mislukt ligt aan beide kanten.
1 0
Lazell
Vaak zijn arbeidsimmigranten mensen die het in eigen land nauwelijks kunnen redden en dus ook eerder moeite hebben om hier het hoofd boven water te houden. Logisch gevolg bij de onderlaag van de samenleving is dat ze de criminaliteit in gaan en/of lastiger integreren. Zeker als ze bij de eenvoudigere banen structureel (veel) meer moeite moeten doen om aan werk te komen.

Het is niet zo dat ze dan maar de criminaliteit in moeten of moeten stoppen met integreren en solliciteren, maar de cijfers zijn imo makkelijk verklaarbaar. In Nederland heeft de onderlaag van de samenleving ook meer last met "passen binnen de normen en waarden van de samenleving", werken en zitten ze ook vaker in de criminaliteit.
0 -1
Barra
Ik neem die jongen niks kwalijk, maar heb er wel moeite mee dat Nederlandse jongens met Marokkaanse roots massaal voor Marokko kiezen. De regel is er en dat gaat voor meerdere landen op, maar ergens voelt het ook als een klap in het gezicht van het land waar je eigenlijk alles aan te danken hebt.
5 0
WantAmsterdam
Niks ten nadele tov Marokko, maar wij leiden in principe voor andere landen op
0 0
NotForSale
Als bedankje voor wat Nederland voor hem heeft betekent (onderwijs, kindergeld, voetbalopleiding etc.) was het wel netjes geweest om voor oranje te kiezen
3 -4
trodat4030
Hij betaalt anders fors belasting over zijn eveneens forse inkomen en dat doet ie nog steeds aan de Nederlandse staat. Véél forser dan ik (en ik had hetzelfde onderwijs en kinderbijslag, ik had alleen het talent niet om bij Ajax te spelen). En Ajax heeft hem opgeleid, niet de KNVB. En daar gaat Ajax over een paar jaar flink van profiteren door een mooie transfersom. Ik zie niet in waarom hij ook maar íemand iets verschuldigd is.
0 0
Tecmessa
Haha, dit soort reacties vind ik zo treurig. Alsof zijn vader of grootvader hier niet snoeihard heeft meegeholpen om de verzorgingsstaat op te bouwen waar hij nu de vruchten van plukt. Maar nee hoor, hij moet er dankbaar voor zijn dat hij dit allemaal gratis en voor niets heeft gekregen in zijn jeugd. Ik dacht dat je in Nederland vrij was om te kiezen wat je wel en niet wil doen en dat dat nou juist hetgeen is dat dit land zo mooi maakt. Respecteer die jongen zijn keuze, als zijn hart hem ingeeft dat het hem mooier lijkt om voor Marokko te voetballen dan is dat is zo.
2 -2
afcas
je vergeet nog: minder hoge beoordeling op school met een lager advies voor middelbaar onderwijs en de dagelijkse dosis discriminatie over zich heen krijgen.
0 -5
witchmaster11
en dan heb ik het niet voor zijn keuze ik zou het in dit geval ook doen , het doet niets aan de mens af wel aan de gene die het hun zo verrek moeilijk maken
0 0
witchmaster11
nogmaals het ligt niet aan de mens maar aan het land waar je ouders / voorouders zijn geboren , ze maken in een andere samenleving de boel stuk geen integratie want ik ben ook turk marok zweeds maak niet uit wat het klopt niet , je moet deze landen onderhanden nemen
4 0
RusselWestbrook
Als er in, pak em beet, India een kindje geboren wordt uit twee ouders met de Nederlandse nationaliteit, welke nationaliteit krijgt het kindje dan?

Als dit jouw kindje zou zijn, welke nationaliteit zou je deze geven?
1 0
Ruff Rhythim
Hele voetballeven voor Marokko gespeeld dus keuze is niet echt vreemd...
2 -1
DeBaarsjes
maar omdat hij nu goed aan het voetballen is word het hier een issue en komen verhalen over dubbele nationaliteit tevoorschijn
2 -2
Toon meer reacties