[Update] Mazraoui kiest voor Marokko

FinnDekker, 29-08-2018 om 19:35, 29992 views, Veronica | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Noussair Mazraoui vindt het aanpoten bij Ajax, maar heerlijk dat hij als basisspeler de Champions League heeft gehaald. De keuze voor Marokko of Nederland is door hemzelf gemaakt, maar liet Mazraoui voor de camera's van Veronica nog ongewis. 

'Ik snap dat je het vraagt, daar heb ik ook respect voor, maar daar kan ik niets over zeggen. Ik denk dat ik het weet en denk dat het snel genoeg bekend wordt', bijt Mazraoui het spits af, alvorens de journalist de aankomende interlands van Marokko benoemt. 'Ja, precies', gaat de back verder, alvorens Mazraoui spreekt over zijn ontwikkeling. 

'Ik doe gewoon mijn ding', laat hij weten. 'In het begin was het wennen. Je maakt foutjes, zoals bijvoorbeeld tegen Luik. Dat zijn dingen waarvan ik moet leren en nooit meer moet doen. Dat ik nu Champions League speel en dat we mooie ploegen tegenkomen, dat is geweldig.' 

Update - 19.45 uur (29 augustus 2018) - Mazraoui kiest voor Marokko

Aan De Telegraaf heeft Noussair Mazraoui laten doorschemeren te kiezen voor Marokko. De rechtsback van Ajax sprak ook met bondscoach Ronald Koeman, maar kiest dus niet voor het Nederlands elftal. Mocht Mazraoui spelen tegen Malawi om kwalificatie voor de Afrika Cup, dan kan de rechtspoot niet meer uitkomen voor Oranje.

'Nederland is mijn land en Marokko is ook mijn land', aldus de Ajacied. 'Ik heb er met mijn ouders over gesproken, met mijn oom, met mijn zaakwaarnemer. Je vraagt een beetje advies, maar niemand heeft me beïnvloed. Ik heb zelf de knoop doorgehakt.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
pinballmagic
Ik snap niet goed hoe dit kan eigenlijk
Ik heb 3 zonen geadopteerd uit Brazilië
Zij moesten op hun 18de kiezen welk paspoort Nederlands of Braziliaans
Zij hebben alle 3 voor Nederland gekozen
Mazzaroui die hier geboren is kan voor Marokko uitkomen.
Hoe zit het nou eigenlijk met die 2 paspoorten ?
3 -1
Dennis1964
Zij kunnen nog op elk willekeurig moment aankloppen bij de Braziliaanse ambasade en een paspoort aanvragen.
0 0
Ozymandias
Mazraoui werd wel opgeroepen door de nationale jeugdelftallen van Marokko. Dan is het toch logisch dat je uiteindelijk ook voor het natonale elftal van Marokko kiest terwijl Oranje pas op het laatste moment enige interesse in je toont op een manier van "voordat het te laat is"?
4 -1
louis60
Nu heeft er weer een ander talent kans op een plek vij het Nederlands elftal. Hoe meer buitenlandse ervaring van bij Ajax spelende spelers hoe beter. En mij interesseert het niets waar Ajaxspelers hun interlands afwerken. Als ze er maar staan in het Ajax shirt. Daarbij werkt de samenwerking tussen Halim en Mazraoui heel goed. Wanneer ze samenspelen in hetzelfde landenteam, komt dat hun spel bij Ajax ook alleen maar ten goede. Laten we focus leggen op Vitesse uit. En hopen op een leuke loting (18:00 uur) in de CL.
3 -1
Dennis1964
Kijk meer Ajacied dan Oranje supporter, zo mag ik het horen.
0 0
PetrusKeizer
allemaal kouwe drukte om niks.
2 -1
Godenzoon88
Om eerlijk te zijn snap ik niet waarom mensen zo heftig reageren en er meteen een wij tegen hen discussie van maken.

Allereerst; als je niet over twee verschillende nationaliteiten beschikt snap je sowieso nooit wat zij voelen.

Laat me een beeld schetsen:

Stel je eens voor dat je in Belgie bent geboren en getogen maar je vader en moeder komen uit Tunesië, om maar een willekeurig land te noemen. Je hele leven speelt zich af in Belgie, je hebt daar vrienden, je gaat daar naar school enof je werkt daar. Je hebt het goed in Belgie. Dat sommige mensen je anders zien en niet accepteren neem je voor lief maar in je onderbewustzijn heeft het effect. Vervolgens kom je na een dag werken school etc thuis en bevind je je opeens weer in de Tunesische cultuur. De inrichting van het huis, je moeders pot, en het geloof. Bovendien ga je elke zomer terug naar Tunesië om je familie te bezoeken. Echter, als je dan in tunesie aankomt merk je gelijk: hey dat is apart ze kijken mij hier anders aan. Alsof ze voelen dat, ondanks je uiterlijk, je geen echte Tunesiër bent, maar een westerling. Dat raakt je maar je kan er mee leven, want ze doen er verder niet minder aardig om. Daarnaast heb je elke zomer hartstikke veel plezier. Hoewel er armoede heerst, zijn de mensen om je heen hartelijk en veel uitbundiger.in hun doen en laten. Je herkent je eigen karakter daarin. Ook leid je een paar weken een leven zonder zorgen. Je creëert een positieve associatie met het land. Desondanks ben je blij als je weer naar huis gaat. Je hebt immers een leven opgebouwd in Belgie en je draagt daar je steentje bij.

Stel je nu voor dat je heel goed in sport bent en je wordt gevraagd om uit te komen voor het land van je voorouders. Dan zul je kunnen denken; dit is de kans dat ze mij zullen zien, erkennen en waarderen als een echte Tunesiër. Oftewel Ik kan iets terug doen.

Ook Belgie vraagt je om uit te komen voor België. Daardoor ontstaat een dilemma. Wat moet je doen.??

Het is dan vervolgens niet vreemd als je voor tunesie kiest. Je bent namelijk blij, net als in de zomervakantie dat je weer even terug kan naar je roots eea om bovengenoemde redenen. Dat Tunesie jou kiest boven een inheemse tunesier maakt je extra trots. Je neemt wel mee dat je veel aan belgie hebt te danken. Maar denk je daarbij; het hele jaar door doe ik al wat voor Belgie. Nu is het tijd dat ik wat voor mijn andere land doe!

Dus ik wens mazraoui veel succes. No hard feelings. Tuurlijk is het jammer, maar thats life.
4 -2
hdiespacers
Per ongeluk een minnetje gegeven maar denk wel dat je gelijk hebt!
Ik heb nog een goed voorbeeld! 1 van mijn beste vrienden is geboren in Koeweit, zijn ouders allebei Nederlands maar werkte allebei op dat moment in Koeweit. Hij is op zijn 13e naar Nederland gekomen om daar naar de middelbare school te gaan. Hij heeft een Nederlands paspoort maar kan ook elk moment een Koeweit's paspoort aan vragen. Naar mijn mening was hij hetzelfde geweest als hij nog steeds in Koeweit had gewoond, en had als voetballer dan voor Nederland gekozen.
0 0
3sterren
Een aardige analogie, maar de keuze van ’jouw’ Tunesiër is gestoeld op sentimenten, ingegeven door zijn hart. De keuze van Mazraoui om voor Marokko uit te komen, is gemaakt met zijn verstand. Hij maakt met Marokko namelijk veel meer kans om ooit aan een WK deel te nemen. Dat zie ik met het huidige Oranje nog niet zo één, twee, drie gebeuren ; )
1 -3
Bazenvan95
Het is echt diep triest en bizar hoe off topic deze discussie gaat, ben gewoon blij dat hij voor Ajax speelt.. niet huilen omdat hij een eigen keus heeft, vanwege de omstandigheden en het feit dat hij vanwege zijn talent gewild is door beide landen. Mensen zonder dat talent willen vaak bepalen wat deze spelers moeten doen. Ze kunnen het diep van binnen niet hebben, vanwege het feit dat zij elke dagnaar hun gewone werk moeten en zien dat een marrokaan de vruchten plukt van talent en het feit dat hij in Nederland is opgegroeid. Deal with it. Ik durf te weddden dat als mensen in Nederland een dubbelpaspoort voor de verenigde staten(of waar dan ook) zouden hebben, de discussie heel anders zou zijn. Blijf gewoon goed spelen voor Ajax en de rest is lekker je eigen zaak. Dat mensen dat niet kunnen hebben is hun verspilde negatieve energie
2 -1
RememberLitmanen
Vraag me toch af of iedereen zo zou reageren als asensio voor nederland zou kiezen. Nous houd zich gewoon aan de regels die er in nederland zijn, en hij maakt zijn keuze. Dat hij die keuze kan maken ligt aan nederland. Dat moet veranderd worden. Maar Nous maakt gewoon zijn keuze. Daar is hij vrij in.
1 -2
JHM
Het is natuurlijk zijn goedrecht om te kiezen voor het land waar hij voor uit wilt komen. Hij zou echter nog wel eens spijt kunnen gaan krijgen van zijn keuze. Er komt best een talentvolle generatie Nederlandse internationals aan met: De Ligt, Frenkie, Donny, Kluivert, Eiting, Bergwijn, Ake, Fosu Mensah, Sierhuis.
0 0
Hans Kraay Jr.
Ik ben zelf 1/5 Cherokee maar heb mijn kinderen ook gewoon volgens de oost Duitse mentaliteit opgevoed.
1 0
driesterren***
Ben geen fan van j Derksen maar sloeg wel de spijker op zijn kop vd week! Hier worden opgeleid hebben 2 paspoorten en dan voor Marokko kiezen moet gewoon niet mogelijk zijn! Vaak is er wel een Fam lid die druk op legt dat ze voor Marokko moeten kiezen!
Ik vind als je 2 paspoorten hebt moet je echt kiezen of Ned of land van je ouders!
3 -3
Am*dammer
Mijn 2 dochters hebben dubbele nationaliteit NL en Indo.. maar MOETEN op hun 18-de kiezen voor 1 van de 2. Ik ben daar voor.. dat is gewoon veel beter voor de integratie van mensen. Maak maar bekend waar je je toekomst ziet.

Dat Marokko en Turkije (en andere landen) zeggen dat je geen afstand kan doen van die nationaliteit dat is aan hun maar ik denk dat NL dat gewoon moet afdwingen. In NL moet er gewoon een wet komen dat men moet kiezen en als men dan geen afstand kan/wil nemen van de "andere" nationaliteit dan wordt automatisch het Nederlanderschap afgenomen.

Dan zal je zien dat o.a. Marokko en Turkije eerst heel erg boos gaan doen maar dan snel tot inkeer komen omdat al die AOW en WAO uitkeringen vanuit Nederland in 1 keer opdrogen. Dat gaat echt om heel veel geld op jaar basis wat in hun economieën wordt gepompt. Ik ben er voor om andere landen op deze manier te dwingen hun wetgeving aan te passen aan de nieuwe situatie en niet andersom waarin wij als NL ons elke keer maar aanpassen aan hun wetgeving.

Kies gewoon OF voor NL en je toekomst ligt hier.. OF voor je andere land.. maar probeer niet van 2 walletjes te eten en in het ene land te wonen met on je achterzak nog een paspoort waardoor je je altijd kan afzetten tegen de maatschappij waarin je woont/leeft.

Actie == reactie. Marokkanen en Turken klagen dat ze er niet bij horen.. maar willen er ook niet bij horen , ze willen getolereerd worden maar niet integreren/assimileren. Ze willen de voordelen van NL maar ook de voordelen van hun 2de land. Maar klagen wel als de beste Nederlanders dat ze achter gesteld worden en uitgesloten. Het zal de meeste Nederlanders worst zijn als je een kleurtje hebt.. zolang je maar gezellig meedoet met de rest.

Dat deze in NL geboren en opgeleide Nederlandse jongens nu voor Marokko gaan spelen is weer een vorm van "Fuck You, Nederland" en zo wordt dat ervaren door veel Nederlanders. "Gekozen met mijn hart".. nou dat is duidelijk dan.. je hart zegt Marokko, laat je verstand dat dan ook doen en geef dat NL paspoort dan ook op.. maar onee.. dat NL paspoort is toch wel handig als je straks in Spanje of Duitsland wil gaan spelen.

Het wordt tijd om ons als NL wat harder op te gaan stellen en meer te eisen van iedereen die Nederlander wil zijn. En wil je dat niet.. prima.. maar dan ook geen voorkeursbehandeling of uitzonderingen meer. 18 jaar en je kiest maar dat zal een hoop problemen oplossen in de komende pak weg 20 jaar.
6 -3
BokkieBokstra
Volgens mij stelt Nederland zicht hard genoeg op, als ik naar de afgelopen verkiezingen kijk of de kranten of internetsites lees, het is moslims dit, Marokkanen dat, vluchelingen zo. Dan kan je er toch niet verbaast over zijn dat jongens voor hun roots kiezen. Het is allemaal zo logisch als wat.
0 0
JPM
Hou toch op man, met je half Indo. Ga je dat nu serieus vergelijken met een volbloed Marokkaan? Dan snap je er werkelijk geen fluit van. Appels met peren, in vele opzichten.

Wat een ontzettend simpele lap tekst.
1 -3
Am*dammer
Lekker inhoudelijk gereageerd meneer de econoom. Ja, ik vergelijk kinderen met 2 paspoorten met andere kinderen met 2 paspoorten. En regelgeving in Indonesië met die in Marokko. Das idd echt heel ver gezocht van mij, excuus. Maar goed jij weet alles altijd 100% beter dan iedereen. dat zijn we van je gewend.

Maar praat even normaal tegen mij aub. Ik geef mijn mening in klare taal, ben je het er niet mee eens dan kan je gewoon reageren.
2 -1
JPM
Ik bepaal zelf hoe ik reageer binnen de regels van dit forum. Als de manier waarop je niet aan staat kun je uithuilen bij een moderator en hopen dat ze me bannen op ongegronde basis.

Als je werkelijk denkt dat de case voor een half-Indo vergelijkbaar is met die van een volbloed Marokkaan, dan snap je er imo dus idd geen pepernoot van. Dan neem je indirect aan dat een volboed Marokkaan op identieke wijze in de huidige Nederlandse maatschappij staat als een half-Indo, dat iemand die half-Indo is dezelfde gevoelens/verbondenheid voelt met Indonesië als een volbloed Marokkaan met Marokko, dat een half-Indo op vergelijkbare wijze in Nederland in contact is met de Indo community als een Marokkaanse Nederlander in Nederland met de Mocro community, dat de gemiddelde half-Indo dezelfde ervaringen op sociaal vlak heeft met Nederlanders als de gemiddelde Marokkaan, dat de gemiddelde half-Indo in NL de afgelopen decennia op dezelfde wijze is bejegend als de gemiddelde Marokkaan, etc, etc. En zo kan ik nog wel even doorgaan om te illustreren dat jouw vergelijking slaat als een tang op een varken. Dat je dat zelf niet ziet of wilt zien, zegt meer over jou.

Enfin, veel plezier verder met het winnen van (semi-)PVV-zieltjes op basis van nietszeggende vergelijkingen. Wees er trots op.
1 -2
Am*dammer
Ach jee.. du gutmensch. Ik ben helemaal geen PVV stemmer. Maar dat plakt lekker weg natuurlijk. Lachwekkend, over simpel gesproken. En nee, ik hoef niet uit te huilen. Ik huil namelijk niet. Ik spreek je aan op je gedrag. Zo gaat dat bij normale mensen.

Als je goed gelezen hebt wat ik schrijf kan je zien dat ik aangeef dat mijn kinderen MOETEN kiezen (Indonesische wetgeving) en dat ik dat een goede zaak vind. Dat is de enige vergelijking die ik maak. Indonesiërs MOET kiezen, Marokkanen hoeven niet te kiezen. Het is ook niet echt een vergelijk meer een voorbeeld. Verder gaat mijn vergelijk niet. Dat heeft geen drol te maken met hoe men in de cultuur staat van de (voor)ouders of verbondenheid voelt met welk land dan ook.

Daarna geef ik mijn mening over wat de gevolgen zouden kunnen zijn van zo een keuze. Dat als men kiest voor 1 van de 2 dat daar gevolgen aan verbonden zijn en dat ik van mening ben dat die vrijblijvendheid die er nu is niet goed is voor de samenleving en voor het individu.

Maar goed dat is denk ik aan jou voorbij gegaan. Je schiet in de welbekende linkse stabiele zijligging. Vooral alles laten zoals het is. Kopje thee voor je in schenken maar? Alle andere meningen als dom bestempelen en als "pièce de résistance": het PVV label.

Met andere woorden, ik neem jou (mij in dit geval) niet serieus omdat je zgn. rechts extreem bent. Wat een simpele ziel ben jij JPM. Je voelt je zelf altijd zo verheven boven iedereen met je betweterigheid maar je valt nu wel een beetje door de mand hoor.

Dat een jij een jongen die hier geboren en getogen is (en naar alle waarschijnlijkheid zijn ouders ook) een volbloed Marokkaan noemt. Dat het blijkbaar zo is dat hij in een parallelle samenleving verkeerd binnen Nederland en jij dat normaal vindt. Kijk dat is het punt wat ik maakte. Dat is het probleem juist, dat is wat er mis is met een dubbele nationaliteit. Mijn punt is dat ik wil dat men kiest om zo tot meer integratie te komen van bepaalde groepen in onze samenleving. Die multiculti droom is gewoon het zelfde als de verzuiling van vroeger. Maar misschien vond jij dat ook wel een puik systeem. Ik heb daar een andere mening over.
2 -2
RedFeather
Dit
dit
en dit
1 -1
afcas
de enige problemen die er zijn komen door mensen zoals jij die uberhaupt waarde eraan hechten. sowieso is het hebben van een 2e paspoort geen voorwaarde om je te kunnen afzetten tegen de maatschappij. veel nederlandser dan ik ben krijg je ze niet, maar ook ik zet me af tegen de maatschappij. want waarom zou ik lekker mee moeten doen met mensen die totaal anders in elkaar zitten dan ik omdat dat zogenaamd de nederlandse cultuur is? overigens is het ook wel absurd om te stellen dat marokko en turkije hun wetten aan moeten passen omdat nederland mensen uit hun land haalde om hier te komen werken aangezien wij dat nodig vonden en vooral omdat we te lui waren om dat werk zelf te doen. wat jij zegt is in principe dit: jij neemt iemand aan om je huis schoon te maken omdat je daar zelf te lui voor bent om vervolgens te zeggen jij mag thuis geen thee drinken, maar je moet koffie drinken omdat wij dat in ons huis doen. vind je het gek dat die mensen daar niet blij mee zijn... dat is het hele probleem met integratie. mensen moeten gedwongen doen wat anderen willen dat ze doen in plaats van zichzelf zijn. alleen wanneer een nederlander dat doet noemen ze het een tokkie, een aso of een klootzak en wanneer een allochtoon het doet is het het niet willen integreren... stop gewoon met het eisen dat anderen exact zo zijn als jij wilt. niemand is perfect dus wis het niet van een ander aangezien je het zelf ook niet bent....
1 -3
Am*dammer
Och.. dit is dus het probleem.. niet mensen zoals ik maar mensen zoals jij...

1) Je doet toch mee? je gaat met me in discussie. Je geeft je mening op een normale manier. Je spreekt de taal.

2) Wij hebben die mensen toch niet ontvoerd? We hebben ze gevraagd om te komen werken en dat wilde ze maar al te graag. Was bedoeld voor beperkte tijd (het hete vroeger een Gast-arbeider.. zie je het.. GAST) maar men is gebleven. Dat was een eigen en bewuste keuze. Daarnaast heeft men gekozen om een Nederlands paspoort aan te vragen. Wederom, vrije keuze.

3) En als je blijft dan ben je geen gast meer maar dan ben je een inwoner, een Nederlander en dan is het normaal dat de samenleving een paar eisen aan je stelt.

4) Als de 2de generatie dat had gedaan dan waren de problemen met de nu 3de en 4de generatie veel minder groot geweest.. maar helaas. Mensen die nog nooit in Marokko of Turkije zijn geweest voelen zich meer verbonden met die landen dan met het land waar ze wonen. En de gemiddelde Nederlander voelt dat.

5) Integratie/assimilatie zorgt er voor dat men geleidelijk aan ook trek krijgt in koffie bij wijzen van spreken. Dat is voor de mensen die reeds op die plek woonde fijn en voor de nieuwkomers eigenlijk ook best fijn. Je hoort er immers bij.. Uiteindelijk willen 99% van de mensen toch graag ergens bij horen.

6) het gedwongen doen wat andere willen is iets wat nou eenmaal gebeurd in een SAMENleving je past je aan en leeft naar de wetten van het land en schikt je soms in zaken die niet helemaal jou ding zijn.

Doe je dat niet dan heb je idd kans dat je aan de rand van de samenleving komt te staan. Dat is je vrije keuze en dat mag allemaal maar dan moet je niet klagen als je er niet bij hoort of je je uitgesloten voelt.

7) Ik eis van niemand dat ie perfect is en ik ben dat zeer zeker ook niet maar ik hou me wel aan een aantal omgangs-regels en pas me zo nu en dan aan aan de geldende normen en waarden. Niet altijd leuk maar zonder zulke culturele "regeltjes" wordt het een zooitje en leeft iedereen maar een beetje langs elkaar heen.

8) Als men vanaf de 2de generatie was geïntegreerd/geassimileerd dan had men ook van binnen uit dingen kunnen toevoegen aan de Nederlandse cultuur. Zoals de Molukkers/Ambonezen dat hebben gedaan met bepaalde gerechten zoals oa "Nasi" en "Babi pangang" en woorden als "Toko" en "Senang" die zijn toegevoegd aan de Nederlandse cultuur. Zoals dat ook gebeurd is met de Surinamers, denk bv aan Roti.

Ten slotte, ik heb jaren in de Bijlmer en Indische buurt gewoond, heb in buurthuizen gewerkt en woon al jaren af en aan op allerlei plekken in de wereld zoals bv Indonesie. Ik weet echt wel waar ik het over heb, ben niet kortzichtig en benoem de problemen gewoon zoals ik ze zie.

Multiculturele samenlevingen werken niet.. PUNT.
3 -3
DUDE92
Ik ben zelf half Amerikaans, half Nederlands, en ben ook in bezit van beide paspoorten. Ik verbaas me oprecht over de hypocrisie die er is (bij veel mensen, dus niet iedereen) over mensen met een dubbele nationaliteit. Ik spreek hier alleen over mijn eigen ervaringen, dus het is niet totaal objectief.

Maar wat ik heb meegemaakt, is dat men totaal met mij meeleeft, maar zodra het over Turken/Marokkanen gaat ze er met hun hoofd niet bij kunnen komen dat die mensen een dubbele nationaliteit kunnen hebben. Ik ben dus zelf half Amerikaans, en qua vakanties en de mensen die ik zelf heb ontmoet daar, plus opvoeding, voel ik me oprecht meer Amerikaan dan Nederlander. En dit is niet alleen daarom, maar vooral omdat mensen om mij heen (in Amsterdam) bizar neerbuigend zijn over mijn moeders thuisland. Daardoor ontstaat een soort "fuck you" idee, wat lastig is om te beschrijven. Maar juist omdat men zo neerbuigend kan zijn richting mijn "thuisland", ben ik daar meer van gaan houden. En ik denk dat dat hetzelfde gaat bij Marokkaanse Nederlanders. Ze merken de selectieve haat echt wel, iets wat andersom veel en veel minder zo is.
1 -1
godenzonenssuper
Aha, dus als er 2e en zelfs 3e generatie Turkse Nederlanders met Turkse vlaggen van 2 bij 2 over de Erasmusbrug lopen en krijsen dat Turkije hun land en Erdogan hun leider is, ligt dat stiekem natuurlijk weer aan de “Hollanders”.
1 0
RedFeather
Bij moslims kan ik het me voorstellen. Die cultuur is heel anders in de basis. Het is een keuze voor geloofsovertuiging die in de cultuur zit ingebakken. Wat jou betreft vind ik het werkelijk bizar dat je dit zo ervaart.
We moeten echt naar 1 paspoort toe.
2 0
Chesterson93
Amen, Statian. Amen
0 0
JKCW
Er zijn geen ECHTE Nederlanders of Molukkers...de wereld is te nauw verweven met elkaar dus ook rassen..dus het enige wat telt is nationaliteit..ps..Hitler was de laatste die nog in sprookjes geloofde..
0 -1
Am*dammer
van mij mag het idd 1 grote smeltkroes worden van kleurtjes en achtergronden.. maar dat hitler de laatste was die in sprookjes geloofde is helaas niets waar.. miljarden medemensen geloven nog in de sprookjes van de zogenaamde heilige boeken.. zolang dat zo is zal de wereld verdeeld zijn en komen we geen stap verder in onze ontwikkeling als mensheid...
0 0
JKCW
Geloof me..Zonnebloem..ik ben GEEN Indonesiër..ik kom net van de Molukken..vakantie..ik ben Nederlander. Molukken is GEEN nationaliteit..
0 0
Beachbal
Iets zegt me dat het ernstig gesteld is met JKCW.. Kan iemand die gozer tegen zichzelf beschermen?
0 0
JKCW
Is ozil Turk..en de wereldkampioenen..zijn dat fransen of ben ik.nou gek..
0 0
Cello
Die jongen kan er niks aan doen, dat hij twee nationaliteiten heeft....
Ik vind het sowiezo vreemd, dat iemand die in NL is geboren bijna automatisch, in dit geval de Marokkaanse nationaliteit, verkrijgt. Zijn zijn ouders verplicht om hem óók aan te geven bij de Marokkaanse staat of is dit vrijwillig door ouders gedaan?. Indien verplicht....wat gebeurt er als zij weigeren hem aan te geven na zijn geboorte bij de Marokkaanse authoriteiten?.

Ik ben trouwens eerder een voorstander van maar 1 nationaliteit.
2 0
Am*dammer
het gaat geloof ik om erfrecht.. als je geen Marokkaan bent mag je geen bezit hebben in Marokko en dus niet erven.. maar correct me if im wrong..
0 0
JKCW
Zonnebloem..ik ben Molukker van afkomst..maar ben Nederlander....

.is dat zo moeilijk te begrijpen? Volledig geïntegreerd..
0 0
JKCW
Bedankt madzroui.voor alles wat ajax je gegeven heeft..bedankt..en geloof me ..het voetbal in Maroc..gaat je echt tegenvallen!.. neem een voorbeeld aan onana..
0 -1
JKCW
In.ieder geval..Marokannen en Turken leven hier.en ze.lachen hier iedereen uit met hun kutvlaggen..in hun eigen land armoe..wij Indisch/Molukse mensen.hebben aan de welvaart van Holland bijgedragen..
1 -1
afcas
door treinen te kapen en schoolgebouwen te bezetten? leuk dat je je boven turken en marokkanen verheven voelt omdat jouw bevolkingsgroep zich hier al langer bevindt en de periode van xenofobe nederlanders voorbij zijn. maar ga niet doen alsof de molukkers niet dezelfde shit meegemaakt hebben. jullie vochten zelfs nog terug ook wat bij turken en marokkanen veel minder gebeurd. wordt denk eens tijd dat je de geschiedenis over molukkers in nederland gaat bestuderen... heb 24 jaar naast een molukker gewoond en die heeft me genoeg dingen verteld en zegt ook gewoon dat hoe turken en marokkanen nu behandelt worden is niets anders dan hoe molukkers 40 jaar geleden behandeld werden. voornaamste verschil volgens hem is dat jullie agressiever reageerden. overigens, als je het over integreren wilt hebben, er zijn sinds jullie komst tot dit moment nog steeds molukse wijken waar de molukkers in grote getalen bij elkaar wonen... overigens ben ik nog geen enkele molukker tegen gekomen die zo negatief over andere allochtonen is als jij... meeste voelen zich juist verwant door de behandeling die ze krijgen van "oerhollanders".
1 -2
Cello
Daarom moet ik altijd lachen, wanneer je kijkt naar het vlagvertoonm wanneer vooral Turken en in iets mindere mate Marokkanen klagen dat ze niet voor volledig volle NL-ers gezien worden.
Ze denken dat dat allemaal maar vanzelf gaat en deels hoort dat ook zo te zijn, maar o.a. dit soort dingen, waarin ze maar al te graag willen tonen als 'anders zijn' helpt dat niet tov de rest van NL.
Het is 'hun land' voor, tijdens en na. En hoe geweldig ze het land ook vinden, er naartoe verhuizen doen ze niet!. Als het zo geweldig is, waarom gaan ze er niet naartoe en gaan ze daar iets bijdragen aan de samenleving daar?. En Nederlanders reageren ook daarop....die gaan dan automatisch deze mede-landers anders zien dan volwaardige NL-ers.

Dat zou ik doen als ik me ergens minder thuis voel. Dan ga ik echt daarheen waar ik me wel thuisvoel. Dan blijf ik geen seconde langer.
2 0
JKCW
Molukkers zijn WEL Nederlanders..smartguy..all 4 generaties..weet niet of jij de geschiedenis kent..
0 -1
JKCW
Tahamata heeft toch in oranje gespeeld..of ben ik nou gek?
0 0
JKCW
Ajax voor altijd..'Marokkanen'ZIJN Nederlanders..dat maakt het ook zo triest!
0 0
JKCW
Snap jij.het?..je.bent Nederlander..en je kiest.voor Marokko? Integratie..? Daar gaat het dus fout..hebben rijkaard..vanenburg..tahamata..Seedorf..ooit voor een ander land gekozen?
2 0
hdiespacers
Ik snap het wel. Volgens mij speelt hij al een tijdje in de jeugdteams van Marokko. Die gasten zijn zijn dus zijn teamgenoten. Als ik al die jaren met die jongens zou samen voetballen zou ik ook in het nationale team willen voetballen met die jongens. Blijkbaar was hij in de jeugd niet nodig voor Nederland, dus waarom nu dan wel?
0 0
Lagasj
Als ik al die racistische reacties hier lees is het niet zo raar dat ze voor Marokko kiezen.
Het hebben van twee paspoorten is natuurlijk volkomen belachelijk.
Maar niemand die daar wat aan doet.
Dus..... niet zeuren
0 -2
sjaakahz94
Kiest met zijn hart, laat die jongen. Hij is vwo afgestudeerd dus zal geen domme jongen zijn. Daarbij is Marokko groeiende qua voetballand en zal Nous samen met hakimi de backs zijn voor de komende jaren daar.
1 -1
JKCW
Beachbal..volgens mij kun jij niet eens voetballen!
2 -1
JKCW
Je voetbalt in nederland en je kiest voor een ander land..zo zal je NOOIT integreren!
2 -2
Ajaxvooraltijd
Bah wat een lelijke reacties allemaal. Allemaal uit de achterhoek zeker of onder een steen vandaan. Het lijk wel stormfront hier of een willekeurige reactoe zoals toen bij El Ghazi toen hij juist voor Oranje koos. Zoveel verschillen jullie dus niet van die andere sneue types die er allah bij haalden en whatever om hun ongenoegen te uiten.
1 -4
godenzonenssuper
“Bah wat een lelijke reacties allemaal. Allemaal uit het Rifgebergte zeker of onder een steen vandaan”

Waarschijnlijk zou jij deze reactie bestempelen als discriminatie oid maar zelf doe je iets vergelijkbaars.

En om stormfront erbij te halen gaat wat ver, niet?
Ik denk trouwens dat neo nazi’s juist blij zouden zijn met dit besluit, die willen het liefst een roomblank elftal.
6 0
JKCW
Altijd problemen met Marokkanen en Turken..weet je.nog..rijkaard Seedorf..tahamata..nooit problemen..!
1 -2
Beachbal
Nee maar dat zijn zwarten, geen bromfiets nakkers..
1 -2
Beachbal
Ongelofelijk dit.. Een speler kiest voor Maroco en hier beginnen alle Marokkanen te schreeuwen over de criminaliteit, politiek, discriminatie en allerlei andere heisa, terwijl ik hier bijna geen Nederlander betrap op eventuele beschuldigende acties tegen hun cultuur.. Te bizar voor woorden dit.
3 -1
JKCW
Altijd problemen met Turken en Marokkanen..wat doen juliie.hier nog? Ben zelf Indisch,/Moluks wees trots op je nieuwe identiteit..is Obama een afrikaan? Of Amerikaan?
3 -2
Ajaxvooraltijd
Indisch en Moluks is wel iets heel anders.
1 -3
JKCW
Niet te geloven..fucking probleem met 2 nationaliteiten..ga lekker in Marokko voetballen man..ben zelf Molukker..trots op Nederland. ..we hebben je niet nodig..,!!
2 -3
Ajaxvooraltijd
Ja we zullen alle voetballers terug sturen naar land van herkomst omdat ze niet voor Oranje uitkomen, dan word het in Nederland echt drama met het voetbal. Zo jammer dit.
0 -1
Pierre Heno
Ik lig er niet wakker van. Voor hem een ander in Oranje. Die zijn er heus wel en krijgen nu de kans. Hij had volgende maand tegen WK Frankrijk kunnen spelen maar hij kiest voor wedstrijden als tegen Botswana. Nou ja....'kiest'...hij kon gewoon niet anders. Had niets met sportiviteit te maken en alles met sociale druk.
1 0
JPM
Laatste zin is spijker op de kop. Dat maakt ook dat het triest en te makkelijk is dat men hem deze keuze verwijt.
1 0
Pierre Heno
Zo is dat JPM
0 0
Starkoo
Weer een landverrader maar goed de regering moet is de dubbel nationale tijd verbieden!

Weet zeker als we beter om waren gegaan met Hakim dan had Mazraoui gekozen voor Nederland zoals het gewoon moet zijn!
4 -2
Tecmessa
Ik ben ook helemaal klaar met die dubbele nationale tijd. Kom elke keer te laat als ik een afspraak heb in Enschede omdat ik geen rekening hou met de tijdszone...
2 -3
VoorMokum
Hahaha landverrader wat ben jij zielig.
1 -2
Pierre Heno
Labyad speelt voor Marokko, Ziyech speelt voor Marokko.....dus kiest Mazraoui nu ook voor Marokko. Ze zien 'm aankomen als hij voor Oranje zou hebben gekozen. Hij had geen enkele keus.
1 -1
grannig mokum1
Dit komt alleen door het dubbele paspoorten, voorheen je behoud eigen paspoort of je wordt een Nederlander. En niet het gedoe of dit of dat
1 0
WantAmsterdam
De keuze voor Marokko is aan zich geen Probleem, maar wat ik wel zorgelijk vind is dat Nederland meer en meer spelers voor andere landen opleid. Bedoel Nederland draagt de kosten een Marokko, maar ook landen als Turkije profiteren...
1 -1
JopieCruijff
Welke kosten?
2 -2
WantAmsterdam
Serieus?
0 0
hdiespacers
Ik vraag me ook af welke kosten je bedoelt?
0 0
Shardo
Deze jonge man heeft een goede kop op zijn schouders vorig jaar zijn VWO afgerond en zal alles tegen elkaar hebben afgewogen. Zal niet makkelijk zijn geweest. Gefeliciteerd met je keuze, in Marokko ben je tot je dood een held als je voor het nationaal elftal speelt of speelde en je ouders de ouders van een held!!!
6 -1
Pierre Heno
Geen voetballer van Marokkaanse afkomst die de echte wereldvoetbaltop haalt. Hoe zou dat toch komen? Ze zijn in veel jeugdelftallen toch aardig vertegenwoordigd.
1 -1
afcas
heb jij ooit een fatsoenlijke coach bij een afrikaans elftal gezien?
1 -1
RedFeather
Sinouh serie gezien? Uit oog is uit hart. Hypocrici werd het genoemd.
1 -1
JPM
Maar hij heeft VWO in NL gedaan, dus dat moet hij terugbetalen in Oranje interlands ofzo.
0 -6
Labrador
Dat is zijn goed recht. Succes daar
5 0
Lazell
De afgelopen 5, 10, 15 jaar is in Nederland de afgunst naar Marokkanen relatief groot. Nog steeds maar een klein percentage, maar voor Marokkanen zijn deze paar schreeuwers vaak genoeg om zich niet welkom in hun eigen land (Nederland) te voelen en kiezen dan voor Marokko. Ik heb vaak het gevoel dat deze schreeuwers ook de mensen zijn die nu roepen dat ze voor NL moeten spelen, omdat ze hier geboren zijn.
3 -1
RedFeather
Eigen land?
Dan kiest een jongen als Nous wel voor NL.
Let op: hij vindt dit zelf niet zijn eigen land.
Dat staat los van schreeuwers.
0 0
Len nart
"'Nederland is mijn land en Marokko is ook mijn land ', aldus de Ajacied."
1 0
RedFeather
Alsof hij onnodig NL gaat beschimpen.
0 0
NotForSale
en als er op jouw werk een paar schreeuwers jou niet mogen wissel jij ook gelijk van werk?
1 0
afcas
tuurlijk, of ga jij je leven lang daar ongelukkig blijven zijn? als jij de keuze hebt tussen werk met leuke collegas en werk met kut collegas kies je voor het eerste. dan kan alleen eventueel salaris daar verandering in brengen...
0 0
Lazell
Ligt eraan. Als ik voor een alternatief kan kiezen waar de sfeer richting mij wél positief is, ben ik ook pleite hoor. Ik moet me lekker voelen op mijn werkplek. En ik weet zeker dat Ziyech op zijn gevoel kiest en ik denk dat Mazraoui dat ook doet.
1 0
CruyffFootball
Het zou ook best iets met de veranderingen van het niveau van het NL elftal en Marokkaans elftal te maken kunnen hebben.
Gokje hoor.
0 0
Pierre Heno
Zelfs Oranje in haar slechte tijden versloeg vorig jaar Marokko in eigen huis met 0-2 en de frustratie zat flink hoog wat te zien viel aan de smerige overtredingen die op Oranje spelers werden gemaakt. Wanneer het echt moet valt dit Marokko meteen door de mand. Die nederlaag tegen Iran op het WK zal nog lang na blijven dreunen.
0 0
Lazell
Mwah. Viel best mee met dat niveau op het WK. Iedereen weet dat het NL'se elftal meer potentie heeft en dat altijd zal blijven houden. En dat NL meer kans heeft om een volgend WK te halen en überhaupt EK's te spelen. Ik denk niet dat de keuze voor Marokko een sportieve keuze is.
1 0
Pierre Heno
Ik weet 't wel zeker.
0 0
Oempaloempa
Verstandig besluit van een verstandige jongen. Succes met een lange interland carriere, samen met ploegmaat Ziyech en blijf a.j.b. nog een paar jaar bij Ajax hangen.
Succes.
5 -1
trooop
Erger me kapot aan al die imbecielen die vinden dat hij nederland 'dankbaar' zou moeten zijn. Waarvoor, in godsnaam? Alsof hij er ook maar iets aan kan doen dat hij hier toevallig geboren is. Onderwijs is een plicht. Belasting betalen is een plicht. Je zorgverzekering betalen is een plicht. Stuk voor stuk ijskoude mechanismes waar geen mens aan te pas komt. Hoezo dan in godsnaam dankbaar? Een goede voetbalopleiding krijg je omdat je talentvol bent, dat is 100% eigenbelang van bonden en clubs. Als hij er niks van kon had zowel Ajax als de knvb geen ene moer gegeven om ene 'noussair mazraoui'.

Hij moet helemaal niks, hij hoeft helemaal niks en hij is helemaal niemand iets verplicht. Lang leve de vrijheid binnen de grenzen van de wet.
15 -8
RedFeather
Mn eerste reactie hierop
Binnen de wetgeving logisch: hij volgt zn hart.
Maar in principe bizar: dat zn hart niet bij NL ligt enerzijds (woont hier zijn leven lang) en dat hij zijn hart kan volgen anderzijds (dat je voor 2 landen uit mag komen)
0 0
trooop
Het minste wat je erover kan zeggen is volgens mij dat we iets in onze samenleving kennelijk zo hebben georganiseerd dat die gasten zich hier 'ondanks alles' toch niet helemaal thuis voelen. Ergens best bizar inderdaad.

Dat mensen met meerdere paspoorten kunnen kiezen zie ik het probleem niet van in, zolang die keuze (op voetbalgebied) definitief is.
0 0
RedFeather
Ja het is een groot goed om zelfkritisch te zijn.
Tegelijkertijd moet je niet de ilusie hebben dat wanneer je dermate afwijkende culturen bij elkaar plaatst, dat dit goedgaat.
Gastarbeiders: je kunt je ook afvragen hoe waarom deze mensen geen moeite hadden met verhuizen naar de westerse cultuur. Wiens verantwoordelijkheid was dat: van gastheer en arbeider. Wie is er nu zelfkritisch: niet de immigrant.
0 0
LezDeBoer
Prachtig uitgelegd. Hij heeft zelf moeten werken voor waar hij nu in het leven staat. Zijn keuze is zijn keuze. Als je daar moeite mee hebt dan ben je echt maf
1 -1
godenzonenssuper
En die imbecielen gebruiken die vrijheid om hun mening te geven.
1 -1
RusselWestbrook
Yep, en Mazroui gebruikt zijn vrijheid om voor Marokko te kiezen. Maar dat mag dan weer niet of zo.

Anderen gebruiken hun vrijheid om die imbecielen te vertellen dat ze imbecielen zijn.

Prachtig hoe dat werkt hè, vrijheid? Gaat alle kanten op, wat een gekkenhuis.
2 -3
Lazell
Ik hou van jouw cynisme.
0 0
trooop
Dat ze imbecielen zijn, en als het even kan ook waarom ze imbecielen zijn. Waarop die imbecielen in het beste geval denken: 'Mmm.'
Dat is in het kort de manier waarop die vrijheid door de eeuwen heen bevochten is. (Maar dat hoef ik jou gezien je boekenvoorkeur niet te vertellen.)
0 0
RusselWestbrook
Doen ze helaas te weinig, dat 'mmm.'
0 0
godenzonenssuper
Gekkenhuis, zeg dat.
0 0
JPM
Exact
1 -3
sexyajaxgirl
Toch mooi al die geboren Nederlanders , die voor Marokko gaan voetballen.....O nee, het zijn Marokkanen die als Nederlanders behandeld willen worden.
4 -3
Tecmessa
Dus jij maakt überhaupt onderscheid in hoe je Marokkanen en Nederlanders behandelt?
3 -2
JPM
Bijzonder veel voorspelbare en kleinzielige reacties. Ik raad u aan ‘Sapiens’ te lezen van Y.Harari; dan komen de meesten hopelijk vanzelf wel tot het inzicht dat het nationalistische gezwets hier uberhaupt totaal overbodig is.

Buiten dat is het idee dat een Marokkaan (want dat zijn ze toch? Of zijn alleen “slechte” Marokkanen daadwerkelijk Marokkanen, en zijn “goede” Marokkanen wél Nederlanders?) Nederland iets verschuldigd zou zijn imo ook bullshit. Waarom en wat is hij NL precies verschuldigd? Zijn (voor)ouders zijn puur vanuit Nederlands eigen belang als gastarbeiders binnen gehengeld. Integratie werd vanuit de Nederlandse overheid niet in geinvesteerd omdat het destijds van secundair (of tertiair?) belang was. Combineer dat met de wijze waarop Marokkanen in NL over het algemeen stelselmatig worden uitgekotst, en het mag geen verrassing zijn dat zo’n jongen voor Marokko kiest, waar hij overigens ook alle jeugdteams doorliep.

Don’t get me wrong; er zijn ook Marokkanen die zich te vaak en te gretig in de slachtofferrol manouvreren en daar heb ik net zo weinig mee. Echter wordt die kant overbelicht en de andere kant zoals hierboven beschreven niet. Het is hypocriet om de andere kant te negeren en altijd maar terug te vallen op dat vreemde “hij is hier naar school gegaan dus hij moet dat terugbetalen in Oranje” argument.
5 -3
RedFeather
Quasi intellectueel
Excessen van reacties simplistisch wegschuiven
Maar niet de kern bespreken
Ja je bent slimmer dan een PVV stemmer
Maar nee je ziet niet waar het in deze omgaat
1 0
JPM
Aldus RedFeather die mij wegzet als “quasi” intellectueel. Ik zal straks slecht slapen, wetende dat je me niet als volledig intellectueel beschouwt maar slechts “quasi”. RedFeather maakt even een statement van jewelste, aangezien hij het wél allemaal ziet. M.a.w.: RedFeather > JPM > PVV stemmer.

Overigens doe je nu exact wat je mij verwijt, maar wellicht ben je te intellectueel om dat in te kunnen zien. Ik ga even huilen in een hoekje.
0 0
RusselWestbrook
Goed boek. Het vervolg, Homo Deus, is misschien nog wel interessanter though.
1 0
JPM
Zijn nieuwste is deze maand uit gekomen, ben halverwege - ook zeker de moeite waard.
1 0
RusselWestbrook
Ah, wist niet dat ie een nieuwe had. Ga ik snel aanschaffen.

Gezien je interesse in deze onderwerpen raad ik je Jared Diamond aan. Vooral 'The Third Chimpanzee', 'Guns, Germ and Steel' en 'Collapse'.
1 0
Youri08
Oerboek van de mens is ook wel in die categorie, maar wel met een iets andere invalshoek. Kende trouwens het vervolg boek van Sapiens niet, thanks voor de tip.
0 0
DeWijsneus
Ook niet bekend mee. Ga die zeker ook bekijken, leuke tip! AS boeken uurtje...
0 0
Tecmessa
In het kader van het boekenuurtje: Silk Roads van Frankopan is ook nog echt de moeite waard ;-)
0 0
DeWijsneus
Heb 'm genoteerd, thanks!
0 0
JPM
Thanks, zal ff Googlen. Nu tijdens de vakantie gelukkig wat tijd voor zulke dingen.
1 0
RusselWestbrook
Zijn wel oudere boeken, sommige dingen kloppen niet meer, zeker in the Third Chimpanzee.
0 0
JPM
Heb er net het eea over gelezen. Denk dat ik idd wat van Diamond aan ga schaffen.
0 0
Tecmessa
Ik vrees dat de gemiddelde 'lezer' op AS niet verder komt dan de Voetbal International qua lectuur.
3 -3
Aetim
Zolang hij niet voor PSV kiest vind ik alles best.
11 0
Joseph
Blijf het vreemd vinden, geboren in dit land, zijn hele leven hier gewoond en gevoetbald en dan uitkomen voor Marokko. Niet bepaald een spirtieve verbetering ook, al zou je kunnen zeggen dat de kans op speeltijd veel groter is.
Misschien dan toch her onzekere in deze jongen..
1 0
Sunny
Hij speelde al een tijdje in de jeugd van Marokko en dan is het niet zo vreemd dat hij daar nu ook voor kiest. Je kan hem niet veroordelen omdat hij loyaal is.
1 0
DS
Lastig.
Aan de ene kant zou ik zeggen voetbal is sport geen politiek, die jongen moet lekker kiezen wat hij wil.
Aan de andere kant, voetballers zijn wel mega grote voorbeelden voor de jochies op straat.
Intergratie is best een probleem in Nederland. Voetballers kunnen ook meenemen dat ze hier wel een signaal in kunnen afgeven vind ik.
5 0
afcas
ze kunnen ook wen statement afgeven door te zeggen behandel ons maar eens als volwaardige mensen. dat doen ze nu in principe, alleen dan niet met die bewoording. maar blijkbaar moet integratie volledig van 1 kant komen in iets wat we een samenleving durven te noemen...
1 -3
NUL20
Integratie komt inderdaad ook van 1 kant.
Je hebt het waarschijnlijk over de hulp bij de integratie.
2 0
Nijmegenaar
Ik kan je verzekeren dat Marokkaanse Nederlanders gewoon als “volwaardige mensen” behandeld worden. Het gaat een beetje ver om dit te vergelijken met het Amerika van de Selma-tijd of Zuid-Afrika voor Mandela. De integratie in Nederland gaat gewoon niet lekker, en laten we eerlijk zijn: dat ligt aan beide kanten.
2 -1
afcas
daarom dalen huizenprijzen in buurten met een grotere hoeveelheid allochtonen, krijgen allochtone kinderen lagere adviezen voor vervolgonderwijs dan autochtone kinderen met hetzelfde niveau, zijn er nog steeds veel werkgevers die liever geen allochtonen aannemen en maken ze meer kans om door de politie lastig gevallen te worden wanneer ze niets gedaan hebben... allemaal voorbeelden die ik persoonlijk heb zien gebeuren bij mensen die ik ken...
0 -2
Nijmegenaar
Ik denk dat sommige van deze dingen ook wel voorkomen, en dat is ook een slecht iets, maar je moet het ook van de andere kant zien. Feit blijft dat de criminaliteitscijfers hoger liggen onder allochtonen, de taal over het algemeen slecht wordt beheerst en er soms onoverbrugbare cultuurverschillen zijn betreffende vrouwen/-homorechten en de scheiding van kerk en staat. Wat ik al eerder zei: dat de integratie in het algemeen is mislukt ligt aan beide kanten.
1 0
Lazell
Vaak zijn arbeidsimmigranten mensen die het in eigen land nauwelijks kunnen redden en dus ook eerder moeite hebben om hier het hoofd boven water te houden. Logisch gevolg bij de onderlaag van de samenleving is dat ze de criminaliteit in gaan en/of lastiger integreren. Zeker als ze bij de eenvoudigere banen structureel (veel) meer moeite moeten doen om aan werk te komen.

Het is niet zo dat ze dan maar de criminaliteit in moeten of moeten stoppen met integreren en solliciteren, maar de cijfers zijn imo makkelijk verklaarbaar. In Nederland heeft de onderlaag van de samenleving ook meer last met "passen binnen de normen en waarden van de samenleving", werken en zitten ze ook vaker in de criminaliteit.
0 -1
Barra
Ik neem die jongen niks kwalijk, maar heb er wel moeite mee dat Nederlandse jongens met Marokkaanse roots massaal voor Marokko kiezen. De regel is er en dat gaat voor meerdere landen op, maar ergens voelt het ook als een klap in het gezicht van het land waar je eigenlijk alles aan te danken hebt.
5 0
WantAmsterdam
Niks ten nadele tov Marokko, maar wij leiden in principe voor andere landen op
0 0
NotForSale
Als bedankje voor wat Nederland voor hem heeft betekent (onderwijs, kindergeld, voetbalopleiding etc.) was het wel netjes geweest om voor oranje te kiezen
3 -4
trodat4030
Hij betaalt anders fors belasting over zijn eveneens forse inkomen en dat doet ie nog steeds aan de Nederlandse staat. Véél forser dan ik (en ik had hetzelfde onderwijs en kinderbijslag, ik had alleen het talent niet om bij Ajax te spelen). En Ajax heeft hem opgeleid, niet de KNVB. En daar gaat Ajax over een paar jaar flink van profiteren door een mooie transfersom. Ik zie niet in waarom hij ook maar íemand iets verschuldigd is.
0 0
Tecmessa
Haha, dit soort reacties vind ik zo treurig. Alsof zijn vader of grootvader hier niet snoeihard heeft meegeholpen om de verzorgingsstaat op te bouwen waar hij nu de vruchten van plukt. Maar nee hoor, hij moet er dankbaar voor zijn dat hij dit allemaal gratis en voor niets heeft gekregen in zijn jeugd. Ik dacht dat je in Nederland vrij was om te kiezen wat je wel en niet wil doen en dat dat nou juist hetgeen is dat dit land zo mooi maakt. Respecteer die jongen zijn keuze, als zijn hart hem ingeeft dat het hem mooier lijkt om voor Marokko te voetballen dan is dat is zo.
2 -2
afcas
je vergeet nog: minder hoge beoordeling op school met een lager advies voor middelbaar onderwijs en de dagelijkse dosis discriminatie over zich heen krijgen.
0 -5
DeWijsneus
Succes man! Vind sympathiek ventje. Vind zoiets een privebesluit, goed recht. Heel veel succes, samen op die rechtkant samen met Hakim de tegenstander slopen.
1 -1
witchmaster11
en dan heb ik het niet voor zijn keuze ik zou het in dit geval ook doen , het doet niets aan de mens af wel aan de gene die het hun zo verrek moeilijk maken
0 0
witchmaster11
nogmaals het ligt niet aan de mens maar aan het land waar je ouders / voorouders zijn geboren , ze maken in een andere samenleving de boel stuk geen integratie want ik ben ook turk marok zweeds maak niet uit wat het klopt niet , je moet deze landen onderhanden nemen
4 0
RusselWestbrook
Als er in, pak em beet, India een kindje geboren wordt uit twee ouders met de Nederlandse nationaliteit, welke nationaliteit krijgt het kindje dan?

Als dit jouw kindje zou zijn, welke nationaliteit zou je deze geven?
1 0
Ruff Rhythim
Hele voetballeven voor Marokko gespeeld dus keuze is niet echt vreemd...
2 -1
DeBaarsjes
maar omdat hij nu goed aan het voetballen is word het hier een issue en komen verhalen over dubbele nationaliteit tevoorschijn
2 -2
ajaxminimax
Jammer, maar ik had het al verwacht... probleem ligt waarschijnlijk bij de knvb. Het valt gewoon op dat veel Nederlandse Marokkanen allemaal voor Marokko kiezen.
3 -1
Oempaloempa
Hij wil naar het WK
0 0
DavidFerr
De meesten waren toen niet goed genoeg om voor het Nederlands elftal opgeroepen te worden, alleen Ziyech eigenlijk. Mazraoui zat nu ook niet bij de voorselectie van Nederland maar zou kans maken om in de toekomst er bij te kunnen komen.
0 0
JopieCruijff
We doen allemaal of deze keuze in het landsbelang is. Wat een zielepoten allemaal zeg. Keuze is op basis van gevoel en sportiviteit en staat los van Nederlander of Marokkaan.

Johan C. koos op een gegeven moment ook voor Feyenoord als geboren en getogen Ajacied en Amsterdammer.

Nogmaals, hier wordt veel te hard aan getild.

Respect Noussair
3 -7
witchmaster11
peren met appels vergelijk is dit hoor
2 0
JopieCruijff
Welnee...dit is sport GEEN politiek!
0 0
godenzonenssuper
Wat verwacht van je iemand die het over
“Johan C.” heeft..
0 0
witchmaster11
Dubbele paspoort af schaffen je bent of Nederlander of Marokkaan , dit is gewoon de realiteit landen die je verplichte om financieel gewin je dwingen je nationaliteit op te dringen is niet van deze tijd
6 -3
RusselWestbrook
Wat
de
fuck
0 0
Ajaxvooraltijd
Je bent gewoon mens, zo word je geboren. Maar mensen en vooral in dit land worden opgewonden tot in extreme mate van labeltjes.
2 -5
Ajaxvooraltijd
Al die nare reacties zijn van extreem nationalisten al beseffen ze dat zelf nog niet. Hetzelfde soort wat zijn of haar extreme visies over geloof tentoon spreid op internet. Allemaal heel domme mensen. Of laat ik het vriendelijk formuleren, allemaal vrij onwetend. Helaas zijn dat soort mensen gevaarlijk voor een hoop mensen die hun visie niet delen. Zijn zij het zelf niet dan is er altijd wel een malloot die hun visie op geheel extreme wijze ten uitvoer brengt.
2 -8
Nijmegenaar
“Extreem nationalisten al beseffen ze dat zelf nog niet” - “Allemaal heel domme mensen”

Ik hoop dat jij nooit de politiek ingaat of in een andere leidinggevende positie komt met zulke enge totalitaire praatjes. Een tip voor je: maak nooit aannames over anderen.
2 0
Welja
Je hebt ook links extremisten met dezelfde tunnelvisie.
3 0
lauw
De enige manier om deze keuze makkelijker te maken is de maximale buitenlandse spelers weer in te voeren. Word de Marokkaanse competitie gelijk een stuk sterker
1 -1
EVH
Born and raised in The Netherlands.....
2 -3
lauw
Vervelend voor oranje maar ik snap dat hij op dit moment voor Marokko kiest. Ze worden door hun mede Marokkaanse Nederlanders volledig afgebrand als ze voor oranje kiezen. En het niveau van oranje is op dit moment gewoon een stuk minder dan die van Marokko . Als fucking Vormer al word opgeroepen is het slecht gesteld met oranje. Landenkeuze is bijzaak als hij maar bij Ajax speelt al kiest hij voor Senegal lekker belangrijk
3 -1
Welja
Dit soort jongens kunnen juist een belangrijke rol spelen in de integratie, door een simpel signaal af te geven: Ik ben geboren in Nederland, dus ik ik speel voor het Nederlands elftal. Tgen dit soort jongens wordt opgekeken.
De roots kunnen best elders liggen, dat hoeven ze echt niet te vergeten. Maar je wilt als Nederlanders gezien worden? Kom er dan ook voor uit.

In plaats daarvan komen allerlei excuses over het vaderland, wat dan in ene Marokko blijkt te zijn.
En als er dan gesproken wordt over buitenlanders zijn ze op de pik getrapt, want dan blijken het opeens wel weer Nederlanders te zijn.
En dan ben ik de racist omdat ik het allemaal niet meer kan volgen of begrijpen.

Niet veel Marokanen of Turken krijgen de gelegenheid om een statement te maken, maar er zijn er bijzonder weinig die te kennen geven Nederlander te willen zijn.
Verwacht dan niet van mij dat ik ze zo wel zie.

Het enige wat ik meekrijg zijn Zondagscholen opgezet door de Turkse overheid, Nederlanders die stemmen voor de Turkse grondwet, Marokkanen die voor Marokko kiezen, Duitse turken die Erdogan hun president noemen, Nederlandse Marokkanen die ander Marokkanen blijkbaar affikken als ze zich wel Nederlands willen voelen.

Dat verordert de integartie echt niet. Wekt alleen maar meer ergernis en scheiding op in de maatschappij. Maar dat weten ziein Turkije en Marokko ook wel


Oh en dat Nederland nu hetzelfde niveau is als Marokko, over 4 jaar hebben we een Nederlands elftal met de Lig, De Jong, Kluivert, Bergwijn, Van de Beek aangevuld met zeer ervaren waterdragers als Wijnaldum. Over vier jaar liggen die verhoudingen heel anders.
3 0
afcas
en het feit dat die mensen vanaf hun komst naar nederland nooit als gelijke zijn behandeld als de "originele" bewoners heeft daar natuurlijk niet aan bijgedragen he? nee allemaal de schuld van de allochtonen natuurlijk... dat jij dat allemaal niet kan begrijpen of volgen zal dan eerder aan je intelligentie liggen. overigens is er wel een correlatie te vinden tussen racisme en een gebrek aan intelligentie, maar dat is weer een ander verhaal.
0 -2
korem
Snap hem in dit geval wel, bij Nederland word hij misschien over een tijdje een keer opgeroepen en ligt het niveau toch wel een stukje hoger dan bij Marokko of laat me zeggen denk dat de concurrentie wat groter is dan bij Marokko. Ik vind hem het super goed doen maar de vraag is zal oranje haalbaar zijn in de toekomst !
1 0
DeBaarsjes
Nu komen de Hollanders weer met Kut Marokkaan, achjah als hij voor Oranje had gespeeld was het ook een Kut Marokkaan na elke slechte bal
2 -10
HilversumNoord
Zo’n reactie zegt genoeg. Altijd de slachtofferrol. We zullen nooiiitt vriendjes worden met Marokko. Eigen schuld...wat wil je nou man!?
0 0
afcas
daar mogen de marokkanen blij mee zijn dan. ben niet veel mensen uit de omgeving hilversum tegen gekomen waar je vrienden mee zou willen zijn...
1 0
DeBaarsjes
Maar helaas ben ik geen Marokkaan, alleen iemand die wel een deel van de Marokkaanse bevolking begrijpt. De Baarsjes zit niet alleen vol met Mocros ;)
0 0
lauw
En volgens zijn mede Marokkanen een tering veradder die jongen kan geen keuze maken zonder een bevolkingsgroep te beledigen
4 0
Nijmegenaar
Je kan van zijn keuze vinden wat je wil, maar deze reactie is net zo racistisch als die “Hollanders” van je. Graag lekker voor je houden.
3 -2
DeBaarsjes
Hollanders of Nederlanders, voor mij gewoon 1 pot nat.
0 -4
Ajaxvooraltijd
Hij heeft gewoon gelijk zegt deze Hollander, dat je je daardoor al op je pikje getrapt voelt zeg....
1 -7
Nijmegenaar
Maar als je als Hollander het jammer vindt dat in Nederland geboren/getogen jongeren voor Marokko kiezen, dan ben je zeker een racist? Ik ben tegen racisme in alle vormen, maar ik vind dit soort reacties net zo kwalijk als dat wij Marokkanen over één kam scheren. Just saying.
4 0
DeBaarsjes
'Jammer' is wat anders, maar er worden termen geroepen als 'Kut Marokkaan' dat is neem ik aan racistisch, je hoort mij toch niet zeggen: Die Kut Hollanders komen nu weer met Kut Marokkaan?
'Die' (dus niet alle Hollanders voordat mensen denken dat er weer over 1 kam word geschoren) is gewoon een verwijzing naar de Hollanders hier die zich racisctisch uitlaten over Mazraoui en je kan zelf naar beneden scrollen als je het wilt lezen
1 -1
Nijmegenaar
Dat hoor je mij toch niet zeggen? Maar toch betrek je mij hierbij omdat “de Hollanders” een generalisatie is. Kijk, ik denk niet dat je het zo hebt bedoeld en ik snap ook je standpunt wel, maar hoe je zoiets formuleert is wel heel belangrijk. “Kut Marokkaan” is not done, maar alle Nederlanders/Hollanders daarmee gelijkstellen is dat ook niet.
2 0
DeBaarsjes
Nee jij zegt het ook niet maar andere mensen met Nederlandse roots zeggen het vandaar dat ik het zeg, maar ik snap dat je je dan aangevallen voelt vanwege mijn stelling: 'Die Hollanders...'. Terwijl ik het dan anders had moeten formuleren.
2 -1
Nijmegenaar
Ja ik vind dat soort reacties ook debiel. Moeilijk genoeg om al zo’n keuze te maken en die dienen we gewoon te respecteren. Maar thanks dat je de moeite neemt om te reageren, no hard feelings!
1 0
fanforeffer
Je ouders of je voorouders zijn hier heen gekomen voor een beter bestaan voor hun en hun kinderen en kleinkinderen. Nu ze allemaal een beter bestaan hebben ,gaan er een heleboel, de boel verzieken met diefstal,drugs andere overlast. veel werkloosheid en uitkering trekkers. Dat, als je geboren bent in Nederlands hoor je te gedragen als een Nederlander en je in te zetten voor de Nederlandse samenleving. De keuze moet er helemaal niet zijn .
Door de keuze´s van Mazroui en Zyech geef je aan niet solitair met de Nederlandse samenleving te zijn ,en voedt je de afstand tussen Marokkanen en echte Nederlanders.
5 -4
Ajaxvooraltijd
Zijn voorouders werden hier gewoon keihard uigebuit hoor net als iedere andere cultuur die we hier ooit binnen gehaald hebben. Echt dat je dat nog niet eens weet.... Denk maar na over dit. Ben je vrijgevig of je 5 euro van je 10 euro deelt of wanneer je een euro van een miljoen deelt?
1 -8
Abvious
Cultuur die we hier binnen gehaald hebben? Deze mensen zijn destijds vrijwillig naar Nederland gekomen, "Echt dat je dat nog niet eens weet.... ". Dat terzijde, ik heb er wel vrede mee aangezien Mazraoui alle Marrokkaanse jeugdelftallen heeft doorlopen. Hopelijk gebeurt hetzelfde in de toekomst als iemand alle Nederlandse jeugdelftallen heeft doorlopen ;)
2 0
ambtenaar
Ken je zijn voorouders ?
1 0
Ronaldinho020
Altijd in de jeugdelftallen van Marokko gespeeld. Nederland vond hem niet goed genoeg, en nu zou die dan ineens voor Nederland moeten kiezen? Grappig.
3 -1
janmetdepet
Ja,, loyaliteit aan je geboorteland; en hoe zit het dan met vermogende Nederlanders die in Belgie gaan wonen om minder belasting te betalen. Is dat loyaal.
Voor sommige landen geldt nou eenmaal dat een paspoort niet opgezegd kan worden en dus geldt voor Marokkanen de mogelijkheid om dit te doen. Ik kan jullie nog melden dat Amerikanen als ze naar Nederland komen geen inburgeringscursus hoeven te doen. Ach, zo is het leven.
5 0
Superjan
Mooie vergelijking van die belastingontduikers
1 -2
Veliborvasovic
Geen probleem. Lekker voor Marokko gaan spelen. Ik denk dat het in zijn familie/vrienden hoek niet was geaccepteerd als hij voor Nederland had gekozen. Daar komt bij dat hij nog niet geselecteerd was voor het Nederlands elftal. Koeman had gezegd dat hij interessant was. Dus zijn keuze is vanuit zijn standpunt te begrijpen. Ik denk wel het in overweging moet worden genomen om bv jeugdspelers met dubbele nationaliteit (lees Marokkaans) niet te selecteren voor de nationale Nederlandse jeugd teams.
1 -1
DonnyNeres
Waarom zou je dat laatste niet doen? Hij heeft geen enkel jeugd elftal van oranje doorlopen. Hij is nog nooit geselecteerd en zat nu ook niet bij de selectie. Wellicht zou hij wel voor Oranje hebben gekozen als hij dat wel heeft gedaan.
0 0
jaripettersson
Als er een leuke speler met Nederlandse roots, ergens in het buitenland zou opgroeien, vanuit zijn hart voor Oranje zou kiezen, dan zou het bezwaar op dit forum er niet tot nauwelijks zijn.

Maar het wordt naargeestig hier, en wat er allemaal niet moet worden afgeschaft en aangescherpt en wat er keihard niet deugt en wat links is en rechts en wie wij zijn en wie zij.

Dus lieve mensen, relax, one love. We hebben allemaal goeie bedoelingen. Hou van mekaar en van Ajax.
5 -2
Jariiii
Dat zou niet snel gebeuren. Misschien zou het bezwaar er op dit forum niet zijn maar wel in het land waar die leuke speler dan woonde en niet voor zou kiezen.
Waarom is het nou naargeestig als je het niet eens met de keuze van zo'n jongen. Als iedereen hier alleen maar zou roepen zijn besluit prima te vinden was het zeker ook niet goed.
0 -1
Ajaxvooraltijd
Amen. Iedereen is mens en je zou denken dat anno 2018 iedereen wel zo ver zou zijn. Sinds het internet eigenlijk al mainstream is. Men gelooft in landen als in god en daardoor worden ze een beetje extremistisch.
2 -2
AFCALL
Vind Mazraoui verdedigend erg zwak en aanvallend brengt hij ook niet veel. Hoop dat Veltman snel terug is
1 -8
ratje
Verdedigend inderdaad niet altijd even sterk, maar brengt aanvallend onwijs veel voor een back!
0 0
fc Barcelona_ke
Ik weet niet waar heb je gekeken. Vond hem combi met ziyech erg goed in hele rechterflank
3 0
Gooseman
Jammer! Een geboren en getogen Nederlander moet, indien hij ook voor Oranje zou worden opgeroepen, moeten spelen voor Oranje.

Dat geldt voor alle sporters. Het land waar je in geboren en getogen bent, en waar je woont is je thuis. Dan vertegenwoordig je ook dat land indien dat van je gevraagd wordt.

Nous kan wel zeggen dat het zijn keuze is, maar de druk vanuit zijn omgeving speelt altijd mee. Maar zijn keuze zal gerespecteerd moeten worden.

Ieder mens, één paspoort! Behalve Frans Duijts dan...
4 -4
Ajaxvooraltijd
Ik ben een roomblanke in Nederland geboren burger maar ik zou er nooit over peinzen. Geen enkel land overigens. Raak je ongelukkig geblesseerd is het einde carrière die je zelf zonder enige hulp van dat land had opgebouwd. No thanks ik zou kiezen voor die financiele zekerheid. Mensen die in het woord land geloven kunnen net zo goed in god gaan geloven, beiden schiet je geen kut mee op behalve dan wat je er zelf allemaal bij verzint.
1 -4
Schwalbino
Jammer dat een aantal mensen hier een politieke zaak van wil maken.

Respect voor zijn keuze.
6 -4
diamanti
Wat slap gelul hier zeg. We leven hier toch in een vrij land en in een multiculturele samenleving. Veel succes Nous!
5 -4
Red Devil
Met beide landen win je geen prijzen.
2 -2
Schöne82
Gaat hier om nationaliteit, niet om etniciteit. Nationaliteit = politiek. De rechtstaat waarin je opgroeit met de wederzijdse rechten en plichten die daarbij horen.
Je etniciteit = je biologische afkomst / uiterlijk, je dna profiel. Dat staat hier los van. Aub niet met elkaar verwarren of aan elkaar gelijk stellen. Is een veel gemaakte fout.

Voor welk voetbalelftal hij kiest zou mij een worst wezen. Lekker belangrijk.
Kan wel relevantere knelpunten rondom dubbele nationaliteit verzinnen.
3 -1
afcklaasf
beetje dubbel dit..wij als land geven deze voetballers de best mogelijke opleiding maar dan kunnen ze alsnog kiezen voor een ander land. blijf het vreemd vinden. ze willen allemaal voor hun 2e land voetballen maar als ze straks een oproep krijgen van marokko om in dienst te gaan dan zeggen ze nee bedankt. heb niks tegen marrokanen maar het moet maar eens afgelopen zijn dat deze jongens 2 paspoorten kunnen krijgen. ben je in nl geboren en getogen dan ook gewoon een nl paspoort.
3 -3
Superjan
We geven Dolberg en Cerny ook een opleiding en vanaf het begin was de kans dat die voor Nederland zouden kiezen vrij klein. En die opleiding krijgen ze echt niet uit filantropische overwegingen maar omdat Ajax ervan uitgaat dat de club daar beter van wordt.
1 0
afcklaasf
je reactie raakt kant noch wal. nous is in nederland geboren en getogen. dolberg en cerny niet he. boeit mij vrij weinig voor welk land hij kiest hoor maar ik blijf het vreemd vinden.

zoals ik al zei: worden mensen met een tweede paspoort opgeroepen voor de dienstplicht dan voelen ze daar niks voor. het is gewoon scheef geregeld in de westerse maatschappij. gewoon 1 paspoort ismijn mening
2 0
Duif63
Zou hem liever voor Nederland zien spelen, maar als dit zijn keuze is, is dat ook prima. Geen moeite mee.
4 -3
ErikAjax1983
Maz mag gelukkig zelf kiezen waar hij voor wil spelen, er zullen op de achtergrond genoeg sentimenten spelen. Zo lang hij elke week bij ons top presteert maakt het mij niet veel uit voor welk land hij kiest.
5 -4
Aetim
En wilde niet iedereen destijds dat Salomon Kalou zich zou naturaliseren om voor Oranje te kunnen spelen?

Meten met twee maten heet zoiets.
6 -7
Bky
"iedereen".
3 -1
Aetim
Het gaat om het principe pik. Ik zou ook Jordi Cruijff kunnen noemen, die is opgegroeid in Spanje en heeft ook een dubbele nationaliteit. Maar heeft wel in Oranje gespeeld. Nog nooit iemand over horen zeuren.
1 0
Ajaxvooraltijd
Nee
2 -2
Bazenvan95
Zo triest dat mensen die zichzelf waaarschijnlijk alleen maar in een omgeving bevinden zonder diversiteit, dit gelijk linken aan intergratie en ondankbaarheid. Dit zijn diezelfde mensen die juichen als ziyech de stereen van de hemel speelt en hem zwart maken en uitfluiten wanneer hij dit niet doet. Alleen omdat hij marrokaan is. Dit is de reden dat die gasten niet eens meer twijfelen, omdat ze uitgekost worden wanneer ze minder spelen en op weinig tot geen krediet kunnen rekenen van de meerderheid van Nederland.
Het zijn Nederlanders als ze goed presteren en marrokanen/turken/surinamers/antilianen enz. als het om negativiteit gaat. Wij Nederlanders hebben dit helaas zelf niet door. En bestempelen ze als ondankbaar, voor het feit dat ze als 2e rangs burgers mochten opgroeien in onze welvaart. Succes Nouassit, zegt genoeg dat jouw land zich daarom wel kon kwalificeren voor het WK, met Nederlanders, Fransen etc in jullie selectie.
7 -5
Jariiii
Praat niet zo'n onzin. Ziyech (die ik by far onze beste voetballer vind en met wie ik heel blij ben, mind you) wordt helemaal niet uitgefloten 'alleen maar omdat hij Marrokaan is'. Hij werd uitgefloten omdat hij irritante maniertjes had en recalcitrant deed. Ik zeg dat je hem dan moet uitfluiten, maar met racisme heeft dat weinig te maken. Voetbalsupporters zijn opportunisten, het ene moment stoten ze een speler af, het volgende sluiten ze hem in het hart. Zo gaat dat, of het nu om Frenkie, Johan, Ruud of Hakim gaat.
1 -1
Mokum31
Hij is Ajacied
4 -1
Maus1978
Ondankbare verrader...alles hier gekregen. Wss hele familie die hier een uitkering trekt. Rot lekker op dan. Ga je voor een B-land spelen. Sukkeltje
8 -18
Ronaldinho020
ja he, kut marokkaan! (Want nu is die ineens marokkaan voor jou toch?)
Deze jongen heeft hard geknokt voor zijn profcontract en kiest nu voor Marokko. Jammer voor het Nederlands elftal, maar het is zijn goedrecht.
6 -2
Welja
Hij vindt zichzelf in ieder geval geen Nederlander. Dat is wel duidelijk nu.

Ik snap dan niet waarom ik het dan wel moet vinden.
3 -1
Schwalbino
Ga elders trollen.
3 -4
AjaxCitizen
Oh ja. Want alle Marokkanen trekken natuurlijk een uitkering. Wat een trieste reactie.
6 -1
Gabri411
Pleeg je geen zelfmoord vanavond?. Je hebt het zwaar zo te lezen
4 -2
janmetdepet
Vast niet iedereen zal dit met mij eens zijn, maar ik denk dat de keuze voor veel Marokkaanse Nederlanders ook te maken heeft met de vaak toch onvriendelijke behandeling van deze mensen. Kijk alleen maar naar de discriminatie op de arbeidsmarkt en bij stageplaatsen vinden. Veel te vaak worden goed bedoelende Marokkanen aangekeken om gedrag van een kleine groep.
Integratie is een kwestie van tijd en voor de Amsterdammers onder ons, jullie kunnen toch met je eigen ogen zien dat buschauffeurs, bankmedewerkers en waar eigenlijk niet, de exotische medemens steeds beter aan het meedoen is. Ik vind dat Johan Derksen dus niet helemaal gelijk heeft. Wel wil ik benadrukken dat ik het liever ander had gezien, maar ik gun deze jongen zijn eigen keuze.
6 -2
ratje
Ik begrijp je punt hoor, maar je maakt je hier zelf nogal schuldig aan het 'over 1 kam scheren'. De exotische medemens???? Niet alle mensen met een andere achtergrond zijn gelijk, zoals je zelf al aangeeft in je stuk. Niet wanneer je het 'negatief' benadrukt, ook niet als je het 'positief' benadrukt.
0 0
Schwalbino
Die mensen laten gewoon veel van de familie afhangen. Die vinden het een eer als hij voor Marokko uitkomt en hij is daar ook gevoelig voor. Daar is niets mis mee. Bij de blanke Nederlanders is familie veel minder belangrijk (jaja uitzonderingen).
2 0
GvanderK
Jammer, maar dat is zijn goed recht.
3 -2
Gabri411
Zijn leven zijn keuze. Voor mij blijft hij bovenal ajacied! Succes dappre strijder
4 -1
NUL20
Denk niet dat hij zo ver was gekomen als hij in Marokko was geboren en opgegroeid...
5 -4
JOHANisGOD
Johan Derksen had gelijk.
9 -6
Ajaxvooraltijd
Johan Derksen is een oerdomme lul.
0 -2
hallo1
Eens met Derksen wat dat betreft.

Het komt ondankbaar en zelfs wat onbeschoft over om in een land op te groeien, te profiteren van de welvaart hier, je opleiding hier krijgen en als het erop aan komt en je kunt wat terug doen voor je geboorteland kies je voor Marokko.

Afschaffing dubbele paspoorten ben ik voor, maar ook om nog veel belangrijkere redenen zoals mensen die hier geboren zijn en vervolgens met Turkse verkiezingen in grote getale voor Erdogan kiezen. Duidelijke tekenen van een mislukte integratie. En dat is met te grote aantallen afstammelingen van Turken en Marokkanen in heel Europa het geval.
21 -5
Ajaxvooraltijd
Rot toch op man met je VVD prietpraat.
6 -23
Schwalbino
Er zitten weer trollen hier omdat 'Marokko' op de zoekmachines verschijnt.
2 0
Bobbaasje
Johan Derksen stemt op D66 :P
1 0
Ajaxvooraltijd
Nou lachen want dat is 1 pot nat...
0 -1
JOHANisGOD
Hij stemde op D66.

Nu neigt hij naar Baudet en de Hiddemeister.
3 0
ambtenaar
Probeert eens inhoudelijk te reageren.
5 0
Ajaxvooraltijd
Dat maak ik zelf wel uit. Ambtenaar zegt mij al genoeg.
0 -10
ambtenaar
Klopt, was gewoon benieuwd naar onderbouwing van die loze kreet.
5 -1
hallo1
Ik ben geen VVD stemmer en zeker ook niet op PVV als je dat denkt. Overigens is dat totaal irrelevant in deze discussie.
4 -4
A-west
Geklets maatje met je vvd uitlating.Derksen heeft volkomen gelijk.hallo 1 dus ook.
3 -2
JOHANisGOD
Ajaxvooraltijd, mooi betoog.
Heel duidelijk.

Kom jij nu eens met je linkse prietpraat.
2 -1
Ajaxvooraltijd
Hahaha dat je zo dom bent dat je mij links noemt zegt al genoeg. Dat zegt mij ook meteen dat jij mijn beweegredenen niet eens kunt bevatten omdat je zo vast zit in je dogmatische denkwijze net als nog een groot zooitje oerdomme landgenoten.
0 -6
JOHANisGOD
Zegt de persoon die het over VVD prietpraat had.
3 0
Ajaxvooraltijd
Alsjeblieft zeg! Als je dat al letterlijk neemt zegt dat meer wat over jezelf.
0 -2
KKoossiiee
Lekker doen, maakt voor Ajax weinig uit
0 -1
TontoKarnaggel
Hij lijkt mij een prima jongen en respecteer zijn keuze dan ook gewoon. Maar het is natuurlijk wel gewoon het zoveelste teken dat de integratie volkomen mislukt is
11 -3
AjaxCitizen
Het is het zoveelste teken dat integratie is mislukt, alleen omdat hij voor Marokko kiest?
2 -3
TontoKarnaggel
eeeuh, ja. Maar begrijp me goed, het is geen veroordeling, meer een constatering
2 0
R.F.
Met name omdat dit realistische en goed opgeleide !! jongen is die dan zn loyaliteit alsnog daar heeft liggen.
0 0
Bobbaasje
Waarom is integratie mislukt?
4 -3
JOHANisGOD
Oh, jij hebt na jaren nog steeds niet door dat het mislukt is?

En dit voorbeeld snap je ook niet?

Mijn hemel.
5 -2
Bobbaasje
Ik snap het wel, maar je moet niet iedereen over 1 kam scheren.
2 0
ajax4ever01
Eens
2 -2
Dennis1964
Goeie keuze Moes. Je hebt al in de jeugdelftallen van Marokko gespeeld. Nog nooit in een Nederlandse. Jammer voor Nederland maar ik respecteer zijn keuze.
2 -5
ditisdebeslissing
lekker boeiend dat nationale voetbal. het is toch alleen maar Ajax dat telt voor mij.
1 -2
AFC Ajax
zelfde hier, enige wat me zou kunnen boeien is als die afrika cup nog in de winter werd gespeeld, maar dat is niet het geval.
0 0
Restored
Totaal geen verrasing, wil gewoon samen spelen met Ziyech.
0 -1
Frevo
Ik vind het te belachelijk voor woorden. Een kind wordt hier geboren met een Marokkaanse ouder en krijgt automatisch de Marokkaanse nationaliteit. Stel je voor dat alle landen dat deden.. Dan zou iemand met een overgrootmoeder uit Belgie automatisch Belg zijn. Of je hebt een vader uit Frankrijk, een moeder uit Duitsland en je bent geboren in Nederland.
5 -2
Ajaxvooraltijd
Ik vind mensen zoals jij belachelijk. Dit kutland discrimineert iedereen (zelfs haar eigen volk). Je word hier door alles en iedereen genaaid, zowel door de overheid (belastingen ed.) als Nederlanders als ze er beter van kunnen worden. Ik zou niet eens voor mijn land willen vechten in een oorlog. Ga ik gewoon lekker ergens anders wonen. Dat VVD gelul is voor dom klootjesvolk die onder een steen vandaan komen.
0 -7
JesseMKB33
Gestopt met lezen bij "belasting ed"... Hoe dom kan je zijn?
2 -1
apeldoorner
haha echt he ....diepe zucht
2 -1
Ajaxvooraltijd
Duik lekker zijn kontje in joh. Met je ja echt he.
0 -2
Sereropositivo
Jeetje mina! Ik ben alles behalve een VVD stemmer maar dit slaat werkelijk nergens op wat jij roept. Jij verwijt anderen dat ze discrimineren maar je zet wel alle de door jouw gebombardeerde “VVD’ers”weg als dom klootjesvolk. Dat is wel heel hypocriet. Waarom moet er eerst een oorlog plaatsvinden voor je vertrekt? Doe dat dan gewoon nu als je NL zo kut vindt. Miss kom je er dan achter dat we het hier nog niet zo slecht geregeld hebben en zul je niet ongefundeerd over belasting oid lopen miepen. Stop met afgeven op anderen en bewijs je in positieve zin.
1 0
Bep
De VVD is over het algemeen niet voor 'klootjesvolk'. Roepen dat je altijd en overal wordt gediscrimineerd is daarentegen wel redelijk benepen.

Succes kerel. Hoop dat je een mooie carrière tegemoet gaat.
0 0
ambtenaar
“Dit kutland “ ? Wat doe je hier dan nog ?
1 0
Schöne82
Goed ventje, komt ook lekker over in de media. Aardige gozer, lijkt me.

Die dubbele nationaliteit blijft een lastig issue, maar kan hem daarin persoonlijk niks kwalijk nemen.
5 -2
JordyAjacied
Hoe jammer, we moeten zijn keuze respecteren! Hopelijk kan hij voor ons nog van veel waarde zijn!
2 -2
RaynoFischer
Ik snap wel dat veel dit belachelijk en misschien ook ondankbaar vinden...

Maargoed veranderd verder niet veel, blijft een ajacied ;)
0 0
Bobbaasje
Had Nordin Amrabat toch gelijk: ''Iedere Marokkaanse voetballer in Nederland gaat in de toekomst voor Marokko kiezen boven Nederland''.
6 -1
10Sneijder10
Beetje dubbel gevoel bij. Ik respecteer zijn keuze, die lag waarschijnlijk al langer vast. Aan de andere kant is hij hier wel geboren/opgegroeit en is het wel jammer dat hij niet loyaal is aan het land waar hij dus wel het eea aan te danken heeft.
18 0
AjaxCitizen
Wie zegt dat hij niet loyaal is aan het land waar hij eea aan te danken heeft, enkel en alleen om het feit dat hij niet voor het nationale team uitkomt van het land waar hij is geboren/opgegroeid?
0 -1
RJB1979
Beetje heel jammer weer dit.
7 0
AFCA1996
Oranje interesseert me niets. Mazraoui speelt voor onze mooie club en dat is goed genoeg voor mij. Wens hem veel succes bij het Marokkaanse elftal
0 -11
Danos
Ik had graag voor ons clubje graag gehad dat hij niet voor Marokko had gekozen! Niet vanwege Marokko maar wel dat je hem om de zoveel jaar kwijt bent vanwege de Afrika cup.
1 0
AFCA1996
Afrika cup is voortaan in de zomer toch?
1 0
10Sneijder10
Voor de zoveelste keer; de Africa cup is niet meer in januari maar 'gewoon' in de zomer.
1 0
AjaxBaggio
Eerlijk gezegd boeit Oranje mij geen ene flikker op dit moment. Ajax staat op nummer 1. De rest is bijzaak.
2 -7
AFCA1996
Preciess
1 -4
Toon meer reacties