Sierhuis: 'Dat is een van mijn kwaliteiten'

SJvanveen, 28-04-2018 om 22:05, 13378 views, FOX Sports |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Een droom voor Kaj Sierhuis werd zaterdagavond werkelijkheid. Als invaller was de goaltjesdief en ras-Ajacied superbelangrijk in het winnen van de landstitel met Jong Ajax. 

Sierhuis kwam een halfuur voor tijd bij een 0-1 achterstand het veld in. Na zijn intrede stond het binnen mum van tijd 2-1 door mede een doelpunt van de spits. 'Voor mij was dit de best mogelijke avond', reageerde Sierhuis bij FOX Sports. 'Vanaf de bank is het echt op je nagels bijten. Als je erin komt, kan je alle spanning van je af razen.' 

De doelpuntenmaker bracht elan en adrenaline met zich mee wat bij Jong Ajax ontbrak zaterdag. De kampioen had het moeilijk met MVV. 'Dat is hetgeen wat ik probeer te brengen', sprak Sierhuis over zijn mentaliteit. 'Dat is een van mijn kwaliteiten. Vorig jaar hadden we meer individuele klasse met al die jongens die nu in het eerste spelen. Maar wij bewijzen al jaren met de kern van dit team dat we een hecht collectief zijn.' 

Sierhuis zit zondagmiddag bij de selectie van het eerste elftal en kan dus niet feesten. 'Een dubbel gevoel natuurlijk', antwoordde de spits eerlijk. 'Ik wil heel graag feesten, maar om in dit prachtige shirt voor het eerst bij de selectie van Ajax te zitten in de ArenA, is speciaal.' 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
godenzoon92
Kaj heeft gewoon een uitmuntend gevoel voor waar hij moet lopen om in scoringspositie te komen.
0 0
Web
Sierhuis heeft iets in zijn spel wat ik mis in Ajax. De wil om te winnen. Onoverwinnelijk.
Deze speler scoort altijd, staat ook goed gepositioneerd.
Het mee voetballen kan belangrijk zijn. Maar een spits die er 30 inschopt is nog veel belangrijker.
Milik werd ook onderwaardeert.
3 0
ETM
Wat vaak ontbreekt in de discussie over spitsen met een beperkt voetballend vermogen, maar veel scorendvermogen is het gegeven waarom zij zoveel scoren.
Dan praat men vaak over aanvoer, maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Bij Ajax en ook onder haar supporters heerst een sterk ideaal-beeld van de meevoetballende spits. Maar het spiegelen aan de klasbak die alles kan vind ik vaak doorslaan. Die is ook veel minder snel gevonden dan men denkt.
In de drukte tegen verdedigende tegenstanders speel je met een meevoetballende spits ook algauw zonder spits.
Wat men zich imo onvoldoende realiseert is dat een goed functionerende spits vooral het maximale moet halen uit een uiterst klein speelveld, waarbij zijn werk zonder bal minimaal zo belangrijk is als zijn werk aan de bal. Weinig contacten een hoog rendement, dan is ook de vraag waar die contacten plaatsvinden.

Welke spits krijgt en creeert de meeste kansen? Dan zul je zien dat dat helemaal niet altijd de grootste technicus is. Een spits die als kapstok voor een aansluitend middenveld kan zorgen is mooi, maar de verantwoordelijkheid voor het creeeren van ruimte moet bij een voetballend middenveld liggen.
Dolberg liet vorig seizoen momenten van grote klasse zien, maar in veel wedstrijden verzoop hij zichzelf, en was het draaien en keren niet functioneel. Dat geeft niet, gezien zn jeugdigheid, maar door zn prachtige acties leken veel mensen dit nog over het hoofd te zien.
Zo vond ik ook de houterig ogende Milik vaak onderschat. Niet onderschat als afmaker, maar wel onderschat als schakel die naar doelpunten zou leiden.
Huntelaar kwam dit seizoen in no-time tot meer kansen dan Dolberg, alleen viel bij
hem vrij plots het afwerken tegen.
Ik vind ook dat Huntelaar vooral in de 2de helft van het seizoen vaak voetballend te kort kwam. In de eerste helft bleef hij voetballend gewoon overeind.

Nogmaals, bij veel scorende spitsen moet je je afvragen waarom ze veel scoren.
Bij Cassierra heb ik het idee dat hij vooral nog druistig is in de afwerking ondanks zn goede aantal doelpunten, maar het lijkt me verder een zeer functionele spits. Sierhuis heb ik onvoldoende een beeld van, alleen zie ik dat hij veel scoort. Waarom scoort hij veel?
Bij Janssen van AZ zag je dat zijn fyzieke meerwaarde vaak een rol speelde en kon je zien aankomen dat die meerwaarde weg zou vallen in de PL....
De afmaker die puur afhankelijk is van distributie bestaat nauwelijks nog...
Dus aan de volgers van Sierhuis de vraag; waarom scoort die jongen zoveel?
2 0
gras
Vind niet dat de eisen doorslaan hoor. Je hebt een balvast aanspeelpunt nodig als je de omschakelmomenten wilt beperken en niet kilometers extra wilt lopen per wedstrijd. Je profiteert ook meer van voetballend vermogen van andere spelers. Natuurlijk is positionering en afronding een kwaliteit van goaltjesdieven, maar verder dragen ze niet bij. Sierhuis brengt wat dat betreft wel veel energie mee, is sneller en balvaster dan KJH. Heeft ook een betere aanname, maar evenmin een individuele actie.

Dat laatste is niet doorslaggevend. Zijn balvastheid en handelingssnelheid worden dat m.i.
1 0
ETM
Ik snap denk ik wat je bedoeld, functionele techniek van een spits is belangrijk en handelingssnelheid is uiteraard van levensbelang. Ik denk bijv ook dat op dat punt Huntelaar te veel achteruit is gegaan.
Bij Ajax moet een spits ook geen bal vastouden zoals bij een ADO in de omschakeling. Een goede basistechniek is heel belangrijk. Sigthorsson kon met zn neusje voor de goal me toch geenzins bekoren..

Maar t gaat me erom dat ik bij Ajax vaak een trend zie van de 'zogenaamd' meevoetballende spits, die dan het middenveld moet ontlasten, maar in de praktijk blijven de middenvelders achter de bal en ontbreekt de spits in de 16.
Bij Ajax speel je sowieso als t goed is met tenminste 4 aanvallende spelers die de bal willen hebben in de laatste fase. Ik denk gewoon dat de meerwaarde van spitsen, die minimalistisch, maar effectief spelen wordt onderschat als ook het werk van de spits om ruimte voor anderen te maken.

Pure sleur, kop en beukspitsen zie ik ook liever niet bij Ajax.

Maar zoals ik het begrijp zie jij het in Sierhuis wel zitten?
0 0
gras
Nou, ik bedoel niet zo zeer functionele techniek, maar puur balvastheid icm een goede eerste aanname. Daar drijft een spits op die onder druk ballen moet aannemen met een verdediger in zijn rug of vlak bij hem.

En met de rug naar de goal een een typische situatie voor een dominerende ploeg. Daarom is het niet zo zeer een overdreven ideaalbeeld om een balvast aanspeelpunt te hebben, maar een noodzaak.

Siem kon op die manier nog van (grote) waarde zijn in de spits, al zag je aan alles dat zijn broer wel een 9 is en hij niet. Qua diepgaan, momenten van eerste paal kiezen, terugzakken, reageren op hoge ballen etc. Maar doordat hij aanspeelbaar is en een bal kan terugleggen op de derde man, draagt hij enorm veel bij. Zo'n speler in de as is goud waard.

En die mist Ajax nu al een hele tijd. KJH is wat dat betreft niet achteruit gegaan: hij is altijd enorm beperkt geweest. Sommigen wilden graag dat bij en Sneijder terug zouden komen naar AJax. Begrijp ik wel, maar met beiden is Ajax nooit kampioen geworden. KJH moest onder Ten Cate even banken, omdat hij te weinig deed naast goals maken. En die maakte goals toen hoor.

Maar je teamspel wordt moeilijker bespeelbaar als je een aanspeelpunt hebt. Je hoeft geen topscorer te hebben om kampioen te worden. Zie het feit dat Frank noodgedwongen steeds Siem op 9 moest zetten en de titel pakte.

Wel met je eens dat je niet te zeer in blauwdrukken moet denken. Zie nogmaals het Siem verhaal. Soms moet je improviseren. En spelers moet je niet alleen op hun kwaliteiten beoordelen, maar ook in combinatie met de kwaliteiten van spelers eromheen. Sierhuis moet zeker een kans krijgen.
0 0
ETM
Ik snap wat je bedoeld. Maar dan was Siem het laatste voorbeeld van een goed aanspeelpunt?
Een spits die goed met de rug naar de goals is, dus zuivere 1ste aanname, lichaam goed gebruiken en terugleggen EN die dit kan uitvoeren tegen een ploeg die massaal verdedigd zie ik gewoon niet vaak in de context van de eredivsie.

Janssen, L de Jong functioneerden goed als targetman in een ander spelsysteem. Ik denk dat Pelle van Feyenoord t dichtst in de buurt komt van een soort spits dat jij beschrijft.

Ik heb het idee dat ik al jaren, en in het bijzonder onder Frank, naar spitsen heb zitten kijken die verzopen omdat het zijn van aanspeelpunt zwaar woog. Maar misschien heb ik Siem (idd geen spits) onderschat.

Ik vond in potentie Traore bij Bosz echt een hele interessante spits ondanks zn schrikbarend slechte afwerking. Heel bewegelijk, en eigenlijk helemaal geen goed vast aanspeelpunt.
Nadat hij terecht werd gepasseerd werd door Dolberg, speelde hij later in het seizoen een paar uitstekende wedstrijden als valse 9, meen ik.

Maar t gaat me er idd om dat meerdere type spitsen kunnen werken, en voor mij worden spitsen bij Ajax net iets te snel weg gezet als non-voetballers. Ik heb Huntelaar ook iets hoger zitten denk ik dan jij. Dolberg heeft mij ook vorig seizoen minder overtuigd dan velen, hoewel ik absoluut zn grote potentie erken en ik een spits met zoveel voetballend vermogen heerlijk vind om te zien.
0 0
AFCACBS1900
Hij staat altijd op de goede plek en is ongelofelijk koel. Mist vrijwel nooit. En heeft ook een enorme werklust.
1 0
Ar
Het is natuurlijk geen Van Basten, maar Sierhuis kan Ajax' beste zelf opgeleide spits worden sinds mensenheugenis. Dolberg is iets completer, maar Kaj meer de echte goaltjesdief, beetje type Huntelaar maar meevoetballende net iets beter.
Je moet er gewoon minstens twee van zulke hebben.

Ik hoop dat het Ajax lukt eindelijk eens het beste te halen uit de talentvolle spitsen die we hebben.
Bergkamp had het door. Keizer had het door. Als je twee zulke goede spitsen hebt als Dolberg en Huntelaar, of Cassiera en Sierhuis, dan moet je misschien gewoon met beiden spelen. Waarbij de ene dan achter de andere, in de rol van middenvelder.
Waarom staat daar eigenlijk een De Wit? Wat hij toevoegt aan het middenveld kon de spits Bosman vanaf dezelfde positie ook. Zouden Sierhuis en Huntelaar ook moeten kunnen.
2 0
AFCACBS1900
Deze jongen wordt zo onderschat. Zei het een paar weken geleden al; honderd procent de toekomstige spits van het NL elftal.
1 0
LS16
De manier waarop hij voor de camera staat is een verademing t.o.v. jongens als Kluivert en Lang.
9 -1
Lane 8
Doet ook een universitaire opleiding naast het voetbal. Best knap als je het mij vraagt.
2 0
Stone020island
Is er nu wel mer gestopt maar heeft wel zijn eerste jaar gehaald! Echt super knap vind ik dat. Je merkt aan alles dat dit gewoon een hele slimme en aardige jongen is
0 0
Bertus2002
Volgens mij is er nog nooits iets zinnigs uit hun mond gekomen.
1 0
Ajaxvooraltijd
Scoorde op een assist van Cassierra die ook scoorde. Mag ook wel vermeld worden want ik vind het best lullig dat die jongen ondanks dat ik ook dolblij met Sierhuis ben nooit een eerlijke kans krijgt terwijl hij echt wel wat kan.
9 -1
Dit is mijn club
Is dit nu echt een jongen met een toekomst in Ajax 1?
4 0
WantAmsterdam
moeilijk te zeggen, denk dat hij een goeie kans maakt, maar is voetballen niet van het niveau dolberg, maar met zijn scoringvermogen en passie kan hij het wel redden
7 0
RedFeather
Donders wat komt die gast goed over
Ook boost in het veld
5 0
FlyingDutchMan
Geweldige invalbeurt van Kaj, ben benieuwd wat zijn plafond gaat zijn. Wat een energie en passie als hij erin komt.
6 0
MarkGroothuis
Niet de beste voetballer maar dodelijk in de 16. Spits moet goals maken en dat doet hij aan de lopende band. Gaat hopelijk ook heel veel goals maken in Ajax 1.
6 0
gi0vanni
Hoe dan? De aanvoer is al niet geweldig.
2 0
EersteAanname
Mooie vent
2 0
jollie18
Hopelijk is de stand morgen gunstig zodat hij wat minuten mag maken.
8 0
BGB
Goeie gozer!
6 0
GerardAjax26
Ik ben geen vaste Jong Ajax kijker, kan iemand vertellen waarom hij niet vaker in de basis staat? Los van dat ie gelijk scoort, begon het ook gelijk beter te lopen toen ie inviel.
4 0
WantAmsterdam
Was heel lang geblesseerd
1 0
GerardAjax26
Dat wist ik niet maar dat verklaart het dan.
1 0
FlyingDutchMan
Plus miljoenen aankoop Cassierra moet ook minuten blijven maken.
2 0
Lane 8
En dat deed hij ook altijd naar behoren
0 0
GerardAjax26
Begrijp ik, maar ik vond Cassiera ook beter spelen toen Sierhuis inviel.
0 -1
WantAmsterdam
Wat een kerel, daar kunnen heel veel jongens van leren!
3 0