Southampton-fan: 'Tadic als spits soms onbespeelbaar'

BartVeenstra, 11-03-2019 om 20:00, 25494 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Het geweldige optreden van Dusan Tadic tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid (1-4) is niet onopgemerkt gebleven bij de fans van zijn vorige club Southampton. Dat de Serviër zo goed uit de voeten kan als spits, maakte ook indruk in Engeland. Net als afgelopen zomer sprak Ajax Showtime met supporter Tom Sutherland.

Hi Tom! Wat een geweldig optreden van Dusan Tadic tegen Real Madrid, hè! Het leverde hem bij L'Équipe zelfs een tien als rapportcijfer op. Heb jij als Southampton-fan Tadic weleens eerder zó goed zien spelen?

'Tijdens zijn periode bij Southampton wisselde hij mindere wedstrijden af met wedstrijden waarin hij de belangrijkste speler was. Ik herinner me nog dat toen hij bij Southampton kwam hij een geweldig duo vormde met Graziano Pelle, die van Feyenoord kwam. Hij gaf veel assists en Tadic profiteerde ervan om met een grote spits te spelen, zodat hij ook doelpunten kon maken.'

'Voor mijn gevoel speelde Tadic zijn beste jaren bij Southampton in de periode onder Ronald Koeman, in het seizoen 2014/2015 en 2015/2016. Niet heel verrassend, omdat Koeman Tadic' kwaliteiten kende uit de Nederlandse competitie. Zijn beste duel voor Southampton speelde hij in 2015/2016 tegen Sunderland toen er met 8-0 gewonnen werd. Maar hij had meer goede wedstrijden hoor, zoals bij Manchester United-uit toen hij de winnende goal maakte.'

'Ik ben niet verrast dat hij zo goed speelt bij Ajax, omdat ik al eerder aangaf dat zijn stijl van voetballen past bij de Nederlandse competitie. Ook als je kijkt naar zijn leeftijd is het de juiste stap geweest om de Premier League in te ruilen voor de Eredivisie. Bovendien helpt het Tadic ook dat hij geweldige spelers om zich heen heeft, zoals De Jong, Van de Beek, Ziyech en Neres. Ze zorgen ervoor dat ieder in zijn kwaliteiten komt te spelen.'

Net als wij in Nederland kennen jullie Tadic vooral als een 'winger'. In de Champions League-wedstrijden speelt hij bij Ajax vooral als centrumspits. Hoe vind jij dat hij het doet op die positie?

'Persoonlijk dacht ik dat hij de rol als 'winger' zou vervolgen, maar ik moet nu zeggen: hoe hij speelt als spits maakt hij veel indruk op mij. Ik denk dat als je hem als spits laat spelen hij met zijn ervaring als 'winger' de middenvelders en buitenspelers beter laat spelen. Daarnaast kan hij opduiken achter de verdediging van de tegenstander. In sommige gevallen is zijn rol te vergelijken met die van Eden Hazard bij Chelsea.'

Toch moet het ook wel een beetje moeilijk zijn om Tadic nu te zien schitteren bij een andere club. Missen jullie hem bij Southampton als jullie hem zo goed zien spelen in de Champions League?

'Als ik voor mezelf spreek: ik vind het voor hem geweldig dat hij zijn geweldige vorm weer heeft gevonden. Toen ik in Amsterdam woonde tijdens mijn studie heb ik vaak bij Ajax gekeken en ik weet dat het een geweldig club is, waardoor ik wist dat hij zou passen in het elftal. Ik ben blij voor hem dat hij nu de kans krijgt om Champions League-voetbal te spelen en dat hij op sommige dagen kan laten zien, zoals tegen Real Madrid, dat hij onbespeelbaar is.'

'Hij heeft het bij Southampton altijd goed gedaan, dus de meeste fans gunnen hem het succes en zijn blij dat het goed uitpakt. Ik hoop dat hij zijn vorm kan behouden en dat Ajax de meeste spelers kan behouden, zodat ze volgend seizoen weer zo kunnen presteren.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Remark
'Tijdens zijn periode bij Southampton wisselde hij mindere wedstrijden af met wedstrijden waarin hij de belangrijkste speler was'. Er is dus niets veranderd, maar de wedstrijd tegen Real viel duidelijk in de laatste categorie. Laten we hopen dat hij die vorm de rest van het seizoen blijft vasthouden, dan kan het een heel mooi Ajax-jaar worden.
1 0
insectenverdelg
Maar vaak is Tadic ook nog belangrijk als hij minder speelt. De feiten zijn dat hij 41 wedstrijden heeft meegespeeld, 27 doelpunten en 17 assists heeft. Waarvan zeker hele belangrijke Europees gezien. Die kan 3 jaar kit spelen vanaf nu, maar is dan nog steeds winstgevend voor Ajax. Maar ik denk dat hij dit nog wel de kan doortrekken. Benieuwd of hij nog Luuk de jong kan inhalen op de topscorers lijst.
0 0
Remark
Wie feiten (statistieken) benoemt, moet ook de negatieve belichten. Dus niet alleen 41 wedstrijden gespeeld, 27 doelpunten en 17 assists, maar bijvoorbeeld ook het aantal malen balverlies en mannetje laten lopen. Doe je dat en streep je de plussen tegen de minnen weg - en dat doen ze dus bij de buitenlandse topclubs - dan wordt zo'n Dusan Tadic ineens een stuk minder interessant, zeker in combinatie met Ziyech, die ook negen van de tien keer naast of over schiet. Wat een merkwaardige, selectieve manier van beoordelen houdt de gemiddelde supporter er toch op na. Dolberg mag, na drie jaar vrijwel onafgebroken falen, nog steeds komen opdraven en Ziyech mag, na 3841 ballen de parkeerplaats op geknald te hebben, nog steeds vrije trappen nemen. Maar van Frenkie de Jong vraagt men zich, na één foutje per wedstrijd, nog steeds af of hij wel klaar is voor een grote buitenlandse club. En wie speelt er volgend jaar bij een grote buitenlandse club?
0 0
Godenzoon88
Het is net een mens.. Of is het raar als iemand een keer minder speelt? We heten niet allemaal Messi.
1 0
JanTa
Geeft ook aan hoe beroerd het tactisch inzicht van veel Engelse coaches is. Niet voor niets hebben de topclubs allemaal een buitenlander in dienst.
3 -1
Schip
Hij speelde onder Koeman ook niet als spits...
1 0
JanTa
Hij is ook een gelegenheidsspits. De meeste Engelse ploegen spelen gewoon heel fysiek en slaan nog steeds het middenveld over.
0 0
Ajacied33
Leuk stuk om te lezen en voetballen bij Southampton of bij Ajax zijn echt twee hele verschillende dingen.
0 0
Santiago
Klopt. Ook een veel hoger niveau qua tegenstand in de PL
0 0
Van Reenen
M.i. geldt dat alleen voor de topclubs in Engeland. Zo'n 8 clubs en de rest is beslist niet van een hoger niveau dan Ajax en misschien Psv.
0 0
gi0vanni
Acht is wel erg overdreven. City en Liverpool gaat een heel lastig verhaal worden maar tegen de rest heeft Ajax zeker kansen. Zo zijn de Spurs heel goed maar zie ik niet in waarom Ajax daar niet van kan winnen.
0 0
3*stars*3
Voetballend niet maar op fysiek maken ze het elkaar zo lastig.
90min lang, 350 km/u voetbal maar puur voetbaltechnisch ziet het er vaak niet uit.
Kijk je naar een Levante-Villareal, is het een wereld van verschil, qua tactiek en vooral techniek.
En dat zonder spelers die 20 mil hebben gekost...
1 0
Santiago
Wel op hetzelfde niveau van Ajax en PSV. Ben toch vrij zeker dat misschien behalve de laatste 5 ze allemaal zouden meedoen om het kampioenschap hier.

Buiten dat ook gewoon fysiek een hoger niveau
0 -2
gi0vanni
Dat wel maar het is een sportieve reactie, mooi om te lezen dat ze hem het beste wensen.
1 0
Ajacied33
Ja sportief is het sowieso
0 0