'Vertrek Bergwijn enorme fout Olde Riekerink'

BVeenstra, 20-10-2018 om 11:15, 28456 views, Nouri, de belofte, Veronica Inside |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Jarenlang vormden Abdelhak Nouri en Steven Bergwijn in de jeugd van Ajax misschien wel het gevaarlijkste duo op de Nederlandse voetbalvelden. Totdat toenmalig jeugdtrainer Orlando Trustfull Bergwijn op de bank zette.

De trainer wilde liever een grotere, iets bonkigere spits, zo valt te lezen in Nouri, de belofte - het boek geschreven door Henk Spaan. Bergwijn mocht af en toe nog wel invallen als rechtsbuiten, maar lekker voelde hij zich er niet bij en dat liet hij weten aan zijn vader.

Tijdens een toernooi in Zweden barstte de bom pas echt. Bergwijn werd in de tweede wedstrijd op de bank gezet, Ajax kwam met 2-0 achter te staan en de vader van Bergwijn zwaaide met een witte zakdoek. Enkele dagen later, tijdens een training, kwam Trustfull aangelopen en zei hij: "Bergwijn, meekomen.".

Hans Bergsma, vader van Leon Bergsma, laat in het boek weten dat Bergwijn niet meer mocht meedoen en ook niet meer in de kleedkamer mocht komen. 'Het was een enorme fout van Jan Olde Riekerink (destijds hoofd jeugdopleiding), die gewoon een straf had moeten uitdelen en er alles aan had moeten doen om Bergwijn voor Ajax te behouden. Ten slotte heeft PSV niet eens een vergoeding hoeven betalen, ze lieten Stevie zomaar gaan. Ik vond het verschrikkelijk.'

Bij Veronica Inside spraken Wilfred Genee, Valentijn Driessen, René van der Gijp en Johan Derksen over het incident. 'Het ego van Trustfull heeft er dus voor gezorgd dat misschien wel het grootste aanvallende talent niet bij Ajax, maar bij PSV speelt', zegt Derksen.

Nouri, de belofte van Henk Spaan is nu verkrijgbaar via de AjaxShop.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
chrisjuhhh
Cruijff veranderde dat dus en Trustful ging op den duur ook eruit .
Nu zie je op de toekomst meer trainers die de jeugd wat wil bijbrengen ipv eigen belang ( Vink ) .
Je zie meer eenzelfde speelwijze als het eerste en ja klopt het gaat niet overal vanzelf .
0 0
Joseph
Zou op dit moment niet in de basis staan bij Ajax, maar het is natuurlijk wel een triests gang van zaken.
0 0
MankeNelis
JOR is niet voor niets door Johan beoordeeld als ongeschikt voor de functie.
2 0
ST
War een flapdrol is die vader dan ook. Is meer zijn fout dan die van Ajax.
0 -4
Dennis1964
Ajax moet eens ophouden om alleen ideale schoonzonen te willen opleiden. Juist de moeilijke jongens worden uiteindelijk de beste voetballers. In dit geval was het een lastige vader maar toch...
2 -2
Michels
Dat is echt onzin. Het heeft ermee te maken hoeveel die jongens in zichzelf willen investeren. Een moeilijke persoonlijkheid op een jonge leeftijd heeft geen ruk te maken met je kwaliteiten als voetballer, dan wel met je potentie om een topper te worden. In dit geval hadden de heren van VI gewoon gelijk: Trustful heeft z'n stempel willen drukken op iets waar hij zich niet mee had moeten bemoeien. Het enige doel van een jeugdcoach bij Ajax zou moeten zijn om zoveel mogelijk grote talenten klaar te stomen voor het eerste. Natuurlijk moet en coach ook gewoon overwicht hebben over zijn groep, maar zoals het is gegaan met Bergwijn is ronduit amateuristisch te noemen...
1 -1
T.reckveugel
Enge Spaan creëert zogenaamd relletje om boek over in coma liggende persoon te promoten
4 -2
dirkreus
Je hebt helemaal gelijk. Schandalig om dit aan te halen. Het boek gaat toch over Nouri.
0 0
Noxin
Dus als je pa met een witte zakdoek zwaait, mag jij vervolgens niet meer meedoen. Rare gang van zaken.
3 0
Hagmag
Zoveelste fout en weggestuurd groot talent van de Toekomst.
Soms vraag je je zelf wel eens af waar dat 'm in zit.
1 0
grannig mokum1
Boeien, kut boeren
0 -2
geDaante
Tsja, die vaders en moeders die over hun kindje komen klagen zijn irritant, dat zie je ook in het onderwijs, waarin mijn broer werkzaam is, maar een kind mag nooit lijden of gestraft worden voor iets wat de vader doet, nooit. Dan weer je de vader maar van de Toekomst, kind afzetten en wegwezen of buiten wachten. Tenzij de speler zelf ook loopt te dreigen, maar dat is vaak ook weer een gevolg van de acties en handelen van de vader.

Los daarvan is het natuurlijk idioot dat die Trustfull bij Ajax actief was (Olde Riekerink ook trouwens), met zijn lange ballenwerk. Ook weer zo één die zijn ego boven de ontwikkeling van talenten plaatste. Helaas zie je dat nu weer bij Ajax.
2 -1
Aad82
Zie je nu ook bij jong Oranje.
0 0
blueberry
Vind hem nog wel meevallen kan allen hardlopen, tegen Belgie kreeg hij vlak voor tijd de bal en in plaats van in de vrije ruimte te draaien draaide hij naar 3 tegenstanders, dus dat inzicht heeft hij nog niet
2 -1
Middenweg401
Ik vind je beargumentatie waarom je hem mee vind vallen nogal tegenvallen.
1 -1
geDaante
Alleen hardlopen? Heeft een uitstekende, fijne dribbel, goed techniek, een actie, een versnelling, kan combineren, heeft oog voor de steekpass, een goed schot. Meer dan prima buitenspeler, beter heeft Ajax niet rondlopen.
3 0
BrandjeXL
hahahahaha Psv er allert.
1 -5
Ajaxxxisdebeste
Alleen die het redden hoor je wat van, maar zullen ook 100 weg zijn gestuurd waar je nooit meer van gehoord hebt. Pisvee is langzaam ASV aan het worden, kunnen het niet zelf dus daarom maar met schuim op de bek rondom de Toekomst rondlopen.
0 0
ambtenaar
Sta je dan als volwassen vent....te zwaaien met een wit zakdoekje bij de jeud wedstrijd.
2 0
jaribombari
Ach... totaal geen garantie. Brutil Hose scoorde ooit 73 goals in 1 seizoen in de A1 (ofzo). Die is ook nooit doorgebroken. Zo kan ik nog wel 172 voorbeelden noemen van de afgelopen 25 jaar.
3 0
afcklaasf
nu wil ik ook alle 172 van je horen haha
2 0
CruyffFootball
Totaal geen fan van Jan Olde Riekerink en Trustfull geweest maar die vader van Bergwijn is ook niet helemaal goed hoor.
1 0
4xEC1
Spaan kan heel erg trots op zichzelf zijn hoor! Het doel van een journalist is toch om te soren? Om de ander af te troeven? Ook al is het heel makkelijk achteraf lullen, daar hoef je geen expert voor te zijn. Als je maar scoort.
0 0
mercurius3
Pff nee. Zwaar overschatte speler joh. Heeft toevallig een kleine opleving in de zwakke eredivisie, voor de rest komt ie tekort.
0 -7
rodnet
Huh? Jij moet duidelijk aan je voetbalizicht werken. Bergwijn is gewoon een uitstekende speler en een groot talent. En dat is onafhankelijk van waar hij vandaan komt of op dit moment speelt. Het is jammer dat we hem niet hebben maar dat doet helemaal niets af aan zijn kwaliteiten.
4 -1
BrandjeXL
Vermoeiend die pipo's die denken dat ze alles beter weten en zich daardoor verheven boven de rest voelen. Ik vind Bergwijn niet veel bijzonders. Vaak grote delen van de wedstrijd totaal onzichtbaar. Heeft wel een goede dribbel maar heeft daarvoor wel de ruimte nodig dus ideaal voor het spel van Psv is echter in de kleine ruimte zeer beperkt. Maar mag naar MIJN MENING nog niet de veters strikken van Dusan, Hakim of David.
0 -2
4xEC1
Dat moest een plus zijn van mij.
0 0
3*stars*3
Gewoon een prima talent.
Vooral in een systeem waar hij ruimte krijgt zoals bij PSV en oranje onder Koeman.
4 0
ajax4ever01
jij durft gewoon niet eerlijk te zijn dat is gelijk al duidelijk
4 0
Ajax27
Wit zakdoekje.. dreigen... Ajax heeft gewoon prima gereageerd door Bergwijn destijds weg te sturen. Bij Bergwijn thuis zullen ze zich daarna ook 3 keer over het bolletje hebben gekrabd om zich vervolgens bij PSV erg netjes te gedragen. Dat ie daar nu uitgroeit is tot een ontzettend groot talent, tjah dat is dan jammer. Wij hebben Neres en Tadic, ook erg blij mee.
2 -4
Redrum
En de achterbakse hypocriete laffe aasgieren uit Eindhoven stonden al klaar om hem over te nemen. Maar wel zelf jarenlang in de media janken dat Ajax een gentlemen's agreement had gebroken door Bazoer (die zelf weg wilde) over te nemen. Met afstand de meest gore rattenclub die er is.
3 -4
geDaante
Dit is wel een ander geval, de speler werd niet weggekaapt, maar door Ajax eruit gegooid of laten lopen, dan zou je wel heel dom zijn als PSV zijnde hem te laten lopen.
1 0
Redrum
Prima, maar waarom liep psv zo te janken bij Bazoer dan?
0 -3
Michels
Omdat Bazoer weggekaapt werd. PSV was al in onderhandeling met Bazoer over een contract, maar toen kwamen Ajax en Man City om de hoek met een contract. Bazoer koos toen voor Ajax en kreeg vervolgens een straf van de KNVB (een seizoen lang geen competitievoetbal en niet opgeroepen mogen worden voor de nationale elftallen) omdat een amateurvoetballer alleen in de zomer mag overstappen van club. Bazoer en Ajax gaven beide aan dat het zijn eigen keuze was om over te stappen en dat hij daar enkel sportieve redenen voor had. Hoe je die transfer ook uitlegt, het blijft een raar verhaal en dat PSV zich daar boos om maakte, snap ik best. Bergwijn is een totaal ander verhaal... Ajax heeft hem zelf weggestuurd. Daar had PSV niets mee van doen.
1 0
Chesterson93
Goed beschreven.
1 0
3*stars*3
Rustig an Red! ;-)

Ach, PSV komt in NL met alles weg.
Spel, beleid, supporters, schimmige deals etc.
Was in NL geen groot nieuws dat Bergwijn overstapte naar PSV maar wel groot nieuws toen Bazoer paar jaar later overstapte naar Ajax.
Achteraf is makkelijk praten maar die pa leek natuurlijk een uitzichtloze situatie te creëren voor zijn zoon.

Jammer dat het bij PSV nu eruit komt maarja, u win Some, u lose Some.
Juist jammer dat Malen daar nu zit.
2 -3
BrandjeXL
Ik snap die hele hype om Bergwijn niet. Vind het een dertien in een dozijn speler en weet zeker dat ie bij ons niet eens in de basis zou staan
0 -6
Barra
Henk Spaan ziet veel van de jeugd, maar is ook altijd heel zwart wit en nooit op enige nuance te betrappen.
0 -1
KKoossiiee
Achteraf altijd makkelijk lullen natuurlijk.
Deze jongen is met zichzelf bezig.
En dat mag.
Dat betekent waarschijnlijk ook dat hij de eerste trein pakt als die zich aan doet.
De vraag is hoe blij je daar mee moet zijn.
0 -1
Libero
Heeft juist afgelopen zomer bijgetekend terwijl er wel aanbiedingen waren.
0 0
Ozymandias
Tegenwoordig moet een ouder een trainer lichamelijk aanvliegen voordat een jeugdspeler wordt weggestuurd vanwege de acties van een ouder. Zo werd Wooter door een vader (die zelf in de jeugdopleiding van Ajax heeft gewekt maar na een conflict is weggestuurd) met een auto klemgerden waarna Wooter deze man bij zijn keel greep en de vader snel naar het AD is gegaan en het verhaal zo heeft verdraaid waardoor het leek dat Wooter degene was die met aggresiviteit begon. Wooter had waarschijnlijk zijn baan verloren ware het niet dat getuigen zijn kant van het verhaal konden bevestigen.
5 -1
wolterx
Maar ook met Ben Sallam speelde al langer iets hè, Karim (de vader) heeft voor Ajax gewerkt als professioneel jeugdscout als ik me zo snel niet vergis en is er ondanks advies van Jonk en Jongkind om contract te verlengen uitgewerkt, die vader had een geschiedenis bij de club en kwam ook steeds minder op de Toekomst laatste periode van Samir bij de club.
2 -1
Ozymandias
Inderdaad, maar het blijft natuurlijk logisch dat Ajax een jeugdspeler weggstuurd als diens vader met een auto een jeugdtrainer klem rijdt. Wooter reageerde ook niet goed (en heeft terecht een waarschuwing van Ajax gekregen) maar Ajax moest een duidelijke statement maken dat dreigende acties van ouders richting trainers niet worden getolereerd.
2 -1
wolterx
Dat zeer zeker, maar met Ben Sallam was al langer duidelijk dat er risico was dat het minder fraai zou worden. Dat dit zou gebeuren was dan weer niet verwacht maar dat confrontatie erin zat was wel duidelijk.
2 0
Ozymandias
Wat een klootzak is zo'n vader dan dat hij zijn eigen ego niet opzij kan zetten voor de benefit van zijn zoontje. Daardoor speelt zijn zoontje nu niet meer in de jeugdopleiding van Ajax maar bij FC Utrecht.
1 0
gras
Nou is dat witte zakdoekjes gebaar ook een echte proleten actie van een voetbalvader. Dat hoort niet bij Ajax jeugd. Maar je laat je als Trustfull zijnde wel enorm kennen als je de speler daarvoor straft. En dat vanwege een dubieuze tactische keuze, namelijk per se een fysiek sterk aanspeelpunt verkiezen boven een beweeglijke speler.
6 -1
wolterx
Dat witte zakdoekje was niet enige, was al sinds hij van de spits naar de flank ging was wrijving. Maar naar het schijnt werd hij uit selectie gegooid nadat er was gedreigd hem elders naartoe te brengen als hij niet terug basis in zou gaan (volgensmij zelfs terug de spits in). Wit zakdoekje was ook niet de start, dat speelde al langer maar was wel het geen dat het liet escaleren. Althans, zo hoor ik het al jaren.
3 0
trodat4030
Zo heb ik het ook gehoord inderdaad. De Bergwijntjes zouden hebben gezegd dat ze naar psv zouden vertrekken als Ajax niet zou doen wat ze wilden. Trustfull zou hebben gezegd, dan ga je toch? Die liet zich niet piepelen en dat vind ik gewoon sterk. Ik heb het niet echt op Trustfull hoor, maar je laat je niet chanteren als club door een jeugdspeler en/of familie. En dat er al jaren een PSV-scout op DT rondloopt, hielp natuurlijk ook niet, daar zal ook wel een beetje gestookt zijn. Al met al een trieste verhaal.
0 0
Manglo
Het is tegenwoordig Veronica Inside :-)
0 0