Ajax kan tegen AZ critici de mond snoeren

BVeenstra, 05-04-2017 om 16:30, 13982 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De ene wedstrijd speelt Ajax geweldig, de andere wedstrijd is het een stuk minder. Volgens sommige analisten kan Ajax niet meer dan één keer per week een topprestatie leveren. Afgelopen zondag speelde Ajax tegen Feyenoord een goede wedstrijd en vanavond wacht het duel met AZ. De ultieme kans voor Ajax om af te rekenen met de critici. Ajax Showtime blikt vooruit.

We hebben het dit seizoen al vaker gezien. Zo was recentelijk de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen (2-0 winst) van een hoog niveau, maar was het enkele dagen later op bezoek bij Excelsior (1-1) een heel stuk minder. Ook eerder dit seizoen gebeurde het al eens dat Ajax in Europa een goede wedstrijd op de mat legde, waarna het in de competitie dure punten liet liggen. Denk bijvoorbeeld aan de duels met AZ (2-2) of FC Twente (1-0) eerder dit seizoen.

Volgens de analisten van enkele praatprogramma's kunnen de spelers van Ajax niet constant topprestaties leveren. Puur kijkend naar de resultaten zit hier wel een kern van waarheid in: het verschil tussen de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen en de uitwedstrijd bij Excelsior was te groot. Nu Ajax afgelopen zondag in eigen huis een geweldige prestatie leverde tegen Feyenoord vragen sommigen zich af of Ajax ook tegen AZ een dergelijke wedstrijd kan neerzetten.

'Laten het ook in de andere wedstrijden zien'
Ajax-trainer Peter Bosz kijkt echter vooral naar de lange termijn en ziet dat het spel van Ajax dit seizoen flink is verbeterd. 'In de manier van spelen, de vastigheden in ons spel, en het druk zetten. In eigenlijk alle aspecten zoals we bij Ajax willen spelen', aldus de oefenmeester, die het duel met Feyenoord beoordeelde als één van de beste onder zijn leiding. 'Kopenhagen-thuis vond ik een goede wedstrijd. En hetzelfde geldt voor PSV-thuis, waarin we onterecht gelijkspeelden.'

De oplettende lezer zal het vast niet ontgaan: Feyenoord, PSV, FC Kopenhagen. Allemaal topclubs. Laat Ajax het dan liggen tegen de kleintjes? Bosz denkt dat dat nog wel meevalt. 'Nee, na de winterstop hebben we een uitstekende reeks neergezet met lastige uitwedstrijden die we allemaal hebben gewonnen. We laten het in de topwedstrijden zien, maar gelukkig ook in andere wedstrijden.

Enkele vraagtekens bij Ajax
Richting het duel met AZ kent men bij Ajax nog enkele vraagtekens. Kasper Dolberg is er sowieso niet bij, terwijl Amin Younes terugkeert in de selectie nadat hij zondag nog last had van zijn knie. De vraag is echter of de Duitser fit genoeg is om ook te starten.

Kiest Bosz er opnieuw voor om met Justin Kluivert, Bertrand Traoré en David Neres als aanvallers te spelen of mogen andere spelers als Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny of Mateo Cassierra het weer eens vanaf de aftrap laten zien? Verder moet Ajax het doen zonder zijn vaste rechtsback Joël Veltman. De IJmonder is na zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Feyenoord geschorst. Zijn plaats zal ingenomen worden door Kenny Tete.

De huidige vorm van AZ
AZ is eigenlijk het hele seizoen al wisselvallig. De Alkmaarders leveren goede prestaties af met soms wedstrijden waarin op onbegrijpelijke punten worden verloren. Zo speelde het sinds de winterstop in eigen huis gelijk tegen op papier mindere clubs als Sparta Rotterdam, PEC Zwolle, Excelsior en FC Groningen. Wel werd er knap gewonnen bij SC Heerenveen.

En hoe doet AZ het dit seizoen tegen de topclubs? Tegen zowel PSV (1-0, 2-4) als Feyenoord (0-4, 5-2) werd eigenlijk twee keer kansloos verloren. In de thuiswedstrijd tegen Ajax eerder dit seizoen ging het de Alkmaarders beter af: 2-2. Toch had Ajax bij een 1-2 voorsprong afstand kunnen nemen van AZ, liet het dat na en zag het de ploeg van trainer John van den Brom in de slotfase nog op 2-2 komen.

AZ zal het in de wedstrijd tegen Ajax verder doen zonder aanvoerder Ron Vlaar. De verdediger krijgt rust, omdat men de speler niet wil overbelasten met het oog op de bekerfinale later deze maand. Zijn plek in het hart van de defensie zal hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door Derrick Luckassen. Bovendien keert Alireza Jahanbakhsh terug in de basis. De Iraniër speelde afgelopen weekend niet, omdat hij een disciplinaire straf uitzat.

Thuiswedstrijden tegen AZ vrijwel altijd probleemloos
Ajax kent in eigen huis vrijwel nooit problemen met AZ. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelde men 38 keer in Amsterdam en in dertig wedstrijden kwam Ajax als winnaar uit de wedstrijd. Zes keer werd het gelijk en pas twee keer wist AZ te winnen. Ook de doelcijfers spreken voor zich: 114-34 in het voordeel van Ajax.

Toch presteert Ajax de laatste jaren in eigen huis enorm wisselvallig tegen AZ. Van de laatste vijf wedstrijden (in de Eredivisie) in de Amsterdam ArenA werden er slechts twee gewonnen. Twee keer werd het gelijk en twee seizoenen geleden wist AZ zelfs te winnen in Amsterdam.

2011/2012: Ajax 2 - 2 AZ
2012/2013: Ajax 2 - 2 AZ
2013/2014: Ajax 4 - 0 AZ
2014/2015: Ajax 0 - 1 AZ
2015/2016: Ajax 4 - 1 AZ

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Vandaag deel II van deze week goed afgesloten. Nu nog a.s.zaterdagavond tegen NEC in Nijmegen.
Als Ajax die wint, staat de druk er vol op bij 010 tegen PEC in Zwolle.
Winnen in Nijmegen volstaat.
0 0
Mung
Winnen volstaat
0 0
insectenverdelg
niet geheel mee eens. vaak is t thuis redelijk tot goed. Als vandaag en NEC echt goed is, snoer je de mond
0 0
Lekiam
Ajax moet vooral zien te winnen, doelsaldo niet naar kijken.
1 0
3*stars*3
Ajax heeft vooral na EU duels moeite in uitduels.
Volgens mij wonnen we 1 uitduel na een EU pot en dat was GAE uit, na Rostov.

Vanavond weer een thuisduel en zie ik wel goedkomen.
Alleen jammer dat die kakkies gelijktijdig spelen.
1 -1
RaynoFischer
Ik vind dat wel lekkerder dan dat je de andere uitslag wel al weet, ik zit dan rustiger :p
0 0
3*stars*3
Had liever gehad dat wij bijv om 18:30 zouden spelen en ruim winnen van Az.
Dan zouden die kakkies helemaal in paniek raken als ze om 20:45 moeten aftrappen.

Met schorsing, blessures en een nederlaag zondag, zitten ze daar momenteel te stressen want het zal toch niet!? ;-)
1 -2
Redrum
Het gaat toch in die kakkerlak koppies zitten. De angst om het toch nog weg te geven kan verlammend gaan werken.
1 -1
RaynoFischer
Op die manier was het wel lekker geweest ja :)
1 0
Ajacied33
Gaat goed komen vanavond. Na die galavoorstelling van zondag heb ik er zin in
1 0
Renzo83
Ben wel van mening dat bos volgend seizoen iets meer moet rouleren met spelers. zo blijven de bankzitters ook tevreden.
1 0
Kupke
EL en Beker vergeten?
0 -1
Renzo83
wel 1 groot verschil. als ajax een Europese wedstrijd speelt betekend het dat de tegenstander in de competitie een week rust heeft gehad. nu heeft az ook gewoon een wedstrijd in de benen.
1 0
smokum
Dat had AZ destijds ook, die speelden toen ook EL
0 0
Ricoo
Ik denk dat er niemand rouwig om is dat Tete speelt i.p.v. Veltman. Zou eigenlijk normaal moeten zijn.
2 -2