Duel met Feyenoord is soort van laatste kans

BVeenstra, 01-04-2017 om 12:00, 7541 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Aankomende zondag telt er voor Ajax in de Klassieker tegen Feyenoord maar één ding: de Amsterdammers moeten winnen om nog kans te houden op het landskampioenschap. De achterstand op de koploper bedraagt zes punten, maar daar komt ook nog bij dat het doelsaldo van de Rotterdammers een stuk beter is. Ajax Showtime blikt vooruit.

Hoe zit het nou eigenlijk? Wat zijn de scenario's? Wanneer Ajax zondag in eigen huis weet te winnen van Feyenoord en daarna al zijn zes resterende wedstrijden óók wint, moet Feyenoord in de laatste zes duels nog twee keer punten verliezen. Immers, wanneer Ajax alles wint en Feyenoord verliest ná Ajax nog één keer, eindigen beide ploegen op hetzelfde aantal punten. En in dat geval wordt de club met het beste doelsaldo kampioen en op dit moment is dat Feyenoord. De Rotterdammers lopen namelijk twaalf doelpunten voor.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat Ajax in ieder geval zelf alles moet winnen en daarbij moet Feyenoord in drie van de laatste zeven duels (inclusief dus de nederlaag bij Ajax) punten verspelen. Het klinkt haast onwaarschijnlijk - tot nu toe verspeelde Feyenoord pas in vijf van de 27 duels punten - maar onmogelijk is het niet. Trainer Peter Bosz, een speler als Lasse Schöne en een analist als David Endt gaven al aan dat de druk op Feyenoord kan toenemen als het verschil kleiner wordt én Ajax zijn wedstrijden zal blijven winnen.

Mogelijk gemis van Dolberg
De kans is aanwezig dat Ajax het tegen Feyenoord moet doen zonder zijn vaste centrumspits Kasper Dolberg. In het Europa League-duel met FC Kopenhagen van zo'n twee weken geleden kreeg de Deen een flinke trap tegen zijn lies van William Kvist, hetgeen hem een kneuzing opleverde. Hij was daardoor niet van de partij namens het Deense nationale elftal in de interlandperiode en op vrijdag trainde hij nog apart van de groep.

Wil Bosz een beroep kunnen doen op Dolberg moet hij met de groep meetrainen. 'Dat is wel een vereiste. Ik moet kunnen zien dat spelers fit zijn, dan moet je kunnen meetrainen. De wedstrijden zijn te groot om te gaan gokken', aldus Bosz, die Dolberg alleen in zijn selectie zal opnemen als hij écht fit is. 'Ook als je op de bank zit, moet je na vijf minuten kunnen invallen.'

Als het aan voormalig teammanager David Endt ligt, start niet Davy Klaassen of Hakim Ziyech in de spits, maar 'gewoon' Bertrand Traoré. 'Die positie is hem eigen. En in principe verander je ook niet veel aan je samenstelling', aldus Endt, die vindt dat Ajax ook niet te veel moet stilstaan bij de afwezigheid van Dolberg. 'Je moet kijken wat je ervoor in de plaats hebt en hoe je het gaat oplossen. Ajax heeft voldoende spelers die het kunnen opvangen. Op die manier moet je denken.'

Personele problemen bij Feyenoord
Ook Feyenoord kampt met de nodige personele problemen. Zo moeten de Rotterdammers het doen zonder linksback Terence Kongolo en buitenspeler Bilal Başaçıkoğlu (beiden geblesseerd), maar ook zonder de geschorste Tonny Vilhena. De middenvelder deelde recentelijk een elleboog uit aan Sparta-speler Mathias Pogba.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst liet weten te balen van de afwezigheid van Vilhena, maar denkt inmiddels wel aan de oplossing. De oefenmeester noemde Bart Nieuwkoop, Renato Tapia, Marko Vejinovic als opties. Ook het naar achter halen van Jens Toornstra, die normaal aanvallend speelt, is een mogelijkheid. Verder worden de gebruikelijke namen verwacht aan Rotterdamse zijde.

Historie in het voordeel van Ajax
Gezien de historie is Ajax ruim in het voordeel ten opzichte van Feyenoord. Van de zestig eerdere ontmoetingen (sinds de officiële oprichting van de Eredivisie in 1956) won Ajax er 33, werd het zestien keer gelijk en won Feyenoord elf keer. Ook de doelcijfers zijn ruim in het voordeel van Ajax: 138-67.

De laatste keer dat Feyenoord won in Amsterdam was in de zomer van 2005. Destijds werd het 1-2 voor de Rotterdammers. Opvallend detail: een speler die toen scoorde, is er zondag eveneens bij. Of hij speelt zal moeten blijken, maar Dirk Kuijt weet hoe het is om in de Amsterdam ArenA van Ajax te winnen.

De laatste jaren is Ajax Feyenoord eigenlijk elke keer wel de baas. Van de laatste tien Eredivisie-ontmoetingen in de Eredivisie won Ajax maar liefst acht keer, terwijl het twee keer gelijk werd. Bovendien speelde Ajax in de laatste tien jaar twee keer in het eigen stadion in de beker tegen Feyenoord en beide duels werden gewonnen.

De laatste vijf keer Ajax-Feyenoord:
2011/2012: Ajax 1 - 1 Feyenoord
2012/2013: Ajax 3 - 0 Feyenoord
2013/2014: Ajax 2 - 1 Feyenoord
2013/2014: Ajax 0 - 0 Feyenoord
2014/2015: Ajax 2 - 1 Feyenoord

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Dubbel zo blij worden als Ajax morgen wint van Feyenoord? Zet dan in op Ajax!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ram
"Soort van", lijkt me nogal overbodig. Alleen als we winnen hebben we nog een hele kleine kans.
0 0
AlexIbarra
Hebben we serieus 11 keer in eigen huis verloren van de kakkies sinds 1956?
Wanneer dan? ;)

Alleen al door dat schandalig hoge aantal mogen we thuis geen punten meer tegen ze verspelen.
Op naar 44-11...

1 0
Ajacied33
We verliezen echt heeel weinig van Feyenoord. Uit eigenlijk ook zo. Misschien dat ze ons daarom zo haten daar. Frustratie is enorm
1 0
shachalnur
Volgens mij verwijzen 010-fans naar Ajax bij haar Geuzennaam "Joden"

Net als Ajax fans zelf trouwens.

Ajax-fans noemen 010 geregeld "Kakkerlakken".

Vraag me af wie nou wie "haat" en waar dat vandaan komt.

Mis ik iets?
0 -3
Ajacied33
Je mist niks. De haat daar is groot naar ons toe. Boeit niet zo joh
0 0
Ajacied33
Ik heb er zin in. We gaan winnen ,3-1
0 0
Myers
Hoop open deuren.
2 -1
shachalnur
Is er niet nog een open deur?

Stel Ajax wint niet,dan gaat volgens mij FC Lichtpeertje naar 2e plaats,en voorronde CL.

Hoor ik weinig over.

En als ik v/d Sar vandaag lees over "Ajax en Oranje in zelfde situatie",zit er volgens mij een probleem aan te komen ,mocht het niet lukken morgen.

Kijken hoe Bosz dat rechtlult.

En hoeveel er inmiddels genoeg van z'n babbels ,en z'n omgang met jonge Ajax talenten,hebben.
0 0
Ajacied33
Je tweede zin begon al fout. "Stel Ajax wint niet" vraag je jezelf af....Ajax wint,er valt dus niks af te vragen.
0 0