Profielschets: Wie is Rutger Arisz?

BVeenstra, 14-11-2016 om 12:10, 15443 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Naar verluidt wordt voormalig wereldkampioen roeien Rutger Arisz operationeel directeur bij Ajax. De geboren Groninger gaat in Amsterdam algemeen directeur Edwin van der Sar ondersteunen. Maar wie is deze Arisz eigenlijk? Ajax Showtime maakte een profielschets.

Voordat Arisz ging studeren voltooide hij zijn gymnasium-opleiding in Hilversum. Hier kreeg hij les in normale vakken als Nederlands, Engels, Frans en wiskunde en volgde hij in zijn profiel ook vakken als Latijn, natuurkunde en scheikunde. Na zijn middelbare schooltijd ging hij studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Arisz volgde de opleiding rechtswetenschappen en sloot zich tevens aan bij de roeivereniging Nereus.

Maar al lang voordat hij zich daarbij aansloot had hij naam gemaakt in de roeiwereld. Zo werd hij in 1989 op negentienjarige leeftijd in Bled (Slovenië) wereldkampioen op de dubbel-vier. Ook deed hij in 1992 mee aan de Olympische Spelen (Barcelona) in de dubbel-vier. Zijn team wist de finale te halen, maar eindigde uiteindelijk als vijfde.

Werkverleden
Na zijn sportloopbaan werkte Arisz allereerst bij Houthoff Buruma (1997-2000). Hier was hij advocaat ruimtelijke ordening, vastgoed- en bouwrecht. In deze functie adviseerde, structureerde, onderhandelde en procedeerde hij vastgoedtransacties voor gemeenten en de grote bouw- en vastgoedondernemingen in Nederland. Vervolgens werkte hij twee jaar als zelfstandig ondernemer alvorens hij op luchthaven Schiphol ging werken.

Zijn eerste functie, senior company lawyer, hield hij ruim drie jaar vol. Hierbij ging het erom dat hij commercieel en juridisch kon managen en onderhandelen bij de partnerkeuze en onderzocht hij de commerciële voorwaarden voor de uitbesteding van het ontwerp en de realisatie van een nieuw integraal bagagesysteem. Daarna was hij bijna drie jaar director account en contract management op Schiphol. Hierbij werd vooral getracht de klanttevredenheid op de luchthaven te verbeteren.

Vervolgens verliet hij Schiphol voor een periode van ruim vier jaar. De oud-roeier ging werken bij JFKIAT in welke hij een commerciële functie had. Daarna keerde hij terug op Schiphol, waar hij tot oktober 2015 werkte. Destijds was hij verantwoordelijk voor het veranderen van de structuur, werkwijze en cultuur van de Schiphol Group.

Vaardigheden
Het mooie aan een profiel op LinkedIn is dat mensen hun sterke eigenschappen kunnen benoemen. Ook Arisz doet dat en is daar niet bescheiden in. Zo vindt hij zichzelf integer, loyaal en gedreven. Daarnaast zou de Groninger verbaal sterk zijn en is hij erg commercieel. Dat laatste zou gezien zijn werkverleden uiteraard kunnen kloppen.

Inmiddels woont Arisz met zijn vrouw in Haarlem en heeft hij twee kinderen. Tussen januari en augustus 2016 deed hij nog vrijwilligerswerk voor The Ocean Cleanup. De naam zegt het al: deze organisatie zorgt ervoor dat de zee weer schoon wordt.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: bveenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
fanvooraltijd
Een Groninger ,altijd goed.
0 0
AjaxAmsterdam81
Zijn natuur- en scheikunde geen normale vakken? Profiel bestond in die tijd nog niet.
Wel heel benieuwd naar deze man.
0 0
sv
Je moet roeien met de riemen die je hebt...
2 0
Afstandsschot
Blijf het toch altijd vreemd vinden dat een oud-voetballer zonder enige commerciële ervaring bij Ajax is aangesteld als Algemeen Directeur. Het is natuurlijk belangrijk om Ajacieden aan het roer te hebben om de clubidentiteit te behouden, maar ik vraag me af in hoeverre Van de Sar het beter doet dan een ervaren manager uit het bedrijfsleven. Ik zou dan liever een Ajacied als Van de Sar als ondersteunende rol zien, in plaats van andersom.
1 -1
JohnDylan
Zo gek is dat helemaal niet. Bij veel tech-bedrijven kiezen ze ook voor een CEO zonder commerciële ervaring maar met ervaring uit de achtergrond van wat ze verkopen. Mannen als Cook (Apple) en Nadella (Microsoft) zijn daar goede voorbeelden van. Zij kiezen namelijk voor een CEO die als boegbeeld kan fungeren en laten de uitvoering van het dagelijkse beleid over aan mensen met meer ervaring die ze als COO, CFO en CCO aanstellen.
2 0
Len nart
Het maakt toch wel wat meer indruk op commericiele partners van Ajax als ze met Van de Sar praten ipv een onbekende carriere directeur. Ook heeft hij meer krediet richting de achterban toe, en kan hij daarom beter omgaan met bijvoorbeeld supportersverenigingen.

Volgens mij is Van de Sar geen betweter en krijgt hij veel advies en hulp van mensen die wel veel ervaring in bestuur hebben en daarom is hij volgens mij de ideale directeur.
3 0
trainerdv
Roeien kan ik iedere zichzelf respecterende sporter aanraden...
Verder lijkt dit me een prima vent voor Directeur Operations. Dat staat ver van het voetbal af.
1 -1
GewoonJan
Hear! Roei zelf ook!
1 0