Slot gaf Feyenoord boodschap mee in de rust: 'Tweede helft compleet ander beeld'

door Bart Veenstra 22

Bron Voetbal International

Feyenoord-trainer Arne Slot ziet dat zijn elftal zondag in de uitwedstrijd tegen Ajax vooral in de tweede helft sterk voor de dag kwam. Ajax ging in De Klassieker met een 2-1 voorsprong de rust in, maar verloor na een beroerde tweede helft alsnog met 2-3.

'Het was niet onterecht dat het 2-1 werd voor Ajax', vertelt Slot op de persconferentie na afloop van de wedstrijd, geciteerd door Voetbal International. 'Maar op dat moment begonnen wij ook weer wat kansjes te krijgen. En in de rust hebben we wat dingen aangegeven en zag je dat de tweede helft een compleet ander beeld opleverde.'

De boodschap van Slot in de rust van het duel werd opgepikt door zijn spelers. 'Ik heb aangegeven dat als je in de Johan Cruijff ArenA wil winnen, je nooit minder duels kan winnen dan de tegenstander. Dat is één. En twee: dat ze veel beter kunnen voetballen dan ze dachten en dat ze daar ook veel meer tijd en ruimte voor hadden dan ze dachten. Dat ze soms té geduldig waren en soms te ongeduldig waren.'

'Dat klinkt cryptisch, maar als je Dusan Tadic bijvoorbeeld hebt uitgespeeld en hij loopt nog een keer dan moet hij nog een keer terug naar de andere centrale verdediger', gaat Slot verder met zijn uitleg. 'Want als je dan al indribbelt en geforceerd een gedekte middenvelder inspeelt, gaat het hem niet worden. Dat deden ze de tweede helft veel beter, waardoor er ook veel minder duels waren en wij behoorlijk de overhand hadden in de tweede helft.'

Slot reageert op vroege wissel Hartman

Al in de eerste helft wisselde Slot zijn linksback Quilindschy Hartman. De verdediger kreeg een vroege gele kaart en kwam niet veel later weg na een nieuwe overtreding. Zodoende ontsnapte de Feyenoorder aan een tweede gele kaart. Ingrijpen was dan ook noodzakelijk, zo gaf Slot aan. 'Dat had natuurlijk iedereen gedaan. Hij kreeg zijn eerste gele kaart vrij snel en misschien ook wel vrij gemakkelijk', zegt Slot. 'Als je dan tegen Mohammed Kudus staat, is dat al dreigend. Want die man is natuurlijk ongelooflijk wendbaar en snel en heeft heel individuele kwaliteit. Als je dan ook nog een tweede overtreding maakt waarbij je op zijn minst kan zeggen dat je op anderhalve gele kaart staat, dan moet je hem eruit halen.'