Ajax verliest Klassieker na dramatische tweede helft

door Brent Tomassen 7593

Ajax heeft De Klassieker na een zwakke tweede helft met 2-3 verloren van Feyenoord. De Amsterdammers stonden bij rust nog met 2-1 voor na goals van Edson Álvarez en Dusan Tadic, maar na rust lukte er nog amper iets bij de ploeg van John Heitinga.

Ajax kon zich geen slechter begin van De Klassieker wensen. De Amsterdammers leden balverlies op eigen helft, Feyenoord nam over en Quillindschy Hartman zette Santiago Giménez vogelvrij voor Gerónimo Rulli. De keeper was kansloos op de harde inzet van de Feyenoord-spits. Ajax probeerde zich snel te herpakken en dit leverde een reeks overtredingen van de Rotterdammers op. Hierbij kreeg Hartman de eerste gele kaart van de wedstrijd.

In de dertiende minuut kreeg Ajax de eerste kans vanuit een vrije trap na een overtreding op Mohammed Kudus. Steven Berghuis mocht aanleggen, maar schoot naast. Vier minuten later was een corner van Berghuis wel succesvol. De middenvelder legde de bal op het hoofd van Álvarez, die vogelvrij kon binnenkoppen.

Vijf minuten later kon Steven Bergwijn de 2-1 maken nadat hij vrij kwam in de zestien van Feyenoord, maar Hartman blokte het schot. De linksback van Feyenoord maakte veel overtredingen en zat tegen zijn tweede gele kaart aan. Arne Slot greep in en wisselde de jonge verdediger voor Marcos López.

Na 37 minuten werd het overwicht van Ajax beloond na weer een prachtige bal van Berghuis. De spelmaker gaf een schitterende dieptebal op Bergwijn. De linksbuiten behield het overzicht en legde de bal breed op de instormende Tadic die de bal tussen de benen van David Hancko achter doelman Timon Wellenreuther schoof. Hierna nam Ajax wat gas terug, maar wist het met een 2-1 voorsprong de rust te halen.

Slechte start tweede helft

Na rust begon Ajax zelfs minder dan hoe het de eerste helft eindigde. Dat leverde de gelijkmaker op na 52 minuten. Ajax stond in de eigen zestien, een afgeslagen bal werd door Alireza Jahanbakhsh opgepikt en zijn voorzet werd binnengelopen door Sebastian Szymanski: 2-2.

Ajax kreeg er nauwelijks druk op en dat leverde vooral gevaar voor de neus van Rulli op. Invallers Klaassen en Conceição brachten vers bloed en dat leek succesvol te zijn. De invallers combineerden tot een kans en de bal viel via Klaassen voor de voeten van Kudus. Die schoot, maar Wellenreuther kon net aan redden.

Aan de andere kant was Feyenoord de gelukkigste. Hancko kopte een corner door en Lutsharel Geertruida liep een seconde later juichend weg. Feyenoord rekte daarna veel tijd en Ajax kwam niet meer tot een goede aanval. Hierdoor verloor Ajax De Klassieker met 2-3.

14.30 uur | Ajax - Feyenoord (2-3)

Rulli; Sánchez, Timber, Bassey, Wijndal (64' Conceição); Álvarez, Berghuis, Taylor; Kudus, Tadic, Bergwijn.

Stekelenburg, Pasveer, Klaassen, Brobbey, Lucca, Grillitsch, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Hlynsson, Hato.