Rusland verrast en verslaat Spanje na penalty's

door Jesse ter Haar 53

Spanje heeft zondag na strafschoppen een ongekend harde klap te verwerken gekregen door te verliezen van Rusland. De ploeg kwam nog op voorsprong en had ook gedurende gehele wedstrijd de controle, maar na de gelijkmaker van Rusland kon het zich er niet meer doorheen voetballen. Nadat er ook tijdens de verlenging niet gescoord werd, moest het tot strafschoppen komen. Spanjaarden Koke en Iago Aspas misten en dus won Rusland en gingen zij door naar de kwartfinale.

FT | Spanje - Rusland (1-1)
De wedstrijd begon nog voortvarend voor de Spanjaarden, die de druk op Rusland hoog wilde houden. Na tien minuten betaalde dat zich dan ook al uit. Na een voorzet leek het in eerste instantie Sergio Ramos die zijn ploeg op voorsprong zette, maar niets bleek minder waar. Het was de Russische verdediger Sergei Ignashevich die de bal ongelukkig achter zijn doelman Igor Akinfeev werkte. Spanje bleef hierna de betere ploeg, althans kijkend naar het balbezit. Het had de bal laag op de helft van de Russen, maar de echte creativiteit ontbrak.

Ondertussen bleef Rusland loeren op de counter en daar kon het een aantal keren bijna gevaarlijk uit worden. Enkele minuten voor rust kreeg Rusland uit het niets de kans om terug te komen in de wedstrijd. Spanje suste zichzelf in slaap door het trage spel en Gerard Piqué maakte hands in de eigen zestien. De bal ging op de stip en wie anders dan Artem Dzyuba eiste de bal op. De koele spits twijfelde niet en kegelde stevig raak. Op die manier gingen beide ploegen met 1-1 rusten.

In de tweede helft verscheen het al verwachte spelbeeld. Spanje ging controlerend opzoek naar de treffer die hen op voorsprong zou moeten zetten. Het deed het echter niet té risicovol, want het bleef waakzaam voor de uitbraken van de Russen. Als gevolg werd het spel van Spanje stroperig, met verdediger Ramos die de meeste passes verzond. Op die manier kwamen de Spanjaarden er niet doorheen gevoetbald en eindigde de officiële speeltijd in 1-1.

In de verlenging verscheen zo goed als hetzelfde beeld, al was het zichtbaar dat de krachten aan beide kanten grotendeels al waren verspeeld. Aanvaller Rodrigo bracht als invaller nog wat vuur in de ploeg en hij was na een kleine 110 minuten spelen dan ook dichtbij de 2-1. Zijn poging trof echter geen doel en zo bleef het gelijk. Beide ploegen gingen over tot het nemen van strafschoppen. Na enkele rake strafschoppen was het Koke die zijn penalty miste. De Russen bleven raken en toen ook Iago Aspas miste, wat het afgelopen en ging Rusland door naar de kwartfinale.

Opstelling Spanje: De Gea; Nacho (Carvajal 70'), Piqué, Ramos, Alba; Koke, Busquets; Silva (Iniesta 67'), Isco, Asensio (Rodrigo 104'); Costa (Aspas 80').