Zwart: 'Veld klein maken is terug bij Ajax'

door SJvanveen 5

Zwart: 'Veld klein maken is terug bij Ajax'

door SJvanveen 5

Laatst geüpdatet

Pieter Zwart van Voetbal International zag zondag in het drukzetten van Ajax een aspect dat onder Erik ten Hag al verbeterd is. Waar onder het bewind van Marcel Keizer de verdedigende organisatie soms te wensen overliet, was dat tegen Feyenoord nauwelijks het geval.

Ajax kreeg de minste schoten tegen (3) sinds september 2015 en dat was mede te danken aan de betere omschakeling van Ajax van aanval naar verdediging. 'Waar onder Peter Bosz de vijfsecondenregel een begrip is geworden in Amsterdam, blijkt het elftal onder opvolger Marcel Keizer kwetsbaar in de omschakeling van aanvallen naar verdedigen. Tegen Feyenoord is op dit punt verbetering zichtbaar. De natuurlijke reactie van direct het veld klein maken bij balverlies is terug bij Ajax, waardoor het Feyenoord niet lukt om gevaar te stichten met diepte achter de laatste lijn', tekent Zwart in een analyse op VI Pro op.

De journalist, die vaker tactische analyses schrijft, vindt dat Ten Hag een stevige basis heeft om op te bouwen bij de Amsterdamse club. De conclusie die eruit voortkomt is veelbelovend. 'Ajax heeft de kwaliteit om uit het niets wedstrijden te beslissen, oogt stabieler in de omschakelmomenten en verdedigt door middel van zonedekking vanuit een compact blok in een 4-1-4-1-formatie. Wanneer het Ten Hag lukt om daar de beloofde aanvallende variatie aan toe te voegen, dan kan Ajax een serieuze gooi doen naar de landstitel.

Lees hier de hele analyse van Ajax - Feyenoord (2-0) op VI Pro.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.