Waarom zakt Ajax O19 volledig door zijn hoeven?

door BvdPloeg 15

Waarom zakt Ajax O19 volledig door zijn hoeven?

door BvdPloeg 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De voortekenen logen er voor de winterstop al niet om tijdens het WK O17, maar het doorschuiven van enkele grote talenten uit Ajax O19 laat zich in 2020 meer dan ooit ernstig voelen. Na een 1-5 (!) nederlaag tegen AZ is de vraag gerechtvaardigd: waarom valt O19 zo ver weg?

Ajax richt zich allereerst op het ontwikkelen van toptalent en met de lichting die geboren is in 2002, kan het zich wat dat betreft in de handen wrijven. Sontje Hansen en Naci Ünüvar (die zelfs uit 2003 komt) maakten reeds hun debuut in het eerste elftal en Kenneth Taylor en Brian Brobbey werden bij de start van dit seizoen al doorgeschoven naar de beloften. Spelers van één lichting ouder en nog speelgerechtigd voor de O19 (met Liam van Gelderen, Jurriën Timber en Quinten Timber) schoven ook in de zomer al naar Jong Ajax.

'B-keus' stoeit met de vorm

Toen in oktober van vorig jaar het WK O17 voor de deur stond en acht Ajacieden uit de Ajax O19 naar Brazilië gingen, gokte Ajax vol op de 'B-keus'. Deze spelers, die daarvoor lang niet altijd zeker waren van hun plek, mochten het laten zien. Een mooi signaal naar deze groep, maar de erfenis woog zwaar. Veel spelers stoeiden met hun vorm, waardoor het spel en de resultaten tijdens de periode van het WK O17 wisselvallig waren. Er werd onder meer met 1-4 verloren van hekkensluiter Almere City en met 1-0 van NEC. In de Youth League werd één punt gehaald in de dubbele ontmoeting met Chelsea O19.

Met de WK-gangers weer aan boord werd de najaarscompetitie nog afgesloten met tien punten uit vijf duels en werd de eerste plaats in de Youth League-groep veilig gesteld. Heitinga wist toen waarschijnlijk al wel dat hij die ploeg niet veel meer terug zou zien. De meeste WK-gangers gingen mee naar Qatar op trainingskamp met Ajax 1, veel van hen maakten hun debuut in Jong Ajax en/of Ajax 1 en werden definitief overgeheveld naar de betaald voetbal-tak. Ajax O19 ving de tweede seizoenshelft in januari aan met de ploeg die oktober ploeterend door kwam.

Heitinga en zijn staf zijn er in de winterstop niet in geslaagd om 'Ajax O19 B' aan het voetballen te krijgen, zo blijkt nu. Na een bemoedigend optreden in de beker tegen Vitesse volgde uiteindelijk toch uitschakeling na strafschoppen. In de competitie waren FC Groningen en AZ een maatje te groot. De cijfers zijn flink: Ajax O19 verloor drie keer, kreeg in die drie duels tien goals tegen en maakte er zelf vijf. In de competitie staat het na twee duels onderaan. Een onwennige situatie voor het vlaggenschip van Ajax, dat de laatste jaren eigenlijk steevast kampioen werd. Daardoor was het ook telkens verzekerd van Youth League-voetbal, iets waarbij het dit jaar waarschijnlijk afhankelijk zal zijn van een kampioenschap van Ajax 1.

Aanwas uit Ajax O17 laat op zich wachten

Dat Ajax zich mag verheugen op een bovengemiddeld getalenteerde lichting, kent dus zijn weerslag. Maar het komt niet alleen door de overgebleven spelers bij O19 dat het stroef loopt. Ajax deed er afgelopen zomer alles aan om de Ajax O16 van vorig seizoen, dat laatste werd in de competitie, te versterken, om zo een sterk O17 samen te stellen voor dit seizoen. Vooralsnog laat de aanwas uit die O17 op zich wachten. Veel spelers uit 2002 waren op hun zestiende al klaar om de O19 te dragen, maar dat is voor de spelers uit 2003 nog niet het geval.

Christian Rasmussen toonde al potentie, maar was en is veel geblesseerd en op reis met de Deense selectie. Kian Fitz-Jim kan de aansluiting (mede door zijn fysiek) nog niet volledig maken en Ar'Jany Martha krijgt momenteel de kans om zich te laten zien. Dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Jay Enem, Jenno Campagne, Gibson Yah en Youri Baas werden verder ook al uitgeprobeerd bij O19, maar zij moeten toch eerst de stap nog maken dat ze dragende spelers worden in hun eigen elftal.

Want bij Ajax O17 zijn het niet de spelers uit 2003, maar de spelers uit 2004 die het verschil maken en het team weer laten voetballen. De ploeg van Dave Vos liep heel stroef bij de start van dit seizoen, totdat onder meer Amourricho van Axel Dongen, Julian Brandes (vlak voor de winterstop na lang blessureleed) en Olivier Aertssen hun plek in O17 afdwongen. Daar kwamen meer recent uit 2005 ook nog Julian Rijkhoff en sporadisch Gabriël Misehouy en Jaydon Banel bij. Zaterdag werd met die ploeg in een goede wedstrijd met 1-4 gewonnen van Sparta.

Blik op de Youth League bij Ajax

Dus wat nu? Ajax O19 lijkt dit seizoen niet te hoeven rekenen op veel vers bloed uit Ajax O17, dus moeten de spelers die er nu staan het doen. En er staan zeker geen koekenbakkers op papier, met onder meer WK-gangers Calvin Raatsie, Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine, Youri Regeer en Steven van der Sloot en verder ook ook Neraysho Kasanwirjo en Enric Llansana als sterkhouders. Wat vooral opvalt; qua creativiteit houdt het niet over en kennelijk kunnen de bovengenoemde spelers alleen presteren als ze zich kunnen optrekken aan anderen. Juist zij moeten nu opstaan en de kar trekken, alleen meedoen is niet meer voldoende.

Met de ploeg moet O19 de schouders eronder zetten, want hoewel de start stroef is, blijft dit voor deze spelers een grote kans om zich bij de grootste jeugdopleiding van Nederland te laten zien. Veel spelers, zoals Donny Warmerdam en Max de Waal, spelen al jarenlang in de Ajax-jeugd en hebben gewoon veel talent. Het is verder ook aan Heitinga om zijn ploeg aan het voetballen te krijgen. Juist nu kan hij laten zien dat hij een goede trainer is.

Bij Ajax zelf zal de blik wat betreft de prijzenkast vooral gericht zijn op de Youth League. Na de bekeruitschakeling en de dramatische competitiestart is het internationaal hoog aangeschreven jeugdtoernooi een kans om het ware gezicht van deze lichting te laten zien. Ervan uitgaande dat Ajax de toptalenten uit 2002 voor die wedstrijd terug laat komen, blijft het winnen van de Youth League gek genoeg een realistisch doel.

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties