'Uitvoeren Plan Cruijff klinkt ongeloofwaardig'

door Bart Veenstra 18

'Uitvoeren Plan Cruijff klinkt ongeloofwaardig'

door Bart Veenstra 18

Laatst geüpdatet

Auke Kok, columnist van HP/De Tijd, is van mening dat wanneer men bij Ajax zegt dat Het Plan Cruijff wordt uitgevoerd, dit ongeloofwaardig klinkt. Eerder deze week liet assistent-trainer en lid van het technisch hart Dennis Bergkamp weten dat men nog altijd de plannen van Cruijff uitvoert, maar volgens de columnist is dat niet helemaal waar.

Naar het idee van Het Plan Cruijff zouden spelers op hun achttiende en negentiende 'de ArenA laten smullen van Cruijffiaanse balaannames en dieptepasses'. 'Als ze dan op hun 23ste zouden vertrekken naar Manchester United of FC Barcelona zouden ze toch maar mooi vier jaar het rood-witte shirt hebben gedragen. Dertigplussers met ervaring, liefst oud-Ajacieden, zouden voor een degelijk raamwerk van rust en overzicht zorgen waarbinnen de groeibriljantjes vrij konden ontluiken', beschrijft Kok de ideeën van het plan.

'Niet dus. Er wordt in alle linies slecht gekopt en behalve Amin Younes (soms Anwar El Ghazi) komt niemand in Ajax I een man voorbij', is Kok kritisch. 'Van de drie toptalenten die de laatste jaren werden voorbereid op het grote werk, heeft er niet één een basisplaats', vervolgt de schrijver, die vervolgens kritiek heeft op de komst van Hakim Ziyech. 'Aankoop Ziyech zal de doorbraak van Nouri eerder uitstellen dan bevorderen. Om maar te zwijgen over Daley Sinkgraven, een zelfde soort linkspoot als Ziyech, waarvoor anderhalf jaar geleden in paniek ruim zeven miljoen euro is neergelegd. (...) Laten we hopen dat het goed uitpakt met Hakim, maar wat ‘cultuurbewaker’ Dennis Bergkamp deze week beweerde, namelijk dat het Plan Cruijff na de komst van Ziyech nog recht overeind staat, klinkt hoogst ongeloofwaardig.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.